Suomen Regions’ Cup, välierä: Atletico Malmi – FC Legirus Inter 0-3 (0-0)

Maalit

0-1 Thomas Lindroos 64′
0-2 Zakaria Kibona 85′
0-3 Fernando Cozar Torres 90+1′

Tilastot

160821 Legirus Inter

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson
Iiro Helinen
Antti Säynätkari
Miro Rissanen
Janne Hampaala (C) 63′ Mikko Kouri
Mikko Huupponen var 84′ Alfredo Miguel
Jonne Ketonen var
Jaakko Peltonen
Jukka Haarala 76′ Timo Kinnunen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Joonas Peltonen
V-P Liimatainen

Raportti

Regions’ Cup oli ehtinyt edetä niinkin pitkälle kuin välieriin saakka ja Atletico keikkui yhä mukana yhtenä neljästä joukkueesta. Matkalla olivat kaatuneet sellaiset nimet kuin Chicken Wings (6D), PKKU/Allianssi (3D), JäPS/47 (4D), KaaPo (3D) ja viimeisimpänä puolivälierissä Pöxyt (3D). Edessä oli kuitenkin se kauden kovin haaste, kun Valkeakoskella pelattavan finaalin ja houkuttavien rahapalkintojen tiellä oli kenties koko kilpailun ylivoimaisin voittajasuosikki, FC Legirus Inter.

Joukkueet olivat toisilleen entuudestaan hyvinkin tuttuja, sillä edellisestä Kolmosen kohtaamisesta oli kulunut ainoastaan 10 päivää. Tuolloin Legirus hoiteli Atleetit lukemin 1-0 omalla kotibaanallaan jättäen kuitenkin keltapaidoille runsaasti hampaankoloon. Samainen peli näytti kuitenkin hyvin, että oikeanlaisella taktiikalla otteluun lähdettäessä kaikki olisi mahdollista ja espanjalaisvenäläinen ryhmä täysin kaadettavissa.

Päivän kokoonpano oli varsin vahva, vaikka sitä verottivatkin edelleen Kustaa Käen matkustelu ja Akan Okomohin PuiU-pelissä saama valitettava nilkkavamma. Myös penkki oli kaventunut jonkin verran torstaisesta ottelusta, mutta joukkue oli silti iskukykyinen. Pientä jobinpostia tuli vielä kymmenisen minuuttia ennen aloitusvihellystä, kun hengitysongelmista kärsinyt Timo Kinnunen joutui jäämään penkin puolelle Miro Rissasen korvatessa hänet avaavassa yksitoistikossa.

Pienestä tihkusateesta huolimatta Pukinmäen nurmelle oli kerääntynyt reilusti satapäinen yleisö, joka sai todistaa heti alkuminuuteista saakka intensiivistä ja hyvätasoista cup-kamppailua. Atletico aloitti ottelun vahvasti ja näytti heti, ettei aikonut kumarrella isompiaan. Avausminuutit mentiin siis erittäin tasaisissa merkeissä, eikä kummassakaan päässä juhlittu juuri maalipaikoilla. Oikeastaan ainoat lähemmäksi maalia tulleet pallot olivat vierailijoiden keskityksiä, jotka kuitenkin joko puolustus tai sen viimeisenä lukkona tuttuun tyyliin luutinut Elis Rintala poimi helposti.

Vartin kohdilla Legirus pääsi ensikertaa vetopaikoille. Lyhyenä pelattu kulma ja sitä seurannut laukaus blokattiin vielä onnistuneesti, mutta Lucas Elbaile Sanchezin laukauksen tielle ei kukaan enää ehtinyt. Eikä tosin tarvinnutkaan, sillä hehtaaripyssy painui räikeästi maalin yli.

Paria minuuttia myöhemmin Fernando Cozar Torres, yksi sarjatason kovimmista tekijöistä, tarjoili puolestaan millintarkan keskityksen vasemmalta, mutta Thomas Lindroos suti kahden topparin välistä pallon löysänä reilusti ohi.

Hetkeä myöhemmin, ottelun 18. minuutilla, Jesse Ketonen taas pääsi läpi Jaakko Peltosen oikealta laidalta lähettämästä syötöstä. Ajo sisään Legirus-toppari imussa oli päättymässä jo vetoon, mutta puolustajan oikea-aikainen liuku kuljetti pallon Jessen jalan kautta veskari Sergei Losevin hyppysiin.

