Sarjakausi käynnistyy torstaina – “Kauden alkupuoli näyttää varmasti suuntaa”

Aina yhtä pitkältä tuntuva talvikausi on pikkuhiljaa taputeltu ja torstaina käynnistyy varsinainen sarjakausi, kun Atletico matkaa Riihimäelle paikallisen ylpeyden, RiPS:n vieraaksi. Startti on heti intensiivinen, sillä seuraavan kymmenen päivän aikana joukkue on tulessa kolmesti, kahdesti Kolmosen merkeissä (RiPS & Töölön Taisto) ja kerran Regions’ Cupin toisen kierroksen ottelussa (FC Pelifiilis). Ennen torstaita on kuitenkin hyvä katsoa hieman taaksepäin, eli vetää yhteen vaiherikas preseason, ja toisaalta spekuloida myös hieman alkavaa kautta.

Maltillisia muutoksia

Preseasonia valmistelevat höntsät käynnistettiin jo marras-joulukuussa kerta viikkoon -tahdilla Pallomyllyn lämmössä, mutta varsinainen preseason pyörähti Eddie Finchin valmennustiimin johdolla käyntiin vasta maanantaina 8.1.2018. Tämän jälkeen onkin sitten kokoonnuttu yhteensä 40 tapahtumaan reilun kolmen kuukauden aikana.

– Optimiviikoilla rytmi koostui kahdesta pallollisesta harjoitteesta ja yhdestä fysiikkatreenistä. Osalla viikoista jouduttiin tyytymään kuitenkin kahteen harjoitukseen, minkä lisäksi joukkue pelasi edellisvuosista oppineena hieman aiempaa vuotta säästeliäämmin, avaa joukkueen taustaryhmään kuuluva Janne Vottonen talven treenisykliä.

Joukkueen harjoituksissa vieraili talven aikana viitisentoista uutta, potentiaalista pelaajaa, mutta mukaan viralliseen kokoonpanoon kelpuutettiin lopulta vain neljä: Eeli Lehto siirtyi Atleticoon PK-35:n BSM-joukkueesta ja Kalle Jyrkinen vaihtoi joukkuetta MPS:n sisällä kirjautettuaan yhden MPS:n Kolmosen pelin lisäksi myös tukun Vitosen pelejä Atletico Akatemian riveissä.

Preseasonin alkajaisiksi joukkue vahvisti puolustustaan vielä kaappaamalla yhden LPS:n sarjanousuun päättyneen kauden takuumiehistä: Akseli Hietala palautettiin takaisin keltapaitaan. Viimeisin, neljäs hankinta uutisoitiin puolestaan eilen, kun Paul Fahy kiinnitettiin viime hetken siirrolla Tico-hyökkäykseen. Lisäksi taustatiimissä tapahtui pieniä muutoksia, kun Antti Säynätkari ja Riku Ustinov saatiin täydentämään jo entuudestaan vahvaa porukkaa.

– Talven treeneissä kävi tosiaan melko monenlaista yrittäjää, mutta suurimman osan kanssa oli varsin selvää, etteivät kokeilut jatkuisi yhtä tai kahta treeniä pidempään. Tilaa olisi ollut ehkäpä vielä parille muullekin kaverille, mutta onneksi löydettiin joukosta edes neljä loistavaa pelimiestä. Aksu on ottanut jo talven treeneissä johtavan toppariroolin ja Eelille voi hyvällä syyllä povata isoa roolia nuoresta iästään huolimatta jo alkavalla kaudella. Kallen inttikiireet verottivat alkuvuotta, mutta mies tekee kovasti duunia ottaakseen muun joukkueen kiinni valmistautumisessa. Paul on vielä suurelta osin katsomaton kortti, mutta potentiaalia ainakin löytyy melkoisesti, luettelee Vottonen.

Ulospäin liike oli puolestaan totutun maltillista, sillä vain pienioisista sopeutumishaasteista pitkin kautta kärsinyt Yasine Aloui vaihtoi joukkuetta ja jatkaa pelejään Toukolan Teräksessä. Astetta isompia menetyksiä olivat puolestaan Mikko Huupposen ja Jukka Haaralan lopettamiset. Näiden lisäksi Miro-Aleksi Tissari muutti vuodeksi Portugaliin ja Patrick Purola taas viettää vuoden ensimmäisen puolikkaan Kreikassa. Tissarin ja Purolan odotetaan palaavan takaisin Tico-paitaan ulkomaankomennusten päätyttyä, mutta myös Huupposen ja Haaralan osalta ovet on jätetty isosti auki mahdollisia comebackeja ajatellen.

