Kolmonen: FC Honka/Akatemia – Atletico Malmi 3-1 (3-0)

Maalit

1-0 Onni Puhalainen 4′
2-0 Toni Sjöstedt 23′
3-0 Joona Rämö 28′
3-1 Miro-Aleksi Tissari rp. 90+4′

Tilastot

170505 FC Honka Akatemia

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson
Mikko Kouri
Timo Kinnunen (C)
Ville Ruuska 49’ Akseli Innanen
Jonatan Wasenius 46’ Jaakko Peltonen
Mikko Vesterinen
Jonne Ketonen
Miro-Aleksi Tissari
Jukka Haarala var 71’ Miro Rissanen
Yasine Aloui var 77’ Erkka Niini

Muut vaihtopelaajat

Roni Tran

Raportti

Edellisviikkoinen HPS-tappio kaihersi edelleen mielissä, kun Tico pakkasi laukkunsa ja suuntasi jälleen Espooseen. Tällä kertaa pelipaikkana oli Tapiolan tekonurmi ja vastustajana FC Honka/Akatemia. Kokoonpano illan otteluun näytti totutun vahvalta, joskin harmillisia poissaolojakin löytyi, kun mm. HPS-matsissa rajut tällit saaneet Mikko Huupponen ja Henri Mattsson puuttuivat listoilta täysin. Tähän vielä yhdistettynä kaksi maalia Tikka-matsissa iskeneen Jesse Ketosen ikävä nilkkavamma ottelun alkulämmöissä, joten ihan optimaalisimmalla miehistöllä ei oltu kuitenkaan liikenteessä.

Illan vastustaja oli Atleticolle entuudestaan tuntematon. Viime vuonna vain pisteen noususta Kolmosen kakkoslohkossa jääneet espoolaiset tiedettiin kuitenkin pelaavaksi ryhmäksi, eikä kokoonpanon tutkailu jättänyt juuri arvailujen varaan. Honka nimittäin marssitti kentälle kuusin kappalein Ykkösen edarin miehiä, ml. kaudella 2015 Kakkosen Vuoden pelaajaksi valitun Filipe Mellon ja Ykkösen avauksessa penkillä istuneet Onni Puhalaisen ja Toni Sjöstedtin.

Jälkimmäinen kaksikko näyttikin heti alkuun kuuluvansa ihan muualle kuin Kolmoseen, sillä neljää minuuttia pidempään ei tarvittu, kun Sjöstedt syötti ja Puhalainen viimeisteli ottelun avausosuman. Tilannetta edelsi pallonmenetys laidassa, Sjöstedtin haasto ja kun Atleticon pelaajat lopettivat pelaamisen pallon ylitettyä (ainakin osittain) sivurajan, oli tämä jo etenemässä päätyyn saakka. Sieltä matala keskitys boksin reunalle, josta Puhalainen viimeisteli vuoren varmasti ohi tilannetta hyvin seuranneen Elis Rintalan.

Samainen parivaljakko oli lisätä johtoa myös viittä minuuttia myöhemmin, mutta tällä kertaa Puhalainen jatkoi Sjöstedtin keskityksen metrin verran leveäksi. Ja paine jatkui hetkeä myöhemmin, kun Honka hyödynsi harjoiteltua vaparikuviotaan ja etualueelta koko pakan taakse liikkunut parivaljakko pääsi puskemaan palloa täysin vapaasti. Tällä kertaa kuitenkin ohi Tico-maalin.

12. minuutilla sai vierailijakin ensimmäinen saumansa, kun Rintalan pitkä avaus tavoitti Jesse Ketosen pikakomennuksella avauksessa korvanneen Yasine Alouin. Tämä voitti pääpallon Jonne Ketoselle, joka haastoi hyvin espoolaispakkeja, luikerteli kohti keskustaa ja passasi pelivälineen takaisin Alouille. Yasinelta jalka vapaaksi ja boksin nurkilta lähti vihainen veto jalkaviidakon välistä, mutta kuitenkin aavistuksen yli.

