Kolmonen: Atletico Malmi – PKKU/Allianssi 4-1 (0-0)

Maalit

0-1 Miika Nuutinen 48′
1-1 Janne Hampaala (Mika Tenkanen) 68′
2-1 Jesse Ketonen (Kustaa Käki) 75′
3-1 Kustaa Käki (Mika Tenkanen) 79′
4-1 Akseli Innanen (Janne Hampaala) 86′

Tilastot

160702 PKKU Allianssi

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Timo Kinnunen (C)
Miro Rissanen 61’ Akseli Innanen
Niko Eriksson
Akan Okomoh 61’ Kustaa Käki
Janne Hampaala
Jaakko Peltonen 79’ Alfredo Miguel
Jonne Ketonen
Mikko Kouri 53’ Mika Tenkanen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kaksi päivää aiemmin tullut KaaPo-voitto varmisti Atleticon pääsyn Regions’ Cupin puolivälieriin, mutta tarkoitti samalla, että ihan tuoreimmilla mahdollisilla jaloilla ei Kolmosen kevätkierroksen viimeiseen otteluun lähdetty. Toisaalta samaisen cupin alkukierrosten hieno 6-0-voitto PKKU/Allianssia vastaan loi uskoa siihen, että Atletico lähtisi otteluun tästäkin huolimatta suosikkina.

Kokoonpanossa oli tapahtunut maltillisia muutoksia torstaihin nähden, kun kyseisen pelin huilanneet Henri Mattsson, Mikko Kouri ja Akan Okomoh palasivat suoraan avaukseen. Mikko Huupponen ja Jukka Haarala taas saivat ansaitut huilivuorot ja puuttuipa kokoonpanosta myös pilkuissa onnistuneet Roni Tran ja Patrick Purola. Lopulta lapulla oli kuitenkin 11-henkinen vahva avaus neljällä vaihtarilla höystettynä kohtaamassa sangen ohuella kokoonpanolla vastaan asettunutta vierailijaa.

Ottelun alku näytti keltaisin lasein katseltuna erittäin hyvältä. Jo ensi minuuteilla syntyi pari puolittaista paikkaa, joista varsinkin Jaakko Peltosen vasemmalta antaman keskityksen ja Mikko Kourin pudotuksen jälkeen Jesse Ketosen jalasta lähtenyt ohjus oli vähällä upota maaliin. Veto kuitenkin parista metristä liiaksi päin veskaria.

Atletico otti heti pallonhallinnan ja loi tasaisesti tilanteita erityisesti suoraviivaisemmilla ristipalloilla, mutta PKKU-veskari ei joutunut juuri venymään. Vaarallisimmat tilanteet syntyivät itse asiassa lopulta kulmapotkuista, mutta viimeistely oli sangen tehotonta. Samalla PKKU/Allianssi tuntui pikkuhiljaa saavan otetta pelistä ja koettelikin muutamaan otteeseen Atleticon linjan juoksunopeutta pystypalloillaan. Muilta osin pallo liikkui lähinnä keskialueella Atleticon kontrolloidessa peliä, joskin kaukana vaara-alueilta.

Merkittävämpiä vaaratilanteita ei satunnaisista laukauksista huolimatta ensimmäisellä puoliajalla enää nähty, joten puoliajalle mentiin ehkä hieman turhauttavissakin 0-0-lukemissa.

Toiselle jaksolle odoteltiin sisuuntunutta Atleticoa, jonka piti viimein alkaa käyttämään myös laukaisupaikkansa riittävällä teholla. Kotijoukkue sai kuitenkin todellisen shokkiherätyksen, kun avausmaalista vastasikin vierailija ottelun 48. minuutilla. Pahasti paitsiolta haiskahtanut pystypallo vapautti Miika Nuutisen vauhtiin oikealta laidalta. Linja ei ehtinyt enää peittämään laukausta, joten kavennus kohti keskustaa ja hieno matala veto takakulmaan siirsivät keskiuusimaalaiset 0-1-johtoon.

Atleticon valmennus reagoi salamannopeasti vaihtamalla Mikko Kourin tilalle Mika Tenkasen ja ruuvaamalla hieman peliryhmitystä. Timo Kinnunen olikin puskea Atleticon tasoihin vain hetkeä myöhemmin Akan Okomohin kulmasta. Veskari kuitenkin torjui voimalla lähteneen puskun hienosti.

Uusia jalkoja haettiin tuomalla sisään myös Kustaa Käki ja Akseli Innanen jalkansa loukanneen Miro Rissasen ja Akan Okomohin tilalle. Kusti toi omalla panoksellaan peliin kertaheitolla lisää vauhtia ja vaarallisia tilanteita näytellen pääroolia Atleticon nousussa tasoihin ja siitä vielä ohi.

