Regions’ Cup, 2. kierros: Atletico Malmi – FC Kiffen/2 6-0 (1-0)

Maalit

1-0 Yasine Aloui rp. 23′
2-0 Ville Ruuska 51′
3-0 Mika Tenkanen (Jonne Ketonen) 84′
4-0 Jonne Ketonen (Kustaa Käki) 87′
5-0 Mikko Vesterinen (Mikko Huupponen) 89′
6-0 Jesse Ketonen (Timo Kinnunen) 90′

Tilastot

170412 Kiffen2

Avaus

Erkka Niini (MV)
Henri Mattsson
Timo Kinnunen (C)
Iiro Helinen
Ville Ruuska
Jonatan Wasenius 46′ Mikko Huupponen
Mikko Vesterinen
Ruben Launiala 73′ Mika Tenkanen
Jonne Ketonen
Roni Tran 65′ Kustaa Käki
Yasine Aloui var 46′ Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson

Raportti

Viimevuotiselle Regions’ Cupin välieräpaikalle lähdettiin hakemaan kohennusta cup-junan startatessa Töölön Pallokentältä, vieläpä kauden 2017 ensimmäiseen viralliseen peliin. Atleticon illan haastajaksi arvottiin FC Kiffen/2, jonka pelaajalista pullisteli mm. seuran edustusjoukkueesta sekä Ponnistuksesta tutuista miehistä ja edelliskautinen hyvä sarjasijoitus sarjaporrasta alempana Nelosessa antoi odottaa kaikkea muuta kuin läpihuutojuttua.

Atletico oli kärsinyt viimeisen kuukauden aikana useista harmillista loukkaantumisista, mutta miehistö oli siitä huolimatta varsin vahva. Uusista pelaajahankinnoista avaukseen nousivat samantien maalia vartioinut Erkka Niini, keskikentällä peliä rakentanut Mikko Vesterinen, laidalla heti ennakkoluulottomasti haastanut, vasta 16-vuotias Ruben Launiala sekä kärjessä avannut Yasine Aloui. Huomionarvoista oli myös Jonatan Waseniuksen ensimmäinen virallinen peli sitten kauden 2013. Näiden herrojen taakse penkille jäi liuta viime kausien avainmiehiä, mm. Elis Rintala, Mikko Huupponen, Jesse Ketonen ja Kustaa Käki.

Alku enteili jo haastavaa ottelua, sillä Kiffen tukki kentän keskustan hyvin ja muodosti tiiviin miesmuurin, jonka välit eivät isosta kentästä huolimatta rakoilleet kovin pahasti. Joukkue liikkui korkeahkoksi arvioidusta keski-iästään huolimatta yhtenäisesti ja laajalla säteellä eikä päästänyt Atleticoa ennakkoarvioista huolimatta dominoimaan peliä. Päinvastoin, Kiffen oli paikoin se joukkue, joka hallitsi pelivälinettä ja laittoi Atleetit juoksemaan. Niinpä Tico päätyi avaamaan peliä paikoin hyvinkin suoraviivaisesti ja sortui turhiin pallonmenetyksiin myös keskialueella.

Ensimmäinen todellinen vaaratilanne syntyi Kiffen-maalille vasta ottelun 17. minuutilla, kun Iiro Helinen avasi pitkällä puolustuksesta ja Roni Tran päästi pallon ohitseen. Yasine Aloui otti pelivälineen haltuun, haastoi hyvin ja pääsi jo laukaisupaikoillekin, mutta veto kuitenkin blokattiin kulmapotkuksi. Samainen mies liiteli myös omissa korkeuksissaan kulmurista, mutta pusku suuntautui yli takanurkasta.

Tuokiota myöhemmin oli Kiffen puolestaan lähellä avausosumaa. Vasemmalta lähtenyt hyökkäys tavoitti oikealta laidalta kaventaneen Juha Iikkasen, joka sai pallon boksin oikeassa kulmauksessa ja laukoi tulisesti, mutta kuitenkin ylärimaan ja siitä yli maalin.

Kohta verkko jo heilui, kun Atleticolle tuomittiin rankkari. Jo hetkeä aiemmin Kiffen-puolustusta piinannut Aloui paineli 23. minuutilla yksin läpi ja oli jo ohittaa veskarin siirtääkseen pallon tyhjiin. ”Mustien hurmureiden” maalilla pelannut Daniel Ivanov tarrasi kuitenkin viime hetkellä kiinni Yasinen jalasta ja kaatoi tämän maihin. Seurauksena pallo pilkulle ja varoitus Ivanoville. Yasine itse asettui pallon taakse ja viimeisteli myös varmasti Atletico-uransa ensimmäisen virallisen osuman.

Vajaa kymppi myöhemmin Jonne Ketonen oli lähellä lisätä johtoa, kun ahnaasti prässännyt nuorempi Ketos-painos ryöväsi pallon vastassa olleelta Ivanovilta ja yritti viimeistelyä, mutta Kiffen-kapteeni Ville Skyttä ehti väliin ennen kuin pallo ylitti maaliviivan.

Ensimmäisen jakson loppua kohden mennessä myös tunteet kuumenivat; mm. Ville Ruuska ja Jonatan Wasenius saivat nauttia tuomariston varsin sallivasta linjasta eikä myöskään Alouin protestointia tulkittu hyvällä. Tuloksena kuitenkin ainoastaan kortti Alouille, nappulan jäljet Waseniuksen nilkassa ja jokunen muukin pieni kolhu Tico-miehistöllä kärsittävänä.

