Kolmonen: Atletico Malmi – RiPS 4-2 (2-2)

Maalit

1-0 Jesse Ketonen 21′
1-1 Mikko Jalkanen 25′
1-2 Jussi Aalto 35′
2-2 Jesse Ketonen (Jukka Haarala) 45′
3-2 Jonne Ketonen (Janne Hampaala) 62′
4-2 Akseli Innanen (Jesse Ketonen) 80′

Tilastot

160611 RiPS

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Miro Rissanen
Timo Kinnunen (C)
Niko Eriksson
Mikko Huupponen
Jaakko Peltonen 71’ Akseli Innanen
Janne Hampaala
Jonne Ketonen
Jukka Haarala 60’ Mikko Kouri
Jesse Ketonen 83’ Jani Lehti

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kausi oli ehtinyt jo kahdeksanteen otteluunsa, kun lauantainen Pukinmäen sametti tarjoili ylemmän keskikastin kamppailun Atletico Malmin ja Riihimäen Palloseuran välillä. Ticon mollivoittoinen alkutaival oli pikkuhiljaa taittunut hyväksi voittoputkeksi ja samaa pystyi sanomaan myös Veikkausliigastakin tutun Matti Hiukan luotsaamasta RiPSistä. Sarjataulukossa kahden pisteen perämatkalta lähteneet sinivalkoraitaiset voittivat kauden avauksessa PuiUn, mutta sen jälkeen seuraavaa täyttä pistepottia saatiinkin odotella yli kuukauden päivät. Joukkueella oli kuitenkin takanaan kaksi voitokasta ottelua ja sitäkin ennen tasuri radanvarsiderbyssä HyPSiä vastaan sekä kuulopuheiden mukaan laadukkaita lainamiehiä Kakkosen Klubi 04:stä tasoa nostamassa.

Atleticon asetelmat iltapäivän otteluun olivat haastavat, sillä jo entuudestaan tiedettiin poissaoloja kertyvän juuri tälle viikonlopulle. Niitä myös nähtiin melkoinen liuta sekä loukkaantumisista että erilaisista kentän ulkopuolisista syistä johtuen. Lapulla komeili lopulta 14 nimeä, joista vain 12 oli kerännyt useampia minuutteja kauden otteluissa. Rosteria täydensivät uusin pelaajahankinta Akseli Innanen sekä Vitosen Akatemiasta lainattu takavuosien maalipyssy Jani Lehti. Avauskokoonpano oli silti totutun vahva ja odotukset korkealla aivan niin kuin aina Pukinmäen rakkaalla kotibaanalla pelatessa.

Startti iltapäivän otteluun olisi voinut olla vahvempikin. Voimakas vastatuuli vaikutti selvästi alusta saakka Atleettien esityksiin ja terävästi otteluun tullut vierailija haastoi ennakkosuosikin viittaa kantaneet keltapaidat ihan tosissaan. Pallonhallinta olikin alkuun hienokseltaan RiPSillä, vaikka suurempia vaaratilanteita ei Tico-päässä nähty.

Ensimmäinen selkeä maalipaikka syntyi ottelun yhdeksännellä minuutilla, kun malmilaiset pääsivät vastahyökkäykseen. Jesse Ketosen vippaus puolustuslinjan yli osui velipoika-Jonnen juoksulinjalle. Jonne otti pallon haltuun ja lähti ohittamaan veskariakin vasemmalta, mutta ajautui hieman huonoon kulmaan. Kääntö takaisin oikealle jalalle ja laukaus päin veskaria, jonka kautta peliväline päätyrajasta yli. Kun tilannetta seurannut kulmurikaan ei tuonut tulosta, jäi avausmaali syntymättä.

Neljää minuuttia myöhemmin pääsi puolestaan liukkaasti koko ensimmäisen puoliajan ajan Tico-toppareita haastanut Leevi Saikkonen läpi. Sijoitusyritys Elis Rintalan vasemmalle puolelle oli kuitenkin heikko ja Rintala vielä varmuudeksi siivosi pallon väljemmille vesille näyttävällä hypyllään.

