Kolmonen: Atletico Malmi – CLE 13-2 (4-1)

Maalit

1-0 Saku Kuittinen (Jesse Ketonen) 13′
2-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 14′
3-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 32′
4-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 33′
4-1 Hassan Yaghoubi 40′
5-1 Ville Ruuska rp. 59′
6-1 Jesse Ketonen (Ville Ruuska) 63′
7-1 Saku Kuittinen (Miro-Aleksi Tissari) 66′
8-1 Jonne Ketonen 68′
9-1 Miro-Aleksi Tissari (Ville Ruuska) 71′
10-1 Miro-Aleksi Tissari (Jani Putkonen) 79′
11-1 Saku Kuittinen (Henri Mattsson) 81′
12-1 Henri Mattsson (Mika Tenkanen) 84′
13-1 Miro-Aleksi Tissari (Jani Putkonen) 88′
13-2 Hassan Yaghoubi 90′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Mika Tenkanen
Niko Eriksson
Timo Kinnunen (C)
Ville Ruuska
Jonne Ketonen 76′ Jani Putkonen
Kustaa Käki
Janne Hampaala 69′ Kalle Jyrkinen
Joni Sikkilä 60′ Miro-Aleksi Tissari
Jesse Ketonen 76′ Henri Mattsson
Saku Kuittinen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kevätkierroksen shokkitappio CLE:lle ehti kummitella hyvän tovin koko alkukauden isoimpana floppina, mutta viimein Atleeteille koitti tilaisuus revanssiin ja kasvojenpesuun keskellä kolmen ottelun kotiputkea, kun latinot saapuivat vierailulle Pukinmäkeen.

Edeltävän viikon huikea voitto PK-35:stä katkaisi syyskauden alun orastavan tappiokierteen juuri ajoissa, ja vaikka nyt olikin heti perään lohkokärjen sijasta vastassa toinen ääripää eli sarjajumbo, oli ottelu ja sen klaaraaminen henkisellä tasolla vähintään yhtä tärkeää.

Ticon kokoonpano eli vielä pelipäivän aamuna ja vaihtopenkki kaventui lopulta neljään pelaajaan. Merkittävimpänä muutoksena edellisiin peleihin oli ykköstopparipariksi kauden mittaan vakiintuneen duon Joonas Prami – Akseli Hietala poissaolo, mutta toisaalta ilouutisena tuli Ville “Rudi” Ruuskan paluu mukaan parin pelin tauon jälkeen.

Ottelu ehti edetä toiselle kympilleen, ennen kuin Jesse Ketosen laukaus kevään ottelun tähdeksi nousseen CLE-maalivahti Sergio Quilodranin syliin “avasi pelin”. Välittömästi tämän jälkeen alkoivatkin maaliverkot soida.

1-0 (13′): Oikean laidan parivaljakko Joni Sikkilä ja Rudi pallottelivat keskenään, ja lopuksi Joni heitti päädystä keskityksen maalille. Jesse kuoletti tarjoilun rinnallaan maalinedustalla ja Saku Kuittinen rankaisi entistä joukkuettaan juoksemalla pallon miltei maaliviivalta perille verkkoon. Maali oli samalla Sakulle ensimmäinen Tico-paidassa.

2-0 (14′): Keskusaloituksen jälkeen CLE ei päässyt omasta päädystään pitkälle, kun Jonne Ketonen katkoi pelinavauksen vasemmalla, harhautteli tiensä boksiin ja siirsi viereen Jesselle, joka kurotti palloon ennen Quilodrania ja ohjasi läheltä sisään.

CLE:kin ehti pari kertaa paikoille. Ensin kulmapotku vasemmalta kaarsi vaarallisesti suoraan riman alle, mutta Kaapo Sinervo oli valppaana ja tippasi pallon riman yli. Ja hetkeä myöhemmin Hassan Yaghoubin matala volley ruuhkan läpi suuntautui suoraan Kaapon syliin. Puolen tunnin täytyttyä maaleja tuli nopeasti lisää.

