Kolmonen: Atletico Malmi – Nopsa 8-1 (3-1)

Maalit

1-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 9′
2-0 Eeli Lehto 29′
2-1 Eetu Keinänen rp. 41′
3-1 Jonne Ketonen (Paul Fahy) 45′
4-1 Jonne Ketonen (Mikko Vesterinen) 51′
5-1 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 56′
6-1 Kustaa Käki (Jesse Ketonen) 62′
7-1 Kustaa Käki (Jesse Ketonen) 84′
8-1 Henri Mattsson (Kustaa Käki) 88′

Tilastot

Avaus

Erkka Niini (MV)
Mika Tenkanen 59′ Ville Ruuska
Akseli Hietala
Mikko Kouri
Eeli Lehto
Jonne Ketonen
Mikko Vesterinen 84′ Jonatan Wasenius
Kustaa Käki
Kalle Jyrkinen 59′ Saku Kuittinen
Jesse Ketonen 84′ Henri Mattsson
Paul Fahy 74′ Janne Hampaala

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson

Raportti

Kauden viimeiseen nurmipeliinsä Pukinmäkeen Atletico sai isännöitäväkseen Nastolan Nopsan. “Uus-lahtelaiset” olivat sarjataulukossa tasaisen, vain viiden pisteen sisällä toisistaan painivan häntäviisikon keulilla ja yhden voiton päässä sarjapaikkansa säilyttämisestä ensi kaudeksikin. Ticon viiden ottelun voittoputki lohkon kolmostilaa varmistellessa ei kuitenkaan jättänyt epäselvyyksiä kohtaamisen ennakkosuosikista.

Pehmeäksi käynyt ja pelin aikanakin vihmoneen sateen liukastama nurmi tuotti alusta alkaen haasteita pelaajille, joilla oli suunnanmuutoksista ja spurteista lähtien huomattavia vaikeuksia pysyä tolpillaan. Atleettien läpimurto tuli olosuhteista huolimatta jo ennen kympin täyttymistä – kuinkas muutenkaan kuin Ketosten yhteistyöllä; Jonnen nosto oikealle kohti puolustajan kanssa rinta rinnan maalille liikkunutta Jesseä osoittautui punapaidalle ylivoimaiseksi siivota, joten Jesse punnersi selän puolelta irti ja laukoi pallon pompusta maalin takakulmaan.

Nopsan hyökkäysvoima oli lähinnä Eetu Keinäsen ja Janne Niukkasen jalkojen varassa, ja jälkimmäinen virittelikin laukaustaan ahkerasti, kuitenkin ilman toivottua tulosta Erkka Niinin hanskojen ja puolustuksen pitäessä kohti tulevat pallot aisoissa. Niukkasen kolmen vedon jälkeen mentiinkin jo toisessa päässä jälleen maalinteon merkeissä, kun Eeli Lehto korjasi boksin ulkopuolelle linjan eteen hyytyneen irtopallon, suihki parilla nopealla askeleella ja isolla pallotatsilla koko edessä hyörineen massan läpi ja kurotti lopuksi pallon veskarin edestä perille maaliin. Osuma oli Eelille ensimmäinen Kolmosessa ja toi sen myötä jälleen yhden “kakkukomennuksen” lisää kuluvalle kaudelle Kalle Jyrkisen ja Paul Fahyn jatkoksi.

Nopsan ahdistelut jäivät pääasiassa puolittaisiksi, joskin yhden maalin editse liruneen laukauksen Erkka joutui ohjaamaan tuimalla katseellaan leveäksi tarvitsematta konkreettisesti puuttua tilanteeseen. Silti vitosen verran ennen taukoa Ticon päädyssä sattui huolimattomasti puolustettu hetki, kun Nopsan pelaaja pääsi palloon boksissa ennen hyvissä asemissa olleita Eeliä ja Erkkaa. Erkka liukui väliin ja sai pallon ohjattua pois, mutta vastapuolen levittyä samalla kentän pintaan ottelun erotuomari osoitti empimättä rankkaripilkulle. Keinänen harhautti Erkan 11 metristä tieltään ja sijoitti varmasti vasempaan alanurkkaan.

Johdon kaventuminen ei montaa minuuttia kerennyt sapettaa, sillä asiat palautuivat normaaliin päiväjärjestykseen Jonnen viimeistelemällä 3-1-maalilla juuri ennen taukoa. Kusti Käen prässin tuloksena pallon sai Paul, joka pisti saman tien Jonnelle pystyyn boksiin. Maalivahti ja lähin puolustaja lähtivät valumaan päälle, mutta Jonne ehti juuri ajoissa tökätä pallon tolppaa nuollen etunurkasta sisään. Kallen ohi maalista mennyt laukaus vastapalloon lisäajalla jäi avausjakson viimeiseksi tilanteeksi.

Pelin painopiste säilyi tauon jälkeenkin enemmän vieraiden päädyssä. Kustin keskitys kulmapotkun jälkeen kohti takatolppaa tuli rahtusen liikaa eteen kolmatta kertaa suoraan kenkäkaupasta peliin saapuneelle Mikko Kourille, joka ei aivan ylettänyt tarjoiluun.

