Kolmonen: EPS – Atletico Malmi 1-2 (0-1)

Maalit

0-1 om. 9’
0-2 Jesse Ketonen (Erkka Niini) 80’
1-2 Jesse Saarinen 87’

Tilastot

EPS - Atletico Malmi -ottelun tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Akseli Innanen
Iiro Helinen
Niko Eriksson
Jani Hannula
Timo Kinnunen (c) var 75’ Ilkka Taipale
Mikko Vesterinen
Jonne Ketonen 90+3’ Alfredo Miguel
Patrick Purola 65’ Mika Tenkanen
Mikko Kouri 61’ Erkka Niini
Jesse Ketonen 86’ Aku Vapaa

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Edellisviikkoinen HooGee-peli venytti Atleticon tappioputkea jo viiteen otteluun ja asemoi joukkueen kärkitaistohaaveista huolimatta putoamisviivan tuntumaan. Aiempien viikkojen pelit ja treeneissä tappioista saakka hyvin säilynyt huumori antoivat kuitenkin positiivisia viitteitä siitä, että kelkka tulisi vielä kääntymään, ehkäpä jo Espoonlahdessa EPS:ää vastaan. Olihan Atletico napannut kauden tähän mennessä ainoan voittonsa Tikasta samoilta kulmilta.

Vahvasti ei ollut alkanut myöskään EPS:n kausi, sillä ennakoissa jonkinlaiseksi mustaksi hevokseksi povatut punapaidat löytyivät sarjataulukosta vain paria sijaa ylempää, vaikka rosteri pullisteli tekijämiehiä Ville Saikkosesta (ex-Gnistan), Arber Istrefistä (Suomen futsal-maajoukkue), Jesse Saarisesta (ex-Kaapo ja -TPS) ja Eetu Klingbergistä (ex-Grifk ja -Tikka) alkaen.

Atleticon osalta päivän suurimmat kysymysmerkit liittyivät rosteriin. Valmistujaislauantai, edelleen joukkuetta riesaavat loukkaantumiset ja muut vastaavat syyt verottivat kokoonpanoa kovalla kädellä, ja Atletico joutuikin turvautumaan Akatemia-pelaajien apuun ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Reserveistä nostettiin ylös kuitenkin monelle Tico-fanille tuttuja miehiä Jani Hannulan hypätessä suoraan avaukseen ja Ilkka Taipaleen aloittaessa penkillä. Lisäksi rosterista löytyivät Jenkeistä vain muutamaa päivää aiemmin kotiutunut Jonne Ketonen sekä penkin puolelta mm. Tikka-matsista saakka nilkkansa potenut Mika Tenkanen ja armeijan vihreät kohtapuoliin riisuva Alfredo Miguel.

Ottelun alku näytti pelille jo selvät tahdit. Atletico antoi suosiolla pallonhallinnan kotijoukkueelle ja pyrki puolustamaan tiiviisti ja syvältä. EPS liikuttelikin palloa mieheltä toiselle, mutta auttamattoman hitaasti ja ilman, että Atleticon pakkaa saatiin kunnolla rikkoutumaan. Tico puolestaan hyödynsi vastahyökkäyspaikat ja luotti tilanteenvaihdoissa hyökkäyspäänsä nopeuteen ja juonikkuuteen.

Ensimmäiset viisi minuuttia mentiin kuitenkin ilman kummempia maalipaikkoja ja vasta hetkeä myöhemmin EPS:n kymppipaikan peluri, Arber Istrefi, pääsi koettemaan maalintekoa. Hänen vetonsa levisi kuitenkin aavistuksen takatolpan ohi. Sen onnekkaampi ei ollut myöskään Mikko Kouri, jonka hetkeä myöhemmin hyvältä maalintekosektorilta lähtenyt laukaus blokattiin kulmaksi.

Avausmaali näki kuitenkin päivänvalon jo 9. peliminuutilla, kun Jonne Ketonen eteni keskialueen vapaapotkun jälkeen vasenta laitaa päätyyn saakka ja antoi keskityksen luukulle yli matalampaa palloa odottaneen Ville Saikkosen. Mikko Kouri oli jo juoksemassa kovaa vauhtia tekopaikoille, mutta EPS-toppari, Ilkka Kortelainen ennätti pelivälineen tielle ensin – sutien pallon kuitenkin samalla omiin ja tuoden Ticolle samalla 0-1-vierasjohdon.

