Kolmonen: HPS – Atletico Malmi 2-1 (0-1)

Maalit

0-1 Jonne Ketonen (Yasine Aloui) 39′
1-1 Emil Asp 64′
2-1 Emil Asp 78′

Tilastot

170426 HPS

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson 75’ Akseli Innanen
Mikko Kouri var
Timo Kinnunen (C)
Ville Ruuska
Mikko Huupponen 46’ Jonatan Wasenius
Mikko Vesterinen
Jonne Ketonen var
Roni Tran 70’ Aku Vapaa
Miro-Aleksi Tissari 67’ Jesse Ketonen
Yasine Aloui

Muut vaihtopelaajat

Erkka Niini (MV)
Ruben Launiala
Miro Rissanen

Raportti

Kolmonen käynnistyi viime perjantaina Atleticon haettua täyden pistepotin Tikan vieraana Espoonlahdesta. Pelaaminen oli ollut kuitenkin kaikkea muuta kuin vakuuttavaa, joten keskiviikkoillan teemat olivat selkeät: peliesitykset takaisin omalle tasolle ja pisteputkelle jatkoa.

Illan vastustajaksi asettui HPS, jonka kanssa Tico oli pelannut poikkeuksetta tasaisia pelejä vuosien varrella. Pieni Paloheinän kenttä toi myös oman jännitysmomenttinsa verrattuna esimerkiksi edellispelien ”lentokenttiin” Töölössä ja Espoonlahdessa. Baana oli kuitenkin hyvässä kunnossa ja sää keväisen aurinkoinen, joten lähtökohdat otteluun olivat kohdillaan.

Mitä taas kokoonpanoon tuli, niin lappu oli jälleen täynnä nimiä ja senkin päälle olisi löytynyt vielä muutama enemmän tai vähemmän täydessä kunnossa oleva peluri. Puolustusviisikko jatkoi Elis Rintalan ohella muuttumattomana avauspeliin, keskikentällä ainoastaan tällin saanut Mika Tenkanen korvattiin Roni Tranilla ja kärjessä aloitti Tikka-matsissa vaihdosta sisään tullut aisapari Yasine Aloui – Miro-Aleksi Tissari.

Toiveista huolimatta ottelun alkupuoli oli malmilaisille kaikkea muuta kuin helppo. Jo Tikka-pelissä vaivannut alakerran epävarmuus näkyi syöttöpelissä ja siinä, että pallo yksinkertaisesti poltteli jalassa hieman normaalia enemmän. HPS pääsikin heti avausminuuteilla jo kahdesti vetopaikoille. Onneksi Eero Puron kuti viuhui kuitenkin ohi ja Tim Basilin ratkaisu suuntautui päin Rintalaa.

Atleticon ensimmäinen paikka osui puolestaan neljännelle minuutille, jolloin Henri Mattsson leijaili kulmatilanteessa ylimpänä, mutta puski kuitenkin selkeästi ohi ja yli maalikehikon.

Avausminuuttien epävarmuuden hieman laannuttua alkoi peli näyttää todellisia kasvojaan. Kumpikaan joukkue ei oikein tuntunut ottavaan pallonhallintaa itselleen ja vetäytyi myös melko suosiolla kuoreensa. Siten pallo liikkui hyvin puolustuksessa, mutta keskikentän ahtaudesta ei tuntunut löytyvän riittävällä tavalla rakoja. Kotijoukkue HPS pyrkikin puhkomaan linjaa laitojen kautta ja Atletico taas haki toppareiden diagonaalipalloilla hyökkääjiä. Molempien joukkueiden suoraviivaisuus taas johti siihen, että ottelu aaltoili rankasti päästä päähän, mutta varsinaiset maalipaikat jäivät muutamaa satunnaisvetoa lukuunottamatta vähiin.

HPS:n ensimmäinen tontti osui 18. minuutille, kun laitapakki lähetti Basilin laidaltaan läpi. Tämä ennätti palloon myös ennen Henri Mattssonia ja ajoi vauhdikkaasti sisään kulman jo pienentyessä. Veto kohti etukulmaa levisi kuitenkin pahasti ohi Eliksen ollessa myös hyvin mukana.