Maaleja ei tarvinnut taaskaan odotella pitkään. Mölli Vesteriseltä pallon saatuaan Jonne uitti prässääjältään länget ja upotti laukauksensa 25 metristä vasemmalta yläriman kautta maalin takakulmaan. Silminnäkijöiden kuvauksen mukaan veto oli teknisesti enemmän mallia “sisäsyrjäsyöttö”.

Murskavoitot olivat karttaneet Ticoa koko kauden, mutta tänään lentokeli oli otollinen ja tilanteita putoili toisensa perään. Mölli pääsi vapaasti puskemaan Kustin kulmapotkuun, mutta pallo suuntasi hyvästä paikasta ohi maalin. Seuraava hyökkäys poikikin sitten taas maalin. Jonne nosti päivän avausmaalin tapaan pallon vasemmalta keskelle Jessen juoksulinjaa tavoitellen. Ajoitus osui nappiin Jessen irtautuessa puolustajien tekemää kunniakujaa boksiin ja kova laukaus pomppivaan pallon sujahti voimalla sisään. Maali oli Jesselle sarjakauden kymmenes.

Täysosumia tipahteli tasaisesti vitosen välein. Paulin riisto keskustassa ja upea läpisyöttö yksin läpi kirmanneelle Jesselle näyttivät katsojien silmissä jo muotoutuvan maalivahdin kierroksi hattutempun merkeissä, vaan ei – juuri veskarin kohdalla Jesse siirsi pallon epäitsekkäästi sivuun taustalta mukaan rynnänneelle Kustille, joka liukui aavistuksen verran karkuun pyrkineen pelivälineen tyhjään maaliin.

Heti perään Kusti tarjoili Paulille herkkutontin maalinedustalla syötöllään, jonka britti onnistui ohjaamaan vielä jollain konstilla leveäksi. Vain pari minuuttia myöhemmin Kustin riisto maailmanluokan liukkarilla omassa päässä ja Koopan miltei päätyrajalta ampuma murtopallo rakensivat Paulille läpiajoladun puolestakentästä, mutta nappuloista hävisi “telinelähdössä” pito heti kättelyssä ja Paul päätyi tutustumaan ruohonkorsiin lähietäisyydeltä.

Vartiksi tapahtumat rauhoittuivat kohokohtien osalta, ja byyrarin torjuma Möllin pusku kulmapotkuun jäi Ticon parhaaksi tilanteeksi kasvattaa johtomarginaaliaan. Maaleja oli kuitenkin vielä tulossa, ja kahden osuman kerhoon lauantaille nousi kolmaskin nimi, kun Jesse pelasi Kustin karkuteille keskiviivalta. Perille boksiin asti päästyään Kusti vetäisi jalkansa taakse ja urhoollisesti jahtiin lähtenyt pakki syöksyi nurmeen blokkaamaan laukausta – joka ei lähtenytkään, vaan takajalka veivasi mukavan pikku Cruyff-siirron syrjään puolustajan jatkaessa liukuaan ulos ruudusta. Lopuksi pallo hallitun kauniisti ulkosyrjällä takakulmaan ohi maalivahdin.

Päivän suurin ja vielä maali-iloitteluakin riemukkaampi hetki koitti 84. minuutilla heti 7-1-maalin jälkeen, kun jo viime kauden kevätkierroksella telakalle joutunut Henri Mattsson päästettiin irti – luonnollisesti fanienkin hartaasti toivomaan kärkimiehen rooliin – ja tilaa sai tehdä Henan psyykkauksen kantamista hedelmistä pelissä nauttimaan päässyt Jesse.

Miltei puolentoista vuoden edestä intoa pursunut Hena ehti dieselillään tuoreeltaan jopa paitsioonkin ennen kuin hetikohta pakotti vaarallisella oikean jalan keskityksellään Nopsa-puolustuksen luovuttamaan Ticolle kulmapotkun vasemmalta. Kustin kulmuri laskeutui kutsuvasti luukulle ja kukapa muukaan kuin Hena itse lakaisi pallon lähietäisyydeltä verkkoon! Koillis-Helsingin Lähitiedossa ei ollut ennen peliä tullut vastaan koko sivun mainoksia Henan allekirjoituksella, mutta vaatimatonta kansan miestä ei toisaalta sovikaan rinnastaa Zlatan Ibrahimoviciin kuin vielä rahtusen länsinaapuria korkeampien jalkapallotaitojen osalta.

Henan osuma jäi yleväksi loppukaneetiksi maalijuhliin päättyneelle ottelulle. Tilastollisesti jopa tasaiselta vaikuttaneesta matsista tuli käytännössä yksipuolinen näytös, joka toi sekä tervetullutta kohennusta Ticon maalisuhteeseen että saatteli myös kokonaispistemäärän yhden päähän sarjataulukon kolmossijan lopullisesta varmistamisesta. Kautta on jäljellä vielä kahden pelin verran, ja näistä ensimmäinen on luvassa tulevana lauantaina Jokelan tekonurmella klo 16:00 alkaen.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: Mainiot tehot 2+2, loppumattomalla askeleella liimana päivän tuhokolmikon saumoissa.
Jonne Ketonen: Niin ikään 2+2, kirsikaksi kakun päälle toisen puoliajan kaukolaukausmaali.
Kustaa Käki: 2+1 ja jälleen joka puolella kenttää. Monipuolista iltapuhdetta kuvaavasti toinen maali haalarit päällä liukkarilla ja toinen taiteellisesti trivelalla.