Kolmonen: Atletico Malmi – FC Kuusysi 3-1 (0-1)

Maalit

0-1 Riku Korpi rp. 25′
1-1 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 50′
2-1 Kalle Jyrkinen (Kustaa Käki) 63′
3-1 Jonne Ketonen (Kalle Jyrkinen) 74′

Tilastot

181006 FC Kuusysi

Avaus

Elis Rintala (MV)
Mika Tenkanen
Niko Eriksson
Akseli Hietala var
Ville Ruuska
Mikko Vesterinen
Janne Hampaala (C) 78’ Jaakko Peltonen
Jonne Ketonen 87’ Teemu Lipponen
Kustaa Käki 87’ Henri Mattsson
Roni Tran 46’ Kalle Jyrkinen
Jesse Ketonen 80’ Saku Kuittinen

Muut vaihtopelaajat

Timo Kinnunen

Raportti

Atleticon syyskierros oli edennyt murskaavissa merkeissä, sillä kauden viimeiseen otteluun lähdettäessä edeltävästä tappiosta oli ehtinyt kulua jo pari kuukautta. Sitä myöten lohkon kolmossija oli myös varmistunut eikä päivän otteluun ollut varsinaisia kilpailullisia panoksia. Kiikarissa siinsi kuitenkin mahdollisuus rikkoa Atleticon kolmosdivaritaipaleen piste-ennätys, jota Tico jo sivusi ennen päivän viimeistä ottelua.

Myöskään lahtelaisvastustajalla ei ollut enää pelattavaa, sillä Kuusysi varmisti sarjapaikkansa edelliskierroksen HyPS-voitolla. Joukkueella oli kuitenkin kalavelkoja maksettavanaan Atleticon ryöstettyä pisteet kevätkierroksella Lahdesta 1-2-lukemin.

Kokoonpano päivän otteluun näytti viime viikon pelaajahaasteiden jälkeen taas astetta vahvemmalta. Kovan yksitoistikon lisäksi tarjolla oli myös kuusi vaihtomiestä mm. Teemu Lipposen palatessa Kolmosen kokoonpanoon ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden päätöskierrosten. Ottelun pelipaikka oli myös aiemmasta poikkeava, sillä nurmien sulkeuduttua oli edessä paluu jälleen Tapanilan tekonurmelle.

Ottelu meinasi saada kotijoukkueen kannalta salamastartin, kun Jonne Ketonen riisti pallon keskialueella ja haistoi vastassa olleen veskarin ulostulon. Pallo lähtikin Jonnen jalasta komeassa kaaressa yli tiukasti peruuttaneen Pyry Juurisen, mutta otti sen verran korkean pompun, että päätyi yläriman väärälle puolelle. Tuolloin pelikellossa ei ollut vielä edes kahta minuuttia.

Ennen kympin täyttymistä oli sama mies asialla, kun sähäkästi boksin rajoilta lähtenyt laukaus jäi pyörimään Juurisen ulottumattomiin. Roni Tran oli malmilaisista ensimmäisenä paikalla, mutta puolustaja ennätti kuitenkin liukumaan väliin ennen Ronin varmalta näyttänyttä viimeistelyä.

Alkua leimasi myös lukuisat Atletico-erikoistilanteet. Joukkue sai yhteensä seitsemän kulmapotkua ensimmäiseen 16 minuuttiin. Näistä syntyi myös muutama vaaratilanne, kun Janne Hampaala puski ensin yhden kulmureista leveäksi ja vain tiivis puolustusmuuri esti Jonne Ketosen viimeistelyn. Myös Juurinen maalillaan oli mies paikallaan tarratessaan liian lähelle maalia suuntautuneisiin palloihin.

Kuusysille siunaantui ensimmäinen vaarallisempi tontti ottelun 20. minuutilla, kun Niko Eriksson hävisi juoksukilpailun alaspäin, joutui hyökkääjän kaatamaksi ja seurasi katsellaan, kun tämä pelasi pallon takaviistoon erinomaisille laukaisusektoreille. Malmilaispuolustus ennätti kuitenkin purkamaan kriittisellä hetkellä.

Semen Kirillov pääsi myös kertaalleen puskemaan keskityksen yli poikkipuun ennen kuin nähtiin ottelun puhuttanein tilanne. Lahtelaislaituri haastoi Mika Tenkasta päätyrajalla noin kolmisen metriä oikeasta tolpasta. Pallo Tenksun toiselta puolelta, epätoivoiselta näyttänyt ohitusyritys ja akrobaattinen kaatuminen ilman, että Tenkanen teki tilanteessa mitään muuta kuin yritti peittää ohitusta olemalla paikallaan. Tuomari näki kuitenkin rikkeen ja vei pallon rankkaripilkulle. Kuusysi-kapteeni Riku Korpi asettui sitä antamaan ja viimeisteli myös varmasti vasempaan alakulmaan siitäkin huolimatta, että Elis Rintala sai kättänsä väliin.

Takaisku sytytti pelin ja viimeisen parikymppisen aikana nähtiin useampikin rajumpi yhteydenotto, joista palkintona varoitukset kummankin joukkueen pelaajalle. Lisäksi tuomarilla oli täysi työ pitää ottelu hyppysissään taklausten koventuessa. Atletico haki tasoitusta tosissaan, mutta varsinaisia varanpaikkoja ei ensimmäisellä jaksolla enää nähty.

