Tarkastelussa Atletico Akatemian kausi: ”Tasaisuutta täytyy saada lisää”

Atletico Akatemian kausi päättyi syyskuun lopulla, joten lienee korkea aika laittaa viimein myös Akateemikkojen vuosi 2018 suurennuslasin alle. Kausianalyysin neljännessä osassa käsitellään siis vitosdivarijoukkueen edesottamuksia pelaaja-valmentaja Kalle Niemen kommentein vahvistettuna.

Atletico Akatemian kausi starttasi 24.4. Kontulan tekonurmella FC Kobanen vieraana. Tämän jälkeen joukkue pelasi kevätkierroksen vajaassa kahdessa kuukaudessa voittaen neljä peliä, tasaten pisteet kertaalleen ja häviten kolmesti. Viimeinen peli peruuntui FC Kontu/LA:n luopuessa sarjasta kesken kauden. Näin lohko typistyi yhdekseen joukkueeseen ja pelimäärä kahdeksaan per vuosipuolikas.

Syyskierrosta jatkettiin puolestaan 1.8. ja kausi oli päätöksessään jo 23.9. Akatemian pelatessa jälkimmäisen puolikkaan saldolla 3 voittoa, tasuri ja 4 tappiota. Kokonaistuloksena oli 23 pistettä maalierolla 36-33. Keskimäärin Akatemia keräsi siis 1,63 pistettä, teki 2,6 maalia ja päästi 2,5 osumaa omiinsa per peli. Seitsemän voittoa, kaksi tasapeliä ja seitsemän tappiota riitti keskikastiin ja viidenteen sijaan.

Vitosen taulukko 2018

– Oli erittäin hyviä pelejä ja sitten myös täysin vihkoon menneitä otteluita. Saatiin mukaan jälleen uusia Akatemialaisia, joista jokainen nousi hyvään rooliin kauden edetessä. Joukkueella alkaa selvästi olla rutiinia Vitoseen, mutta tasaisuutta täytyy saada lisää, mikäli kärkisijoista halutaan tosissaan tapella. Tällä hetkellä Akatemia on parhaimmillaan Vitosen kovin porukka, mutta heikoimmillaan voidaan hävitä kelle tahansa, tiivistää Kalle Niemi.

Lohkon yleistaso tuntui olevan tänäkin vuonna nousussa, sillä osassa Akatemian peleistä pelattiin sarjatasoon nähden todella laadukasta futista. Tämä selittyy osin esimerkiksi lohkon kolme kärkisijaa miehittäneillä ulkomaalaistaustaisilla ryhmillä, Spartak / Idällä, Ruiskulla ja FC Fortunalla. Näistä ensin mainitun joukkueen riveissä kirmasi useita vanhemmille Atletico-pelureille mm. aikanaan Nelosen pahimman kilpakumppanin, MaKu/Baltikan riveistä tuttuja venäläispelureita, FC Fortunalla taas oli riveissään jopa Eurooppa-liigaa pelanneita vironvenäläisiä ja Ruiskullakin oli heittää kentälle mm. useamman sadan pelin verran Veikkausliiga-kokemusta.

– Jälleen kerran voi todeta, että hemmetin kova taso Helsingin Vitosessa. Spartak ja Ruisku olivat molemmat selvästi enemmän Nelosen kuin Vitosen jengejä. Fortuna, Kake/Otsot myös kovia. Mutta kyllä esimerkiksi Spartakin pelaajien kokemus oli niin kovaa luokkaa, että he läpsyttelivät suurimman osan peleistä lähes kävellen läpi, kommentoi Niemi.

Kauteen mahtui lukuisia hienoja voittoja, kuten esimerkiksi kevätkierroksen 4-1-voitto Ruiskusta liki täydellisellä pelillä tai Siltamäen nurmiotteluista rypistetyt voitot, mutta myös selkeitä rimanalituksia, kuten vaikkapa kevätkierroksen ruma tappio KaKe/Otsoille tai kauden toiseksi viimeisessä pelissä kahden ulosajon jälkeen Chicken Wingsille koettu 3-1-häviö. Päävalmentaja Kalle Niemi perusteli ailahtelevia otteita seuraavasti:

– Pelasimme ensimmäistä kertaa kolmen alakerralla, jotta olisimme saaneet keskialueelle ja hyökkäykseen lisää voimaa, sillä edelliskausilla jäimme monasti pallonhallinnasta huolimatta tasoihin tai pisteittä, kun emme osanneet murtautua. Nyt pyrittiin saamaan lisää vaihtoehtoja hyökkäykseen ja laidat paremmin käyttöön. Tämä oli pitkä, koko kauden kestävä projekti ja lopussa se alkoi kantaa hedelmää. Kuitenkin puolustuspelaaminen oli tästä harjoittelusta johtuen heikkoa ja päästimme liikaa maaleja. Myös joukkueen rosterin leveys oli liian kapea. Useassa pelissä jouduimme turvautumaan Atleticon apuun muutaman pelurin verran sekä antamaan tasoitusta toisella jaksolla, kun ei ollut heittää tuoreita jalkoja kentälle.