Takaiskusta huolimatta EPS jatkoi tehotonta pyörittämistä ja näennäistä pallonhallintaansa ottelun edetessä kuitenkin täysin Atleticon käsikirjoituksen mukaisesti. Kotijoukkueen ainoat aseet olivat oikeastaan laidoilta tulleet keskitykset ja erilaiset erikoistilanteet, joita siunaantui jonkun verran kulmien ja vapaapotkujen muodossa.

18. minuutilla tasoitus oli jo lähellä, kun Jesse Saarinen pyssytti rankkarialueen kaarelta tuomitusta vaparista matalan kudin kohti vasenta alanurkkaa. Elis Rintala oli kuitenkin tuttuun tyyliin hereillä ja ehti käsineen vedon tielle. Hetkeä myöhemmin Atletico-kassari sai myös keräillä itseään hyvän aikaa, kun EPS-peluri ajeli Eliksen surutta maalinedushässäkässä. Sivurajan tuntumasta katsottuna tilanne näytti todella rajulta ja jopa tahalliselta, mutta tuomaristo ei nähnyt kuitenkaan syitä varoituksiin.

Atleticon maalipaikkoja syntyi puolestaan satunnaisemmin, ja mm. sekä Mikko Kouri että Jesse Ketonen pääsivät muutamaan otteeseen hyville laukaisuetäisyyksille. Tarkkuudessa oli kuitenkin parantamisen varaa. Niin oli myös toisessa päässä, kun ottelun 32. minuutilla EPS sai Akseli Innasen käsivirheen vuoksi jo toisen vapaapotkun aivan rankkarialueen rajan tuntumasta. Melkoisen ”hienoksi mieheksi” tässäkin ottelussa osoittautuneen Arber Istrefin veto suuntasi lopulta komeassa kaaressa naapurikentille ja piti numerot muuttumattomina.

EPS:n pelihuumori alkoi ensimmäisen jakson myötä pikkuhiljaa rakoilla ja kunniansa saivat kuulla niin ottelun tuomaristo kuin Tico-pelaajatkin. Omalta osaltaan tätä vauhditti myös Timo Kinnunen, joka selvisi 37. minuutilla pahasti myöhästyneestä pulkkataklauksestaan ainoastaan keltaisella kortilla ja EPS-pelaajien palautteella.

Kotijoukkueelle siunaantui vielä ensimmäisen puoliajan loppuun yksi loistotilanne, kun vaarallinen keskitys oikealta livahti puolustuslinjan ja Eliksen välistä aina takatolpalle saakka. Jani Hannula oli kuitenkin mies paikallaan ja siivosi pallon väljemmille vesille ennen muutamaa millisekuntia myöhässä ollutta EPS-peluria. Tauolle mentiin siis lukemissa 0-1.

Pelinkuva ei muuttunut olennaisesti myöskään toiselle jaksolla. EPS jatkoi tehotonta myllyttämistään ja itseluottamusta ensimmäisen puoliajan puolustustaistosta saanut Atletico keskittyi kurinalaiseen puolustamiseen.

Ensimmäinen tontti syntyi EPS:lle noin 48. minuutilla, kun Arber Istrefin pisto vapautti Jere Ahopellon boksiin, mutta laukaus läheltä ylös karkasi lopulta maalin editse. Nelisen minuuttia myöhemmin kontrasi puolestaan Atletico, jonka vikkelä Jesse Ketonen pääsi haastamaan kahta vastustajapeluria pallonriiston jäljiltä. Vauhti riitti ohittamaan molemmat ja boksin oikeaa nurkkaa lähestyttäessä edessä oli enää EPS:n Saikkonen maalillaan. Laukaus lähtikin kovasta vauhdista sähäkästi kohti etukulmaa, mutta Saikkonen sai pysäytettyä vedon kulmapotkuksi. Ja kun Kinnunen puski vielä Mikko Vesterisen antaman kulmurin aavistuksen yli, säilyi maalitilanne muuttumattomana.

Vain hetkeä myöhemmin kontrasi EPS vaarallisesti ja Ahopelto pääsi jälleen laukaisuetäisyyksille. Hirmuinen pommi suuntautui kuitenkin hieman turhan korkealle ja kimposi ylärimasta takaisin kentälle.

Tunnin kohdalla käynnistyi myös jonkinmoinen vaihtorumba, kun Atletico marssitti sisään mm. HooGee-pelissä maalilla esiintyneen Erkka Niinin kärkeen sekä aiemmin viikolla paluun treeneihin tehneen Mika Tenkasen oikealle laidalle.

