Kolmonen: Atlantis FC – Atletico Malmi 0-1 (0-0)

Maalit

0-1 Ville Ruuska (Jonne Ketonen) 69′

Tilastot

180915 Atlantis FC

Avaus

Erkka Niini (MV)
Ville Ruuska
Niko Eriksson
Mikko Kouri
Eeli Lehto
Akseli Hietala
Mikko Vesterinen
Kustaa Käki (C)
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen 64’ Kalle Jyrkinen
Paul Fahy 64’ Saku Kuittinen

Muut vaihtopelaajat

Janne Hampaala
Timo Kinnunen
Antti Säynätkari

Raportti

Atletico nappasi viime viikonloppuna jo neljännen peräkkäisen voittonsa ja pelasi samalla kuudennen peräkkäisen tappiottoman ottelunsa. Putkea lähdettiin jatkamaan Atlantiksen vieraana jo kauden kolmannessa ”Puksun derbyssä”, myös Atleticon kotipyhättönä tunnetulla Pukinmäen nurmella.

Atleticon rosterissa oli jonkin verran poissaoloja, joista varsinkin ykköshyökkääjä Jesse Ketosen puuttuminen mietitytti ottelun alla. Toisaalta myös Atlantikselta puuttui joitakin avainmiehiä pelikieltojen vuoksi. Näiden seurauksena, ja kokoonpanotilanteesta johtuen, päävalmentaja Eddie Finch oli punonut valmennustiiminsä kanssa jälleen tiukkoja valmennuksellisia juonia ja juoksutti kärkeen viime ottelussa laidalla vakuuttaneen Paul Fahyn sekä keskikentän pohjalle läpi kauden topparina erinomaisesti onnistuneen Akseli Hietalan. Muilta osin kokoonpano noudatteli ns. tutumpaa kaavaa.

Ottelu käynnistyi tasaisissa merkeissä eikä kumpikaan osapuoli tuntunut lähtökohtaisesti ottavan pallonhallintaa edukseen. Ensiminuuteilla ei nähty myöskään kummempia maalipaikkoja, vaan ensimmäinen tontti syntyi pelin 6. minuutilla, kun Atlantiksen Sergio Souza Da Penha Filho keskitti oikealta ja boksissa vapaana ollut Dassayeev Da Silva Lima puski aavistuksen yli poikkipuun.

Hetkeä myöhemmin Mika Tenkanen oli hereillä keskustassa, korjasi taistelupallon itselleen, ohitti ensimmäisen miehen ja pelasi pystypallon linjan taakse juosseelle Paul Fahylle, jonka viimeistely kuitenkin epäonnistui ja pallo suuntasi leveäksi. Yhtään sen onnekkaampi ei ollut myöskään Jonne Ketonen, joka 14. minuutilla hieman vastaavanlaisesta tilanteesta suti pallon niin ikään oikealta ohi. Tilannetta edelsi Kustaa Käen voitettu kaksinkamppailu keskialueella sekä vastaavanlainen, mainio pystysyöttö.

Pikkuhiljaa myös kotijoukkue alkoi päästä paremmin peliin mukaan ja 20. minuutin molemmin puolin loi jo pienoista painetta hyökkäysalueella. Erityisesti oikea laita oli tehokkaassa käytössä, ja sieltä pyrittiin luomaan tilanteita pääasiassa keskityksin sekä keskustasta vapaita välejä etsien. Malmilaisryhmä puolusti kuitenkin tiiviisti ja keskikentän kolmikko tukki murtautumisyritykset kuuliaisesti. Erityisesti Akseli Hietalan rooli tasapainottavana keskikenttäpelaajana vaikutti olevan valmennusryhmältä erinomainen veto.

Kotijoukkue joutui suorittamaan ensimmäisen pelaajavaihtonsa jo noin puolen tunnin kohdalla, kun hetkeä aiemmin maahan tuupertunut Jose Jesus Gaston Reynoso kannettiin jalkaansa pidellen vaihtoon. Hetkeä myöhemmin ambulanssi nouti Josen ja epäonninen mies jatkoi matkaansa päivystykseen.

