Kolmonen: PKKU/Allianssi – Atletico Malmi 0-4 (0-2)

Maalit

0-1 Miro-Aleksi Tissari (Kustaa Käki) 2′
0-2 Akan Okomoh (Kustaa Käki) 4′
0-3 Jukka Haarala (Mikko Huupponen) 66′
0-4 Jesse Ketonen (Alfredo Miguel) 89′

Tilastot

161009-pkku-allianssi

Avaus
Kaapo Sinervo (MV)
Niko Ruokolainen 46’ Jani Putkonen
Henri Mattsson
Akan Okomoh 73’ Alfredo Miguel
Timo Kinnunen (C)
Kustaa Käki
Mikko Huupponen
Jukka Haarala
Roni Tran 46’ Akseli Innanen
Miro-Aleksi Tissari 87’ Riku Ustinov
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Pitkä ja työläs kausi 2016 sai viimein päätöksen, kun Kalevan tekonurmi Keravalla isännöi kauden viimeistä ottelua PKKU/Allianssin ja Atleticon välillä. Sarjataulukon kannalta ottelussa ei ollut enää juuri panosta, sillä Atleetit olivat varmistaneet nelossijan pahimman uhkaajansa, Töölön Taiston jäätyä tasapeliin aiemmin viikolla PuiUn kanssa. PKKU/Allianssi taas olisi tarvinnut kymmenen maalin voiton Atleticosta ja samalla Vesan voittoa HyPSistä säilyäkseen Kolmosessa. Ticon mielissä kiilteli kuitenkin hieno päätös kaudelle ja varmistus sille, että piste-ennätys rikkoutuisi.

Kokoonpanopuolella oli sekä iloisia että harmillisia yllätyksiä. Jonne Ketonen ja Janne Hampaala puuttuivat päätösottelusta pelikieltojensa vuoksi ja Elis Rintala jatkoi puolestaan telakalla muutamien muiden pitkäaikaispoissaolijoiden tapaan. Niinpä maalivahtiosastolla nähtiin jälleen MPS-junioreita, kun ottelun avasi Kakkosessakin tällä kaudella muutaman ottelun nimiinsä kirjannut Kaapo Sinervo ja “penkkivahtina” edellispelin torjunut Riku Ustinov. Myös Atletico-ikoni Jani Putkonen ilahdutti vierasyleisöä viimehetken paluullaan. Mielenkiintoa otteluun toi osaltaan myös se, että pelin tiedettiin olevan Timo Kinnusen toistaiseksi viimeinen päävalmentajan roolissa ennen kuin uusi mies astuu ensi kautta varten ruotuun.

Viileänä sunnuntai-aamupäivänä pelattu ottelu sai varsinaisen salamastartin, kun pallo kaivettiin kahteen otteeseen PKKU-maalista ennen kuin neljä minuuttia oli ehtinyt edes täyttymään. Ensimmäisenä maalinteossa onnistui pelin toisella minuutilla ensikertaa avauksessa tällä kaudella nähty Miro-Aleksi Tissari, joka viimeisteli boksissa etunurkkaan puolivolleystä. Tilannetta edelsi Timo Kinnusen antama rajaheitto oikealta ja Kustaa Käen oivaltava tiputus päätyrajalta takaviistoon.

Toinen osuma oli sekin Käen käsialaa, kun oikealta lähtenyt kulmapotku tavoitti taka-alueella päivystäneen Akan Okomohin. Tämän puskussa ei ollut kamalasti voimaa, mutta tarkkuutta sitäkin enemmän, sillä roikkupallo tippui yli veskarin takakulmaan. Peli siis jo 2-0 ja Atletico varman tuntuisessa johdossa ennen kuin ottelu oli ehtinyt kunnolla edes käynnistyä.

Atletico liikutteli palloa oikeastaan koko ottelun alkupuoliskon ja rakensi tilanteitaan varsin maltillisesti kotijoukkueen vetäytyessä puolustusasemiin. Tämä toi satunnaisia paikkoja myös Kerhon maalille, mutta ei kuitenkaan sellaisia tilanteita, joita oltaisiin jälkikäteen jääty juuri harmittelemaan.

Seuraava varsinainen maalipaikka nähtiinkin vasta pelikellon lähennessä puolta tuntia, kun Mikko Huupposen jämäkkä laukaus boksin ulkopuolelta oli kimmota Ben Tissarin jalasta sisään. Huonoksi onneksi pallo päätyi kuitenkin metrin verran yli.

Vielä ennen puoliaikaa omat paikkansa saivat niin Jukka Haarala kuin Käkikin. Ensimmäinen pelasi itsensä vetopaikoille hienolla seinäpelillä ja oli jo maalintekosektorilla boksissa. Veto lähti terävästi, mutta joitakin kymmeniä senttejä etutolpan ohi. Kusti taas paukutti kiemurteluidensa jälkeen pomppupallon volleystä kohti etukulmaa, mutta Tero Velakoski ehti maalillaan väliin. Niinpä tauolle mentiin alun kahden maalin johdossa.

