Kolmonen: Töölön Taisto – Atletico Malmi 4-2 (2-0)

Maalit

1-0 Jeremie Malolo 20′
2-0 Niklas Keränen 22′
2-1 Mikko Kouri 57′
2-2 Mikko Kouri (Mika Tenkanen) 59′
3-2 Miro Olsoni 69′
4-2 Niklas Keränen 73′

Tilastot

160514 TöTa

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson
Miro Rissanen
Akan Okomoh var 55’ Joonas Peltonen
Ville Ruuska
Janne Hampaala
Timo Kinnunen (C) 31’ Jaakko Peltonen
Jonne Ketonen var
Samu Nurminen 46’ Mika Tenkanen
Mikko Kouri 71’ Roni Tran
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Antti Säynätkari
Patrick Purola

Raportti

Ottelusta FC Legirusta vastaan ei siis jäänyt juuri jälkipolville kerrottavaa, sen verta kova oli tasoero Mosassa. Lauantainen ottelu Töölön Taistoa vastaan oli puolestaan ennakko-odotuksiltaan toista maata. Joukkueet olivat vuosien varrella kohdanneet lähes vuosittain kummankin divaritaipaleen alkupuolelta saakka ja varsinkin viime vuosien kohtaamiset olleet aina tiukkoja ja tasaisia. Samanlaista odoteltiin myös toukokuisena lauantaina klo 12:00 alkaen Talin hallissa.

Atleticon rosteri päivän peliin näytti laajalta ja tasokkaalta, mutta sisälsi myös muutamia harmittavia poissaoloja. Avainpelaajista Mikko Huupponen ja Kustaa Käki puuttuivat yhä keskikentältä, minkä lisäksi moni odotti varmasti Jukka Haaralan, Niko Ruokolaisen tai Henri Mattssonin nimien löytyvän listoilta. Heidän sijaansa rosterissa oli kuitenkin kauden avausminuutit napannut Roni Tran ja hyvä joukko enemmän tai vähemmän pelikuntoisia Atleetteja.

Ottelu Talissa alkoi tasaisena ja hyvävauhtisena. Molemmat joukkueet olivat lähteneet otteluun selkeästi hyvin latautuneina ja korkealla intensiteetillä. Se osaltaan teki alkuvaiheista oikein viihdyttävää ja laadukasta katsottavaa.

Ensimmäistä tilannetta odoteltiin kuitenkin aina viidennelle minuutille saakka, jolloin Samu Nurminen pääsi pyssyttämään noin 25 metristä. Ottelun avausveto painui kuitenkin löysänä reiluhkosti ohi. Töölöläisten ensimmäinen vaaranpaikka syntyi puolestaan 10 minuutilla, kun vasemmassa laidassa ravannut Eetu Kokkinen pääsi haastamaan 1vs1-tilanteessa Ville Ruuskaa. Jalka oli jo vapaana ja keskitys irtoamassa lapikkaasta, mutta Ruuska sai kuitenkin kriittisellä hetkellä kroppansa väliin ja esti näin potentiaalisen vaaratilanteen. Kun töölöläiset eivät pienestä paineesta huolimatta onnistuneet hyödyntämään kulmatilannettakaan, jatkettiin edelleen maalittomissa lukemissa.

Avausmaali oli tosin lähellä jo hetkeä myöhemmin, kun pelin 12. minuutilla Atletico purki pallon puolustusalueelta. Ensimmäisenä sen tavoitti Mikko Kouri, jonka pääjatko osui suoraan Jesse Ketosen juoksulinjalle. Tämä otti pelivälineen haltuun, ohitti topparin ja paineli yksin läpi kohti töölöläismaalia. Lassi Hurskainen tuli maaliltaan hyvin vastaan ja onnistui pysäyttämään läpiajon paraatitorjunnalla.

Avausmaali oli vielä 19. minuutilla lähellä syntyä töölöläispäähän, kun Jesse Ketosen mainio keskitys tavoitti rangaistualueen toiselle puolelle koko pelaajamassan taakse unohtuneen Samu Nurmisen. Nurmisella oli aikaa ottaa pallo haltuun ja lähteä virittelemään hyvää kutiakin, mutta kosketus oli heikko ja veto jäi tekemättä. Alempaa löytyi kuitenkin Ville Ruuska, jonka laukaus sekään ei ollut hääppöinen; maalin keskisektorille ja noin pari metriä yli yläriman.

