Regions Cup, 1. kierros: PK-35/2 – Atletico Malmi 1-4 (0-2)

Maalit

0-1 Jesse Ketonen (Kustaa Käki) 16′
0-2 Jesse Ketonen (Alfredo Miguel) 20′
0-3 Jesse Ketonen (Kustaa Käki) 53′
0-4 Mikko Vesterinen rp. 70′
1-4 Maximus Moisseev 73′

Tilastot

180320 PK-35 Legendat

Avaus

Janne Hampaala (MV)
Ilmari Innanen
Niko Eriksson
Akseli Hietala
Eeli Lehto
Mikko Vesterinen var
Jaakko Peltonen 66′ Miro Rissanen
Kustaa Käki
Alfredo Miguel 46′ Roni Tran
Timo Kinnunen (c) 46′ Aku Vapaa
Jesse Ketonen 70′ Kalle Jyrkinen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Tammikuussa käynnistynyt preseason oli tarjoillut tähän mennessä kuusi harjoitusottelua, mutta viimein oli aika siirtyä myös kilpailullisten pelien pariin. Atleticon toissavuotinen Regions’ Cup -välieräpaikka oli vaihtunut viime vuoden alkukierrosten fiaskoon ja kuten päävalmentaja Edward Finchin aiemmasta haastattelusta kävi ilmi, lähdettiin tällä kertaa kiillottamaan kilpeä ja hakemaan pyttyä aivan tosissaan.

Ensimmäisessä ottelussa Atletico kohtasi Vitosesta Neloseen viime kauden päätteeksi nousseen PK-35/Legendat, eli nykyiseltä nimeltään PK-35/2:n. Vastustajan rosterista löytyi muutama kappale tuttuja nimiä, mutta suurimmaksi osaksi junnupainotteinen ryhmä oli kuitenkin vieras.

Atleticon kokoonpano pullisteli puolestaan toinen toistaan tutumpia nimiä. Lisäksi uusista pelaajahankinnoista Akseli Hietala ja Eeli Lehto nousivat suoraan avaukseen ja Kalle Jyrkinen kärkkyi paikkaa penkin puolella. Loukkaantumisten ja muiden syiden vuoksi poissa oli noin kymmenkunta pelimiestä, merkittävimpinä sekä Elis Rintalan että Erkka Niinin puuttuminen maalivahtiosastolta. Näistä ensimmäisen oli tarkoitus pelata, mutta viime hetken ongelmat pakottivat Eliksen sivuun eikä varoaika mahdollistanut tällä kertaa myöskään korvaavan maalivahdin löytämistä.

Niinpä maalinsuulla nähtiin lopulta kaksi kenttäpelaajaa, vastuun jakautuessa tasaisesti kahteen 45-minuuttiseen: viime vuoden lasaretissa viettänyt, paremmin keskikenttäpelaajana tunnettu Janne Hampaala aloitti ja hyökkäyspään ratkaisijoihin vakituisemmin kuuluva Roni Tran nappasi rukkaset käteensä sovitusti toiselle puoliajalle.

Ottelun ensitahdit löi PK-35/2, joka pyöritteli palloa tehottomasti keskialueella ja Atletico iski vastaan tilaisuuden haistettuaan. Tämän seurauksena pallo vietiin ensimmäistä kertaa kulmalipulle jo ottelun toisella minuutilla. Kustaa Käki antoi kulmurin, jonka kotijoukkue siivosi boksin ulkopuolelle, mutta Jaakko Peltonen ennätti ensimmäisenä paikalle ja lähetti kierteisen keskityksen takatolpalle kohti vapaaksi unohdettua Mikko Vesteristä, jonka pusku suuntautui kuitenkin liiaksi päin PK-maalilla pelannutta Salifu Senghorea.

Paria minuuttia myöhemmin punamustat pääsivät puolestaan hyödyntämään Tico-puolustuksen heikon pelinavauksen. Jani Kirjava eteni boksiin, haki jalkansa vapaaksi ja oli jo laukomassa, kunnes kompuroi kriittisellä hetkellä ja onnistui vain sutimaan pallon päätyrajasta yli.

Seuraava vaaratilanne nähtiin jälleen toisessa päässä, kun pelikello näytti kahdeksaa minuuttia. Timo Kinnunen riisti pallon ja puhkaisi vastustajan linjapuolustuksen pystysyötöllään. Jesse Ketonen ennätti palloon ensimmäisenä, mutta ei saanut sitä kuitenkaan haltuunsa vaan hyvin vastassa Senghore ehti väliin.

Vartin kohdalla Jaakko Peltonen teki puolestaan näyttävän pystyynjuoksun keskialueelta kohti linjaa ja topparina aloittanut Akseli Hietala löysi hänet pystypallollaan. Valitettavasti haltuunottoa seurannut laukaus suuntautui kuitenkin päin veskaria.

