Nettisivutoimituksen piinapenkissä Janne Vottonen: “Sarjataulukko ei valehtele”

Analyysit saavat jälleen jatkoa, kun nettisivutoimitus istutti alas molempien Atletico-joukkueiden taustalla häärivän Janne Vottosen ja kysellä hieman mietteitä menneestä vuodesta. Seuraavassa Vottosen mietteitä pari viikkoa sitten päättyneestä kaudesta:

Janne Vottonen, Atletico Malmi, Atletico Akatemia, Kolmonen, Suomifutis
Atletico Akatemian pelaajarinkiin kuuluva Janne Vottonen nähtiin kentällä myös Kolmosen puolella kauden päättäneessä CLE-pelissä

Molempien joukkueiden kaudet on saatu päätökseen ja saunat saunottu. Mitkäs on fiilikset?

– Kiitos kysymästä, fiilikset on oikein hyvät. Vaikka futis on mukavaa ja tämä joukkueiden pyörittäminen jollain tapaa elämäntapa, on nastaa päästä myös hetkeksi huilaamaan ja keskittyä muihin juttuihin.

Jos lähdetään liikkeelle Kolmosen kaudesta ja Atleticosta, niin miten tyytyväinen olet vuoteen 2017?

– Sarjataulukko ei valehtele. Sijoituttiin kakkoseksi ja pelattiin erinomainen syyskierros, joten päällimmäiset fiilikset on toki erittäin hyvät. Vähän tietysti kaihertaa, ettei pystytty haastamaan kärjessä keikkuvaa Honka / Akatemiaa tämän paremmin, mutta oikea joukkue tästä lohkosta nousi ilman muuta. Ja mielestäni oikea joukkue oli myös kakkosena. Siihen päälle vielä Koillis-Helsingin herruus, niin ei voi valittaa.

Niin, kesän haastattelussa vaikutit pettyneeltä joukkueen alkukauteen. Syksy käänsi kuitenkin suupielet hymyyn?

– Alkukausi oli tosiaan haastava ja se huhti-toukokuun suvantovaihe ilman muuta raskas. Näitä suvantovaiheita tulee kuitenkin useimmille joukkueille jossain vaiheessa vuotta ja meidän tapauksessa siihen samaan yhteyteen osui toki pientä poissaolosumaa, Edin (kauden alla palkattu Edward Finch) ensimmäiset kilpailulliset pelit Atleticon kanssa ja myös harmillisia vastoinkäymisiä niissä pienten marginaalien peleissä. Syksylle saatiin hyvä boogie päälle, pysyvyyttä kokoonpanoon ja muutama voitto niistä matseista, jollaiset keväällä kääntyivät tasureiksi tai tappioiksi. Ja totta kai myös esim. hienot voitot Honka / Akatemiasta ja Atlantiksesta ruokkivat itseluottamusta, joka viimeisissä matseissa alkoi olla jo melko tapissa. Hyvästä fiiliksestä puhumattakaan.

Mainitsitkin Eddie Finchin, jonka kanssa teitte juuri jatkosopimuksen. Oletko tyytyväinen valmennukseen ja siihen, miten se puoli sujui?

– Ilman muuta, jatkosopimus oli ehdottomasti meidän ykköstoiveena. Alkukausi oli haastava, mutta jo pre-seasonilla näki, että Edi on erittäin Atleticon näköinen valmentaja ja pystyi tuomaan muun valmennusryhmän kanssa vielä piirun verran lisää ammattimaisuutta Atleticon harjoitus- ja ottelutapahtumiin. Uskon, että seuraava kausi tulee olemaan vielä parempi, kun Edillä on enemmän kokemusta joukkueesta ja Kolmosen asettamista haasteista.

Entä miten tyytyväinen olet pelaajiston panokseen ja menneen kauden rinkiin?

