Kolmonen: RiPS – Atletico Malmi 2-2 (0-1)

Maalit

0-1 Kustaa Käki (Paul Fahy) 23′
1-1 Kasimir Arminen (Phondo Wälläri) 48′
2-1 Benjami Saarinen 76′
2-2 Mikko Vesterinen (Kustaa Käki) 88′

Tilastot

180419 RiPS

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson 59’ Mika Tenkanen var
Timo Kinnunen (c)
Akseli Hietala
Eeli Lehto
Janne Hampaala 81’ Simo Dahir var
Jaakko Peltonen 76’ Mikko Kouri
Mikko Vesterinen
Kustaa Käki var
Alfredo Miguel 46’ Aku Vapaa
Paul Fahy

Muut vaihtopelaajat

Kalle Jyrkinen
Ruben Launiala
Erkka Niini

Raportti

Pitkä talvikausi oli taas takanapäin, kun Atletico valmistautui kauden ensimmäiseen Kolmosen otteluunsa Riihimäellä. Pienoinen loukkaantumissuma erityisesti hyökkäys- ja puolustuspäässä yhdistettynä varhaiseen alkamisaikaan eivät tehneet valmistautumista helpoksi, mutta Atletico sai silti raavittua täyden lapun kauden avausotteluunsa – asia, jota ei ollut tapahtunut kertaakaan edes valmistavalla preseasonilla.

Avauskokoonpanosta löytyi tukuittain kiinnostavia nimiä. 17-vuotias Eeli Lehto debytoi laitapakkina, talven tärkeimpiin hankintoihin kuulunut Akseli Hietala topparina ja vasta paria päivää ennen sarja-avausta kärkeen kiinnitetty Paul Fahy hyödynsi poissaolot ja pääsi suoraan avaukseen. Myös Janne Hampaala teki paluun Kolmosen peleihin vietettyään koko viime kauden lasaretissa. Penkiltä taas löytyi mm. avausminuuttejaan Tico-paidassa metsästänyt Kalle Jyrkinen sekä koko viime kauden vammojen ja työkiireidensä takia missannut Simo Dahir.

Ottelu alkoi hieman hermostuneissa merkeissä eikä kumpikaan joukkueista tuntunut saavan täyttä pallokontrollia. Peli aaltoilikin ensimmäisen kympin ajan päästä päähän ja parhaat tilanteet nähtiin erikoistilanteista.

Seitsemännellä minuutilla Eeli Lehto teki vahvaa nousua oikealta laidalta ja keskitti, mutta RiPS onnistui siivoamaan pallon kulmaksi. Kotijoukkue hoiteli ensimmäisen kulman takatolpalta päätyrajan yli, toinen taas jäi turhan lyhyeksi ja sekin siivottiin erikoistilanteeksi. Kolmas oli jo vaarallisempi, kun pallo jäi pyörimään rankkarialueen takakulmaukseen. Akseli Hietala ehti hetken jo hakea askelmerkkejään ja pamauttikin kovan kudin kohti takakulmaa, mutta vastustajan lihamuuri blokkasi melko varmalta maalilta haiskahtaneen tilanteen.

Avausmaalia saatiin odotella aina 23. minuutille saakka ja asialla oli vierailija, Atletico. Kaikki lähti keskialueelta, jossa Paul Fahy voitti pallon itselleen ja löysi sivurajan tuntumasta hieman normaalista poikkeavalla paikalla pelanneen Mikko Vesterisen. Tämä eteni laitaa pitkin, syötti pystyynjuoksun tehneelle Jaakko Peltoselle, joka tiputti pari metriä alaspäin Fahylle. Fahy ei aikaillut vaan jatkoi ykkösellään seinän kolmannelle ja vapautti Kustaa Käen vastustajaveskarin kanssa nokikkain. Pomppivasta pallosta huolimatta Kusti hallitsi kroppansa ja viimeisteli voimalla ohi Miika Santamäen vieden Ticon 0-1-johtoon.

Lisäosumatkaan eivät kaukana olleet, sillä vain minuuttia myöhemmin Alfredo Miguel oli luoda paikan tyhjästä. Puolustuslinjalle annettu prässi johti topparin huonoon kosketukseen ja Alfa pääsi tökkäämään palloa kevyesti niin, että Miika Santamäki kotijoukkueen maalilla seurasi vain katseellaan, kun peliväline lipui niukasti ohi takatolpan. Hetkeä myöhemmin Mikko Vesterinen haastoi 1vs1 laidallaan, haki jalan vapaaksi ja tarjoili pallon boksiin, jossa vain Santamäen väliin viime hetkellä sinkoutunut käsi esti Alfredoa lisäämästä johtoa.