Ottelun kuva oli heti alusta saakka selvä. Honka piti palloa ja liikutti sitä vauhdikkaasti laidalta toiselle erityisesti Mellon rytmittäessä peliä. Pallonmenetyksen jälkeen joukkue pyrki samantien riistämään sen takaisin ja kolmen sekunnin sääntöä noudattaen iski korkean prässin heti päälle. Atletico puolestaan joutui pakonkin edessä pelaamaan melko suoraviivaisesti ja aiheutti harmia espoolaispuolustukselle lähinnä nopeista tilanteenvaihdoksista. Näissäkin Ticon hyökkääjät jäivät usein melko yksin eikä pidempiä hyökkäyssommitelmia nähty kovinkaan montaa kappaletta.

Hongan aggressiivinen prässipeli puolustussuuntaan ja tekniset pelaajat hyökkäyssuuntaan tarkoittivat sitä, että ottelussa nähtiin normaalipeliin nähden poikkeuksellisen paljon rikkeitä. Tämä toi myös Atleticolle lukuisia vapaapotkuja, osa vieläpä ihan kohtuullisilta paikoilta. Näitä boksiin heitteli lähinnä topparina jo kolmannen pelinsä putkeen avannut Mikko Kouri, jonka vapareista syntyi muutamakin vaaratilanne. Esim. 21. minuutilla keskitys puolen kentän paremmalta puolelta tavoitti linjan taakse hyvät liikkeet tehneistä Jukka Haaralasta ja Miro-Aleksi Tissarista jälkimmäisen. Tissari oli kuitenkin ehkä askeleen verran jäljessä ja tökkäys jäi voimattomaksi.

23. minuutilla sitten heilahti häkki taas malmilaispäässä, kun illan komeimman osuman viimeisteli Toni Sjöstedt. Pallo liikkui melko vaarattomasti keskikolmanneksen ja hyökkäyskolmanneksen rajamaastossa, kun Sjöstedt kaikkien yllätykseksi päätti laukoa. Noin 35 metristä lähtenyt veto leijaili omituisella jengalla kohti maalin oikeaa laitaa ja tippui kriittisellä hetkellä yläriman alapuolelle kimmoten siitä maalin sisäpuolelle. Elis ehti seurata tälläkin kertaa ainoastaan katseellaan, kun kauden tähän mennessä hienoin ”eurogoal” oli syntynyt.

Ja hetken päästä lukemat olivat jo 3-0, kun jälleen yksi Atleticon keskialueen pallonmenetys maksoi maalin. Mello puhkaisi linjan pystysyötöllään ja Joona Rämö viimeisteli varmasti oikeaan alakulmaan tehtyään ensin oikea-aikaisen juoksun selustaan.

Tässä kohtaa oli jo viimeistään selvää, että Honka tulisi korjaamaan täyden pistepotin, eikä paremmasta joukkueesta jäänyt epäselvyyttä. Muutamia puolittaisia paikkoja nähtiin vielä ensimmäiselläkin jaksolla, mutta tauolle mentiin kuitenkin näissä 3-0-lukemissa.

Toiselle jaksolle Edward Finch vaihtoi sisään Jasu Peltosen ja lähti tiivistämään keskialuetta. Samalla Atletico vetäytyi hieman syvemmälle ja antoi aloitteen ensimmäistäkin jaksoa selvemmin Hongalle. Espoolaiset taas pyörittivät palloa vielä aiempaakin suuremmalla antaumuksella ja kaukolaukauksien sijaan pyrkivät viimeistelytonteille aivan maalin eteen. Seinäsyöttöjä seurasi peippailu ja edes boksin rajalta ei haettu vielä välttämättä viimeistelyä.