– Hupi ja Jugi pelasivat molemmat meillä viisi kautta meillä ja kohosivat sinä aikana Tico-legendojen joukkoon. Varsinkin ensin mainittu näytteli todella isoa roolia Atleticon nousussa kohti Kolmosen kärkikastia ja pelasi isoja minuutteja keskikentän keskustassa. Kovia menetyksiä ilman muuta, kuten myös tietysti Benin ja Patin puuttumiset. Talven aikana meiltä katosi käytännössä neljä viime kauden hyökkäyspään avainmiestä. Siksikin Paulin siirto tuli vähintäänkin tarpeeseen, toteaa Vottonen.

Joukkue on myös kärsinyt pitkin talvea erilaisista loukkaantumisista ja viimeisin isompi kolaus oli talvella tuhoisaa jälkeä tehneen Jesse Ketosen nilkkavamma Regions’ Cupin ottelussa PK-35/2 vastaan. Jessen paluuaikataulu on vielä toistaiseksi epäselvä, kuten myös polvensa jo tammikuussa loukanneen velipojan, Jonne Ketosenkin. Heidän lisäkseen myös puolustuspäästä tutut Iiro Helinen (nilkka), Henri Mattsson (nivunen), Ville Ruuska (polvi) ja Ilmari Innanen (nilkka) kuntouttavat itseään vielä hyvän tovin ennen paluuta.

– Poissaolojen lista on toki hirvittävä, mutta vastaavasti on ollut mahtavaa nähdä Janne Hampaalan pelejä vuoden tauon jälkeen ja nauttia myös mm. täyttä kuntoaan lähentelevien Aku Vapaan ja Simo Dahirin otteista erityisesti treeneissä. Vaikka muun muassa Ketosten paluuta odotellaan kuin kuuta nousevaa, löytyy meidän ringistä onneksi tasokkaita korvaajia. Ja nämä loukkaantumiset tarjoavat aina erinomaisen paikan muille loistaa ja lunastaa paikkansa kentällä.

“Tulokset puhuvat varmasti puolestaan”

Preseason2018-ottelut

Preseason vedettiin siis läpi melko pienellä ringillä, mutta ottelut sujuivat kuitenkin vähintäänkin kohtuullisesti. Joukkue pelasi yhteensä yhdeksän ottelua ja voitti niistä seitsemän maalierolla 20-8. Matkalla kaatui suvereenisti mm. Kolmosen nousutaistoon povatut NuPS ja PK-35 sekä viime kauden tasaisista derbytaistoista tuttu Ponnistajat. Maaleja syntyi yli kahden maalin verran peliä kohden ja mukaan mahtui myös viisi nollapeliä.

– Tulokset puhuvat varmasti puolestaan, vaikka turha kai noita treenimatsien tuloksia on liikaa tuijotella. Saatiin joka tapauksessa olennaista informaatiota meidän pelaajista sekä kehityskohteista tulevaa kautta ajatellen. PK- ja NuPS-voitot olivat ilman muuta niitä kohokohtia ja aallonpohjat nähtiin puolestaan Kiffeniä ja TiPSiä vastaan. Ensimmäinen matsi olisi näin jälkikäteen katsottuna pitänyt jättää pelaamatta, sen verta vaarallisessa kunnossa se Pirkkolan kenttä oli. TiPSiä vastaan homma lässähti aikamoiseksi pannukakuksi, kun jätkät loppuivat yksinkertaisesti kesken ja jopa allekirjoittanut joutui vetämään kahden Akatemia-pelin päälle vielä siinäkin, naureskelee Vottonen.

Preseason2018-tilastotAtleticon kevään peleissä esiintyi yhteensä 29 pelaajaa, joista Akatemia-avut mukaan lukien miltei kaikki tulevat kantamaan keltapaitaa alkavalla kaudella. Preseasonin avainhahmoja olivat nilkkansa loukanneen Jessen lisäksi myös Tico-kapteenistoonkin valittu Kustaa Käki. Molemmilta odotetaan ilman muuta tehoja myös alkavalla kaudella.

Edessä kova haaste

Hyvistä treeniottelutuloksista huolimatta joukkue ei voi kuitenkaan tuudittautua tyytyväisyyteen vaan tosipelien alkaessa haaste kovenee taatusti. Atletico arvottiin tällä kertaa niin sanottuun Lahti-lohkoon, jossa on kolmen Lah(d)en vierailun lisäksi luvassa myös muutama kappale radanvarsipelejä ja tutut kohtaamiset ystävyysseura Töölön Taiston sekä viime vuonna saman lohkon kärkiryhmiin kuuluneen Atlantiksen kanssa. Vottonen povaa mielenkiintoista kautta.

