Kolmonen: Atletico Malmi – CLE 3-1 (2-0)

Maalit

1-0 Jesse Ketonen (Timo Kinnunen) 11′
2-0 Jonne Ketonen (Roni Tran) 13′
2-1 Lamin Fatty 56′
3-1 Kalle Jyrkinen (Jesse Ketonen) 64′

Tilastot

Atletico Malmi vs. CLE Kolmonen Helsinki / Uudenmaan piiri

Avaus

Elis Rintala (MV)
Ville Ruuska
Niko Eriksson
Janne Hampaala
Eeli Lehto
Mikko Vesterinen 87’ Jonatan Wasenius
Jaakko Peltonen 62’ Kustaa Käki
Jonne Ketonen var 75’ Remi Defays
Roni Tran 46’ Kalle Jyrkinen
Timo Kinnunen (C) 53’ Saku Kuittinen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Antti Säynätkari

Raportti

Atleticon syyskierros oli käynnistynyt vaihtelevissa merkeissä. Takana oli hieno voitto Töölön Taistosta, taisteltu tasapeli Reippaan vieraana sekä hampaankoloon paljonkin jättänyt RiPS-tappio. Neljäs vastus oli puolestaan CLE, tämä turhankin tutuksi tullut latinoryhmä, joka oli aloittanut oman syyskierroksensa voitolla ja kahdella tasapelillä. Asema putoamisviivan tietämillä tarkoitti kuitenkin sitä, että lisäpisteille oli vahva tilaus.

Atleticon päivän kokoonpanossa katse kiinnittyi oikeastaan kolmeen henkilöön: CLE:stä kesällä Atleticoon siirtyneeseen Saku Kuittiseen, debyyttiotteluaan hakeneeseen Remi Defaysiin sekä paluun Espanjasta tehneeseen Kustaa Käkeen. Koko kolmikko aloitti ottelunsa kuitenkin vaihtopenkillä. Suurimmat poissaolot nähtiin puolestaan topparintonteilla, kun Reipasta vastaan 90 min luutineet Akseli Hietala ja Mikko Kouri olivat molemmat poissa. Niko Eriksson teki sen sijaan paluun pelikiellon jäljiltä ja sai vierelleen normaalisti keskikentän keskustasta tutun Janne Hampaalan.

Kiinnostavaksi asetelmat teki myös se fakta, että CLE:n kokoonpanosta löytyi numerolla 45 Ruanda Parti Otieno – mies, joka oli tuomittu viiden ottelun pelikieltoon heinäkuun lopulla. Tico-peli oli järjestyksessään vasta kolmas ottelu, joten aloitusvihellyksen soidessa oli jo selvää, että päättyipä peli miten tahansa, tulisi Atletico hakemaan ottelusta kolme pistettä vähintään kabineteista.

Tiedon ei annettu kuitenkaan vaikuttaa liikaa valmistautumiseen, vaan pisteitä lähdettiin metsästämään hyvällä ja tasapainoisella esityksellä. Atleticon alku olikin vahva, kun jo 3. minuutilla Jesse Ketonen oli ensimmäistä kertaa läpi ja pallo saatiin poimia verkosta, mutta linjamiehen lippu oli ylhäällä ja CLE selvisi takaiskutta.

Vain paria minuuttia myöhemmin kotijoukkue sai kulmapotkun oikealta ja sitä asteli antamaan Mikko Vesterinen. ”Möllin” kulmuri löysi koko pelaajapakan takaa Ville Ruuskan, joka otti pallon haltuun ja haki akrobaattista puolivolleytä. CLE-pakisto kuitenkin blokkasi laukauksen.

Ottelun kymmenennellä minuutilla pallo kävi myös ylärimassa, kun Vesterinen antoi jälleen kulman oikealta ja Roni Tran puski kohti takakulmaa. Pallo kilahti kuitenkin poikkipuuhun ja ensimmäisenä ripareilla ollut Janne Hampaala sijoitti paluupallon hiuksenhienosti ohi.

