Kolmonen: Atletico Malmi – Ponnistajat 1-1 (0-0)

Maalit

1-0 Mikko Kouri 56′
1-1 Joel Tuovinen rp. 67

Tilastot

Atletico Malmi Ponnistajat 1-1 Kolmonen tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Teemu Lipponen var 50’ Jani Hannula
Mikko Kouri var
Niko Eriksson
Ville Ruuska
Kustaa Käki var
Mikko Vesterinen
Jonne Ketonen 87’ Iiro Helinen
Patrick Purola 77’ Mikko Huupponen
Timo Kinnunen (C) 70’ Jani Putkonen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Roni Tran

Raportti

Edellisen viikon epäonninen EIF/Akatemia-tappio oli pyyhitty jo mielistä, kun Atletico asteli Pukinmäen nurmelle tarkoituksenaan kohdata rakas paikalliskilpailija, Malmin Ponnistajat. Malmin Derbyn ensimmäinen osa oli päättynyt sopuisasti 1-1-lukemiin, joten tällä kertaa tavoitteena oli ratkaista paikallisherruus ja jakaa ohitteluoikeudet Malmin kuppiloihin.

Illan kokoonpano näytti nimien puolesta vahvalta, mutta valmennusjohdon luetellessa illan rosteria, kävi selväksi, että yhdellä jos toisella oli kaikenlaista pikkuvammaa eikä joukosta löytynyt kuin muutama suurin piirtein täydessä pelikunnossa oleva Atleetti. Teippiä ja särkylääkkeitä kului siis taatusti enemmän kuin kertaakaan kaudella aiemmin. Tavoite oli siitä huolimatta selkeä: Malmin herruus tulisi jäämään Atleeteille kroppaa ja keinoja kaihtamatta.

Ottelun alkuvaiheet osoittivat kuitenkin heti, että pelistä olisi tulossa haastava. Ärhäkästi päälle tulleet Ponnistajat ottivat pallonhallinnan ja iskivät kiinni aggressiivisesti hienoisesta hätäilystä ja epävarmoista pallotatseista kärsineisiin ticolaisiin. Valkoisiin vieraspaitoihin sonnustautuneet Ponnistajat saivatkin ensimmäisen pariminuuttisen aikana muutaman laukauksen kohti Tico-maalia, mutta sekä Nooa Pujalsin että Jens Sundströmin vedot suuntautuivat räikeästi yli.

Ottelua ehdittiin pelata aina 12. minuutille saakka ennen kuin Atletico sai ensimmäisen kunnon tonttinsa. Teemu Lipposen pystysyöttö tavoitti suoraviivaisesti kohti vastustajan maalia juosseen Jesse Ketosen, joka haastoi rinnallaan kirmanneen puolustajan, mutta tätä seurannut laukaus suuntautui takaa ohi.

Kymmentä minuuttia myöhemmin oli puolestaan Ponnistajien Vili Hiltunen pyrkimässä läpi, mutta Niko Eriksson paikkasi omaa kompurointiaan ja liukui riskilläkin takaapäin – tällä kertaa kuitenkin osuen palloon. Muutaman sadasosan myöhästyminen olisi johtanut luultavimmin tyylipuhtaaseen kaatoon ja ulosajoon. Täydellisesti ajoitettu liuku riitti kuitenkin siivoamaan pallon Hiltusen jaloista ja jatkotilanne kuivui kasaan.

Ensimmäinen jakso tarjosi kauttaaltaan hyvää ja vauhdikasta derbyfutista, mutta hyvin vähän todellisia maalipaikkoja. Ponnistajat ei saanut ensimmäistäkään laukausta maalia kohden ja Tico-vedotkin jäivät kovin heppoisiksi. Vierailijan erikoistilanteet aiheuttivat pientä harmia, mutta Antton Koskisen antamat kulmapotkut onnistuttiin siivoamaan hyvällä prosentilla eikä siitä ainoasta vaarallisesta vapaapotkustakaan seurannut kuin ilkikurisia hymähdyksiä pallon liidellessä noin kaksi maalin mittaa yli osoitteensa. Niinpä puoliajalle lähdettiin maalittomissa tasalukemissa.

Jos ensimmäinen jakso oli Atletico-lasein katseltuna heikkoa peliä, saapui keltapaitainen lauma täysin erilaisella asenteella toiselle puoliajalle. Isoja kilometrejä keskikentän keskustassa taivaltaneet Kustaa Käki ja Mikko Vesterinen saivat avukseen laidalla aloittaneen Purolan, jolloin kenttäryhmitys hieman muuttui ja keskikentän miesalivoima saatiin paikattua. Myötätuulen vauhdittamana ottelu kääntyikin selkeästi Atleticon eduksi.

Kotijoukkue loi heti toisen jakson alkuun useampia hyviä paikkoja. Kahden peliminuutin jälkeen ensin Jonne Ketonen kuljetti pelivälineen ylös vasemmalta laidalta ja tarjoili Patrick Purolalle vetopaikan. Vasurilaukaus suuntautui kuitenkin päin Kim Kanervaa. Heti perään Purola vapautti puolestaan Jesse Ketosen, mutta Kanerva ehti tämän liu’un väliin ja torjui pallon kulmaksi. Käki antoi kulman ja Timo Kinnunen voitti pääpallotaistelun, mutta Kanerva venytti vielä tämänkin puskun tielle napaten kolmannen vahvan torjunnan kahteen minuuttiin.