Tämän jälkeen alkoikin sitten synkkä kolmeminuuttinen. Pallonhallinta oli siirtynyt jokseenkin kotijoukkueelle ja osa rakennelluista hyökkäyksistä vaikuttanut potentiaalisen vaarallisilta, mutta yhtäkään vetoa töölöläiset eivät olleet saaneet aikaiseksi. Niistä ensimmäinen toi kuitenkin heti tulosta. TöTa antoi nopean sivurajaheiton oikeasta laidasta noin 16 metristä. Siitä Niklas Keräsen jatko päällä, Jeremie Malolon haltuunotto ja hallittu viimeistely ruuhkan keskeltä vasempaan alakulmaan. Vaikka Elis Rintala oli laukauksessa hyvin mukana, ei tämä mahtanut sille lopulta mitään.

Ja vain hetkeä myöhemmin avausosumasta, toi myös toinen veto samantien jatkoa. Akan Okomohille sattui pieni lapsus puolustuksessa: hän pelasi aivan liian hiljaisen syötön vierelleen Miro Rissaselle. Niklas Keränen ehti syötön väliin, purjehti linjasta läpi ja viimeisteli varmasti oikeaan alakulmaan. 2-0.

Shokkihoitona tulleiden kahden maalin jälkeen päät painuivat hetkeksi, mutta peliin saatiin jälleen jonkinlaista otetta selkävaivoista kärsineen Timo Kinnusen vaihdettua itsensä pois Jasu Peltosen tieltä. Sekä Mikko Kouri että Jonne Ketonen pääsivät kumpikin kertaalleen kokeilemaan viimeistelyä, mutta ehkäpä tärkein muutos nähtiin kuitenkin pelissä ylipäänsä. TöTan hallittua ensimmäisen puoliajan keskimmäistä varttia, tasoittui ottelu jälleen merkittävästi ja sitä kautta palautui myös usko kavennusmahdollisuuksiin. Sitä kautta tunnelma katsomossa nousi myös optimistisemmaksi malmilaissilmälaisen katseltuna.

Lopussa Niko Erikssonin sivuvapari tuotti vielä haasteita töölöläispuolustukselle ja livahti lopulta koko pakan läpi, mutta sekään ei kuitenkaan tuonut sitä kaivattua maalia, joten puoliajalle mentiin TöTan johtaessa peliä 2-0.

Toisen jakson alkuun Mika Tenkanen korvasi töihin lähteneen Samu Nurmisen ja toi uutta energiaa laidalle. Lisäksi reitensä loukannut ja hetkeä aiemmin varoituksen saanut Okomoh vaihtui jo kympin jälkeen Joonas Peltoseen. Muuten mentiinkin sitten jokunen tovi ilman merkittävämpiä tilanteita pallonhallinnan ollessa noin 50-50.

57. minuutilla sitten tapahtui, kun Mikko Kouria ajeltiin rajusti noin 20 metrin kieppeillä. Tico-pelaajisto vaati tasapuolisuuden nimissä korttia TöTalle, mutta tuomari ei tälle ajatukselle lämmennyt. Sen sijaan Kourin jalka lämpeni vetoa varten ja millainen laukaus sieltä irtosikaan! Muurin oikealta puolta löytyi aukko suoraan ja tarkkaan laukaukseen. Oikea alakulma imaisikin pallon vastustamattomasti sisäänsä ja lukemat kaventuivat 2-1:een.

Ja vain pari minuuttia myöhemmin oli ”Malmin Sheriffi” jälleen asialla. Lassi Hurskainen jäätyi totaalisesti maalillaan, Mika Tenkanen ryöväsi pallon ja vastustajan avustuksella pelasi sen alaspäin Kourille. Pomppiva pallo oli vaikea hallittavaksi, mutta mitä vielä, Kouri pamautti siitäkin huolimatta pallon puolivolleynä samaiseen nurkkaan kuin hetkeä aiemmin. Lukemat siis jo 2-2!

Tunnin kohdalla peli näytti kääntyvän jopa Atleticon eduksi, mutta Niko Erikssonin harmittava pikkuvamma pakotti hänet hetkeksi sivuun paikkailtavaksi. Sillä välin TöTa otti pelin jälleen haltuunsa ja loi muutaman todellisen vaaratilanteen. Ensin 65. minuutilla sivuvapari toi hyvän keskityksen boksin takaosaan, josta se purettiin rankkarialueen rajan tuntumaan. Ripariveto tuli hyviltä paikoilta, mutta jäi kuitenkin sen verta heppoiseksi, ettei Rintalan taitoja juuri mitattu.

