Kolmonen: Atletico Malmi – CLE 6-1 (2-0)

Maalit

1-0 Kustaa Käki (Mikko Kouri) 1′
2-0 Jonne Ketonen (Kustaa Käki) 34′
3-0 Jesse Ketonen (Elis Rintala) 59′
4-0 Jonne Ketonen (Jesse Ketonen) 63′
5-0 Jukka Haarala (Kustaa Käki) 77′
6-0 Jonne Ketonen (Kustaa Käki) 82′
6-1 Memo Alvarez 90’

Tilastot

160528 CLE

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen
Antti Säynätkari
Niko Eriksson
Timo Kinnunen (c) 71’ Miro Rissanen
Mikko Huupponen
Janne Hampaala 63’ Jaakko Peltonen
Kustaa Käki
Jonne Ketonen 83’ Henri Mattsson
Mikko Kouri 64’ Jukka Haarala
Jesse Ketonen 79’ Patrick Purola

Muut vaihtopelaajat

Roni Tran

Raportti

Nurmikausi saatiin avattua viikko sitten PuiUn vieraana Puistolassa ja heti perään jatkettiin kolmea päivää myöhemmin Siltamäessä Regions’ Cupin ottelussa JäPS/47:ä vastaan, mutta viimein koitti se kevään odotetuin hetki: paluu kentistä rakkaimmalle, Pukinmäkeen! Tasaisen lyhyt ja vuodenaikaan nähden erinomaisessa kunnossa oleva nurmimatto kutsuikin luokseen houkuttelevasti ja heti alkulämmöistä saakka oli selvää, että tästä tulisi hyvä päivä!

Kotinurmikauden avaukseen vastaan asettui Club Latino Espanol, eli tuttavallisemmin CLE; joukkue, joka majaili tasapisteissä Atleticon kanssa ja oli nopeassa syklissä noussut Seiskasta aina Kolmoseen saakka kausi per sarjataso -tahdilla. Atleticon ainut kosketus joukkueeseen oli itse asiassa se, että CLE ja Atleticon kakkostiimi, Atletico Akatemia olivat kohdanneet aiemmin Kutosessa. CLE hoiti matsin tuolloin nimiinsä mm. Atlantiksen kautta Viron pääsarjaan pompanneen Sakari Tukiaisen avulla, mutta tällä kertaa Atletico lähti otteluun selvänä suosikkina.

Kokoonpano otteluun oli varsin vahva, vaikka myös poissaoloja nähtiin tuttuun tyyliin. Ville Ruuskan lisäksi tämän kauden runkomiehistä poissa olivat Mika Tenkanen ja Samu Nurminen loukkaantumisten takia sekä Akan Okomoh valmennuskoulutusten. Avauskokoonpanon silmiinpistävin yksittäinen seikka oli puolestaan pelaaja-valmentaja Timo Kinnusen löytyminen laitapakin tontilla. Myös pre-seasonin hahmoihin kuulunut Antti Säynätkari sai vyölleen kauden ensimmäisen Kolmosen startin ja jatkoi siitä, mihin oli talvella jäänyt.

Ottelu Pukinmäessä sai varsinaisen salamastartin, kun pelikellossa oli vasta 40 sekuntia ja palloa kaiveltiin jo maaliverkoista. Kärkipelaajaksi uudemman kerran kotiutunut Mikko Kouri sai pelivälineen hyökkäyskolmanneksen rajamaastossa ja pelasi oivaltavalla syötöllään nousun tehneen Kustaa Käen läpi. Kusti otti pallon haltuunsa ja viimeisteli vuorenvarmasti takakulmaan ilman, että maalivahdilla oli juuri mahdollisuuksia. Atletico johti siis jo 1-0 ennen kuin viimeiset katsojat olivat ehtineet edes saapua kenttäalueelle.

