Kolmonen: Atletico Malmi – PuiU 5-0 (4-0)

Maalit

1-0 Jonne Ketonen (Mikko Kouri) 2′
2-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 4′
3-0 Mikko Kouri (Jesse Ketonen) 7′
4-0 Jonne Ketonen (Janne Hampaala) 24′
5-0 Mikko Huupponen 65′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 76′ Niko Eriksson
Antti Säynätkari
Miro Rissanen
Ilmari Innanen
Jonne Ketonen
Janne Hampaala
Timo Kinnunen (C) 24′ Mikko Huupponen
Mika Tenkanen 62′ Jaakko Peltonen
Mikko Kouri 52′ Akan Okomoh
Jesse Ketonen 84′ Jukka Haarala

Muut vaihtopelaajat

Rolf Ermilä (MV)
Iiro Helinen

Raportti

Puistolassa keväällä draamaa tihkunut Koillisen Derbyn ensimmäinen näytös jätti odotuksia myös syksyn jatko-osalle, ja vaikka kolmessa kuukaudessa Tico ja PuiU olivatkin lipuneet sarjataulukossa eri suuntiin, oli ottelun ympärillä silti jälleen vahva lataus aistittavissa.

Atleettien lähtökohdat otteluun jo sunnuntain Regions’ Cup -välierää silmälläpitäen olivat resurssien näkökulmasta mainiot. Pelaajia riitti lapulta pudotettavaksi asti, mm. joukkueen kokeneisiin kiintotähtiin ja jopa yhdeksi Derbyn ikoneista laskettavissa oleva Henri Mattsson antoi opetuslapsilleen paikan loistaa jättäytymällä kulisseihin siviilit päällä.

Joukkueiden saapuessa kentälle Pukinmäen katsomon pohjoispäädyn kansoittanut pieni mutta uskollinen Puipa-mobi toivotti omansa tervetulleeksi ja heitti samalla pari piikkiä kotijoukkueen suuntaan. Raukat tuskin aavistivat mitä tuleman pitää.

Ottelu sai nimittäin todellisen salama-alun. Huoltopäällikön rannekello oli hiipinyt vasta toiselle peliminuutille, kun Mikko Kouri toimitti pallon hienon syöttöletkan päätteeksi boksiin ja Jonne Ketosen jalkaan. Lomamoodinsa nopeasti karistanut Mörkö-Ketonen ampui matalan kudin laatikon oikealta puolelta takatolpan juureen ja vieraskatsomossa tuli äkkiä kovin hiljaista.

Sekkariin toinen mokoma lisää ja ottelu alkoi olla paketissa jo neljännellä minuutilla. Nyt vuorostaan Jesse Ketonen irtosi karkumatkalle Jonnen syötön turvin kentän keskiviivalta, pinkoi alueelle pallo jalassaan ja upotti matalan sijoituksen vasemmalta sisään ohi maalivahti Aleksi Helanderin.

Eikä kahta ilman kolmatta. Koillisen taitavin telaketju Leego Hampaala kapellimestaroi pistollaan sisään vasemmalta Jessen, jonka antaman poikkisyötön ohjasi luukulta varmasti sisään “il tridenten” kolmas keihäänkärki, Super-Koopa Kouri. Tiuku repi tässä vaiheessa iltaa vasta seitsemättä peliminuuttia, hyökkäyskolmikolla oli kullakin kasassa jo kiekkotehot 1+1 ja Puistolan ultrat yrittivät lehtereiltä käsin epätoivoisesti vakuutella omilleen, ettei vastassa suinkaan ollut “mikään Legirus”.

Vierailijan puolustuslinjan suurimmaksi jäytäjäksi juoksuvoimaisuudellaan kohonnut Jesse pääsi vielä kahdesti lähelle seuraavien minuuttien aikana. Ensin upea ulkosyrjäsijoitus kohosi juuri riman yli ylänurkan kohdalta, ja perään onnistuneen maalivahdin kierron jälkeen Vaporeista petti juuri laukaisuhetkellä pito märällä nurmella.

Pientä jobinpostia Ticon luukkuun kolisi 24. minuutilla, kun kapteeni Timo Kinnunen joutui kärsivän oloisena jättämään leikin kesken ja slottinsa “Mosan viikinki” Mikko Huupposen täytettäväksi. Heti vaihdon jälkeen lukemat kuitenkin muuttuivat saman tien 4-0:aan; pallonriiston jatkeeksi Leegon hienosti ajoittama syöttö tavoitti Jonnen, joka vetoharhautuksella niitti tieltään isoimmat esteet nurin ja sijoitti lopulta helposti tyhjään pömpeliin.