21. minuutilla Cozar Torres puolestaan kokeili jalkansa tarkkuutta ja paukutti hieman vasemmalta noin 25 metristä hirmuisen kudin – turvallisesti kuitenkin sivuverkkoon. Ja hetkeä myöhemmin Peltonen laittoi jälleen hyökkääjät liikkeelle, tällä kertaa Jukka Haaralan kirmatessa ylös oikeaa laitaa. Keskitys oli myös hyvä puolustuslinjan ja veskarin väliin, mutta ohitti valitettavasti koko pakan ilman maalintekoyrityksiä.

Ottelun leimallisin piirre oli sen vahva taktisuus ja selkeät pelisuunnitelmat. Tico pyrki vetäytymään kuoreensa ja hakemaan nopeilla hyökkäyksillä kärjessä olleita Jukka Haaralaa ja Jesse Ketosta tai laidalta sisään kaventanutta Jonne Ketosta. Aiempiin keskinäisiin otteluihin verrattuna myös pelirohkeutta oli jokseenkin enemmän keskikentän pyrkiessä löytämään vapaita välejä ja pitämään palloa ajoittain, jotta joukkue saisi huilata. Legirus taas luotti tuttuun tyyliinsä tiukkaan prässiin, pyrki luomaan miesylivoimaa ja varmistamaan, että kakkospallot jäivät omille. Joukkue myös pelasi huomattavasti aiempaa ottelua enemmän nimenomaan vasemmalta, jossa Zakaria Kibona haastoi vahvasti 1v1-tilanteissa ja haki ratkaisua keskityksillä. Näiden kahden taktiikan kohdatessa toisensa, oli Legirus siis se hallitsevampi osapuoli, mutta ei päässyt kuitenkaan juuri rellestämään Tico-muodon sisälle.

Olikin kuvaavaa, että ottelun ensimmäinen maalia kohden suuntautunut laukaus nähtiin vasta 37. minuutilla. Legirus käynnisti vaaralliseksi tiedetyn suunnanmuutoksen omalla puoliskollaan, joka päätyi lopulta vasempaan laitaan Manuel Rodriguez Tejeron jalkaan ja tuliseen kärkkäriin noin 12 metristä. Elis Rintalaa päin suuntautunut pallo oli kuitenkin helposti torjuttavissa ja riparikin kuivui kasaan linjamiehen nostettua lippunsa.

Vastaavasti Atleticon kenties ensimmäisen jakson paras paikka nähtiin paria minuuttia myöhemmin, kun Mikko Huupponen voitti taistelupallon keskialueella ja pelasi Jesse Ketosen vauhtiin. Tämä oli jo etenemässä kohti puolustuslinjaa ja hakemassa ratkaisuaan, kunnes viikate päätti juoksun noin 20 metriin. Vapaapotku malmilaisille ja muuri Huupposen ampuman pallon tielle. Laukaus lähti hyvännäköisenä, mutta otti kuitenkin osumaa matkalla ja suuntautui turhan keskelle Legirus-maalia. Losev koppasikin pallon helposti.

Ennen taukoa nähtiin vielä paineenpoikasta Tico-päässä, mutta syvältä keltapaitojen päästä tullut rajaheitto ja sitä seurannut boksihässäkkä onnistuttiin siivoamaan kulmaksi, joka sekin vielä kestettiin. Niinpä tauolle mentiin maalittomissa 0-0-lukemissa.

Toisen jakson alussa ote siirtyi aavistuksen enemmän korsolaisille. Atleticolle puolestaan nousi heti ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana keltainen kortti kahdesti; Mikko Huupposen käsivirheestä saama lappu vaikutti tylyltä tuomiolta, mutta Jonne Ketosen laiton pysäytysote laidalla oli jo kenties varoituksen arvoinen.

Sen vaarallisempia tilanteita ei kuitenkaan nähty ennen kuin pelikellossa oli tunti täynnä. 62. minuutilla Kibona keskitti oikealta ja Mikko Halonen pääsi tälläämään jalkaviidakon keskeltä matalan kudin. Veto oli kuitenkin heppoinen ja tarttui helposti Rintalan käsiin keskellä maalia.