Ensimmäisen jakson loppupuolella Atlantis kolisutteli kertaalleen ylärimaa, kun Aboubacar Diakiten laukaus noin 35 metristä kimposi yläriman päältä kenttäalueen ulkopuolelle Tico-veskari Erkka Niinin seuratessa vain katsellaan äkillisesti laskeneen pallon lentorataa.

40. minuutilla Ville Ruuska oli puolestaan jatkamassa edellisviikolla startannutta maaliputkeaan, kun malmilaiset lähtivät sähäkästi vastahyökkäykseen ja Jonne Ketonen puhkaisi diagonaalisyötöllään Atlantis-linjan. Ruuskan kurotus ei kuitenkaan aivan riittänyt erinomaiseen pystypalloon.

Puoliajan lopussa Atlantis aiheutti vielä pieniä sydämentykytyksiä. Aboubacar Diakite keskitti oikealta matalana ja Nico Weckström yritti jatkaa pallon kohti etukulmaa, mutta jälleen topparina luutinut Mikko Kouri oli kuitenkin kärppänä tilanteessa ja blokkasi laukaisuyrityksen kulmaksi. Kulmapotkukaan ei tuonut tulosta, joten tauolle mentiin kiikarilukemissa 0-0.

Toinen jakso käynnistyi tasaisissa merkeissä ja maalitilanteet olivat kortilla, vaikka peli aaltoilikin mukavasti päästä toiseen. Ensimmäinen mainittavampi paikka nähtiin 57. minuutilla, kun kotijoukkueen Diakite haki jälleen avausosumaansa. Noin 25 metristä lähtenyt laukaus kiersi vain aavistuksen ohi takatolpan.

Toisessa päässä Kustaa Käki sai puolestaan jalkansa vapaaksi oikeassa laidassa ja keskitti boksiin, jossa Jonne Ketonen pääsi puskemaan puolustusmassan keskeltä – kuitenkin päin Viron liigaakin pelannutta nuorukaista, Marten Ritsonia. Yhtään sen tarkempi ei ollut myöskään Sergio Souza Da Penha Filho, jonka pusku melko identtisestä tilanteesta päätyi niin ikään päin Tico-veskari Erkka Niiniä.

Atleticon valmennusporras herätteli joukkuetta ottelun 64. minuutilla tekemällä tuplavaihdon: Paul Fahy ja Mika Tenkanen marssivat vaihtopenkille Kalle Jyrkisen ja Saku Kuittisen korvatessa kaksikon. Tulosta syntyikin miltei samantien, kun vain viittä minuuttia myöhemmin avausmaali näki päivänvalon. Pallo pelattiin keskustaan Jonne Ketoselle, joka haki laukaisupaikkaa ensin vasurilleen, kääntyi ja yritti löytää tilan oikealle jalalleen, jonka jälkeen päätti kuitenkin lävistää boksiin valuneen puolustusmuurin tarkalla syötöllään. Pystypallo tavoitti selustaan hiipineen Ville Ruuskan, joka täräytti pienenevästä kulmasta huolimatta pallon ohi Ritsonin maalin taka-alanurkkaan. Näin Tico siirtyi 0-1-johtoon!

Maalin jälkeen paine jatkui yhä Atlantis-päässä, eikä kaukana ollut, että edellismaalin arkkitehti Jonne Ketonen olisi päässyt osumaan itsekin. Kustaa Käen mittatilaussyöttö tavoitti Jonnen linjan takana, mutta punapaitojen toppari ehti ahdistelemaan juuri kriittisellä hetkellä Jonnen viritellessä laukaustaan.

Atlantis taas haki ratkaisua pääasiassa hieman kauempaa, kun laitapakin tontilta ylös noussut Zamyad Bashouki pyssytti puolivolleystä vain puolisen metriä maalin yli ja Juvenal Agnero haki kierteisellä banaanipotkullaan oikeaa yläkulmaa. Niini ehti kuitenkin torjumaan tämänkin laukauksen, vaikka Elis Rintalalta tuttua Eurosport-yläkättä ei tällä kertaa hyödynnettykään.

