Kolmonen: Atletico Malmi – TiPS 3-2 (1-0)

Maalit

1-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 6′
2-0 Mika Tenkanen (Jesse Ketonen) 59′
2-1 Joakim Streng 68’
3-1 Jukka Haarala (Mikko Huupponen) 87′
3-2 Joakim Streng 90′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen
Iiro Helinen
Niko Eriksson
Timo Kinnunen (C) 57’ Miro Rissanen 71’ Miro-Aleksi Tissari
Mikko Huupponen
Kustaa Käki var
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen 71’ Roni Tran
Mikko Kouri 46’ Jukka Haarala
Jesse Ketonen 78’ Aflredo Miguel

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kauden kolmanneksi viimeinen ottelu tarkoitti myös paluuta Tapanilan tekonurmelle ja samoin henkistä siirtymää kohti talvea – olivathan Liikuntaviraston hallinnoimat nurmet sulkeutuneet aiemmin samaisella viikolla. Vieraaksi Mosaan saapui varsin rumin lukemin kevätkierroksella kaatunut TiPS. Edeltävä peli oli ollut silti kaikkea muuta kuin helppo ja kabinettinousun hankkineiden tikkurilalaisten vaarallisuus tiedettiin kyllä Atletico-leirissä.

Malmilaisten nippu näytti otteluun lähdettäessä todella vahvalta. Avaus oli loukkaantumiset tietäen liki paras mahdollinen ja ainoastaan Janne Hampaalan sekä Akseli Innasen viimehetken poisjäännit verottivat pelaajapakkaa. Katsomossa nähtiin kuitenkin muutamia ns. pelikuntoisia Atleetteja, jotka oli jätetty vaihtopenkiltä pois viiden maksimivaihdon täyttyessä jo nykyisellä 16 pelaajan rosterilla.

Ottelu Mosassa käynnistyi Atleticon hallinnalla ja avausosuma oli lähellä jo pelin kolmannella minuutilla, kun Kustaa Käki keskitti oikealta ja Jonne Ketosen pusku ylitti jo maalivahdin, mutta tippui kuitenkin takakulman sijaan maalin katolle. Kovin pitkään ei täysosumaa tarvinnut kuitenkaan odotella, kun kuudes peliminuutti toi ensikerran syitä juhlaan. Jonne Ketonen riisti pallon keskialueella vasemmassa laidassa, eteni muutaman askeleen kohti rangaistusaluetta ja pelasi sopivankovuisen pystypallon veljelleen Jesselle. Jesse karkasi linjasta läpi, otti pallon haltuun ja sijoitti sen oikeaan alakulmaan ohi vastaan tulleen veskarin. 1-0 oli nähnyt päivänvalon!

Ensimmäisen kymmenminuuttisen täyttyessä oli Jonnella jo toinen varsin mehevä maalipaikka. Kulmurin jälkeen pallo päätyi taka-alueelle, josta Timo Kinnunen tiputti sen visiokantapäällään alaspäin ja Jonne haeskeli takakulmaa räväkällä puolivolleyllaan, joka valitettavasti meni kuitenkin joitakin metrejä maalin ohi.

Ja kun vartti oli pelikellossa, pelasti käytännössä vasta paitsiovihellys TiPSin toiselta takaiskulta. Mikko Huupposen ulkosyrjäsyöttö lähetti Ketoset linjan läpi ja pallo pelattiin jo tyhjän maalin edessä olleelle Mikko Kourille, jonka viimeistely-yritys kuivui kuitenkin paitsiolipun nousuun.

Paria minuuttia myöhemmin loi TiPS puolestaan ensimmäisen varsinaisen paikkansa, kun kulmapotkua seurasi melkoinen hässäkkä rangaistuasalueella. Pääpallojen taistelun lomassa kaatui muutama vihreäpaitakin, mikä oli omiaan lisäämään pilkkuvaatimuksia. Tuomarina toiminut Jan-Peter Aravirta pysyi kuitenkin kovana ja otti omaan tuttuun tyyliinsä roolia kovistelemalla protestoinutta TiPS-penkkiä.

19. minuutilla syntyi samanlainen hässäkkä puolestaan toisessa päässä. Tällä kertaa Timo Kinnusen pusku päätyi jo maaliverkkoon, mutta tuomari näki TiPS-veskarin tulleen estetyksi. Maali jäi siis vahvistumatta.