Parivaljakko toikin tuoreiden jalkojen lisäksi Ticon peliin runsaasti vauhtia. Varsinkin Tenkanen haastoi EPS-pelureita pelottomasti heti alusta saakka ja onnistui hankkimaan samasta vastahyökkäyksestä mm. kahdelle kotijoukkueen pelurille keltaisen kortin. Ensimmäisen raju taklaus ehkä hieman hidasti juoksua, mutta toinen sitten pysäytti Tenksun täysin, eikä ulosajokaan varoituksen sijaan olisi ollut vääryys. Niini puolestaan aiheutti sydämentykytyksiä EPS-puolustuksessa 73. minuutilla tykittämällä noin 30 metristä kovan kudin oikean pystypuun juureen. Ville Saikkonen oli laukauksessa hyvin mukana, mutta ei olisi millään ennättänyt kudin tielle, mikäli se olisi suuntautunut noin 10 senttiä vasemmalle.

Ottelun ratkaisu syntyi viimein 80. peliminuutilla kesken EPS:n painostusjakson. Jonne Ketonen antoi keskityksen syvältä vasemmalta laidalta, jonka topparin takapuolelle hiipinyt Niini tiputti näyttävästi vierelleen kirmanneelle Jesse Ketoselle. Tältä puolestaan kliininen viimeistely oikeaan kulmaan vapautti malmilaispenkin juhlintaan. Tämän maalin myötä purkautui myös useamman ottelun epäonnesta johtuneet patoutumat ja maailma näytti taas ehkä aavistuksen valoisammalta.

Jonne Ketosella oli vielä tilaisuus niitata ratkaiseva kolmaskin maali, mutta Mika Tenkasen mainio esityö oikealla ei riittänyt avittamaan pelaajapakan takana ollutta Jonnea, jonka veto lähti melkoisesta takakenosta taivaalle.

EPS toi loppuun vielä jännitystä kaventamalla ottelun 1-2:en varsinaisen peliajan neljänneksi viimeisellä minuutilla. Oikealta laidalta lähtenyt keskitys tavoitti maalin edestä vapaaksi unohtuneen Jesse Saarisen, joka puski pallon sisään ja käynnisti kotijoukkueen viimeisen kirin. Muutamasta heppoisesti tuomitusta vaparista ja EPS-keskityksestä huolimatta lisämaaleja ei kuitenkaan enää nähty ja Atletico pääsi juhlimaan vapauttavaa voittoa 1-2-lukemin.

Ottelu ei siis juuri hienouksia tarjonnut, mutta Atleticon puolustusvoittoinen taktiikka oli tällä kertaa avain täyteen pistepottiin. Tehotonta pallonhallintaa harjoittanut EPS sortui kerta toisensa jälkeen hitaaseen pelinrakenteluun ja heikkoihin ratkaiseviin syöttöihin, joista ei lopulta ollut suurempaa murhetta vierailijoille. Isommista pallonhallintaprosenteista huolimatta Atletico taisi lopulta luoda useamman maalipaikan eikä tulosta voi siten pitää vääryytenä. Kokoonpanohaasteista huolimatta Atletico puolusti tiiviisti ja ulosmittasi sen, mitä joukkueesta oli lauantaina ulosmitattavissa. Se riitti kolmeen pisteeseen ja enempää ei Espoosta lähdetty hakemaankaan.

Seuraavaksi Atletico kohtaa kärkipaikkaa puhtaalla pelillä pitävän Atlantiksen Pukinmäen nurmella tulevan viikon perjantaina, 9.6. klo 18:00 alkavassa ottelussa. Erikoiseksi pelin tekee se, että Atletico pääsee kotikentälleen vierasjoukkueen statuksessa Atlantiksen isännöidessä kamppailua.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jani Hannula: Huippupeli nykyisin Atletico Akatemian listoille kuuluvalta Nanilta. Varmaa puolustustyöskentelyä ja hyviä avaavia syöttöjä sekä keskityksiä.
Mika Tenkanen: Nilkkavammoista kärsinyt laitamies toi heti uutta vauhtia ja vaarallisia tilanteita sisään päästyään. Lopputuloksen kannalta kriittinen vaihtopelaaja. Tenksun paluuta on odotettu!
Timo Kinnunen: Timo nähtiin pitkästä aikaa keskikentällä. Piti vastustajan vaarallisimman pelaajat kurissa ja tuki puolustuslinjaa liiderin elkein.