Kolmonen: Atletico Malmi – NJS 0-0

Maalit

Tilastot

160728 NJS

Avaus
Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Niko Eriksson
Miro Rissanen 46’ Akan Okomoh
Mika Tenkanen 82’ Akseli Innanen
Kustaa Käki
Jaakko Peltonen
Janne Hampaala (C) 46’ Ilmari Innanen
Jonne Ketonen
Mikko Kouri var 72’ Roni Tran
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Iiro Helinen
Alfredo Miguel

Raportti

Kesätauko saatiin päätökseen alkuviikosta, kun Atletico palasi treenikentille ja heti torstaina edessä oli jo todellinen tasonmittaus NJS:n saapuessa Pukinmäkeen. Viikkoa aiemmin treeninsä aloittaneet nurmijärveläiset ehtivät jo edellisviikonloppuna raivata tiensä Regions’ Cupin välieriin, kun taas Atletico haki ottelusta hyvää jatketta kevään voittoputkelleen ja samalla valmistavaa peliä sunnuntain vastaavalle cup-ottelulle.

Edellinen keskinäinen kohtaaminen oli päättynyt NJS:n 2-1-kotivoittoon siitäkin huolimatta, että Atletico pelasi tuolloin erään kevätkierroksensa parhaista otteluistaan ja olisi varmasti monenkin katsojan mielestä ansainnut vähintään tasapelin, jopa täyden pistesaaliin kotiinviemisiksi.

Torstaiseen otteluun lähdettiin siis kesätauon myötä hyvin levänneinä ja revanssi mielessä. Poissaoloja oli jokunen, mm. Mikko Huupposen kokoinen aukko keskikentällä ja Jukka Haaralan jättämä lovi hyökkäyksestä, mutta vastaavasti penkillä nähtiin kaksi uudempaa kasvoa. Edelliskaudella vuoden pelaajaksikin valittu Iiro Helinen palasi Tico-paitaan ulkomailla vietetyn kevään jälkeen ja debyyttinsä teki myös loppukeväästä veljensä tapaan rinkiin liittynyt Ilmari Innanen. Lappu oli siis aamupäivän poisjäänneistäkin huolimatta yhtä vajaa täynnä.

Ottelu alkoi sateen kastelemalla nurmella heti räväkästi, kun avausminuutilla Jesse Ketonen pelattiin linjasta läpi. Vierailijan toppariosasto ehti kuitenkin lähietäisyydelle ja tuikkausyritys boksin kulmilta jäi varsin voimattomaksi. Heti perään toisessa päässä Joni Murtomaa ajoi laidasta kohti keskustaa ja pamautti kovan kudin – kuitenkin miltei toisesta sivurajasta yli.

Viidennellä minuutilla avausmaali oli jo asteen lähempänä, kun NJS hyödynsi Atleticon puolustuslinjan sekaannusta. Pallo linjasta läpi ja Eetu Kaipion lapikas puhui. Veto kilpistyi kuitenkin ylärimaan Elis Rintalan jäädessä seuraamaan laukausta ainoastaan katsellaan. Myös purkupallo saatiin pienen häslingin jälkeen siivottua väljemmille vesille.

Seuraava vaaratilanne pohjustettiin 12. minuutilla, kun hyvin läpi ottelun esiintynyt Joni Murtomaa pääsi nousemaan jälleen vasemmalta laidalta ja oli jo maalintekosektoreilla boksissa. Puolustusrypäs sai kuitenkin jalkaa väliin kriittisellä hetkellä niin, että laukaus painui kulmaksi.

NJS:n luoma paine kasvoi mitä pidemmälle ensimmäistä jaksoa mentiin, kun taas Atletico loi omat tilanteensa lähinnä räväköillä vastahyökkäyksillä. Nurmijärveläisten puolustus oli puolestaan niissä tarkkana, eivätkä Ketoset tai noin vartin kohdalla NJS-veskarin jo kertaalleen ohittanut mutta pieneen kulmaan ajautunut Mikko Kouri päässeet kunnolla hakemaan edes avausosumaa. NJS taas näytti olevan vaarallinen niin erikoistilanteissa (lukuisat kulmapotkut sekä Eetu Kaipion hyviltä paikoilta tulleet, joskin reilusti ohi tai yli suuntautuneet vaparit) kuin rauhallisemminkin rakennelluissa paikoissa.