Todella hitaasti otteluun herännyt PuiU pääsi vasta puolen tunnin jälkeen ahdistelemaan Elis Rintalaa Tico-maalilla. Ex-malmilainen Joona Vartiainen löysi upealla ulkosyrjäkeskityksellään linjan takaa Sami “SRK” Rinta-Kahilan, jonka laukaus ilmasta ensimmäisellä kosketuksella livahti hieman leveäksi. Vartiainen pääsi itsekin kokeilemaan hetkeä myöhemmin pujahdettuaan hyvän syötön turvin linjan läpi boksiin, mutta kova veto pysähtyi Eliksen mahtavaan yhden käden torjuntaan.

Hupi Huupposen keskitys oikealta haki Koopan kaalin etutolpalla ja jatko-osuma oli pehmeä, mutta kuitenkin liian kanssa, sillä pallo ei muuttanut suuntaansa riittävästi vaan jatkoi matkaansa kiduttavan läheltä tyhjän rysän editse. Toisessa päässä SRK puski Samy Talatin keskityksen suoraan Eliksen syliin, ennen kuin vielä saman minuutin puitteissa Jesse pakotti Helanderin torjuntaan yllättävällä kaukovedollaan suorasta juoksusta.

Toisella puoliajalla keltainen ajosaapas nousi kaasulta ja tauolla kopissa todella kovaäänisen ripityksen saanut vierailija pääsi osallistumaan peliin jo tasavertaisemmin. Ticon hyökkäyspeli rullasi silti joukkueista merkittävästi terävämmin, ja Helander joutui torjumaan Jonnen sijoituksen lähietäisyydeltä Hupin syötöstä kulmapotkuksi.

Kulmuri näytti jo menevän harakoille, mutta pallo palautui toiselta laidalta vielä takaisin maalinedustalle pomppimaan. Tilanteen päätti lopulta Santeri Kuntun kuolemattomaksi tekemällä “viimeistelykynällä” Hupi, joka ikään kuin sutaisi puoliksi ohi pallosta, kuitenkin saaden riittävästi osumaa pudottamaan veskarin syrjään löysän lirun tieltä. Pallo jaksoi kuin jaksoikin maaliviivan yli ja tilanne oli jo 5-0.

Heti seuraavasta tilanteesta Jesse kolautti puolivolleyllä maalitolpan ulkoreunaan. Maalivahti Helanderille oli käydä hetkeä myöhemmin kylmät, kun kikkailu pallon kanssa päättyi Jessen riistoon, mutta cutback toisesta aallosta juosseen Leegon jalkaan päättyi reippaasti yli maalin kohonneeseen sijoitukseen.

Vielä loppuhetkillä PuiU sai aikaan yhden harvalukuisiksi jääneistä tonteistaan, kun vaihtomies Eeli Sissosen puhdas kuti suuntasi kohti maalia, mutta Elis oli valmiina ja koppasi vedon. PuiUn päässä “hipsu-syndrooman” uhriksi joutui Koopan aiemman tilanteen tapaan myös Jonne, jonka osuma Hupin päätysyöttöön etutolpalla ei riittänyt jatkamaan palloa läheltä sisään.

Viimeisen tilanteen ja tennislukemia hätyytelleen taidonnäytteen tarjosi vielä ottelun lisäajalla Antti Säynätkari. Topparin kuuluisa “coast to coast”-nousu aka Lucio run läpi kentän huipentui PuiUn linjan läpäisseeseen seinäpeliin, mutta jo Helanderinkin ohittanut nosto jäi valkopaitojen kannalta riittävän tuhnuksi hyytyäkseen tilanteen lopulta klaaranneiden pakkien jalkoihin.

Koillisen Derbystä muodostui ehkä odotettua yksipuolisempi näytös, mutta peli oli joka tapauksessa jälleen vauhdikasta ja tilannerikasta. Ticon kannalta monilta osin onnistunut kenraaliharjoitus viikonlopun päätapahtumaa ajatellen!

Tähtipelaajapisteet

Jonne Ketonen: Jälleen kovassa iskussa, jo alle puolessa tunnissa tehot 2+1.
Jesse Ketonen: Todella aktiivinen, ei antanut PuiUn takalinjoille hetken rauhaa.
Ilmari Innanen: Katkoi ansiokkaasti niin jalalla kuin päälläkin ja tuki hyökkäyksiä laidallaan.