Toinen jakso starttasi sekin malmilaiskomennossa ja heti avausminuuteilla maalintekoa yrittivät niin Mikko Vesterinen ja Janne Hampaala kuin Aksu Hietalakin. Vesterisen laukaus lähti tulisesti boksin ulkopuolelta ja Juurinen sai sen vain vaivoin nyrkkeiltyä kulmaksi. Kulmuri taas tippui sopivasti Hampaalan päähän, mutta tämän pusku blokattiin. Ja vaikka Hietalan jatkotökkäys ohitti jo veskarin, ehti puolustus tämänkin väliin.

Tasoitus syntyi lopulta ottelun 50. minuutilla ja käynnistyi Elis Rintalan pitkästä avauksesta. Pallo löysi vasemman sivurajan tuntumasta Jonne Ketosen, joka jatkoi sen päällään linjan taakse juoksun tehneelle Jesse Ketoselle. Tämä pinkoi täyttä vauhtia kohti boksia ja löysi tilaa etukulmasta. Pallo maaliin ja ottelu tasoihin!

56. minuutilla Mikko Vesterinen ampui vielä vapaapotkun vain joitakin kymmeniä senttejä ohi, maalin sivuverkkoon, mutta tämän jälkeen Kuusysi sai taas pienoisen hallintavaiheen päälle ja dominoi vajaan kymmenminuuttisen ajan pelitapahtumia.

Mutta kuten niin monta kertaa aiemminkin, avasi tämä Atleticolle saumat iskeä. 64. minuutilla verkko heilui jälleen, kun Jonne Ketonen keskitti vasemmalta, Kustaa Käki tiputti keskityksen vierelleen Kalle Jyrkiselle, joka otti pari askelta kohti kulmalippua ja hassutti puolustajan. Laukaus lähti kohti edellismaalinkin imaissutta etukulmaa apuun tulleen pakin jalkojen kautta. Näin Tico siirtyi 2-1-johtoon!

Maali vapautti selvästi tunnelmaa, vaikka ottelun kokonaiskuvaan nähden oli ollut enemmänkin vain ajan kysymys, että koska johto-osuma lopulta syntyy. Myöskään ratkaisevaa 3-1-maalia ei tarvinnut odottaa kovin pitkään, kun ottelun ehdottomiin hahmoihin kuulunut Jonne Ketonen sinetöi pelin ja iski velipoika-Jessen tapaan jo kauden 11. maalinsa. Arkkitehtinä osumassa toimi Kalle Jyrkinen, jonka kanssa Jonne pelasi hienon seinäpelin boksin rajoilla ja vastaanotti syötön, josta oli helppo tällätä kohti takakulmaa. Voimalla lähtenyt laukaus veti verkot kireäksi ja pallo upposi oikeaan yläkulmaan.

Viimeinen reilu vartti meni lähinnä vaihtorumban pyörittämiseen ja siihen, että odoteltiin päätösvihellystä – ja ennen kaikkea sitä seurannutta saunailtaa. Kuusysi tarjosi hyvän haasteen, mutta ei rehellisyyden nimissä näyttänyt olevan lähimaillakaan kavennusta ennen kuin vasta lisäajan toisella minuutilla. Keskityspallo jäi vitosen rajoille pyörimään ja lahtelaishyökkääjä painoi pelivälineen aivan vapaasti kohti malmilaismaalia, mutta Elis pysyi tiellä.

Lisäosumia ei enää nähty, joten malmilaisryhmä haki jo kahdeksannen peräkkäisen voittonsa, tällä kertaa 3-1-lukemin. Helpolla ei voitto tälläkään kertaa tullut, mutta tapahtumien valossa paremmuudesta ei silti jäänyt epäselvyyttä. Atletico loi riittävän määrän paikkoja isompimaaliseenkin voittoon ja piti toisaalta nuoren lahtelaisryhmän todella hyvin poissa vaaranpaikoilta. Hyökkäyspeli oli paikoin hyvinkin nautinnollista seurattavaa ja joukkueiden välinen piste-ero näkyi odotetulla tavalla.

Atleticon lopulliseksi saldoksi jäi siis 49 pongoa, joka on samalla myös joukkueen piste-ennätys Kolmosessa. Lopullinen sijoitus taulukossa oli kolmas ja rekordi siis 15 voittoa, 4 tasapeliä ja 3 tappiota. Reipas oli ylivoimainen ja Atlantis esiintyi kokonaisuudessaan tasaisemmin. Toisaalta RiPS jäi yhdeksänn pisteen päähän, neljänneksi, eikä lopulta uhannut malmilaisten “pronssisijaa” – puhumattakaan keskikastista, jonka piste-ero malmilaisiin oli jo reilusti kolmattakymmentä pistettä.

Atletico vetäytyy nyt viettämään ansaittua taukoa. Pelit jatkuvat taas seuraavan vuoden puolella, mutta nyt päätössaunaillan jälkeen keskitytään parin viikon päästä koittaviin 25v-bileisiin, risteilyyn sekä pikkujouluihin. Tarkempaa kausianalyysiä luvassa lähiviikkoina.

Tähtipelaajapisteet

Jonne Ketonen: Oli mukana kaikissa kolmessa maalissa ja esiintyi muutenkin edukseen.
Kalle Jyrkinen: Vahva sisääntulo toiselle puoliajalle. Voittomaali ja syöttö kolmanteen osumaan.
Janne Hampaala: Dominoi fyysisyydellään keskialuetta. Leegon kauden parhaita esiintymisiä.