Kymmenisen minuuttia myöhemmin, ottelun 56. minuutilla, ei Kanervalla ollut kuitenkaan enää mitään sanottavaa kauden tähän mennessä komeimman osuman edessä. Ponnistajat pyöritti palloa keskialueelle, mutta Mikko Kouri haastoi edessään olleelle miehelle suuntautuneen pomppivan syötön, ryntäsi tämän etupuolelle ja riisti pallon. Peliväline otti matkalla uudemman pompun ja ennen kuin kukaan kentällä tai sen laidalla oli ehtinyt käytännössä reagoida, paukautti Kouri rintapotkullaan pomppupallon komeassa kaaressa Kanervan yli aivan vasempaan takakulmaan. Matkaa maalille oli arviolta noin 40 metriä, joten ihan jokapäiväisestä osumasta ei ollut siis kyse.

66. minuutilla Atletico oli tuplata johtonsa, kun Jesse Ketonen pääsi erinomaiselle laukaisupaikalle Käen syötöstä. Pakki ehti kuitenkin liukua pelivälineen eteen juuri kriittisellä hetkellä.

Vain hetkeä myöhemmin nähtiin sitten ottelun kiistellyimmät tilanteet, kun Tico-peluri joutui väistämään Vili Hiltusen pään korkeudella ja noin 10 sentin päässä omasta otsastaan heilunutta jalkaa. Ticolaiset odottivat luonnollisesti vaparia, mutta pilli pysyi vaiti ja peliväline pelattiin vasempaan laitaan, jossa Mikko Vesterinen yritti estää vierailijan murtautumisyritystä boksiin. Kylki kylkeä vastaan tapahtunut kaksinkamppailu, vieläpä boksin rajojen ulkopuolella, päättyi Ponnistajien pelaajan horjahtamiseen ja kaatumiseen rankkarialueen sisäpuolelle. Keltaisin silmälasein katseltuna kontakti oli puhdas eikä tapahtunut ainakaan boksissa, mutta niin vaan ottelun erotuomari näki kuitenkin rikkeen ja vei pallon pilkulle. Tico-miehistön sadatellessa vielä käsittämätöntä päätöstä, viimeisteli Joel Tuovinen rankkarista varmasti ja tasoitti pelin 1-1:een.

Kotijoukkue haki voittomaalia kuitenkin tosissaan tuomalla sisään mm. loukkaantumisten jälkeen vasta syyskierroksen ensimmäistä otteluaan pelanneen Mikko Huupposen ja ennenkin taikoja Pukinmäessä tehneen Jani Putkosen. Lähellä se voittomaali myös oli, sillä vain tolppa pelasti vierailijat Vesterisen jatkettua Käen antaman sivuvaparin taka-alueelta pystypuuhun. Myös Ponnistajilla oli muutama satunnainen sauma, ja esimerkiksi maalin tehnyt Tuovinen laukoi vain niukasti ohi vasemman alakulman.

Kun loppuun tullut kulmapotkurypäskään ei tuonut enää tulosta, vihellettiin ottelu päättyneeksi kevätkierrokseltakin tutuissa 1-1-lukemissa.

Ensireaktio päätösvihellyksen jälkeen oli tietysti pettymys – olihan Atletico menettänyt johtonsa runsaasti keskustelua kirvoittaneella tavalla. Toisaalta jälkikäteen reflektoituna, oli tulos pelitapahtumiin nähden ansaittu. Ensimmäinen jakso oli varsin selvää vieraiden hallintaa ja ainoastaan Ticon uhrautuva puolustuspeli piti Ponnistajat poissa vaaranpaikoilta. Toinen jakso puolestaan oli selvästi kotijoukkueen ja parhaassa tapauksessa ottelu oltaisiin voitu tappaa jo ennen tuota murheellista episodia. Olosuhteisiin nähden tasatulos oli kuitenkin kohtuullinen ja näin varmistettiin, että paikalliskilpailija pysyi sarjataulukossa edelleen takana ja Atleetit iskuetäisyydellä kakkos- ja kolmossijoja ajatellen.

Seuraavan kerran Tico-lauma esiintyy jo tulevana torstaina, kun joukkue suuntaa HooGeen vieraaksi. Nähtäväksi jää, että pelaavatko kaikki haukilahtelaiset tällä kertaa omilla nimillään vai onko Atleticolle luvassa lisää kabinettipisteitä? Ottelu pelataan joka tapauksessa Matinkylän tekonurmella klo 20:15 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Kouri: Kauden tähän mennessä hienoin osuma täydensi sangen varmaa ja eleetöntä puolustuspeliä.
Teemu Lipponen: Loukkaantumisista toipunut Lippo alkaa pikkuhiljaa päästä kuntoon ja odotetulle tasolleen. Jälleen vahva esitys vasemmalla reunustalla.
Ville Ruuska: Ottelun kolmas vakuuttaja löytyy hänkin puolustuksesta. Rudi uurasti jälleen täyden ysikymppisen ilman, että puolikuntoisuus näkyi millään tavalla katsomoon.