RiPS alkoi myös pikkuhiljaa saada juonesta kiinni ja ensimmäisen jakson ainoat vaarallisemmat paikat ajoittuivat käytännössä puoliajan viimeiselle reilulle kympille. Ensin Joona Jokela sai 34. hieman liikaa tilaa boksin reunustalla ja pamautti melkoisen pommin kohti takakulmaa. Elis Rintala ja kuuluisa yläkäsi ehtivät kuitenkin parahiksi väliin. Hetkeä myöhemmin joukkueelle siunaantui myös vaarallinen sivuvapari ja sitä seurannut kulmapotku, mutta Tico kesti paineen.

38. minuutilla kotijoukkue vaati myös rankkaria, kun pallo osui boksissa Janne Hampaalan kylkeen ja siinä kiinni olleeseen käteen. Tuomari ei epäröinyt vaan peli sai jatkua. Tauolle lähdettiin siis lopulta Atleticon 0-1-johdossa, ehkäpä varsin ansaitustikin.

Toiselle puoliajalle mentäessä Eddie Finch suoritti yhden pelaajavaihdon, kun Aku Vapaa korvasi Alfredo Miguelin. Muutoksella ei saatu kuitenkaan suoraan toivottuja vaikutuksia, sillä ei mennyt kuin pari minuuttia ja omissa soi. RiPS loi täysin seisovasta tilanteesta yllättävän vaaranpaikan Phondo Wällärin ujuttaessa syöttönsä vastaan tulleen Timo Kinnusen jalkojen välistä. Kasimir Arminen ajoi boksin rajaa pitkin viistoon ja puolustuksen estelyistä huolimatta onnistui myös laukauksessaan. Vasempaa alakulmaa kohti suuntautunut maanuoliainen yllätti niin Elis Rintalan kuin koko Tico-miehistönkin ja tasoitti lukemat 1-1:en.

Kustaa Käellä oli mainio paikka viedä Atleetit jälleen johtoon paria minuuttia myöhemmin, mutta Paul Fahyltä saatua hyvää pystysyöttöä seurasi hehtaarikanuuna, joka levisi noin pari metriä etutolpan ohi. RiPS sai puolestaan maalista selvästi uutta virtaa ja uskoa peliinsä, sillä ottelun painopiste alkoi pikkuhiljaa siirtyä Ticon päähän. Mm. Joona Jokela pääsi kokeilemaan boksissa 53. minuutilla takaviistoon suuntautuneesta syötöstä, mutta laukaus jäi voimattomaksi. Kymppiä myöhemmin Ahmed Moha Zuhair taas käynnisti tuhri lupaavanoloisen vastahyökkäyksen, vaikka mies oli jo miltei ohittanut alimpana miehenä olleen Eeli Lehdon. Elis Rintalan mainio vastaantulo katkaisi lopulta pyristelyiltä siivet.

Ticolla oli toisen puoliajan aikana selviä haasteita saada keskialuetta hallintaansa ja voimakkaasti prässännyt, selvästi viime vuodesta nuorentunut, RiPS pisti Atleetit ahtaalle tosissaan. Heikot suoritukset seurasivat toinen toistaan ja jonkun aikaa näytti siltä, että ne tavalliset parin metrin syötötkin livahtivat aina jalan alta tai metrin leveäksi. Pakka ei pysynyt myöskään totutulla tavalla tiiviinä, mikä avasi linjojen väleihin turhan paljon tiloja. Se taas tarkoitti, että Tico joutui juoksemaan useasti perässä ja rikkomaan riihimäkeläisiä väärin ottein.

Yhdestä tällaisesta tilanteesta tuli myös RiPS:n johtomaali 76. minuutilla. Kotijoukkue sai sivuvaparin noin 40 metristä, muutaman metrin sivurajasta sisäänpäin. Korkeana lähtenyt pallo tippui sopivasti boksin takaosiin, jonne Benjami Saarinen oli unohtunut vailla vartiointia. Saarinen jatkoi pelivälineen vaikeasta asennosta suoraan ykkösellään vasempaan alanurkkaan ja käynnisti riihimäkeläisjuhlat 2-1-osumallaan.

Maali synkisti hetkeksi malmilaistaivaan, mutta vaihtojen ja valmennuksen läksytyksen kautta kentälle saatiin jälleen sitä tutumpaa taisteluilmettä. Viimeinen parikymppinen olikin varsin viihdyttävää takaa-ajoa, jossa mentiin päästä päähän Ticon hakiessa tasoitusta riskilläkin ja RiPS:n kontratessa vastahyökkäyksiä.