Maalin jälkeen saatiin sitten pallotella hyvä tovi ennen seuraavia kunnollisia paikkoja. CLE:n tiedettiin olevan vaarallinen vastaiskujoukkue, mutta ehkä malmilaisten yllätykseksikin joukkue otti heti alkuun pallonhallinnan ja pyrki rakentelemaan hyökkäyksiä pelaamalla. Ryhmästä löytyi tähän myös riittävästi yksilötaitoa, mutta ratkaisut hyökkäyspäässä jäivät kuitenkin kohtalaisen heikoksi. Atletico taas eteni rivakammin ja taisteli jokaisesta pallosta ahnaasti jättämättä latinoille senttiäkään ylimääräistä tilaa.

26. minuutilla Mikko Kouri rakenteli jälleen mainion tekopaikan, tällä kertaa Jonne Ketoselle. ”Malmin Sheriffi” pinkoi pomppivan pystypallon perään, vippasi sen linjan yli Jonnelle ja Jonne puolestaan yritti ovelaa nostoa yli vastaan tulleen maalivahdin. Nosto näytti kaikin puolin onnistuneelta, mutta osui ikävästi ylärimaan ja kimposi siitä maalin ylitse.

Kauaa ei silti tarvinnut odotella toistakaan maalia, kun jo 34. minuutilla ensimmäisen maalin arkkitehdit, Kouri ja Käki puhkoivat yhdessä linjan ja Kusti siirsi poikittaissyötöllä pelivälineen lopuksi vasemmalta nousseelle Jonne Ketoselle, joka vei Atleetit ongelmitta 2-0-johtoon. Enempää vaaratilanteita, saati maaleja, ei ensimmäisellä puoliajalla nähty, joten tulos jäi myös puoliaikatilanteeksi.

Toisella puoliajalla Atletico kovensi tahtiaan ja CLE tuntui hyytyvän, mitä pidemmälle ottelussa mentiin. Ehkäpä viimeinen niskat taittanut isku oli 3-0-osuma 59. peliminuutilla. Elis Rintala nappasi helpon kopin puolustuspäässä ja avasi pitkällä yli puolikentän ja puolustuslinjan. Jesse Ketosen nopeus oli pakistolle liikaa ja veskarin ohituskin erinomainen, joten pienestä jännitysmomentista huolimatta Jessellä oli helppo työ kuljettaa pallo miltei maaliviivalle ja tuikata siitä varmasti sisään.

Tunnin pelin kohdalla nähtiin sitten hieman ikävämpi episodi, kun CLE-kapteeni Rodrigo Acosta hermostui Tico-kapteeni Timo Kinnuselle ja samaan aikaan antoi sekä mojovan “hedarin” että työnsi Kinnusen kaksin käsin nurmen pintaan. Selvähköltä ulosajolta näyttäneestä tilanteesta Acosta selvisi kuitenkin vain varoituksella.

Tico puolestaan keskittyi lähinnä pelaamiseen ja parin minuutin sisään tästä tilanteesta olivat molemmat Ketoset lisätä maalisaldoaan: ensin Jonne paukutti kulmurin jälkitilanteen vain aavistuksen ohi yläkulman ja hetkeä myöhemmin Jessen ulkosyrjätuikkaus päätyi veskarin syliin.

Kolmas kerta sanoi sitten lopulta toden, kun 63. minuutilla Jesse sai pallon oikealla laidalla ja laittoi maukkaan ristipallon linjan yli vasemmalta kaventaneelle veljelleen. Jonnelta hieno haltuunotto ja varma viimeistely takakulmaan varmisti Atleticolle jo turvallisen 4-0-johdon.

Tämän jälkeen käynnistyi vaihtoruletti ja kahdeksan minuutin sisään Jaakko Peltonen korvasi Janne Hampaalan keskikentällä, Miro Rissanen Timo Kinnusen puolustuksessa ja Jukka Haarala Mikko Kourin hyökkäyksessä. Nämä vaihdokset olivat omiaan tuomaan Atleticon peliin vielä lisää vauhtia ja piristystä, mikä näkyi mm. viimeisen puolen tunnin aikana käytännössä kaksinkertaistuneina vetomäärinä.

Myös CLE:llä olit harvat maalipaikkansa. Alun pieni paineenpoikanen toi mukanaan käytännössä vain kaukolaukauksia, mutta 73. minuutilla oltiin jo lähellä kavennusta. Lizandro Calderonin kääntölaukaus lähti terävästi ja ainoastaan Elis Rintalan erinomainen venytys alakulmasta pelasti Atleetit takaiskuilta.