Muutaman minuutin kuluttua sitten todella mitattiinkin, kun vasemmalla Jeremie Malolo purjehti useamman Atleetin välistä ja pelasi pallon vierelleen Lassi Purolle. Tämän laukaus oli tarkka ja matkasi jo kohti oikeaa yläkulmaa, mutta Eliksen yläkäsi pysäytti sen kuitenkin aivan viime hetkellä.

Tätä seurasi kulmapotku, jonka tielle Elis ei enää ikävä kyllä ehtinyt. Pallo korkeana boksin takaosaan, josta arvokas pääpallovoitto töölöläisille ja pusku etualueelle ehtineelle Miro Olsonille. Tämä kesytti pallon nopeasti ja laukoi sen voimalla maalin kattoon vieden TöTan uudelleen kuskin penkille.

74. minuutilla TöTa vankisti vielä johtoaan heti seuraavasta kulmapotkustaan. Jälleen samanlainen pallo boksin takaosaan ja tiukka ihmismuuri pelivälineeseen yrittäneen Eliksen eteen. Tämä sai vauhtia edestä ja takaa samanaikaisesti, mutta selvästä estämisestä huolimatta tuomarin pilli ei kuitenkaan soinut. Veto muurin takaa kohti oikeaa alakulmaa, jonka tielle Elis ihmismassan keskeltä kuitenkin pääsi, mutta riparia ei onnistunut enää hänkään hoitamaan vaan Niklas Keräsen viimeistely meni Atletico-pakin jalan kautta vasempaan alakulmaan.

Atletico haki vielä kavennusta vimmatusti ja mm. Jaakko Peltosen vapari sekä Jonne Ketosen yli 50 metrin kuljetusta seurannut matala laukaus loivat potentiaalisia vaaranpaikkoja. Maaleja ei kuitenkaan näistäkään nähty, kuten ei myöskään Jesse Ketosen päivän toisesta läpiajosta: Roni Tran otti pallon hallintaansa noin 25 metrissä, löysi sopivan raon topparin ja laitapakin välistä ja pisti Jessen läpi. Sijoitusyritys oli myös hyvä, mutta Hurskainen sai juuri ja juuri jalalla osuman ja onnistui muuttamaan pallon liikerataa joitakin kymmeniä senttejä takatolpan ohi. Tämä jäi myös ottelun viimeiseksi kunnon tilanteeksi ja siten TöTa nappasi itselleen arvokkaan 4-2-voiton venyttäen näin voittoputkeaan jo neljään otteluun.

Atleticolle tappio tiesi puolestaan sitä, että neljästä ottelusta kasassa on nyt murheelliset kolme pistettä. Tulokset eivät ole olleet varmasti odotetunlaisia, mutta on myös huomioitava, että neljä ensimmäistä vastustajaa muodostavat myös neljän kärjen sarjataulukossa. Päivän esitys ei silti sekään oikein vakuuttanut. Ajoittain Atletico pystyi hallitsemaan ottelua ja loi ehkä aavistuksen parempia maalipaikkoja kuin kotijoukkue – pelaten ehkä taktisesti hieman kypsemmin, mutta toisaalta vastapainona nähtiin myös heikkotasoista viimeistelyä, pientä yliyrittämistä ja taistelutappioita. Myös Kustaa Käen ja Mikko Huupposen puuttumiset kokoonpanosta näkyivät Legirus-pelin tapaan ehkä turhankin selvästi eikä erikoistilanteita hoidettu niiden vaatimalla tavalla.

Kautta on kuitenkin takana vasta neljä ottelua ja paljon ehtii tapahtua ennen kesätaukoakin. Ensimmäinen paikka täydelliseen kasvojenpesuun on jo tulevana perjantaina, kun Atletico matkaa junaradan toiselle puolelle kohtaamaan kauden ensimmäisessä derbyssä Puistolan Urheilijat. Joukkueet ovat taulukossa samoissa pisteissä täysin samalla maalierolla, joten panosta piisaa. Ottelu pelataan Puistolan nurmella pe 20.5. klo 19:30 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Kouri: Viime aikoina lähinnä topparin roolissa pelannut Koopa paikkasi hyvin Jukka Haaralaa ja iski kaksi komeaa osumaa. Myös muuten hyvää duunia hyökkäyspäässä..
Jaakko Peltonen: Vaihdettiin sisään jo ensimmäisellä jaksolla ja toi omalla panoksellaan selvän muutoksen pelitapahtumiin. Hyvä esitys Jasulta keskikentän keskustassa.
Joonas Peltonen: Jaskan sukunimikaima tuli hänkin vaihdosta sisään ja piti TöTalaiset poissa vaaranpaikoilta. Ei juuri kyennyt vaikuttamaan takaiskuosumiin.