1-1-tasoitus syntyi seitsemän minuuttia vaihtojen jälkeen, kun 68. minuutilla Käki pelasi seinän vasemmalta nousseelle Henri Mattssonille. Tämän keskitys tavoitti Tenkasen, joka puolestaan tiputti pallon alaspäin Janne Hampaalalle. Hampaalan laukaus suuntautui melko keskelle, mutta oli riittävän voimakas ohittaakseen PKKU-veskarin. Lukemat tasoihin.

Jälleen seitsemän minuuttia myöhemmin sai Käki pallon kymppialueella ja löysi pystysyötöllään linjan läpi juosseen Jesse Ketosen, joka ohitti veskarin ja sijoitti pallon ohi maaliviivalle rynnänneiden pakkien. Atletico jo 2-1-johtoon!

79. minuutilla nähty 3-1-osuma taittoi viimeistään ilman vaihtareita operoineen vierailijan selkärangan: Akseli Innanen sai pallon oikeassa laidassa ja laittoi Tenkasen vauhtiin yläpuolellaan. Jalka vapaaksi ja hieno polven korkuinen keskitys boksiin, josta Käki viimeisteli puolivolleystä vuorenvarmasti.

Pari minuuttia edellisestä osumasta Jonne Ketosta boksissa – tuomiona rangaistuspotku, jonka Jonne astui itse vetämään. Pallo kuitenkin oikeaan ulkotolppaan ja siitä ohi, joten vierailija varjeltui lisäosumilta – kuitenkin vain hetkisen.

Nimittäin 86. minuutilla lyötiin PKKU:n arkkuun viimeinen naula, kun Aksu Innanen upotti Atletico-uransa toisella laukauksella myös jo toisen maalinsa. Boksin ulkopuolelta lähtenyt kierteinen vasuri tippui komeasti takanurkkaan ja yllätti aavistuksen vastassa olleen pienikokoisen PKKU-veskarin. 4-1-osuma jäi myös ottelun viimeiseksi isommaksi tilanteeksi, joten matsi paketoitiin kolmen maalin selvähköllä marginaalilla.

Lukemista huolimatta peli jätti paljon parannettavaa. Atleticolla oli kyllä ollut paikkoja läpi ensimmäisen jakson eikä takaiskumaalikaan sinällään vaikuttanut voiton kannalta kuin hidasteelta, mutta toisaalta pallollinen peli näytti välillä aivan liian mielikuvituksettomalta ja hitaalta. Joukkue teki myös valtavan paljon syöttöharhoja tilanteissa, joissa yhden tai kahden kosketuksen nopea seinäpeli olisi luultavasti avannut vierailijan keskikenttää.

Kaikki kunnia toki myös pienellä rosterilla operoineelle vierailijalle, joka oli kotiläksynsä tehnyt ja pyrki vetäytymään tiiviiseen kuoreen takaiskumaaleja vältellen. Se myös toimi pitkään ja turhautti selvästi kotijoukkuetta. Toisella jaksolla Atleticon peli sitten onneksi parani ja vaihdosta sisään tulleet Tenkanen ja Käki toivat aimo annoksen uutta ideaa ja vauhtia hyökkäyspäähän. Taktiikan muutos ja erityisesti nämä pelaajavaihdot ratkaisivat siis pelin lopulta keltapaitojen eduksi, vaikka mistään riemuvoitosta ei voidakaan puhua.

Seitsemäs peräkkäinen Kolmosen voitto tiesi, että Atletico vetäytyy sarjatauolle jaetulla kolmannella sijalla yhteensä 24 pistettä keränneenä. Legirus Inter on seitsemän pisteen päässä ykkössijalla ja kakkossijalla olevaan Reippaaseenkin on matkaa nelisen pistettä. Sen sijaan takana kuudentena oleva TiPS on jo kuuden pisteen päässä muiden haistellessa tilannetta yli kymmenen pisteen erolla Atleticoon.

Pelit jatkuvat seuraavan kerran lauantaina 30.7., jolloin Atletico kohtaa jälleen kotikentällään Pukinmäessä tasapisteissä olevan NJS:n.

Tähtipelaajapisteet

Kustaa Käki: Erittäin vahva sisääntulo. Mukana kaikissa kolmessa Atleticon ensimmäisistä maaleista.
Mika Tenkanen: “Koivukylän bränssikone” jakeli pari tärkeää maalisyöttöä ja oli muutenkin erittäin hyvällä pelipäällä.
Janne Hampaala: Leego iski Atletico-historiansa divarimaalin nro 48 ja teki taas äärimmäisen arvokasta kahden suunnan duunia keskikentällä.