64. minuutilla Rintala ei enää saanutkaan palloa kopatuksi, kun vasemmalta oikealle tullutta laidanvaihtoa seurasi keskitys oikealta kohti vasenta takatolppaa. Elis ehti käsineen vielä väliin, mutta pallo jäi pyörimään maalinedustalle. Antti Säynätkari liukui siihen ensimmäisenä ja yritti purkaa sen päädystä yli, mutta vastapalloon juosseen Thomas Lindroosin veto noin metrin päässä maaliviivasta ei ollut enää siivottavissa. Niinpä Legirus siirtyi vähän harmillisestikin 0-1-johtoon.

Avausmaali tarkoitti myös sitä, että Atleticon oli avattava omaa peliään ja nostettava painetta ylöspäin. Enää ei sopinut vetäytyä kuoreensa ja odotella sopivia vastaiskupaikkoja, ja joukkueen oli myös haettava niitä aktiivisesti. Tämä puolestaan avasi lisää tilaa Legirukselle, jolle siunaantuikin muutamia paikkoja lisätä johtoaan. Mm. 70 minuutin täytyttyä sekä Halonen että Cozar Torres pääsivät kokeilemaan kauempaa, toisen vedon suuntautuessa sivuverkkoon ja toisen pari metriä takatolpan ohitse. Myös Samuel Chidi oli selvästi pelipäällä kuljetellessaan pelivälinettä parhaimmillaan jopa omalta puoliskoltaan Tico-päätyyn. Malmilaiset pelasivat kuitenkin uhrautuvasti ja siivosivat suurimman osan näistä tilanteista, kuten myös 76. minuutilla lähietäisyydeltä puskemaan päässeen Kibonan viimeistely-yrityksen.

79. minuutilla Halonen pääsi vielä kokeilemaan rankkarialueen rajoilta kahteenkin otteeseen: ensimmäinen palloista osui maskissa olleeseen Kibonaan ja toinen leijaili yli. Hetkeä myöhemmin toisessa päässä oli puolestaan tasoitus lähellä, kun Jesse Ketonen pääsi vastahyökkäykseen, haastoi vastustajan puolustusta oikealla ja eteni aina boksiin saakka, josta lähtenyt veto ei löytänyt kuitenkaan hyvästä yrityksestä huolimatta etukulmaa vaan sivuverkon.

Atleticon pienimuotoinen momentum kuoli viimeistään 85. minuutilla, kun Legirus kontrasi Atleticon sivuvaparia. Vauhdikas vastahyökkäys, hieno syöttö linjan läpi ja Kibonan ajo sisään, jonka jälkeen vielä onnistunut Rintalan ohitus ja viimeistely pienestä kulmasta olivat jopa malmilaissilmälaisenkin katsottuna kaunista katseltavaa. Harmi vaan, että hieman väärässä päässä.

Toinen maali tappoi jossain määrin Atleticon kirin ja Legirus pääsi tämän jälkeen vielä kaunistelemaan lukemia kertaalleen. Chidi oli hetkeä aiemmin osunut pystypuuhun, mutta lisäajan jo pyöriessä heitti Cozar Torres pallon suoraan kulmapotkusta sisään. Kibona ja Säynätkari sutivat etutolppaa kohden tulleesta pallosta ohi eikä Miro Rissanenkaan päässyt ilkeästi pompanneen pallon eteen takatolpalla. Niinpä loppulukemiksi kirjailtiin 0-3.

Legirus nappasi siis malmilaisryhmän harmitukseksi Regions’ Cupin finaalipaikan ja kiinnityksen vähintään 1000 € palkintorahoille. Joukkue oli pitkin iltaa askeleen edellä, minkä mm. tilastot ja tämä raportti hyvin todistavat. Toisaalta Atletico taisteli hienosti ja pääsi muutamille hyville tekopaikoille niin, ettei tasuri ja sitä seuranneet rankkaritkaan olisi olleet huutava vääryys. Tällä kertaa vierailija otti kuitenkin selkeän voiton ja eteni ansaitusti jatkoon päättäen Ticon hienon cup-matkan tältä vuodelta.

Pelit jatkuvat kuitenkin Kolmosessa ja seuraavan kerran Atletico on tulessa jo tulevana lauantaina, 27.8., kun joukkue haastaa aina vaarallisen Töölön Taiston Pukinmäen nurmella klo 16:30 alkaen.