– Kolmosen jengien yleisenä haasteena on ilman muuta pelaajien opiskelu- ja työmenot, muut harrastukset ja myös se, että osa pelaajista ei ole enää kovin nuoria. Se näkyy lisääntyvinä vammoina, pidempinä palautumisaikoina ja siinä, että elämän prioriteetit saattaa välillä olla muualla kuin futiksessa. Samoja ilmiöitä esiintyy toki myös meillä, mutta joukkue harjoitteli nähdäkseni kuitenkin erittäin hyvin läpi vuoden ja valmennuksella oli valtaosassa peleistä käytettävissään todella hyvä määrä vaihtoehtoja. Plus identiteetti ja pelitapa vahvistuivat vaan syksyn viimeisiä pelejä kohti mentäessä. Syksyn päälle on ilman muuta hyvä rakentaa myös ensi kautta.

Miltäs ensi kausi näyttää muuten?

– Vielä tässä vaiheessa on tietysti liian aikaista lähteä spekuloimaan ensi vuotta, kun kauden kohokohtiin kuuluva, Atleticon päätösristeily on vielä kokematta ja pre-seasoninkin alkuunkin yli kaksi kuukautta. Meillä on kuitenkin siitä hyvä tilanne, että valmennuspaletti on selvillä ja valtaosa nykyisestä ringistä ilmoittanut jatkavansa, joten mitään massiivisia muutoksia ei ole missään nimessä luvassa. Loppukausi vedettiin kuitenkin aika naftilla miehistöllä muutamista pitkäaikaisloukkaantumisista ja muista kiireistä johtuen, joten myös uusia pelaajia tarvitaan ilman muuta täyttämään niiden lopettavien / sairastuvalla jatkavien pelureiden saappaita. Ja heitä tullaan myös rekrytoimaan sitä mukaa, kun sopivia kandidaatteja ilmaantuu. Odotan, että jo parin viikon päästä käynnistyvissä Pallomylly-höntsissä kirmaisi muutama uusi naama ja tietty lopullinen joukkue pyritään lukitsemaan vasta tammikuussa aiempien vuosien tapaan.

Mitä fiiliksiä Atletico Akatemian kaudesta? Kuten aiemmin analysoitiin, ei kyseessä ollut vissiin ihan nappikausi?

– Akatemian kanssa pelit sujui tosiaan vähän heikommin ja kuudes sija sarjataulukossa on ilman muuta pettymys. Keväällä pelattiin vielä varsin hyvin, mutta syksy sujui sitten heikommin. Pystyttiin kuitenkin haastamaan kaikki kärkijoukkueet ja ottamaan niiltä myös pisteitä, joten en ole missään nimessä huolissani. Akatemialla oli muutama vähän samanlainen peli kuin Ticolla kevätkierroksella, jotka paremmalla tuurilla ja laajemmalla rosterilla olisivat kääntyneet vielä voitoiksi ja siten sijoituskin voinut olla pari pykälää korkeammalla.

Miltä tilanne näyttää ensi kauden suhteen Akatemiassa?

– Valmennusjohdon kanssa on vielä yksityiskohdat hiomatta, mutta olettaisin, että pääsemme jatkamaan melko samanlaisella meiningillä ja porukalla kuin aiemminkin. Rinkiin vielä vähän tuoretta, aktiivisesti tapahtumiin osallistuvaa, pelaaja-ainesta mukaan, niin eiköhän Akatemia tappele taas ensi kaudella niistä Vitosen kärkisijoista, joista sen kuuluukin.

Ensi vuosi tulee olemaan myös Atleticon 25v-juhlavuosi. Onko jotain spesiaalia suunnitteilla?

– On ilman muuta, mutta tässä vaiheessa on vielä liian aikaista puhua mistään konkreettisesta. Sanotaan nyt vaikka niin, että se varmasti näkyy ja kuuluu monissa meidän jutuissa. Palataan siihen kuitenkin vähän myöhemmin.

Kiitokset haastattelusta!

– Kiitoskiitos!