Atletico taas tarjoili hyvän esimerkin omasta hyökkäyspelaamisestaan 25. minuutilla, kun Mikko Kouri laittoi ristipallon vasempaan laitaan. Jonne Ketonen otti pelivälineen haltuun ja hakeutui keskityspaikoille. Keskitys kilpistyi vielä HPS-pakkiin, mutta nuorempi Ketonen nappasi pallon takaisin, kavensi voimakkaasti keskelle ja paukautti mainion pommin kohti etuyläkulmaa. Pallo osui kuitenkin poikkipuuhun ja kimposi siitä takaisin kentälle.

Ennen seuraavaa maalipaikkaa Jonne kirjautti itselleen myös varoituksen, mutta 39. minuutilla sitten nähtiin vähän iloisempiakin tilastomerkintöjä. Mikko Huupponen käynnisti vastahyökkäyksen syvältä omalta puoliskolta pelaten pallon oikeaa laitaa nousseelle Yasinelle, jolta hyvä haltuunotto, sähäkkä nousu ja oikein ajoitettu syöttö Ketoselle. Tältä puolestaan heikko ensimmäinen kosketus, mutta sen jälkeen hyvä toinen tatsi, haasto kohti keskustaa, harhautus ohi toisen vastustajan ja laukaus matalana ohi Valtteri Hirvosen. Lukemat siis 0-1!

Ensimmäisen puoliajan lopun ehkä harmillisin tilanne nähtiin heti tuon maalin jälkeen. Emil Asp tuli tilanteeseen hieman myöhässä ja päätyi ajelemaan Mikko Huupposen niin, että tämä kaatui kätensä päälle ja joutui siirtymään sivuun tositoimista puoliajalla. Aspille kolaroinnista nousi kuitenkin varoitus.

Vaikka Henri Mattssonin heppoinen vapari omalla puoliskolla meinasi avata HPS:lle vielä tontin aivan ensimmäisen jakson lopulla, mentiin tauolle kuitenkin näissä 0-1-lukemissa.

Mikko Huupponen joutui jättämään leikin kesken turhan aikaisin, mutta samalla ilouutisia tuli hänet korvanneen Jonatan Waseniuksen muodossa. Vahvasti paluuta pelaavaan kokoonpanoon tekevä “Jokke” nimittäin kirjautti pari viikkoa sitten Regions’ Cupin pelissä ensimmäiset Atletico-minuuttinsa sitten syksyn 2013, jolloin loukkaantumiset ja ulkomaankomennukset pistivät hänet sivuun useamman kauden ajaksi ennen paluuta jälleen keltapaitaan.

Tämän ja tauon myötä toivottiin parempaa toisen jakson alkua, mutta toisin kuitenkin kävi. Alku oli taas haastava ja Mikko Kouri joutui katkaisemaan HPS:n vastahyökkäyksen sääntöjen vastaisin ottein ja keltaisen kortin arvoisesti, kun peliä oli takana hädin tuskin pari minuuttia. HPS:lle tästä vapaapotku, jonka Elis nappasi kuitenkin varmasti.

Toisessa päässä ensimmäinen tontti lankesi puolestaan Mikko Vesteriselle, joka kokeili onneaan boksin rajamailla Jonnen tiputuksesta. Hänenkään vetonsa ei ollut kuitenkaan sen parempi, joten veskarin kellahdus kyljelleen riitti pysäyttämään pallon.

58. minuutilla nähtiin sitten koko pelin kriittisin yksittäinen hetki. Jo ensimmäisellä puoliajalla Huupposen lasarettiin ajanut Emil Asp oli jälleen pahanteossa ja päätti rehdin pääpallotaiston sijaan sijaan kyykistyä pahaa aavistamattoman Henri Mattssonin taakse, jolloin lopputuloksena oli Henan horjahdus taaksepäin ja putoaminen Aspin kautta selälleen nurmen pintaan. Tuomari puhutteli vihreäpaitaa, mutta epäurheilijamainen teko ei tuonut tällä kertaa sitä odotettua korttia ja sitä myöten ulosajoa.