Kovin pitkään ei tarvinnut avausmaalia enää odotella, sillä 16. minuutilla kova yritys palkittiin. Keskialueella taistelusta selviytyi voittajana Atletico: Mikko Vesterinen korjasi taistelua seuranneen irtopallon ja löysi vasemmalla laidalla nousseen Kustaa Käen. Kusti tarjoili matalan keskityksen linjan ja veskarin väliin, josta Ketos-Jessen oli helppo työ painaa peliväline ykkösellä takanurkkaan. Numerot maalin myötä 0-1!

Ja lisää oli tulossa, sillä kahta minuuttia myöhemmin Vesterinen pelasi keskustassa hienon seinäpelin Kinnusen kanssa ja puhkoi linjan juoksullaan. Veto lähti kuitenkin jälleen päin maalivahtia. Kaksi minuuttia tästä eteenpäin ja maaliverkko viimein heilui, kun Alfredo Miguel laittoi oikealta laidan puolustuskolmannekselta pystypallon kohti puolustuslinjaa. Jesse Ketonen voitti helposti kaksintaistelun, korjasi pelivälineen ja spurttasi täyteen vauhtiinsa, jonka seurauksena puolustusosasto tippui kyydistä ja Ketonen pääsi nokikkain veskarin kanssa. Senghore oli jälleen hyvin vedossa mukana, mutta Jesse onnistui siirtämään Ticon kahden maalin johtoon.

Vauhdikkaasti ottelun aloittanut Jesse kunnostautui myös syöttelijänä, kun 26. minuutilla mies oli pedata maalipaikan kapteeni-Kinnuselle. PK-puolustus ehti kuitenkin viimeisen syötön väliin eikä Jessen irtopallosta Kusti Käelle antama maalipaikkakaan realisoitunut Senghoren hienon torjunnan vuoksi.

Myös PK-35/2:lla oli omat saumansa ja varsinkin 30 minuutin molemmin puolin joukkue sai pienoista hallintaa. Hyvin palloa keskialueella liikutellut nuori ja tekninen ryhmä pyrki rakentelemaan peliä maata pitkin ja pääsikin muutamien syöttökombinaation seurauksena lähelle malmilaisboksia. Lauksukset kuitenkin jäivät lähinnä piippuun ja ne harvat vedotkin saatiin blokattua niin, ettei tiettävästi ensimmäistä virallista peliään koskaan maalilla tuurannut Janne Hampaala joutunut torjuntatöihin.

33. minuutilla Alfredo Miguel teloi PK-laituria boksin vasemmassa kulmassa keskityksen jälkimainingeissa. Tuomarin pilli pysyi kuitenkin mykkänä ja ottelua jatkettiin rangaistuspotkun sijaan kulmapotkulla. Tästäkin seurasi toisaalta vaarallisempi tilanne toiseen päähän, kun Tico kontrasi vauhdikkaasti ja Jasu Peltonen oli pedata puskullaan maalipaikan Ketoselle. Pusku suuntautui kuitenkin liiaksi veskaria kohden eikä Jesse ehtinyt palloon.

Ensimmäisen puoliajan lopulla maalintekoa pääsivät yrittämään vielä Alfredo Jessen mainiosta poikittaissyötöstä sekä Mölli Vesterinen Jasun esityöstä. Toisessa päässä puolestaan nähtiin PK:n ensimmäisen jakson vaarallisin tilanne, kun Martin Gembege kiemurteli boksissa vapaaksi ja laukoi vain noin pari pallonmittaa ohi vasemman yläkulman. Puoliaikalukemat olivat kuitenkin lopulta 0-2.

Toiselle jaksolle Tico suoritti pari pelaajavaihtoa. Roni Tran korvasi Leego Hampaalan maalilla Leegon siirtyessä keskikentälle. Lisäksi Aku Vapaa vaihdettiin sisään samalla kun Alfredo Miguel ja Timo Kinnunen saivat ansaitut huilit.

Toisen jakson alku oli pienimuotoista hakemista ja Roni joutui venymään maalillaan kolmeenkin otteeseen: ensin 48. minuutilla paikkaamalla puolustuspään pallonmenetystä oikein ajoitetulla liukutaklauksella, minuuttia myöhemmin torjumalla boksin oikeasta kulmasta lähteneen laukauksen tolppaan ja vielä 51. minuutilla ehtimällä Lari Sintosen vedon tielle keskikentän harhasyötön lahjoitettua tälle vetopaikan. Viimeisin laukauskin lähti sähäkästi, mutta Tran hidasti kutia sen verran, että Eeli Lehto ehti siivoamaan sen ennen kuin peliväline ylitti maaliviivaa.