– Mukavaa saada vaihtelua jälleen lohkon vastustajiin. Tokihan siellä joukossa on Atlantis ja CLE, jotka kohdattiin jo viime vuonna, mutta mukaan mahtuu myös JoKin ja Korso / Unitedin tapaisia täysin uusia ryhmiä sekä esimerkiksi Töölön Taisto ja Reipas, joita vastaan on aina ollut intensiivisiä ja hyvävauhtisia pelejä.

Monissa ennakkoveikkailuissa Atlantis on nostettu suurimmaksi nousijasuosikiksi ja Atletico, Reipas sekä Töölön Taisto sen pahimmiksi haastajiksi.

– Tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa mitään voimasuhteista. Atlantis tulee ilman muuta olemaan kova ja kuulopuheet kertovat, että joukkue olisi vaan vahvistunut viime vuodesta. Samoin ilmeisesti Reipas, joka sekin on meidän tapaan keikkinut nyt jo useamman kauden kärkipäässä. Ilman muuta lähdetään tappelemaan kärkisijoituksista, mutta kauden alkupuoli näyttää varmasti suuntaa, että kuinka lähellä sitä kärkisijaa ollaan. Loukkaantumistilanne ei varmasti auta asiaa, mutta usko omaan pelaajarinkiin on silti vahva, painottaa Vottonen.

Avauspeleistä tiedustellessa Vottonen on mietteliäs, mutta suostuu lopulta analysoimaan asetelmia.

– Näin muutaman RiPSin ottelun viime kaudella ja varsinkin kevätkierroksella siellä näytti olevan pienoisia haasteita. Toisaalta joukkue on napsinut monta hyvää päänahkaa tässä talvikaudella ja nuorentanut jengiänsä sekä saanut Pietari Palomäen tyylisiä paluumuuttajia. Varmasti tiukka matsi luvassa. Seuraavana tiistaina kohdataan sitten PEF, joka on itselleni varsin vieras joukkue. Nimilistalta löytyy kuitenkin jokunen tuttu nimi ja scouttauskierros kertoi toki paljon lisää. Kokenut ja hyvin puolustava jengi vastassa varmasti. Ja sen jälkeen sitten tulee kaksi alkukauden kenties tärkeintä peliä, kun kohdataan ensin TöTa vieraissa ja heti perään Reipas Mosan tekiksellä. Molemmat erittäin isoja pelejä.

Juhlavuosi näkyy eri medioissa

Atleticolle vuosi on myös sitä myöten merkittävä, että joukkue juhlii 25-vuotista taivalta emoseura MPS:n täyttäessä jo kunnioitettavat 70 vuotta. Juhlavuosi on näkynyt jo jonkin verran mm. näillä nettisivuilla Atleticon julkaistessa kerran kahdessa viikossa aina uuden luvun 25v-muistelmateksteihin, joista painetaan lopulta myös kirja. Viimeisimmän voi käydä lukaisemassa vaikkapa täältä.

Lisäksi joukkue kerää jälleen rahaa hyvään tarkoitukseen järjestämällä hyväntekeväisyysturnauksen lauantaina 21.7.2018. Turnaus pelataan rennoissa merkeissä 36 jengin kesken vain viikkoa ennen kuin Kolmonen ja syyskierros jatkuvat. Ilmoittautumissivun ja lisätiedot löydät täältä.

Kolmas suurempi ponnistus on lauantaina 20.10. järjestettävä 25v-gaalatilaisuus, joka tulee jälleen keräämään uudet ja vanhat Atleetit yhteen juhlimaan hienoa merkkipaalua sekä nauttimaan Atleettisista hetkistä hyvän ruoan ja juoman merkeissä.

Kaiken tämän lisäksi nettisivusto ja sosiaalisen median kanavat palvelevat jälleen tuttuun tyyliin. Nettisivuille päivittyy niin otteluraportit kuin uusimmat uutisetkin tilastoista ja otteluiden tuloksista puhumattakaan. Tämän lisäksi keihäänkärkinä jatkavat uusimmista uutisista muistutteleva Facebook-sivusto ja ottelusta toiseen tasokasta liveseurantaa tarjoava Twitter-kanava. Ota siis molemmat mediat seurantaan ja saavu toki myös seuraamaan otteluita sekä Tapanilaan että kesän kotipyhättöön, Pukinmäen urheilupuistoon. Aikataulut ja otteluohjelman löydät täältä.