Ottelun avausmaalia ei tarvinnut odotella 21. minuuttia pidempään, kun avausjakson ja koko ottelun ehdottomasti pirteimpiin pelaajiin kuulunut Jesse Ketonen avasi maalihanat ja viimeisteli samalla Atleticon divaritaipaleen 600. osuman. Tilanne aukesi, kun Jonne Ketonen yritti pelata Jukka Haaralalle pystysyötön boksiin, mutta RiPS-veskari ennätti väliin. Jesse oli kuitenkin oikeassa paikassa ripareilla ja siirsi Atleetit helposti 1-0-johtoon.

Neljää minuuttia myöhemmin nukkuivat puolestaan sekä tuomaristo että Tico-puolustus. Mikko Huupponen kävi kovaa kaksinkamppailua keskialueella ja ainakin allekirjoittanut odotti vaparia malmilaisille. Tuomari näytti kuitenkin erikoistilannetta keskialueelta vastakkaiseen suuntaan ja malmilaisprotestien ryydittämänä totesi vielä palloa asetelleelle riihimäkeläiselle pyynnön ”odota”. Tämän jälkeen pallo lensi kuitenkin kauniissa kaaressa linjan yli vasempaan laitaan, josta Klubi-laina Mikko Jalkanen otti sen haltuun ja sijoitti oikeaan alakulmaan ohi hölmistyneen Rintalan. Kiitos tuomarin, myöhässä tilanteeseen reagoineesta malmilaispuolustuksesta ei ollut juuri apua ja tulos tasattiin 1-1:een.

Hetkeä myöhemmin Jonne Ketonen oli jälleen laukaisutonteilla. Napakka veto kilpistyi kuitenkin Jonne Elmgrenin päästä kulmaksi. Onnea ei ollut myöskään toisessa päässä, kuin heti perään maalintekijä-Jalkasen vasuriveto pamahti poikkihirteen. Kun Jesse Ketosen kierto veskarin ohi tai Jasu Peltosen vedon jälkeen nähty veskarin lähes kohtalokas pomputtelukaan eivät tuoneet lisäosumia, edettiin ensimmäisen jakson viimeiselle kolmannekselle edelleen tasaisissa lukemissa.

Sen jälkeen sitten tapahtuikin, ensimmäisen puoliajan mukaisesti tasatahtiin. RiPS siirtyi ensin 35. minuutilla 1-2-johtoon, jälleen erikoistilanneosumalla. Sisäkierteinen voimakkaaseen myötätuuleen annettu kulmapotku kaarsi vaarallisesti kohti etutolpalle muodostettua ihmisrypästä. Pallo purettiin vielä vaara-alueilta, mutta Jussi Aalto sai jalkansa väliin ensimmäisenä ja ripari lähti voimakkaana ihmismuurin läpi oikeaan alakulmaan.

Viimeisellä minuutilla Atletico nousi kuitenkin vielä tasoihin, kun Rintala avasi pitkällä keskialueelle kaventaneelle Haaralalle, jonka haltuunotto ja pieni tatsi siirsi sen Jesse Ketoselle. Pari askelta pakin rinnalla ja täysvauhtisesta juoksusta hieno sijoitus taka-alakulmaan tasasivat lukemat kriittisellä hetkellä 2-2:en!

Toinen puoliaika jatkui yhtä tasaisena kuin ensimmäinenkin. Tico sai myötätuulen puolelleen, mikä käänsi pelin ehkä hienokseltaan keltapaidoille, mutta RiPS jatkoi silti osin varsin näennäistäkin pallonpyörittelyään. Siinä ohessa vieraat loivat joitakin vaaratilanteita mm. hienolla vapaapotkukuviolla ja Joni Parjasen vain aavistuksen takatolpan ohi menneellä volleyllä. Toisessa päässä Jonne Ketonen puolestaan kuumotteli puskemalla Jukka Haaralan keskityksen kohti takayläkulmaa. RiPS-veskari ehti kuitenkin tähänkin väliin.