Kiffenillä oli vielä tasoitussauma juuri ennen taukoa. Tico-hyökkäys päätyi maalivahti Ivanoville, joka käynnisti pitkällä avauksellaan nopean vastahyökkäyksen. Toiseksi alimpana miehenä palloa tavoitellut Wasenius suti ohi pelivälineestä ja yhtäkkiä oltiin 2v1-tilanteessa. Iikkanen pelasi vielä hyvän pallon Templar Lokakelle, jonka sijoituksen Erkka Niini kuitenkin erinomaisesti peitti. Niinpä tauolle lähdettiin Ticon 1-0-johdossa.

Toiselle jaksolle Eddie Finch teki kaksi vaihtoa, kun pitkin ensimmäistä jaksoa puolustus- ja sijoittumisohjeita saanut Aloui korvattiin Jesse Ketosella ja odotetun paluun tehnyt Wasenius Mikko Huupposella.

Nämä vaihdot toivat saman tien uutta virtaa keltapaitojen peliin, eikä aikaakaan, kun johto tuplaantui. Esityön maaliin teki Ketosten veljespari; Jesse tarjoili murtavan syötön laitaan, josta Jonne puolestaan vetopaikan Roni Tranille, jonka laukauksen tielle Ivanov vielä venyi, mutta ripari jäi pyörimään maalinedustalle ja kohti takatolppaa rynnistänyt Ville Ruuska runnoi pallon Kiffen-miehen kautta verkkoon vieden Atleetit 2-0-johtoon.

Kiffen jatkoi kuitenkin hienoa taisteluaan eikä näyttänyt luovuttavan helpolla. Sarjatasojen välinen ero ei ollut erityisen merkittävä, mutta liike lopulta ratkaisi. Atleticon taistelutahto oli riittävän paljon kovempi ja toisaalta penkiltä löytyi Jesse Ketosen ja Mikko Huupposen tasoisia miehiä, joita hetkeä myöhemmin sisään vaihdetut Kustaa Käki ja Mika Tenkanen vielä täydensivät.

Ennen viimeistä kymppiä maalintekoa pääsivät kokeilemaan niin Huupponen, Vesterinen kuin laidallaan jatkuvasti harmaita hiuksia vastustajalle aiheuttanut Jonne Ketonenkin, mutta vedot suuntautuivat maalikehikkojen ulkopuolelle. Mitä pidemmälle kuitenkin mentiin, sitä selkeämmältä näytti, että lisäosumia olisi luvassa väkisinkin.

Ratkaiseva 3-0-osuma syntyikin viimein ottelun 84. minuutilla, kun Mikko Vesterinen vaihtoi taidokkaasti puolta vasemmalle, jossa Jonne Ketonen käytti nopeuttaan ja eteni kohti rankkarialuetta. Pää ylös, kroppa auki ja oikein ajoitettu syöttö maalivahdin ja puolustuslinjan väliin, josta Tenkasella oli helppo paikka siirtää pallo tyhjiin.

Ja vain hetkeä myöhemmin Jonne oli itse asialla, kun velipoika Jesse voitti maalipotkua seuranneen pääpallokamppailun keskialueella ja tarjoili pelivälinettä Kustaa Käelle, jonka jatko repäisi linjan auki ja mahdollisti Jonnelle läpiajon boksiin. Tarkka sijoitus vasempaan alakulmaan ohitti myös Ivanovin ja vankisti lukemia jo 4-0:aan.

Edes Henri Mattssonin loukkaantuminen 88. minuutilla ja sitä seurannut loppuvaiheiden miesalivoima (penkillä oli enää vaihtoveskari Elis Rintala sekä puolikuntoinen Niko Eriksson) eivät estäneet Atleticoa kaunistelemasta lukemia. 5-0-osuma pedattiin niin ikään maalitilinsä Atletico-paidassa avanneelle Vesteriselle, jonk tulinen laukaus boksin kulmilta upposi sisään ottelun 89. minuutilla.

Ja vain minuuttia myöhemmin Jesse Ketonen pääsi karisti omankin ”apinan selästä” viimeistelemällä loppulukemat 6-0:aan Timo Kinnusen esityöstä. Hyvin ajoitettu juoksu ja hieno sijoitus kruunasivat pikakiiturin hienon toisen puoliajan.

Hieno oli myös Atleticon voitto. Vaikka pelillisesti esitys ei ollutkaan vielä kovin kummoinen, tyydyttivät loppulukemat luonnollisesti. Kiffen tarjoili erinomaisen vastuksen ja haastoi kotijoukkueen ihan tosissaan, mutta erot liikkeessä, taistelutahdossa ja yksilöissä taittoivat ottelun kuitenkin keltapaitojen eduksi. Positiivista oli myös se, että onnistujia löytyi laajalta rintamalta ja debytanteista sekä Aloui että Vesterinen saivat heti maalitilinsä auki. Lisäksi Niinille kirjattiin nollapeli.

Tästä on joka tapauksessa hyvä jatkaa kohti keskiviikkoista cup-arvontaa ja perjantaista sarja-avausta!