Toiselle puoliskolle siirryttäessä vaihtorumba alkoi pyöriä ja sisään tulivat niin Jani Putkonen kuin Akseli Innanenkin, molemmat vasemmalle laidalle. Kotijoukkue pisti kuitenkin paremmaksi ja vaihtoi kolme ukkoa kerralla sisään tuoden otteluun ihan uutta virinää. Paria kulmapotkusähellystä seurasikin 55. minuutilla kenties kotijoukkueen paras paikka, kun hyökkääjä pääsi puolittain läpi ja yritti nostaa pallon yli vastaan tulleen Kaapo Sinervon. Akan Okomoh oli kuitenkin tilanteessa hyvin mukana ja ehti siivoamaan pelivälineen ennen maaliviivaa.

Atletico taas loi vaaratilanteita jatkuvalla syötöllä ja erityisesti energisenä esiintynyt Tissari oli vaikea pideltävä keskiuusimaalaisille. Esimerkiksi tunnin kohdalla mies pääsi kolmen minuutin sisään kahdesti hyvälle tekopaikalle, ensin Okomohin puhkaistua linjan ja hetkeä myöhemmin Innasen jaeltua hienon keskityksen luukulle. Ensimmäisestä tilanteesta laukaus päätyi kuitenkin löysänä maalin ohi ja toisen Velakoski puolestaan kahmi vaivoin kulmapotkuksi.

3-0-maali näytti kuitenkin vääjäämättömältä ja sellainen myös nähtiin, kun pelikellossa oli 66 minuuttia. Maalipaikan tarjoili tällä kertaa suurella säteellä keskialueella töitä tehnyt Mikko Huupponen, jonka esityöstä nautiskeli pystyyn juossut ja lopulta pallon oikeaan alakulmaan liu’uttanut Jukka Haarala.

Atleticon toisen jakson peli pyöri Jonne Ketosen poissaolosta huolimatta erityisesti vasemmalla laidalla, jossa Innasen nousut ja muutama Putkosen kaukolaukaus meinasivat tehdä pahempiakin tuhoja. Eikä hassumpi ollut myöskään Tico-historiansa ensimmäistä maalia vaihdosta sisään tullessaan hakeneen Alfredo Miguelin puolivolley 83. minuutilla. Yllättävä laukaus päätyi kuitenkin ikävä kyllä aavistuksen ohi.

Lopussa kentällä nähtiin vielä vaihtoveskarina peliin lähtenyt Riku Ustinov, joka nappasi “kendotyyliin” kakkossyötön vain pari minuuttia kentällä oltuaan. Tilannetta edelsi Sinervon hieno torjunta haastavaan palloon. Maali puolestaan syntyi, kun Miguel sai pelivälineen Ustinovilta oikealta ja vippasi Jesse Ketosen läpi. Eteneminen boksiin, katse kohti maalia ja varma sijoitus ohi Velakosken. Lukemat siis jo 4-0!

Lisäaikaa ei juuri herunut toisellakaan jaksolla, joten kausi taputeltiin tyylipuhtaalla 4-0-voitolla. Voittajasta ei jäänyt tässäkään keskinäisessä ottelussa epäselvyyttä, eikä Atleticon parasta formia kysytty oikeastaan missään vaiheessa peliä. PKKU:lla oli muutama satunnainen paikka, jotka Sinervo hoiti hyvin. Muuten puolustuspäässä saatiin keskittyä lähinnä pelinrakenteluun ja loppumattomaan palloralliin, joiden myötä tilastollisesti kauden kovimmat syöttömäärät. Keskialueen kaksikko, Huupponen – Käki, oli puolestaan sen verta vahvalla pelipäällä, että tilanteita syntyi ja pallo säilyi myös keskialueella keltapaitojen hallussa. Paremmalla viimeistelyllä, suuremmalla nälällä ja panoksellisessa pelissä jälki olisi voinut olla siis rumempaakin.

Niinpä Kinnusen päävalmentajuuden toistaiseksi viimeinen ottelu päättyi Atleticon hienoon voittoon, PKKU/Allianssin putoamiseen ja Atleticon uuteen piste-ennätykseen. Kauteen mahtui niin hyviä kuin huonojakin hetkiä, mutta neljäs sija 46 pisteellä kenties kaikkien aikojen kovimmassa Kolmosen lohkossa ei ollut mikään heikko suoritus. Jossiteltavaa toki jäi, mutta niistä ja muusta kuitenkin seuraavien viikkojen kausianalyyseissä.

Tähtipelaajapisteet

Kustaa Käki: Kentän kuningas. Kaksi maalisyöttöä ja iso määrä liikettä molempiin suuntiin.
Akan Okomoh: Atleticon avauspelin kannalta kriittinen hahmo, josta ei taidettu päästä kertaakaan ohi koko pelissä.
Timo Kinnunen: Komensi itsensä jälleen laitapakiksi, mutta oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla isossa roolissa myös hyökkäyspeliä ajatellen.