Kolmonen: Atletico Malmi – Töölön Vesa 6-0 (3-0)

Maalit

1-0 Mika Tenkanen (Henri Mattsson) 17′
2-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 27′
3-0 Mikko Huupponen (Jonne Ketonen) 40′
4-0 Jukka Haarala (Jesse Ketonen) 62′
5-0 Akseli Innanen (Jesse Ketonen) 70′
6-0 Henri Mattsson (Jonne Ketonen) 85′

Tilastot

160910-toolon-vesa

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Iiro Helinen
Joonas Peltonen
Niko Eriksson
Kustaa Käki 55’ Janne Hampaala
Mikko Huupponen (C) 66’ Alfredo Miguel
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen 66’ Akseli Innanen
Mikko Kouri 55’ Jukka Haarala
Jesse Ketonen var 77’ Niko Ruokolainen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Syyskierros taittui jo jälkimmäiselle puolikkaalle, kun Atletico isännöi lauantaina sarjajumboksi valahtanutta Töölön Vesaa kauden viimeisessä kotinurmipelissään. Vastustaja oli 15 peräkkäisellä tappiolla käytännössä sinetöinyt jo tippumisensa, eikä Atleticollakaan enää ollut mahdollisuuksia nousuun. Niinpä illan ottelun panokset olivat enemmänkin henkisiä ja periaatteellisia. Edellinen keskinäinen ottelu oli mennyt lopulta vähän turhankin tiukille, ja toisaalta tavoitteena oli varmistaa paikka kolmen joukossa, joten sitä tavoitetta kohti pyristellessä myös Vesan tuli kaatua.

Päivän kokoonpanosta löytyi jälleen jonkin verran poissaoloja, mm. pelikiellosta kärsinyt pelaaja-valmentaja Timo Kinnunen sekä puolustuspäästä luultavimmin kauden loppuun saakka puuttuvat Antti Säynätkari, Akan Okomoh ja Miro Rissanen. Avaus oli silti nimivahva ja penkilläkin viisi kaveria kirittäjiksi.

Ottelun alkupuoli antoi hyvin osviittaa loppukamppailulle ja kotijoukkue Atletico ottikin heti tahtipuikon heiluteltavakseen. Pallo liikkui hyvin mieheltä toiselle ja puolustuspäässä oltiin terävällä jalalla liikenteessä niin, ettei Vesa päässyt juuri rakentelemaan vaaratilanteita.

Ensimmäinen maalipaikka syntyi noin viiden minuutin pelin jälkeen, kun Atletico pelasi kulmapotkun lyhyenä oikealla. Pallo Kustaa Käeltä Mikko Huupposelle, syöttö takaisin ja kierteinen keskitys luukulle, jonka päätteeksi Iiro Helinen pääsi laukomaan. Veto kuitenkin liiaksi päin maalivahtia.

Toisessa päässä taas vesalaiset vaativat rankkaria noin 14 minuutin kohdalla, kun keskialueelta lähetetty vapaapotku kimposi Tico-pelaajan kädestä Elis Rintalan haltuun. Tuomarin pilli pysyi kuitenkin mykkänä. Hetkeä myöhemmin oli maali lähellä taas toisessa päässä, kun Niko Erikssonin laadukas ristipallo laittoi Jonne Ketosen juoksuun. Viimeistely-yritys jätti kuitenkin toivomisen varaa ja lukemat säilyivät maalittomina.

Kauaa ei avausosumaa tarvinnut siltikään odotella, sillä 17. minuutilla Henri Mattsson laittoi unelmakeskityksen vasemmalta laidalta ja Mika Tenkanen syöksyi palloon takatolpalla viimeistellen päällään kauden ja uransa ensimmäisen osuman Kolmosessa. Töölöläisten mukaan Tenksu oli ennättänyt paitsioon, mutta protestoinnista huolimatta lippu pysyi alhaalla ja näin Tico johti ottelua 1-0.

Hetki tämän jälkeen tarjoili Tenkanen maalipaikan Mikko Kourille, mutta tämän hienon juoksun päätteeksi lähtenyt ulkosyrjäsivallus jäi kuitenkin voimattomaksi ja Vesa selvitti tilanteen helposti. 27. minuutilla malmilaiset lisäsivät kuitenkin johtoa, kun Jonne Ketonen jatkoi pystypallon veljensä Jessen juoksulinjalle. Jesse kirmasi helpohkosti linjasta läpi, jätti puolustajat useamman askeleen verran taakseen ja sijoitti pallon komeasti oikeaan alakulmaan. Tyypillinen Ketos-maali monellakin tapaa.

Puolen tunnin täyttyessä alkoi myös Vesa saada otetta pelistä ja piti myös pelivälinettä hallussaan jopa enemmän kuin ottelun isäntä. Hitaat – eikä sen paremmin nopeatkaan – hyökkäykset eivät kuitenkaan tuntuneet tuovan tulosta, joten Rintala maalillaan sai nautiskella varsin helposta iltapäiväpuhteesta. Tico taas hyödynsi töölöläispuolustuksen hitautta ja keskialueen pallonmenetyksiä pyrkimällä ripeästi pystyyn.

Eräs tällaisista hyökkäyksistä toi myös 3-0-osuman, kun Jesse lähetti Jonnen vastahyökkäykseen vasemmalla. 2vs1-hyökkäyksessä mukana ollut Mikko Huupponen juoksi kuin viimeistä päivää kohti Vesa-maalia ja sai hetken kuluttua veskarin ja puolustuslinjan väliin pelatun matalan keskityksen, josta pallo oli helppo sijoittaa ohi Raoul Söderlundin.