3-0 (32′) ja 4-0 (33′): Jälleen kaksi maalia minuutin sisällä toisistaan! Arkkitehdit ja syntytapa kummassakin olivat jotakuinkin identtiset (#MadeInKoiPS): Mika Tenkanen katkoi keskialueella pallon Jonnelle, joka pelasi pystypallolla Jessen kaukaa irti puolustajista. Ensimmäisessä maalissa Jesse kiersi Quilodranin vasemman kautta ennen sijoitusta tyhjiin, jälkimmäisessä oikealta.

Ottelun erikoisin hetki koitti hieman näiden maalien jälkeen, kun kaksi CLE:n pelaajaa (jääkööt tässä nimeämättä) alkoivat miltei tapella keskenään. Kaksikon pelillinen näkemys erosi toisistaan ilmeisesti sen verran dramaattisesti, että toinen veijari poistui protestiksi kentältä saman tien aikoen jättää leikin tyystin sikseen. Perään pari terävää solvausta puolin ja toisin, ennen kuin kolmas sinipaita ehti väliin estämään väistämättömältä turpakeikalta vaikuttaneen neuvottelun. Lopulta molemmat kuitenkin malttoivat jatkaa peliä, ja kentältä luvatta poistunut pelaaja sai erotuomarilta sääntöjen mukaisesti varoituksen. Hetkeä myöhemmin CLE sai myös aikaiseksi kavennusmaalin.

4-1 (40′): Tunnetumman pikkuveljensä Mosan tavoin myös Hassan Yaghoubilta löytyy jalkaa, ja hän osoitti sen komeasti laukomalla pallon keskiympyrästä omalta kenttäpuoliskoltaan korkeana yli ulkona maaliltaan päivystäneen Kaapon.

Avausjakson viimeinen tilanne lankesi Jesselle, joka Jonnen syötöstä pääsi vielä kertaalleen läpi keskeltä, mutta suti puolivolleynostonsa karkeasti yli maalin. Tico pääsi viettämään taukoa mukavassa kolmen maalin johtoasemassa.

Toisen puoliajan ensimmäisen vartin näkyvin tapahtuma oli CLE-pelaajan nostoyritys ohi Tico-maalin, kun puolustuksen ja Kaapon välinen kommunikointi pääsi pettämään. Sitten jatkuikin maalinteko jälleen toisessa päässä kenttää.

5-1 (59′): Rudi ajoi oikealta vauhdilla sisään – ensin pallo ohi pakista ja itse levyksi puolustajan jalkaan. Seurauksena rangaistuspotku, jonka syntymäpäivänsä aattoa juhlistanut Rudi upotti varmasti matalana Quilodranin oikean käden puolelta maaliin.

6-1 (63′): Leego Hampaala tunnisti Rudin menohalut oikealla. Pallo jalkaan vauhdissa ja keskitys takatolpalle, jossa täysin vapaana paseerannut Jesse venytti lennokkaasti jalkansa pallon tielle ja verkon poimuilemaan. Jesselle illan neljäs ja kauden 10. maali, jolla kiituri samalla sivusi Santeri Kuntun, Timo Kinnusen sekä omissa nimissään olevaa Ticon yhden ottelun maaliennätystä.

7-1 (66′): Jälleen oikealta laidalta. Tällä kertaa alustajana Kusti Käki, joka ruokki vaihdosta sisään tullutta Miro-Aleksi “Ben” Tissaria. Beniltä heikommalla oikealla jalallakin aivan päätyrajalta mainio keskitys pilkun tuntumaan, josta Saku pamautti ykkösellä vastapalloon ja alakulmassa pölisi.

8-1 (68′): Vaihteeksi vasemmalta. Jonne spurttasi boksiin Tenksun syötön perään, ehti pakin edelle palloon ja laukoi kohti etukulmaa. Quilodran torjui, mutta Jonne lääpi paluupallon vielä ilmasta yli maaliviivan. Jonne summasi ehtoon aikana yhteensä tehot 1+3.