62. minuutilla Jonne sitten onnistui, kun vasemmalta laidalta Henri Mattssonin sivurajaheitosta lähtenyt pallo kulkeutui boksin nurkilla Janne Hampaalan kautta Jonnelle. Harhautus, rytminvaihdos ja laukaus oikealta taka-alakulmaan – lukemat siten jo 3-2!

Muutamaa minuuttia myöhemmin vaihdosta sisään Jukka Haaralan tilalle tullut Mikko Kouri oli vankistaa lukemia taidokkaalla kääntölaukauksella. Tämä kilpistyi kuitenkin tolppaan. Toinen vaihtomies, Akseli Innanen oli puolestaan onnekkaampi: yhdeksän minuuttia kentällä, muutama perussyöttö omille ja sitten oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jesse Ketonen ajelehti läpi oikealta ja näytti jo hetken siltä, että mies tekaisee hattutempun pelikellon näyttäessä 80. minuuttia. Veskari pääsi kuitenkin väliin, mutta ei saanut liimattua pelivälinettä. Pallon takaisin saaneelta Jesseltä tiputus alaspäin, Aksulta pakin ohittanut järkevä haltuunotto ja lopuksi karmea pommi kaarelta yläriman kautta verkon perukoille. Hieno maali ja vieläpä debyyttiottelussa!

4-2-lukemat näyttivät jo varsin turvallisilta, mutta RiPS oli kuitenkin kaventaa vain kolme minuuttia myöhemmin. RiPS-peluri kaatui omia aikojaan boksissa nojatessaan Henri Mattssoniin, mutta tuomari näki tässä jostain syystä rikkeen. Pallo pilkulle, josta Mikko Jalkanen sijoitti rankkarin kuitenkin noin pallon mitan ohi vasemman alakulman.

Lopussa viimeinen vaihtomies Jani Lehti oli vielä lisätä johtoa Jonne Ketosen puolustuslinjan ja veskarin edestä kohti takatolppaa laittaneesta pystypallosta. ”Kuulalta” hyvä juoksu ja liuku perään, mutta se ei aivan riittänyt ja tilanteesta siten maalipotku.

Tuomarilta herui lisäaikaa vielä nelisen minuuttia, mutta muutoksia loppulukemiin ei sekään enää tuonut. Tico korjasi siten täyden pistepotin lukemin 4-2 ja vankisteli näin asemiaan vitossijalla yhdeksän pistettä kärjestä ja vain kuusi pistettä kakkossijasta.

Peli ei tällä kertaa tarjonnut juuri hienouksia, eikä malmilaiskone oikein missään vaiheessa lähtenyt kunnolla edes rullaamaan. Ketos-veljesten maalit ja muutamaa erikoistilannetta lukuunottamatta muuten varma puolustuspeli siivittivät kuitenkin tyydyttävään perusvoittoon, jonka arvo voi loppukaudesta nousta vielä entisestään kärkipään sijoja ratkaistaessa.

Ottelut jatkuvat jo tulevana keskiviikkona, kun Atletico matkaa TiPSin vieraaksi Hakunilaan. Kamppailu käydään paikallisen urheilupuiston nurmella klo 18:30 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: Alkukausi ei ole ollut Jesseltä ehkä vahvin mahdollinen, mutta 2+1-tehot todistavat, että jyvä alkaa pikkuhiljaa löytyä. RiPS-puolustukselle mahdoton pideltävä.
Jonne Ketonen: Velipoika täydensi Ketosten vahvaa esitystä. Hienoa duunia molempiin suuntiin koko ysikymppisen ajan.
Janne Hampaala: Keskikentän näkymätöntä työmyyrää kaivattiin taas poikkeuksellisen paljon. Yksi ottelun ehdottomia avainhahmoja.