Samaan aikaan myös sää synkkeni ja taivaalta alkoi tulla ihan kunnolla räntää kivasta kevätsäästä nauttineiden katsojien riesaksi. Ja kohta synkkeni ilmeet myös Atletico-puolustuksessa, kun Mikko Kourin ja Timo Kinnusen harmiton pallottelu alakerrassa sekä Timon sitä seurannut heikko pudotus alaspäin Elikselle jäi katastrofaalisen lyhyeksi. Kertaheitolla Tico-fanien silmätikuksi joutunut Asp kiitti ja ennätti viimeistelemään ennen kuin Elis ehti palloa vastaan. Sekä Kinnunen että Kouri yrittivät vielä liukua viimeistelyn väliin, mutta myöhästyivät tästä. Niinpä lukemat tasoittuivat 1-1:een, kun pelikello näytti 64. minuuttia.

HPS:n tasoitusmaali toi kotijoukkueelle jonkinlaisen momentumin ja sekoitti vierasjoukkueen pakkaa entisestään. Vaikka vaihdosta sisään kirmasivat niin kaksi maalia Tikkaa vastaan iskenyt Jesse Ketonen, viime sarjakauden kokonaan lasaretista käsin seurannut Aku Vapaa kuin myös Akseli Innanen, ei ottelua saatu käännettyä enää keltapaitojen haltuun.

Niinpä se vääjäämätön tapahtui ja HPS ratkaisi pelin 78. minuutilla. Vihreäpaitojen kolmas kulmapotku toi tulosta, kun Mikko Kouri ei saanut pihteihin merkattavaansa – ketäpä muutakaan kuin Emil Aspia, joka puski pallon sisään vitosen viivan ja pilkun välimaastosta.

Atletico haki vielä tasoitusta nostamalla mm. Timo Kinnusen kärkeen. Parhaille paikoille pääsi kuitenkin vaihdosta sisään tullut Jesse, jolle velipoika Jonne tarjoili parikin hyvää syöttöä toppareiden väliin; ensimmäisessä pallo takertui kuitenkin harmillisesti jalkoihin ja päätyi topparin purusta kulmaksi, toinen taas otti märästä kentästä vauhtia, lipsuen veskarille saakka ennen kuin Jesse ehti viimeistelemään.

Myös HPS:n Aki Tuunelalla oli mahdollisuus tappaa peli ottelun 87. minuutilla, mutta läpiajo päättyi erinomaisesti vastaan tulleen Eliksen torjuntaan.

Kun kuusi lisäaikaminuuttiakaan eivät tuoneet enää HPS:n kahta keltaista korttia kummempia tilastomerkintöjä, joutuivat keltapaidat lähtemään kotimatkalle päät painuksissa. Peliesitys oli kuitenkin kauttaaltaan niin heikko, ettei täyttä pistesaalista olisi edes ansaittukaan – alakerta esiintyi siinä määrin epävarmasti, eikä oma peli lähtenyt rullaamaan oikein missään vaiheessa. HPS taas puolusti tiiviisti ja taisteli hyvin, vaikkakin hyötyi ilman muuta Atleticon ponnettomuudesta.

Jossiteltavaakin toki jäi hieman, sillä kotijoukkueen Emil Asp onnistui ensin runnomaan kaksi Atleticon runkopelaajaa vaihtokuntoon ja lopulta otteistaan huolimatta säästyttyään toiselta varoitukselta myös viimeisteli HPS:n molemmat osumat. Erilaisilla tuomariratkaisuilla olisi myös tulos voinut olla erilainen. Tällä kertaa HPS teki kuitenkin maalin enemmän ja nappasi pisteet peliesityksiin peilaten ansaitusti.

Tappiosta huolimatta pelit jatkuvat reilun viikon kuluttua perjantaina, kun edessä on jälleen yksi reissu Espooseen. Vastassa tuolloin avauspelissään HPS:n hoidellut, lohkon suosikkeihin lukeutuva FC Honka/Akatemia. Ottelu pelataan 5.5. klo 20:15 alkaen Tapiolan kolmostekonurmella. Silloin olisi toiveissa paluu takaisin omalle tasolle.

Pyttykerhopisteet

Jonne Ketonen: Vierasjoukkueen ylivoimaisesti vaarallisin pelaaja, teki yhden maalin ja tarjoili muutaman loistopaikan myös pelikavereilleen.
Yasine Aloui: Pohjusti avausmaalin ja liikkui vaarallisesti ylimmällä kolmanneksella, myös ohjaus- ja puolustuspelaamisessa merkittävää parannusta talven peleihin.
Elis Rintala: Hoiti jälleen leiviskänsä hyvin ja nappasi muutaman laatukopin, ei mahtanut maaleille juuri mitään.