Niemen mielestä Akatemian otteita leimasi erityisesti tasaisuuden puute, mikä johtui osin melko alhaisiksi jääneistä treenimääristä.

– Jouduimme perumaan useita treenejä ja treenasimme aivan liian vähän. Keskimäärin varmasti alle kerran viikossa. Kentällä tämä näkyi perustekemisen puutteina, jolloin jouduimme käyttämään liikaa energiaa pallonriistoihin. Pitkässä ottelussa ilman kunnon vaihtopenkkiä tämä sitten näkyi tuloksessa ja toisella jaksolla ei saatu sellaista Atleetti-joukkueille tyypillistä “juostaan niiden jalat alta pois”-meininkiä aikaan. Pelaajarekrytoinnin paikka ensi kaudelle siis.

Onnistujia haettaessa yksi nimi nousee ylitse muiden: Henri Tikka viimeisteli joukkueen 36 maalista kolmasosan, yhteensä 12 kappaletta ja sijoittui Vitosen maalipörssin jaetulle kymmenennellä tilalle.

– ”Tiki” on varmasti monen jengin mielestä se Vitosen mulkuin jätkä, kun aina on kaatuilemassa oman boksin rajalla ja iskemässä maaleja. Mutta meille äärettömän arvokas jätkä, joka laittaa itsensä likoon joukkueen eteen kaudesta toiseen. Tietää, ettei saa vastustajalta halauksia ja hymyjä, mutta paukuttaa silti kaudessa sen 15-20 pistettä, kommentoi Kalle Niemi.

Muita onnistujia kysyttäessä Kalle nostaa esille vielä muutaman nimen lisää:

– Maalivahdeista nostan esiin tänä vuonna avioituneen “Nupen” (Lauri Kolkka), josta tuli sitten Kolkka. Tasaista treeniä vuodesta toiseen ja kehittyy edelleen. Tasaisuutta tullut paljon lisää ja joukkuekin luottaa häneen jo aivan varauksetta. Debytantti Niko Turu on erittäin potentiaalinen 10-20 maalin hyökkääjä, hyvän tekniikan omaava ja peliä hyvin lukeva lisäys. Masi Mailammin ehjä kausi on hyvä myös nostaa esiin. Moni Atleettihan sai tällä kaudella perheenlisäystä, joka aiheutti haasteita paikalle pääsemisiin, mutta ensi kaudella “isät” varmasti ovat yhä suuremmalla sydämellä läsnä kentällä!

Akatemia ottaa Atleticon tapaan iisisti vielä loppuvuoden ja pelaajisto osallistuu 15.11. torstaina alkaviin Atletico-höntsiin. Varsinainen treenikausi starttaa puolestaan tammikuun alussa, jolloin joukkue harjoittelee kerran viikossa ja pelaa nipun treenipelejä aina huhtikuulle saakka Mosa Cup kevään huipentajanaan. Sitä kautta tähtäin on jälleen lohkon kärkisijoissa. Myös uusille pelaajille on selvästi tilausta:

– Akatemia on uudistunut maltillisesti jokaisen kauden jälkeen ja on käyty pientä murrosta harrasteesta kilpa-urheilua kohti. Tällä kaudella ehkä vähän otettiin tässä pieni paussi ja harrastettiin enemmän kuin kilpailtiin. Uskon kuitenkin, että seuraavalle kaudelle treenikentiltä saapuu kuitenkin jälleen hieman kovempi ja urheilullisempi Akatemia. Toivon näkeväni myös uusia pelaajia joukkueessa ensi kaudella. Valmennusryhmä on jo saanut jatkosopimukset ja tältä osin taustat tekemiselle ovat kunnossa. Puolustus tulee myös olemaan Akatemian vahvuus ensi kaudella, nyt kun hyökkäyskuviota on muutama kausi hiottu, visioi Niemi.

Potentiaaliset pelimiehet voivat olla siis yhteyksissä joko suoraan Niemeen tai Atletico-jengien joukkueenjohtoon. Yhteystiedot löytyvät Info-osiosta.