Mosa Cup toi jälleen kevään Koilliseen

Sääennusteisiin on Suomen kaltaisessa meteorologisessa arpakuutiossa lähes aina syytä suhtautua varauksella – niin nytkin, kun tutkat povasivat Mosa Cup -lauantaille aurinkoa ja plussakelejä. Mutta istu ja pala, sillä turnaustiimin saapuessa aamutuimaan Moisiontielle puskivat tennishallin takaa kevätpäivän ensi säteet pilvetöntä taivasta vasten!

Mosa Cup 2018 käynnistyi tällaisella ennenkuulumattomalla luonnonilmiöllä!

Turnausperinteisiin oleellisena osana kuuluvan arktisen räntäsateen poissaolon aiheuttama järkytys tasaantui nopeasti, kun kentän laidalla tarkeni pystyttää kioskia ja äänentoistoa kirjaimellisesti takki auki. Myöskään ensimmäiset pelipaikoille valuneet joukkueet eivät ainakaan silminnähden näyttäneet pistävän poikkeuskelejä pahakseen.

Kilpasarjan otteluohjelma oli alusta loppuun suora toisinto edellisvuodelta. Ensimmäisessä parissa hallitseva mestari TiPS ja PuiU eivät saaneet selvää toisistaan maalittomaksi jääneen peliajan puitteissa, joten ratkaisu siirtyi rangaistuspotkukilpailuun. Kun vantaalaisten kaikki viisi vetäjää onnistuivat yrityksissään ja veskarikin poimi ratkaisevasti yhden Puipan vedoista, suuntasi TiPS jälleen loppuotteluun ja PuiU “jumbofinaaliin”.

Ennen toista “välierää” Atleticon ja Ponnistajien välillä paikalla käväisi ambulanssi poimimassa paikkailtavaksi olkapäänsä pelin tiimellyksessä loukanneen TiPS-pelurin, joka pääsi onneksi vielä omin voimin palaamaan katsomoon alkuillasta. Myös Malmin Derby päättyi “kiikareille” Rolf Ermilän torjuttua Mikko Vesterisen rankkarin ottelun ensimmäisellä puoliajalla. Pilkkuskabassa Tico kuitenkin naulasi täydet viisi palloa maaliin ja välissä Elis Rintala ehti pysäyttää yhden 11-metrisen. Näin Atleetit etenivät kisaamaan pokaalista ja Ponnistajat kunniasta.

Pronssiottelussa Mohamud Mohamedin hieno viimeistely näytti jo johdattavan PuiUn voittoon, kunnes Ponnistajien Joel Tuovinen kuittasi lukemat 1-1:een aivan pelin viimeisellä sekunnilla – siispä päivän teeman mukaisesti joukkueet keskiympyrään ja palloa kalkkipisteelle. Yksi lipsahdus maalikehikoihinkaan ei upottanut malmilaisten laivaa rankkarikisassa, sillä Rofa Ermilä maalilla venyi kahteen huipputorjuntaan ja varmisti joukkueelleen kolmannen sijan ennen valkopaitaista isäntäjoukkuetta.

Finaalista ei muodostunut uutta klassikkoa Mosa Cupin aikakirjoihin. Ticolta loppuivat ehjät jalkaparit kesken päivän otteluiden välillä, eikä loppuotteluun jalkeille parsittu kokoonpano hyvästä taistelusta huolimatta saanut TiPSiä aisoihin. Tuomo Åberg ja Ismail Hassan veivät vihreäpaidat 2-0-taukojohtoon ja Toni Haapalehto iski tilanteeksi tunnin pintaan jo 3-0. Kapteeni Timo Kinnusen hieno kavennusmaali Johe Waseniuksen esityöstä jäi lopputuleman kannalta kosmetiikaksi, ja kilpasarjan kiertopalkinto palasi saman tien toiseksi vuodeksi Tikkurilaan.

Alustavan suunnan turnauksen kululle oli näyttänyt jo aamunavauksena toiminut harrastesarjan alkukierros, jonka molemmat ottelut menivät niin ikään rangaistuspotkuille, minkä myötä puolesta välissä päivää otteluaikataulu laahasi alkuperäisestä jäljessä puolisen tuntia. Ensimmäisessä pelissä Sami “SRK” Rinta-Kahila nosti kahdella maalillaan SUMUn 2-2-tasalukemiin FC KaKea vastaan ja äkkikuoleman puolelle venyneiden rankkarien kautta finaaliin. Toisaalla Atletico Akatemia ja puolustava tittelinhaltija PuiU/86 nuhjasivat täydet 70 minuuttia ilman maaleja, ja pilkulta Puipa oli etevämpi osumin 5-3.

Sijoitusotteluissa kaikki maalit syntyivätkin sitten jo avausjakson aikana kummassakin parissa. Pronssia pokkasi Atletico Akatemia 3-2-voitolla KaKesta, finaalissa taas PuiU/86 uusi mestaruutensa nousemalla maalin takaa rinnalle ja voittoon SUMUsta lukemin 2-1.

Aikataulumurheet jäivät lopulta korkeintaan hidasteeksi, sillä muiden järjestelyjen osalta turnaus sujui jälleen mainiosti. Katsojaystävällisen sään myötävaikutuksella jalkapalloväkeä saapui Tapanilaan penkkiurheilemaan tavallista runsaammin heti aamusta alkaen, ja erityisesti kioski keräsi valikoimallaan ja palvelullaan runsaasti ansaittua kiitosta. Näillä eväin kohti kesän koitoksia!