Tuomarin rooli ensimmäisellä jaksolla oli muutenkin ns. keskeinen, sillä vain vitosta myöhemmin vaati TiPS jo toistamiseen pilkkua, kun Tico-pakin jalka kolahti pallon jälkeen myös kuuluvasti TiPS-hyökkääjään. Tuloksena ei tosin tälläkään kertaa ollut kuin vierailijapenkin puhuttelu ja peli sai siten jatkua.

Peli ajelehti pienikokoisella kentällä päästä päähän ja molemmilla joukkueista oli hetkensä. TiPS pystyi kenties rakentelemaan peliä aavistuksen paremmin, mutta Atletico oli jatkuvasti se vaarallisempi osapuoli. Korkealla pelannut tikkurilalaislinja ja siihen vielä yhdistetyt kriittiset pallonmenetykset takasivat sen, että jokainen Atletico-hyökkäys oli omalla tavallaan vaarallinen, jos vaan palloa saatiin linjan taakse.

Varsinkin vasen laita tuntui luovan maalipaikkoja jatkuvalla syötöllä. Niko Ruokolaisen nousut sekä Jesse Ketosen pystyynjuoksut ja keskitykset poikivat useampiakin tilanteita. Eikä hassumpi ollut myöskään Iiro Helisen pusku keltapaitojen kulmapotkuun reilun puolen tunnin pelin jälkeen; pompun kautta kohti yläkulmaa suuntautunut peliväline olisi uponnut varmasti sisään ilman erinomaisesti torjunutta tikkurilalaisveskaria.

Myös onnea oli hieman matkassa – molemmissa päissä. Aivan ensimmäisen jakson lopussa nähtiin nimittäin kaksi tuhannen taalan paikkaa käytännössä 30 sekunnin sisään. Ensin TiPS pelasi laiturinsa vauhtiin, jonka tiputusta takaviistoon seurasi todellinen pommi. Pallo ylitti jo aavistuksen vastassa olleen Elis Rintalan, mutta kolahti suoraan poikkipuuhun ja kimposi miltei takaisin boksin rajoille.

Siitä sitten nopea vastahyökkäys toiseen päähän, eteneminen vasemmalta ja matala keskitys pari metriä vitosen viivan taakse. Mikko Kouri ei kuitenkaan saanut pidettyä vetoaan tarpeeksi matalana vaan jälleen kolisi ylärima. Eikä aikaakaan kun tuomari päätti vihellyksellään puoliajan ja vei Atleticon 1-0-johdossa tauolle.

Toiselle jaksolle mentäessä Timo Kinnunen teki yhden vaihdon, kun Jukka Haarala korvasi Mikko Kourin kärjessä. TiPS sen sijaan käytti kaksi seuraavaakin vaihtoa 38. minuutilla tehdyn ensimmäisen seuraksi. Kaikkien vierailijan vaihtojen taustalla oli tiettävästi loukkaantuminen.

Jälkimmäinen nelivitonen käynnistyi ehkä pienoisessa TiPS-hallinnassa, mutta ensimmäiset maalipaikat nähtiin jälleen Ticon hyökkäyspäässä, kun 54. minuutilla Jonne Ketonen esitti jälleen parastaan. Laidalta lähtenyt juoksu sai TiPS-puolustuksen vaikuttamaan kunniakujalta laitakiiturin pinkaistessa käytännössä viiden pelaajan lävitse vetopaikolle. Viimeinen toppari peitti kuitenkin maalintekosektorin veskarin varmistaessa vielä taustalla niin, ettei Jonne onnistunut maalinteossa.

59. minuutti toi lopulta kaivatun 2-0-osuman, kun TiPSin pallonmenetys käynnisti jälleen terävän vastahyökkäyksen. Nopeasti annetun sivurajaheiton jälkeen Jesse Ketonen tiputti oikealta laidalta kaventaneelle Mika Tenkaselle, joka iski tarkan sijoituksen vasurillaan oikeaan alakulmaan. Kädet pystyyn ja juhlat käyntiin!