Tämä oli samalla Atleticon onni, koska pallonhallintavaiheet eivät tuoneet kuitenkaan lopulta kovin montaa aidosti vaarallista maalipaikkaa ja siten ”hyrrässä olo” – kuten Haarala vaihtoon tultuaan peliä hyvin kuvasi – tarkoitti lähinnä runsaita juoksukilometrejä ja kropan likoon laittamista sen sijaan, että palloa oltaisiin jouduttu noukkimaan maaliverkosta.

Muutamia venytyksiä joutui Rintala kuitenkin tekemään, ja varsinkin vaihdosta sisään tullut Adam Yassin aiheutti selkeästi päänvaivaa Tico-puolustukselle. Viimeistely-yritykset kilpistyivät kuitenkin viimeistään Rintalaan ja tämän ilmaviin loikkiin maalillaan.

Atleticon yritykset taas olivat lähinnä satunnaisia, vaikka kärkipelaajaksi kokeiltu vaihtoveskari Erkka Niini ja topparin tontilta ylemmäksi nostettu Mikko Kouri toivatkin mukavasti liikettä. Kertaalleen lippumies ehti jo pelastaakin espoolaiset takaiskulta, kun mallikas 2vs1-tilanne kuivui kasaan paitsiovihellykseen.

Niini onnistui kuitenkin hankkimaan Atleticolle lopulta rankkarin, kun espoolaiset repivät hänet kumoon pääpallotilanteessa. Keskialueelta annettu vapaapotku lipui yli päätyrajan ja varsinkin Hongan pelaajat odottelivat jo maalipotkua, mutta tuomari vetäisi jokerikortin ja heitti pelivälineen rankkaripilkulle. Pallon taakse asettautui pitkästä aikaa täyden ysikympin vetänyt Miro-Aleksi Tissari, jonka viimeistely oli varma ohi väärään kulmaan aavistaneen Lauri Jylhän.

Loppuun saatiin siis vielä kosmeettinen kavennus, mutta tuo 3-1-osumakaan ei poistanut sitä tosiseikkaa, että Honka oli vaan vähintään sarjatason verran parempi joukkue kuin malmilaisvierailija. Vaikka kuuden Ykkösen pelaajan (joista viisi samaan aikaan kentällä) vaikutus ei voinutkaan olla näkymättä, vakuuttavinta Hongan pelissä oli yhtenäisyys, selkeästi taktiikkaan sitoutuneet pelaajat sekä urheilullinen, hyvällä tavalla tasainen ryhmä. Yhtään varsinaisesti heikkoa lenkkiä ei kokoonpanossa ollut, vaikka vaihdot ehkä tasoa hieman laskivatkin. Nettisivutoimituksen mieliin ei muistu Hongan lisäksi kuin yksi joukkue, Legirus Inter, jonka pyörityksessä malmilaiset olisivat olleet Kolmosen taipaleensa aikana yhtä pahasti.

Ensi viikolla edessä on sitten ensimmäinen kotiottelu, kun Atletico kohtaa EIF/Akademin Tapanilan tekonurmella 13.5. klo 15:00 alkaen. Välissä pelataan myös Regions’ Cuppia, kun Atletico isännöi JäPS/47:ää viime vuoden toisinnossa. Ottelu pelataan tiistaina 9.5. klo 20:10 alkaen Pallomyllyssä.

Pyttykerhopisteet

Mikko Kouri: Kahden hieman heikomman esityksen jälkeen Koopa palasi ns. omalle tasolleen. Vahvaa topparipeliä, hyviä vapareita ja miehekästä puolustamista.
Elis Rintala: Jälleen Atleticon hahmoja. Osumat eivät menneet omaan piikkiin ja torjuntoja kertyi mukava määrä.
Erkka Niini: Veskarina paremmin tunnettu Erkka onnistui hankkimaan maaliin johtaneen rankkarin ja oli myös muuten pirteällä pelipäällä vieraammalla pelipaikallaan.