PK-momentumin jälkeen oli jälleen Atleticon vuoro. Haastavat tilanteet herättelivät vierasjoukkuetta ja toisessa päässä nähtiin neljä maalia kohden suuntautunutta laukausta ja kulmapotku kahteen minuuttiin. Näistä vaarallisin viimeisimpänä, kun Eeli Lehto voitti pallon puolustuslinjassa, löysi keskialueelta Leego Hampaalan ja tämä puolestaan linjojen välissä hyvin pitkin ottelua operoineen Kustaa Käen. Kusti ei myöskään aikaillut pidempään vaan havaittuaan sopivan raon syötölle sujautti Jesse Ketosen jälleen vauhtiin. Jesse voitti kilpajuoksussa pahasti kompuroineen, MPS-taustaisen Roope Steningin ja viimeisteli jo illan kolmannen osumansa!

Aku Vapaa oli kaunistella lukemia vain hetkeä myöhemmin, kun ensin ottelun 58. minuutilla Ilmari Innanen lähetti näyttävän ristipallon vasemmalta oikealle vapauttaen Vapaan puolittaiseen läpiajoon. Läheltä kohti maalin kattoa suuntautunut laukaus livahti kuitenkin muutaman metrin yli. Sama mies oli asialla nelisen minuuttia myöhemmin, kun Senghore nappasi näyttävän tuplatorjunnan, ensin Vesterisen lapikkaasta ja vain hetkeä myöhemmin pysäyttämällä refleksinomaisella jalkavenytyksellään myös Akun laukauksen.

68. minuutilla ilta sitten synkkeni, kun suureen rooliin ottelussa noussut Senghore esitti niitä varjopuolia, joista myös nettisivutiimi ehti ottelun alla kuulemaan. Jesse Ketonen sai läpisyötön boksiin ja oli jo viimeistelemässä illan neljättään, kun Senghore tarjoili kahden jalan pulkkataklauksen napit edellä ja taittoi selkeästi palloon ensimmäisenä ennättäneen Jessen nilkan ilkeän näköisesti vielä toisen jalkansa alle painaen. Lopputuloksena melkoinen määrä kipua ja särkyä Ketoselle, pilkku sekä naurettavan vaarallisesta pelistä huolimatta ainoastaan keltainen kortti. Jessen ilta ja ottelu päättyi luonnollisesti siihen, ja Mikko Vesterisen iskemä 0-4-osuma oli laiha lohtu Tico-pelaajiston harmitellessa kollegansa rajua loukkaantumista.

Fokus herpaantui silminnähden hetkeksi ja mahdollisti myös PK-35/2:n kavennuksen. Boksin tuntumasta oikealta laidalta annettu syöttö löysi toisesta aallosta Maximus Moisseevin, jonka komea puolivolley ohitti vastustamattomasti Roni Tranin ja kavensi lukemat 1-4:ään.

Kustaa Käki oli kuitata takaiskuosuman miltei samantien, mutta ruuti oli läpiajossa edelleen märkää ja tuokiota aiemmin vain ihmeen kaupalla ilman ulosajoa säilynyt Senghore selvitti tilanteen, kuten myös kaksi tätä seurannutta laukausta.

Samainen Senghore ehti hakea myös vielä Aku Vapaan ponnettoman zipin ennen kuin mies kruunasi sangen ”hienon” iltansa estämällä Eeli Lehdon läpiajon noin 25 metrissä. Illan toinen holtiton taklaus pysäytti myös Lehdon ja johti tällä kertaa suoraan punaiseen sekä sitä kautta ulosajoon. Eeli selvisi taklauksesta kuitenkin säikähdyksellä ja tuomari vihelsi ottelun päättyneeksi lukemissa 1-4 ennen kuin vapaapotkua oli ehditty edes antaa.

Voitto tiesi Atleticolle jatkopaikkaa Regions’ Cupissa sekä samalla etenemistä toiselle kierrokselle. Jessen hattutempun ja kauden ensimmäisen virallisen pelin lisäksi ottelu tullaan muistamaan kuitenkin maalivahtien näytöksenä: Leego Hampaala piti onnistuneesti nollat ja Roni Trankin imaisi vain yhden osuman virkaveli Salifu Senghoren napsiessa sekä tukun hienoja torjuntoja että tehdessä kaksi aivan mielipuolista taklausta, joista toinen johti lopulta Jesse Ketosen rajuun loukkaantumiseen ja siihen, ettei toistakaan Ketosta nähdä välttämättä kauden avausotteluissa.

Voitolla oli siis hintansa, jonka suuruus jää nähtäväksi. Toki mukaan mahtui muitakin ilonaiheita, mm. kolme varsin onnistunutta Tico-debyyttiä sekä tukku muita onnistumisia pienestä huolimattomuudesta ja epävarmuudesta huolimatta.

Cup-ottelut jatkuvat kahden viikon kuluttua, kun Tico isännöi perinteikästä Mosa Cuppia. Sarjakausi käynnistyy puolestaan 19.4. RiPS:n vieraana ja Regions’ Cupin seuraava kierros arvotaan 10.4. jatkopelien asettuessa luultavimmin huhtikuun loppupuolelle.