Avausmaali roikkui siis paikoin ilmassa, kuten esimerkiksi 26. minuutilla, kun Atte Kaipio antoi vaarallisen keskityksen Rintalan ja Tico-puolustuslinjan väliin. Toppariosasto peitti kuitenkin pallon suojaukseensa ja onnistui purkamaan sen väljemmille vesille ennen NJS-hyökkääjän väliintuloa.

28. minuutilla oli puolestaan Atleticolla mahdollisuudet avausmaalin. Kustaa Käki antoi kulman oikealta ja lennätti pallon pilkun kohdille, josta Janne Hampaala vei pääpelitaiston 100-0, mutta puski pallon epäonnekseen päin Jaakko Peltosta ja kädellään palloa sohinutta NJS-peluria. Malmilaispenkillä huudeltiin jo rangaistuspotkua, mutta tuomari näki kaikesta päätellen pallon pelatun käteen eikä tilanteesta näin tuomittu rankkaria.

Heti paria minuuttia myöhemmin oli taas vierailijalla tuhannen taalan maalipaikka, mutta puolittainen läpiajo päättyi Rintalan jalasta kulmaksi. Yhtään sen onnekkaampi ei ollut Jonne Ketonenkaan, jolle velipoika-Jesse tarjoili läpiajon ottelun 34. minuutilla. Jesse käynnisti vastahyökkäyksen oikealla laidalla, ohitti kolme NJS-peluria pienessä tilassa ja laittoi pallon vasempaan laitaan ohi viimeisenä pakkina olleen Lauri Bergströmin. Jonne otti pallon vielä hyvin haltuun ja eteni boksiin, mutta Bergströmin ahdistellessa ja veskarin Jussi Valkaman tullessa hyvin vastaan jäi etualakulmaan lähtenyt laukaus hieman liian helposti torjuttavaksi.

Vielä ennen puoliaikaa pääsi myös Mikko Kouri kokeilemaan kertaalleen onneaan, kun Mika Tenkasen laidalta tekemä nousu ja pakin jalan kautta alaspäin tullut tiputus tarjoilivat Koopalle erinomaisen vetopaikan. Muuria ei juuri ollut ja latu täysin vapaana boksin rajoilta, josta lähtikin hirmuinen pommi. Harmittavasti vain liiaksi päin Valkamaa.

Ensimmäisen jakson viimeiseksi tilastomerkinnäksi jäi lopulta Mikko Kourin kyseenalainen keltainen kortti. Kohti palloa suuntautunut liukutaklaus tulkittiin tuomarin kirjoissa ”vaarallisen kovaksi peliksi”, mikä tiesi Kourille varoitusta. Tauolle mentiin siis yhden tilastomerkinnän turvin lukemissa 0-0.

Atletico-valmennus reagoi tauolle varsin mollivoittoisesti sujuneeseen avauspuoliaikaan ja vaihtoi sekä peliryhmitystä että myös tuoreita jalkoja sisään. Miro Rissasen korvasi Akan Okomoh ja Janne Hampaala tuli puolestaan vaihtoon laitapakiksi istutetun Ilmari Innasen tieltä.

Alku näyttikin heti jo paremmalta ja Atletico sai selkeästi uutta energiaa tekemiseensä. Sitä kautta myös peli tasoittui jonkin verran, vaikka NJS olikin edelleen se hallitsevampi osapuoli.

Ensimmäinen tilannerypäs syntyi 54. minuutilla, kun NJS sai neljä peräkkäistä kulmapotkua. Kaikki niistä annettiin maalin lähietäisyydelle lähelle etutolppaa. Tico-puolustus kuitenkin hoiti kulmat ongelmitta, vaikkakin muutamaan otteeseen omasta päätyrajasta yli.