Tasoitus oli jo lähellä 82. minuutilla, kun Atletico sai kulmapotkun ja pääsi laukomaan neljästi boksissa noin kahden sekunnin sisään. RiPS-lihamuuri kuitenkin peitti jokaisen laukauksen ja siivosi lopulta pelivälineen pois.

Loppupuolta leimasivat myös kotijoukkueen ikävät loukkaantumiset. Vaarattomilta näyttäneet tilanteet vaikuttivat alkuun vain taktiselta ajanpeluulta, mutta toisen RiPS-pelurin linkutettua vaihtoon jääpussi jalkapöydässään ja toisen poistuttua kentältä olkapää sijoiltaan, selvisi tilanteiden todellinen luonne. Jatkuvat tauot toki turhauttivat tasoitusta hakenutta vierailijaa, mutta tarjosivat myös pientä huilia ja mahdollisuuden viimeiseen rynnistykseen.

Sellainen myös nähtiin ja 88. minuutilla jälleen yksi erikoistilanne toi helpotuksen. Kustaa Käen vasemmalta lähtenyt vapari suuntautui kohti etutolppaa, johon juoksun tehnyt Mikko Vesterinen onnistui nikkaamaan sen veskarin ohi oikeaan alakulmaan. Tico oli tehnyt tasoituksen 2-2:en!

Maalin jälkeen molemmat joukkueet hakivat vielä tasoitusta tosissaan ja tuomarin antamat kuusi lisäaikaminuuttia sen myös mahdollistivat. Kotijoukkue kesti muutaman keskityksen ja siivoili kertaalleen pallon maaliviivaltaan, kun taas toisessa päässä RiPS pääsi pariin otteeseen vauhdikkaaseen vastahyökkäykseen haastamaan Tico-puolustuslinjaa. Kovasta yrityksestä huolimatta loppulukemiksi jäivät kuitenkin lopulta tasaiset 2-2.

Ottelun lopputulos oli ilman muuta alkuodotuksiin nähden pettymys ja kopissa vallitsikin pelin jälkeen varsin ristiriitainen tunnelma. Atletico oli lähtenyt matsiin selkeänä ennakkosuosikkina ja hallinnut ensimmäistä puoliaikaa, mutta toisaalta varsinkin toisen jakson esitys oli sen verran luokaton, että viime hetken tasoitus ja sillä irronnut tasuripiste pystyttiin laskemaan voitetuksi. Kotijoukkue RiPS esiintyi ottelussa ennakkoluulottomasti ja nuorelle miehistölle voidaan ilman muuta jakaa kehuja. He tekivät ottelusta tasaisen ja ansaitsivat siitä palkinnoksi myös avauspisteensä.

Pelillisesti katseltuna ottelu jätti jonkin verran kysymysmerkkejä ilmaan. Hyökkäyspäässä Ketosten poissaolo näkyi jokseenkin selvästi eivätkä askelmerkit brittipeluri, Paul Fahyn kanssa olleet vielä ihan selkeät kaikilta osin. Myös keskikenttä epäonnistui tällä kertaa pelinrakentelussaan ja monet viime vuosien avainmiehet alisuorittivat normaaliin tasoonsa nähden. Puolustuspäässäkin oli omat haasteensa, vaikka joukkue selvittikin suurimman osan RiPS-paikoista kunnialla.

Joukkue oli kuitenkin yhtä mieltä siitä, että torstainen esitys kannattaa unohtaa mahdollisimman pian ja alkaa keskittyä jo ensi tiistaina pelattavaan Regions’ Cupin toisen kierroksen otteluun, jossa vastaan asettuu espoolainen FC Pelifiilis. Kolmonen jatkuu puolestaan jo tulevana lauantaina, kun Tico matkaa Töölön Bollikselle ystävyysseura TöTan vieraaksi. Molemmilla joukkueilla on tuolloin hakusessa Kolmosen avausvoitto.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Mikko Vesterinen: Harvoja pelaajia, jotka esiintyivät omalla tasollaan. Pisteen tuonut tasoitus oli henkisesti tärkeä.
Eeli Lehto: Eelistä ei huomannut yhtään, että kyseessä oli vasta ensimmäinen Kolmosen peli ja ylipäänsä toinen virallinen peli Atleticon paidassa. Todella ennakkoluulotonta ja aktiivista pelaamista.
Elis Rintala: Elis ei mahtanut mitään maaleille ja johti Tico-puolustusta kokeneemman valtiomiehen ottein. Muutama huipputorjunta vielä päälle.