Samaiset lukemat jäivät myös taukotilanteeksi ja aurinkoisessa Pukinmäessä poistuttiin huilaamaan Atleticon 3-0-johdossa.

Toinen puoliaika käynnistyi vauhdikkaasti ja Jonne Ketonen oli jo heti ensiminuuteilla vankistaa johtoa. Veskari pomputti kukkupalloa käsissään ja tarjoili Jonnelle mahdollisuuden maalitilinsä avaamiseen. Veto lähti kuitenkin vaikeasta asennosta yli maalin.

Yhtään sen onnekkaampi ei ollut myöskään Henri Mattsson, joka viitisen minuuttia myöhemmin puski Mikko Huupposen vapaapotkun noin metrin verran leveäksi. Tai Mika Tenkanen, jolle Huupponen ja Jesse Ketonen pelasivat avopaikan maalin edustalle. Veto oli kuitenkin täysin voimaton ja veskarilla helppo työ poimia pallo haltuunsa.

Vaikka Vesa tuntui toisen jakson alkupuolella saaneen pelistä jälleen paremmin otetta, oli Tico selvästi vaarallisempi osapuoli. Kulmapotkuja vyöryi toisensa perään ja jalkoja tuntui riittävän, varsinkin kun tuoreita miehiä tuli vaihdosta kentälle jo varsin varhaisessa vaiheessa toista puoliaikaa.

Seuraavaa osumaa saatiin odotella silti noin vartin verran, kun vain hetkeä aiemmin sisään vaihdettu Jukka Haarala sijoitti pallon Jesse Ketosen tarjoilusta oikeaan yläkulmaan. Illan komein osuma lähti noin 20 metristä, eikä veskarilla ollut siinä juuri saumaa. 4-0.

Seuraavakaan vaihtopelaaja ei ehtinyt olla kentällä kuin nelisen minuuttia, kun Akseli Innanen tekaisi kauden viidennessä Kolmosen pelissään jo kolmannen osumansa. Esityön maaliin tekivät hyvin laidallaan kääntynyt Jonne ja syöttöpisteen tarjoilullaan napannut Jesse. Lukemat taululla jo 5-0.

Loppuvaiheissa Atleticolla oli varaa ottaa jo mm. kertaalleen läpiajossa jo veskarinkin ohittanut mutta lopulta ohi laukonut Jesse pois kentältä ja siirtää laitapakkina aloittanut Henri Mattsson kärkeen. Tilauksessa oli siis yhä lisäosumia ja näin valmennuspoppoo halusi vastata jälleen faniensa kysyntään. Hena olikin lähellä pohjustaa samantien kuudennen maalin, mutta visionäärinen pystysyöttö oli ikävä kyllä aavistuksen pitkä ja päätyi näin veskarin hyppysiin.

Vain hetkeä myöhemmin Mattsson kokeili puolestaan puolivolleystä Haaralan antamaan kulmaan. Yhdeksäs kulma päätyi sekin kuitenkin veskarin syliin. Tilanteita kuitenkin syntyi jatkuvalla syötöllä ja lopulta Hena vastasi huutoon juoksemalla Jonnen laittamaan pystypalloon, ohittamalla veskarin ja sijoittamalla pelivälineen varmasti takakulmaan. Kädet ylös maalin merkiksi ja lukemat jo murskaavasti 6-0!

Loppuvaiheissa Ticolla oli paikat vielä kahteenkin osumaan, mutta pääpallovoitot oikealta tulleisiin keskityksiin päätyivät kumpainenkin joitakin kymmeniä senttejä takatolpan ohi. Niinpä lisäosumia ei enää nähty ja malmilaisryhmä poistui Pukinmäen nurmelta viimeistä kertaa tällä kaudella kolme pistettä rikkaampana.

Voittajasta ei jäänyt siis lopulta juuri epäselvyyttä. Atletico oli kaikilla mittareilla tarkasteltuna selvästi parempi joukkue, hallitsi ottelun kulkua ja viimeisteli tehokkaasti. Vesa antoi hyvän vastuksen, mutta ei missään vaiheessa saanut keskikenttää haltuunsa eikä pystynyt ohittamaan hyvin pelannutta Tico-puolustusta. Myös Ketosten, Kourin, Haaralan ja Mattssonin kanssa oli selviä vaikeuksia, eivätkä 6-0-lukemat olleet lopulta niin suuret kuin pelitilanteiden valossa oltaisiin voitu nähdä. Peli pysyi kuitenkin siistinä, taisto oli reilua ja voitto tottakai tyydytti. Oli myös mukavaa nähdä koko joukkueen onnistuvan laajalla rintamalla. Tästä on siis enemmän kuin hyvä jatkaa kohti ensi torstain Riihimäen vierailua. Tuolloin vastassa alempaa keskikastia liidaava RiPS.

Tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: Mukana neljässä Atleticon kuudesta osumasta. Jatkuva riesa Vesa-puolustukselle.
Jonne Ketonen: Ei jäänyt juuri veljeään huonommaksi. Kolme maalisyöttöä ja valtava määrä duunia ysikymppisen aikana.
Henri Mattsson: Onnistumisia molemmissa päissä. Tasaisen varmaa puolustusta ja kruununa hieno maali, joka olisi ansainnut vielä jatkoakin.