Astetta suurempi häslinki syntyi vain paria minuuttia kulmaryppään jälkeen, kun Eetu Kaipion sivuvapari tuli vaarallisesti kohti etutolppaa ja Eliksen eteen parkkeeranneita NJS-pelureita. Rintala kaatuikin pallontavoittelutilanteessa maahan ja piteli jalkaansa samalla kun tuomari osoitti kohti keskiympyrää ja NJS-pelaajat juhlivat jo avausmaalia maaliviivalla käyneestä pallosta. Tilanteesta ei kuitenkaan seurannut maalia vaan vapaapotku Atleticolle, jonka jälkeen Rintalaa hoivattiin useamman minuutin ajan ennen kuin veskari oli valmis jatkamaan peliä.

Rintalaa todella tarvittiinkin, sillä hänen ilmiömäiset torjuntansa pitivät lukemat 0-0:ssa useampaankin otteeseen; muun muassa Lassi Vainikaisen sijoitus keskityspalloon boksin hujakoilta pysähtyi Eliksen akrobaattiseen jalkatorjuntaan ilman, että palloa tarvitsi vieläkään kaivaa verkosta. Yhtään sen onnekkaampi ei ollut myöskään toinen vaihtomies, Tony Lehtimäki, jonka painavan laukauksen Elis koppasi ensin kertaalleen ja noin vitosta myöhemmin veto painui vain 1,5 metriä ohi takatolpan.

Myös Jesse Ketonen oli 85. minuutilla päästä maalintekoon. Jesse otti Jaska Peltosen hyvän pystypallon haltuunsa kahden pakin keskeltä ja sai sen jatkettua eteensä juoksulinjalle, mutta märkä nurmi joudutti pallon matkaa liiaksikin niin, että Valkama pääsi koppaamaan pelivälineen ennen viimeistelyä.

Loppua kohden ottelu selvästi sähköistyi ja NJS pyrki hakemaan avausmaalia tosissaan. Atletico taas tiivisti puolustustaan, mutta kaikesta joukkueen elekielestä oli nähtävissä, että myös voitto oli kiikarissa vähäisistä aseista huolimatta. NJS oli lopulta lähempänä tavoitettaan, kun pelikellon näyttäessä jo miltei täyttä aikaa pääsi ensin Joni Murtomaa laukomaan vasemmalta pystytolppaan ja Eetu Kaipio hetkeä myöhemmin puskemaan lähietäisyydeltä hienoon keskitykseen Rintalan hyppysiin.

Atletico kuitenkin kesti paineen eikä NJS saanut enää aikaiseksi Lehtimäen keltaista korttia kummempaa, joten pisteet jaettiin Pukinmäessä maalittomin 0-0-lukemin. Vierailijalle tämä oli ilman muuta pettymys, kun taas Atleticon leirissä nähtiin heikosta pelistä huolimatta myös tyytyväisiä kasvoja. Piste oli tällä kertaa voitettu sellainen ja NJS ilman muuta lähempänä kolmea täkyä. Kevään vääryys saatiin kuitenkin siltä osin korjattua, että nyt myös Atleticolle liikeni jonkinlainen palkinto keskinäisistä kamppailuista. Toivoa silti sopii, että peli paranisi jo tulevan sunnuntain Regions’ Cup -otteluun. Tuolloin Laaksolahden tekonurmella vastassa SexyPöxyt klo 19:15 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Elis Rintala: Muutama todellinen gamesaver. Erittäin vakuuttava peli.
Akan Okomoh: Kohensi omalla sisääntulollaan merkittävästi Atleticon puolustuspeliä ja toi varmuutta takalinjoille.
Kustaa Käki: Ei ollut helppo paikka Kustillekaan. Hyökkäyspään dominoinnin sijaan paikkasi tällä kertaa Mikko Huupposta ja onnistui siinä varsin hyvin.