Ottelun loppuvaiheita leimasivat myös lukuisat koiruudet, repimiset ja liiallinen käsien käyttö. Varsin sallivalla linjalla läpi ottelun vienyt tuomaristo ei tuntunut viheltävän rikettä yhtään mistään, mikä kuumensi tunteita niin kentällä kuin kalkkiviivojen ulkopuoelllakin. Onneksi tällä kertaa selvittiin kuitenkin vain yhdellä ambulanssireissulla eikä lepsu, mutta läpi ottelun molemmille osapuolille tasaisena säilynyt linja johtanut sen kummempiin ongelmiin.

Ottelun loppuhetkillä Atlantis sai päälle vielä pienoisen paineen ja myllyttikin Atletico-maalilla peliajan tullessa täyteen. Erkka Niini sai nyrkkeillä pari keskitystä ja hakea yhden sijoituksen alakulmasta Tico-puolustuksen hoitaessa loput pyristelyt. Toisessa päässä malmilaiset hakivat puolestaan lisäosumia lähinnä vastahyökkäyksillä. Eikä kaukana ollut 0-2-maalikaan, kun Kustaa Käki toi lisäajan jo pyöriessä palloa oikealla, ohitti vastustajansa ja oli jo 3vs2-ylivoimatilanteessa mm. Saku Kuittisen odotellessa syöttöä aivan vapaana takaviistossa. Kusti päätti kuitenkin ratkaista pelin kapteenin esimerkillä, mutta laukaus suuntautui kuitenkin joitakin kymmeniä senttejä ohi takakulman.

Tästä hetki eteenpäin ja tuomari vihelsi ottelun päättyneeksi Atleticon 0-1-voittoon. Tilastojen valossa Atlantis oli vahvempi, mutta maalipaikkoja tutkailemalla huomasi, että vierailija loi itse asiassa enemmän todellisia vaaranpaikkoja. Atletico esiintyi miehekkäästi ja pelko bussin parkkeeramisesta puolustusalueelle osoittautui täysin turhaksi. Pallo liikkui keskialueella mukavasti varsinkin toisella jaksolla ja keskikentän sydämessä operoineiden Kustaa Käen, Mikko Vesterisen ja Akseli Hietalan peliä oli ilo seurata. Lyhytsyöttöpeli, pienet kombot ja järkevä, sopivia huilihetkiäkin tarjonnut pelitapa nosti esityksen yhdeksi tähän mennessä kauden parhaista.

Kolme pistettä piti Atleticon edelleen neljä pistettä takana hengittävän RiPSin edellä sekä toi malmilaiset kahdeksan pisteen päähän kakkossijalla olevasta Atlantiksesta. Samalla se tiesi, että jos Reipas hoitelee oman pelinsä lauantaina, on ero Reippaan ja Atlantiksen välillä jo ratkaisevan tuntuinen seitsemän pistettä.

Kuudetta peräkkäistä voittoa lähdetään hakemaan ensi viikon lauantaina, kun Atletico kohtaa kotikentällään nastolalaisen Nopsan. Ottelu starttaa klo 15:00 ja on alun perin merkitty Tapanilan tekonurmelle. Malmilaisleirissä elätellään kuitenkin yhä toiveita siitä, että ottelu pelattaisiin tämän päivän tapaan Pukinmäen nurmella, josta on tullut jo vihreää valoa kenttävaihdokselle. Tarkempi pelipaikka riippuu kuitenkin alkavan viikon säistä ja kentän kunnosta.

Tähtipelaajapisteet

Ville Ruuska: Voittomaalin lisäksi Rudi kellotti luultavasti ottelun kovimmat kilometrit. Väsymätöntä työtä yhtälailla alas- kuin ylöspäinkin.
Akseli Hietala: Aksu pelasi hieman vieraammalla pelipaikalla, mutta suoriutui tehtävästään erinomaisesti. Suojasi puolustusta ja liikutti palloa varmasti omille.
Erkka Niini: Pari todella arvokasta torjuntaa ja sitä kautta ansaittu nollapeli.