Kauaa ei avausmaalia tarvinnut kuitenkaan odotella, sillä Jesse Ketonen vei Atleetit 1-0-johtoon pelin 11. minuutilla. Tilannetta edelsi CLE-veskari, Sergio Quilodranin luokaton avaus, jonka Timo Kinnunen voitti omalle joukkueelleen ja vapautti samalla puskullaan Jessen läpiajoon. Tikkaavat askeleet pallon perään, eteneminen boksiin ja varma sijoitus oikealla jalalla takakulmaan varmistivat illan avausosuman.

Jostain kumman syystä vajaalla aloittanut CLE juoksutti heti maalin perään Jose Jaquetin sisään ja pääsi näin jahtaamaan tasoitusta täysilukuisena. Vierailijan taivas synkkeni kuitenkin heti perään, kun 13. minuutilla Atletico siirtyi jo 2-0-johtoon Jaquetin menetettyä pallon vasemmassa laidassa. Roni Tran korjasi pelivälineen haltuunsa, ajoi päätyyn ja keskitti pallon takatolpalle päätyrajan suuntaisesti maalivahdin ja puolustuslinjan välistä. Jonne Ketosen ei tarvinnut kuin tehdä oikea-aikainen juoksu ja sijoittaa peliväline tyhjään maaliin.

Latinojoukkueen ensimmäinen kunnon maalipaikka nähtiin 17. minuutilla, kun vasemmalta annettu kulmapotku tippui vaarallisena vitosen viivan ja pilkun välimaastoon. CLE:n pelaajat pääsivät yrittämään viimeistelyä kahteenkin otteeseen, mutta uhrautuvasti pelannut Tico-puolustus selvitti lopulta molemmat tilanteet.

Ennen puolen tunnin rajapyykkiä Jonne Ketonen pääsi vielä koettamaan maalintekoa boksin rajoilta tuomitusta vaparista. Matalana muurin ali lähtenyt laukaus oli kuitenkin Quilodranille helppo torjuttava. Samainen mies nappasi myös paria minuuttia myöhemmin Jesse Ketosen läpiajon, jota edelsi Timo Kinnusen kermainen chippi linjan yli ja Jessen oikein ajoitettu juoksu. Sijoitus jäi kuitenkin voimattomaksi ja CLE-kassari haki hienon jalkatorjunnan.

35. minuutilla CLE:n pelikiellossa ollut Ruanda Parti Otieno karkasi puolestaan läpi Atletico-linjasta ja oli jo vastakkain Elis Rintalan kanssa. Sijoitus suuntautui kuitenkin puolisen metriä ohi vasemman tolpan. Eikä kavennus ollut kaukana myöskään 44. minuutilla, kun Niko Eriksson menetti pallon alimpana miehenä eikä saanut taklauksellaan tilannetta pelastettua vaan Lamin Fatty eteni niin ikään Elistä vastaan. Tällä kertaa pallo suuntautui kohti maalia, mutta malmilaisten pelastukseksi tolppaan, josta se siivottiin sitten väljemmille vesille.

Tuomari vihelsi ensimmäisen jakson päättyneeksi ilman lisäaikaa ja saatteli Atleticon koppiin CLE-pelureiden jäädessä purnaamaan vielä pitkäksi aikaa aiemmassa tilanteessa mielestään viheltämättä jäänyttä rikettä.

Toiselle jaksolle lähdettäessä Eddie Finch valmennustiimeineen suoritti yhden vaihdon: Kalle Jyrkinen korvasi Roni Tranin ja vajaata kymppiä myöhemmin Saku Kuittinen vielä Timo Kinnusen. Näiden vaihtojen myötä pelin kuva pysyi kuitenkin täysin identtisenä aiempaan: Tico piti palloa ja vaikutti jatkuvasti vaarallisemmalta. CLE taas jätti keskialueelle valtavasti tilaa ja vetäytyi pääasiassa puolustusasemiin ilman kuitenkaan todellista vastaisku-uhkaa.