9-1 (71′): Rudin keskitys oikealta yllätti “löysällä pompulla” CLE:n linjan, ja neliöittäin vapaata tilaa saanut Ben jatkoi pallon takatolpalta maaliin.

Kuusi maalia reiluun 10 minuuttiin taikoi ottelusta murskajaiset ja CLE:n selkäranka oli katkaistu. Kustin veto 20 metristä ohi maalin jäi yhdeksi Ticon harvoista ohilaukauksista, mutta lisää maaleja oli vielä tulossa.

10-1 (79′): Kokonaan vaihtopelaajien juonima maali. Jani Putkonen väläytti merkkejä vanhasta kunnon “Fudiskiusaajasta” vetämällä pakin täysin solmuun vasemmalla ennen keskitystä päädystä. Ben ohjasi Japun tarjoaman herkkupalan voimakkaalla puskulla pilkun tietämiltä tarkasti maalin takanurkkaan.

11-1 (81′): Hena Mattsson spottasi Sakun vapaana leveällä sekoilleiden toppareiden välissä ja ujutti läpisyötön vielä boksin sisältä vitoselle, josta Saku sai jotenkin jatkettua pallon sisään ennen lyyhistymistään nurmelle pohjekramppien riivaamana. Päivän toinen hattutemppu, ja huoltotauon perään Sakukin pääsi jatkamaan peliä. 11-1 paransi Ticon yhdessä Kolmosen ottelussa tekemien maalien ennätystä yhdellä ja sivusi suurinta voittomarginaalia (HerTo kaatui Tapanilassa 10-0 kaudella 2015).

12-1 (84′): Kun Hena on kentällä, on maalitakuu yleensä voimassa. Tenksun siirrosta Hena taittoi pallon jyrkällä vasurin kääntölaukauksella tolpan juuresta oikeaan alanurkkaan.

Japun laukoma vapari painui muurin kautta ohi maalin ennen illan viimeisiä täysosumia.

13-1 (88′): Illan kolmas Tico-hattu syntyi, kun Japu syötti Benin keskeltä vapaaksi ja pallo varmalla sijoituksella verkkoon. Super-sub Benille puolen tunnin cameon aikana vallan kelpo tehot 3+1!

13-2 (90′): Ottelun kenties kaksi komeinta maalia teki sama mies. Kaapoa jo avausjaksolla kertaalleen kyykyttänyt Yaghoubi näytti viskaavan keskityksen oikealta laidalta, mutta nostikin pallon suoraan takaylänurkkaan noin 30 metristä. 90 minuttia täyttyi maalia seuranneen keskusaloituksen aikana ja erotuomari vislasi pelin pakettiin saman tien.

Jopa hävyttömistä loppulukemistakin huolimatta pelillisesti ei niinkään täysosuma – viimeistelyn osalta kylläkin! Vitsailut ottelun alla maalitehtailusta kahden pelin edestä eivät jääneetkään suun paukutuksen tasolle, vaan kevään kompurointi Talissa saatiin kerralla hyvitettyä korkojen kera. Tico laukoi maalia kohti kummassakin kohtaamisessa sattumalta yhtä monta kertaa; ensimmäisessä maaliin asti meni 1/15, nyt 13/15. Kahden pelin keskiarvoksi jäi siis 7/15, mikä on varmasti aivan kohtuullinen lukema. Maaliennätysten lisäksi myös alkukauden tuskainen maaliero koheni kerralla -1:stä +10:een.

Seuraavista neljästä ottelusta vielä kolme Tico pääsee pelaamaan kotona Puksussa. Ensimmäinen näistä on vuorossa Atletico Cupin aattona eli tulevana perjantaina 30.08. klo 18:30, vastassa tuolloin sarjapaikastaan taisteleva LePa.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: Päivän ykköstykki oli huippuiskussa, 4+1.
Ville Ruuska: Palasi kokoonpanoon ja laitapakin tontilleen ryminällä, 1+2.
Saku Kuittinen: Saken ensimmäinen täysi ysikymppinen Ticossa ja samalla ensimmäiset maalit, 3+0.