Eikä mennyt aikaakaan, kun Tico-hyökkäys oli jälleen pahanteossa, tällä kertaa Jukka Haaralan johdolla. Jugi teki erinomaisen pystyynjuoksun ja Jonne Ketonen löysi hänet vippauksellaan. Hyvä haltuunotto ja veskarin ohitus, joka päättyi kuitenkin viimeistelyn sijaan siihen, että TiPS-kassari hyökkäsi Haaralan jaloille. Tuloksena rike, eikä Aravirralla ollut oikein muita mahdollisuuksia kuin ajaa Petteri Lehtinen pihalle suoralla punaisella.

Ulosajon ja miesylivoiman oletti koituvan Atleticon eduksi, mutta TiPS kuitenkin selkeästi sisuuntui ja murjoi vielä kavennuksen hetkeä myöhemmin Jesse Ketosen epäonnistuttua hetkeä aiemmin avopaikassa. 68. minuutilla Kustaa Käen turhan pitkä pallon hautominen kostautui ja TiPS-peluri pääsi keskeltä läpiajoon. Muutama keltapaita vipuun ja vielä Iiron estelyistäkin huolimatta tarkka, matala sijoitus boksin ulkopuolelta oikeaan alakulmaan. Elis Rintalakin seurasi palloa vain katseellaan, kun lukemat kaventuivat 2-1:een.

Kavennuksen ja vaihtojen myötä Ticon pelipaletti tuntui hieman sekoavan eikä yksinkertaisistakaan suorituksista tullut välillä yhtään mitään. Samalla TiPS sai hyvän hurmoksen päälle ja suoraviivaisti pelitapaansa, mikä puolestaan aiheutti selkeää harmia malmilaispuolustukselle.

Pallo löytyi vielä kertaalleen TiPS-maalista ennen 80 minuutin täyttymistä, mutta jälleen Aravirran pilli ja yksi 11 paitsiovihellyksestä pelasti vierailijat. Ottelun ratkaisevin hetki nähtiin kuitenkin 87. minuutilla, kun keskellä tikkurilalaisten painostusvaihetta Mikko Huupponen haistoi tilaisuutensa ja rauhoittelun sijaan pelasi sivurajaheiton nopeana kohti linjaa juossutta Jukka Haaralaa. Jugi jatkoi pallon yhdellä kosketuksella linjasta läpi, kirmasi itse perään ja sijoitti pelivälineen kliinisesti oikeaan alakulmaan, 3-1!

TiPS loi loppuun vielä pieniä sydämentykytyksiä kaventaen miltei puolesta kentästä sivurajan tuntumasta tulleesta sivuvaparista 3-2:een. Joakim Streng löytyi keskeltä keltaista massaa, eikä kukaan ennättänyt peittämään turhan helposti lähtenyttä sijoitusta takanurkkaan.

Tuomari ei kuitenkaan antanut kolmea minuuttia enempää lisäaikaa, joten TiPSin tasoituksen metsästys kuivui lopulta ja Tico nappasi pisteet 3-2-lukemin.

Peli jätti täydestä pistepotista huolimatta jonkin verran toivomisen varaa. Ensimmäisellä puoliajalla maalipaikat olivat luokkaa 6-1 kotijoukkueelle ja peli olisi pitänyt pystyä tappamaan jo ennen toisen jakson loppuvaiheita. Alkuun taktiikka toimi hyvin eikä vierailija päässyt pienoisesta pallonhallinnastaan huolimatta juuri hyökkäyskolmanneksen puoliväliä pidemmälle, mutta toisen jakson edetessä loppua kohden vierailija oli alivoimallakin jopa parempi. Taktiikkamuutokset ja pelaajavaihdot sekoittivat osaltaan pakkaa, mutta myös asennepuolella oli varmasti tekemistä. Niin tai näin, tulostaululla komeili kuitenkin 3-2-voitto ja sehän riittää.

Seuraavan kerran Atleetit ovat tulessa jo tulevan viikon perjantaina, kun HyPS saapuu Ticon vieraaksi Mosaan. Ottelu pelataan klo 19:30 alkaen perjantaisessa iltavalaistuksessa.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Huupponen: Tärkeitä katkoja puolustussuuntaan ja hyviä ratkaisuita myös ylöspäin.
Niko Ruokolainen: Ottelun ehdottomia onnistujia ja puolustuksen varmin mies lauantaina.
Jesse Ketonen: 1+1-tehoja himmentävät ainoastaan useampi tuhnuilu molemmilla puoliajoilla.