Kyttäily tuotti kuitenkin tulosta 56. minuutilla, kun Atleticon ripulointi oman boksinsa ulkopuolella avasi Lamin Fattylle laukaisupaikan. Tulinen puolivolleypommi lähti hienolla kierteellä kohti takanurkkaa eikä Elis Rintalan pomppu riittänyt tähän, vaikka kädet palloa kohti hyvin kurottivatkin.

Tico ehti vaihtaa myös Kustaa Käen vielä Jaakko Peltosen tilalle ennen kuin joukkue siirtyi jo 3-1-johtoon ottelun 64. minuutilla. Mikko Vesterinen alusti maalin vasemmassa laidassa vapauttaen Jesse Ketosen pystyjuoksuun. Tämä ei kuitenkaan ajanut suoraan boksiin vaan pysäytti liikkeensä, harhautti lähimmän prässääjän ja laittoi syötön viistosti boksin toiseen nurkkaan, johon hyökkäystä tukemaan lähtenyt Kalle Jyrkinen juoksi ja pamautti pomppivan pallon voimalla verkkoon. Lukemat siis 3-1 ja samalla Kallen Atletico-uran avausosuma Kolmosen peleissä!

Loppupuolella Atleticolla oli vielä parikin saumaa kaunistella tulostaululla komeilevia lukemia, mutta Jesse Ketonen tuhri illan toisen läpiajonsa ja Kustaa Käki pamautti voimalla pallon maalin yli, kun pelkkä sijoituskin olisi riittänyt Remi Defaysin mainioon tiputukseen. Lisäksi Kalle Jyrkinen kaadettiin boksissa selkäpuolelta työntämällä, mutta jostain syystä tuomari ei nähnyt tilanteessa rikettä. Lopussa Tico tuhri vielä yhden erinomaisen 3vs2-hyökkäyksen, kun vaihdosta niin ikään sisään tullut Jonatan Wasenius haki vielä syöttöä siinä kohtaa, kun laukaus olisi kenties ollut parempi vaihtoehto.

Enempää osumia ei siis nähty ja loppulukemiksi kirjattiin 3-1, minkä myötä Atletico pääsi juhlimaan syyskierroksen toista voittoa. Kolmen pisteen saalis ei ollut oikeastaan missään vaiheessa iltaa vaakalaudalla, mutta Tico itse teki ottelusta haastavan. Keskialueella oli niin paljon tilaa, että isompi maltti ja paremmin ajoitetut ratkaisusyötöt olisivat mahdollistaneet suuremmankin dominanssin sekä sitä kautta kenties kovemmatkin lukemat. CLE tuntui myös keskittyvän pelaamisen sijaan lähinnä tuomarille mussuttamiseen ja täysin tarpeettomaan jälkipeliin, josta parhaat (tai pahimmat) esimerkit olivat tuomarin silmän välttäessä nähty lyönti Jaakko Peltosen vatsaan sekä ottelun jo päätyttyä CLE-valmentajan sylkemisepisodi. Tico-valmentaja Eddie Finch jäi pitämään ovea auki, mutta kiitoksen sijaan latinovalmentaja päättikin jakaa eritteitään Finchin kengille.

Kolmen pisteen lisäksi ilonaiheita toivat myös vaihtopelaajien vahvat sisääntulot, Defaysin debyytti sekä Käen dominointi alkukaudelta tuttuun tyyliin. Janne Hampaala suoriutui myös topparistuntistaan kiitettävin arvosanoin eikä CLE päässyt maalipaikoille kuin muutamaan otteeseen.

Pelit jatkuvat jo tulevana lauantaina, kun Atletico pelaa jälleen Pukinmäessä. Tällä kertaa vastassa on putoamiskurimukseen joutunut FC Viikingit/S.C.P. Kick-off klo 15:00.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Vesterinen: Keskikentän maestro rytmitti jälleen Atleticon peliä ja alusti useampia vaaranpaikkoja.
Janne Hampaala: Mainio tuuraus astetta erikoisemmalla pelipaikalla. Ajoittaisia haasteita sijoittumisessa, mutta muilta osin vahva suoritus.
Roni Tran: Ensimmäisen jakson avainmiehiä. Alusti toisen osuman ja oli lähellä osua itsekin.