Atleticon 25v-historiikin julkaisupäivä lähestyy – Ennakkotilauksia otetaan jo vastaan!

Viime joulukuussa ilmestyi tieto siitä, että Atletico kerää tarinoita 25-vuotisen (1993-2018) taipaleensa varrelta sekä koostaa näistä artikkeleita joukkueen nettisivuille. Malmilaisfutiksen seuraajat ovatkin päässeet nautiskelemaan pitkin vuotta “25 tarinaa Atleticosta”-nimellä kulkeneesta juttusarjasta, jossa on käsitelty niin urheilullisia saavutuksia, Atleticon suurmiehiä kuin myös kentän ulkopuolista, hyvinkin värikästä toimintaa.

Kevään aikana nettisivutoimituksen korviin kantautui myös tieto siitä, että samaiset artikkelit olisi tarkoitus paketoida kirjoihin ja kansiin runsaan lisäaineiston kera. Nyt tämä hetki on selvästi koittanut, sillä viikonlopun aikana Atleticon some-kanaviin pärähti 20/10/2018-koodilla varustettu kuva, jonka fiksuimmat toki tulkitsivat kirjan kanneksi ja päivämäärän lähestyväksi julkaisupäiväksi.

Kirjan kansikuva näyttää tältä.
Kirjan kansikuva näyttää tältä.

Nettisivutoimitus saikin näin viikon alkajaisiksi infoa siitä, että ensi lauantaina vietettävät 25v-juhlat tulevat olemaan samalla kertaa myös kirjanjulkistusbileet, joissa juhlistetaan neljännesvuosisadan virstanpylvään lisäksi myös uutukaisteosta. Projektitiimiin kuulunut Atletico-joukkueenjohtaja, Janne Vottonen, kommentoi asiaa seuraavasti:

– Pitää paikkansa. Noin vuoden rypistys on viimein takana ja painokumppanimme viimeistelee parhaillaan uunituoretta teosta Tallinnan päässä. Pari viime kuukautta ovat olleet aika intensiivistä aikaa kaiken editoinnin ja taittotyön puolesta, mutta fiilis tulee olemaan sitä suuremmalla syyllä katossa, kun pääsemme lauantaina nostamaan maljaa Atletico-historiikille.

“Atleettien neljännesvuosisata – 25 tarinaa MPS / Atletico Malmista”-niminen kirja saapuu siis painosta vielä tämän viikon aikana. Kuuden eri kirjoittajan työstämä ja kunnioitettavat 303 sivua pitkä muistelmateos sisältää jo netissä julkaistut artikkelit täydennettyinä ja kirjaa varten uudelleeneditoituina sekä viisi vielä täysin julkaisematonta lukua. Lisäksi kirjassa on myös erilaista ekstra-aineistoa, kuten esipuheiden, johdantojen ja Atleticon merkitystä käsittelevän esseen lisäksi vaikkapa yli 30-sivuinen taulukko- ja tilastoaineisto pelaajakohtaisine maratontaulukoineen.

Tarjolla on siis pintaraapaisun sijaan syväsukellus Atleticon historiaan ja alkuvaiheisiin juniorijoukkueena, kuten myös kuvausta kasvusta ja kehittymisestä Seiskadivarin pohjamudista aina Kolmosen kärkikahinoihin. Kyseessä ei ole kuitenkaan aivan tavallinen kronikka vaan kirja keskittyy yhtälailla myös kentän ulkopuolisiin projekteihin ja saavutuksiin sekä henkilöihin näiden taustoilla.

– Olen selannut viimeisen kymmenen vuoden aikana aika monta erilaista urheiluhistoriikkia ja todennut, että ne jäävät usein todella pinnallisiksi tai keskittyvät lähinnä vaan asioiden listaamisiin. Yksittäisten saavutusten tallentamisen sijaan haluttiin siis päästä pintaa syvemmälle ja virstanpylväiden sijaan esitellä enemmänkin matkaa ja niitä syitä, miksi Atleticosta on muotoutunut astetta erilaisempi yhteisö. Kirjoittajat tekivät tässä toki sen isoimman duunin, mutta kirjan valmistumiseen osallistui useita kymmeniä haastateltavia ja se rakentuukin hyvin vahvasti aikalaiskommenttien varaan. Uskon, että juuri näistä syistä kirja voi olla hyvinkin viihdyttävää luettavaa myös niille, joita ei itse Atletico tai divarisaavutukset kiinnosta juurikaan. Toisaalta sitä voi lukea myös eräänlaisena oppaana nuorten miesten sielunmaisemaan ja alasarjajoukkueen pyörittämiseen tai tarkastella, kuinka määrätietoisella työllä ja intohimolla rakennetaan puhutteleva brändi aika haastavienkin rakennuspalikoiden varaan. Ehkä se perustelee myös, miksi Atletico ei meidän mielissä ole enää vaan futisjoukkue vaan aika paljon muutakin, filosofoi Vottonen kirjan taustoja.

Kirjan ensimmäinen painos on maltillinen 150 kappaletta ja sitä tullaan myymään 25 euron kannatushintaan. Tarjolla on lisäksi sähköinen versio 15 eurolla sekä VIP-paketti, joka sisältää kaulaliinan lisäksi signeeratun ja henkilökohtaisella omistuskirjoituksella varustetun opuksen 40 eurolla.

– Aivan kuin poikakalentereidenkin tapauksessa, oltaisiin päästy varmasti helpommalla myymällä vaan vessapaperia tai arpoja, mutta onhan tämä nyt huomattavasti enemmän Atleticon näköinen juttu. Näkisin, että 25 euron kannatusmaksu 25 tarinasta on ihan kohtuullinen pyynti, varsinkin kun moni lukija on todennut sisällön jo toimivaksi ja saavat rahalle aidosti vastinetta sen 303 sivun verran. Eli toivotaan tottakai, että mahdollisimman moni artikkeleita lukenut tukisi meidän joukkuetta myös fyysisen kappaleen ostolla. Sillä toivottavasti saadaan katettua kirjasta syntyneet kulut ja vähän myös vaivanpalkkaa ensi vuoden harjoituskulujen kattamiseen, visioi Vottonen.

Kirjan myynti starttaa siis lauantaina 20.10., mutta teosta on voi tilata jo ennakkoon tämän linkin takaa. Lisätietoa kirjasta löydät puolestaan täältä.