Toisessakin päässä CLE-veskari sai venyä parhaimpaansa, kun 76. Jesse Ketonen laukoi veljensä syötön jälkeen räjähtävästi kohti etukulmaa. Tämän laukauksen veskari vielä selvitti vaivoin päätyrajasta yli, mutta tilannetta seurannut kulma oli kaikessa erikoisuudessaan liikaa torjuttavaksi. Kustaa Käen oikealta antama erikoistilanne päätyi kovana kohti etualuetta, jossa Jukka Haarala yritti jonkinlaista syöksypuskua jalat edellä. Se muutti kuitenkin riittävästi pallon lentorataa kohti vasenta alakulmaa varmistaen Atleticolle jo 5-0-johdon.

82. minuutilla Jonne Ketonen täydensi puolestaan hattutemppunsa, kenenkäs muunkaan kuin Käen syötöstä. Jonne sai pallon vasemmalla laidalla, lähti täysivauhtiseen kuljetukseen ja kavensi kohti keskustaa antaen jalan laulaa. Napakka veto ja hetken kuluttua pallo löytyi oikeasta alakulmasta 6-0-maalin merkiksi!

Lopun piti olla enää kosmetiikkaa ja vakuuttavan 6-0-voiton varmistelua, mutta niin vaan CLE onnistui rikkomaan Eliksen nollan omassa päässä. Vasemmalta lähtenyt keskitys koko puolustuksen selustaan, sieltä tullut tiputus ja lepsu laukauksen peittäminen avasivat Memo Alvarezille liikaa tilaa. Veto lähtikin Rintalan oikean käden alakulmaan ja kavensi loppulukemat 6-1:en.

Voitto oli siis lopulta selvä, vaikka viimeinen takaiskumaali olisi voinut ehkä jäädä syntymättä täydellistä peliä hakiessa. CLE ei ollut missään nimessä niin huono kuin lukemat osoittivat. Joukkue pelasi ajoittain hyvää fudista ja onnistui varsinkin ensimmäisen puolituntisen aikana haastamaan Atleticon ihan tosissaan. Ketosten ja Käen loistopeli sekä kliinisyys maalin edustalla olivat kuitenkin liikaa latinoille ja lukemat repesivät lopulta ehkä ansaitustikin, varsinkin kun vierailijan taso laski selvästi pelaajavaihtojen myötä eikä liikekään tuntunut riittävän ihan kokonaista ysikymppistä. Atletico taas esiintyi, kuten jo tuli sanottua, vakuuttavasti hyökkäyssuuntaan, mutta myös puolusti antaumuksella ja uhrautuen eikä näin päästänyt vastustajaansa juuri vaaranpaikoille viimeistä tilannetta lukuun ottamatta.

Voitto tiesi samalla sitä, että Atleticon matka kohti kärkeä jatkuu. Alussa tappioiden myötä annettu tasoitus tarkoittaa on venyttänyt eron kärkeen jo yhdeksään pisteeseen ja kakkossijaankin matkaa on kuusi pistettä, mutta kausi on pitkä ja pisteitä vielä reilusti jaossa.

Seuraavaksi haastettavana on jälleen yksi sarjanousija, perinteikäs Töölön Vesa. Heidän starttinsa Kolmoseen ei ole sujunut varmastikaan aivan odotetulla tavalla, sillä kuudesta pelistä on tähän mennessä irronnut vain yksi voitto. Muutaman vuoden takainen Regions’ Cup -tappio muistuttaa kuitenkin hyvin, ettei joukkuetta sovi aliarvioida. Kamppailu Vesaa käydään Töölön Pallokentällä tulevana torstaina 2.6. klo 18:00 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Jonne Ketonen: Hattutemppu ja paikkoja jäi vielä jokunen käyttämättäkin.
Kustaa Käki: 1+3-tehot kertovat olennaisen. Hieno peli Kustilta.
Antti Säynätkari: Puolustuksen viimein lukko. Ensimmäiset täydet minuutit Kolmosessa ja samantien vakuuttavaa johtajuutta Tico-puolustuksessa.