Yhteenveto pre-seasonista – Jatkuvuutta ja Kolmosen lähihistorian kovin lohko

Tammikuun 4. päivä startannut pre-season paketoidaan huomenna Mosan tekonurmella, kun Atletico kokoontuu yhteen jo 58. kertaa tänä keväänä. Viimeistelytreenit perjantaina klo 20:00 Klaukkalassa avattavaan sarjakauteen NJS:ää vastaan toimivat samalla pre-seasonin päätöksenä.

Joukkueen valmistautuminen kauteen 2016 on sujunut vaihtelevasti ja tapahtumarikkaasti kuten päävalmentaja Timo Kinnunen aiemmin haastattelussaan antoi jo ymmärtää. Treeneissä on kuitenkin kauttaaltaan näkynyt hyvä määrä pelaajia ja tulokset astetta kovemmista peleistäkin ovat olleet muutamia poikkeuksia lukuunottamatta lupauksia herättäviä. Kilpakausikin on ehtinyt jo käynnistyä Suomen Cupin ja Regions’ Cupin merkeissä, joten nyt on erinomainen aika vetää yhteen talvikausi ja spekuloida jo hieman tulevaa.

Atletico lähtee sarjakauteen vahvalla miehistöllä

Talvikausi startattiin tuttuun tapaan tammikuussa, kun Kinnunen keräsi joukkonsa kasaan ensimmäisiin talviharjoituksiin. Jo neljättä kauttaan joukkueen päävalmentajana pelaamis- ja kapteenitehtävien ohessa toimiva Kinnunen piti tiimin ennallaan ja päätti jatkaa hyvää yhteistyötä jo viime kaudella mukana valmennuksessa olleiden Olli Harmaisen ja Mikko Huupposen kanssa. Taustalla palettia pyörittää toki myös joukkueenjohtotehtävissä 10. kauttaan aloittelevat Ville-Pekka Liimatainen ja Janne Vottonen.

Jos taustojen puolella homma on ollut keväällä tuttua, niin samanlaiset suuntaviivat ovat olleet nähtävissä myös pelaajistossa. Viime vuosien runko pysyi erinomaisen hyvin kasassa ja siten myös rekrytointipuolella on haluttu edetä totutun maltillisesti, jotta jatkuvuus ja ehdottomiin vahvuuksiin jo vuosia kuulunut joukkuehenki säilyisivät vahvoina. Joukkue kiinnitti kautta ajatellen vain kaksi uutta pelaajaa, kun loppusyksystä saakka Atleticon mukana höntsänneet Mika Tenkanen (KoiPS/Cold Stars, 4D) ja Niko Eriksson (FC Hieho, 5D) lisättiin hyvissä ajoin pre-seasonin alettua myös joukkueen täysivaltaisiksi jäseniksi. Muitakin pelaajia katsastettiin noin puolen tusinaa, mutta heidän joukostaan ei lopulta päädytty rekrytoimaan ketään.

Suunta on ollut myös ulospäin totutun maltillista, kun ainoat pelaajasiirrot nähtiin käytännössä Atletico-edarin ja Akatemian välillä. Kunnioitettavat 10 kautta Atletico-paitaa kantanut ja joukkueen värejä ensimmäisen kerran jo Seiskassa edustanut Jani Hannula siirtyy ainakin alkavaksi kaudeksi Vitosessa pelaavaan Akatemiaan, kuten myös viisi kautta Tico-edariin kuulunut Pauli Saastamoinen.

Muutamat pelaajista, kuten Iiro Helinen ja Miro-Aleksi Tissari, reissaavat vielä alkukauden ulkomailla ja Rolf Ermilä viimeistelee varusmiespalvelustaan ja Patrick Purola sekä Miro Rissanen kevään opiskelujaan, joiden lisäksi Simo Dahir ja Antti Säynätkari ovat määrittelemättömän ajan vielä sairastuvalla. Tämän seitsikon palattua Atleticolla pitäisi pitäisi olla kasassa jälleen noin 30 pelaajan rinki, josta löytyy sopiva sekoitus nuoruuden intoa, Atletico-ikoneita sekä ennen kaikkea Kolmosen kärkipään vaatimaa osaamista. Tarvittaessa rinkiä täydennetään viime vuoden tapaan Atletico Akatemiasta saatavilla laina-avuilla.

Vierasotteluiden turnee toi lupaavia tuloksia

Pre-season sujui myös tuloksellisesti kohtuullisen hyvin. Kolmosen talvisarja skipattiin pelien laskeneen tason vuoksi ja keskityttiin määrän sijaan ensisijaisesti laatuun. Otteluita pyrittiin pelaamaan pääasiassa oman sarjatason kärkiryhmiä tai Kakkosen jengejä vastaan, mikä tarkoitti myös sitä, että olosuhteisiin jouduttiin panostamaan aiempaa enemmän – ja heikon kenttätilanteen vuoksi käytännössä siis pelaamaan suurimmaksi osaksi vieraissa, kuten alla olevasta taulukosta näkyy.

Tilastollisesti pre-season tuotti 9 voittoa, 1 tasapelin ja 3 tappiota. Maaliero jäi 19 maalia plussalle (38-19) ja tehtyjen maalien keskiarvo oli 2,92, kun taas omiin meni keskimäärin 1,46 maalia peliä kohden.

13 pelistä neljä oli lähtökohtaisesti heikompitasoista joukkuetta vastaan lähinnä cupeissa ja nämä päättyivät kaikki Atleticon voittoihin. Atletico kohtasi myös kolme kakkosdivaritasoista joukkuetta voittaen nämä kaikki. Ainoat tappiot koettiin puolestaan viime kaudella Kakkosta pelanneille PKKU:lle ja SJK/Akatemialle sekä Veikkausliigan kärkikastiin kuuluvalle FC Lahdelle.

Pre-seasonin ottelut 2016

Pre-seasonin aikana Atleticon otteluissa ehti esiintyä yhteensä 29 eri pelaajaa ja tehomerkinnät otteluissa jakautuivat 16 pelaajalle. Ketosen veljeskaksikko miehitti jälleen tehopörssin kärkisijoja ensimmäistä pre-seasoniaan pelaavan Kustaa Käen ängetessä väliin. Aiemmin lähinnä puolustuspäässä ja keskikentällä nähty Akan Okomoh hyötyi selvästi astetta hyökkäävämmästä roolistaan ja myös debytantti Mika Tenkanen jatkoi hyviä otteitaan astetta kovemmista peleistä huolimatta. Tarkat tilastot alla:

Pre-seasonin pelaajatilastot 2016

Kausi käynnistyy heti ryminällä

Kuten sanottua, kausi käynnistyy tulevana perjantaina NJS:n vieraana Klaukkalan tekonurmella. Kakkosesta viime kauden päätteeksi tippuneet ”Palokärjet” hakevat kuulopuheiden mukaan pikaista nousua takaisin Kakkoseen ja ovat vahvistaneet erityisesti keskiakseliaan viime kaudella jopa Ykköstä tahkonneilla laatupelureilla. Nuoruuden into, avauspelin yllätyksellisyys ja vieras baana luovat varmasti omat haasteensa, mutta Atletico on valmis vastaamaan niihin.

NJS:n perään vierasturnee jatkuu niin ikään vahvistuneen Reippaan isännöitäväksi Lahteen, jonka jälkeen onkin vuorossa kevään ensimmäinen kotipeli ja samalla myös ehkäpä se peruskatsojan kannalta odotetuin, kun kovalla venäläisrahalla korkeampia sarjatasoja ajatellen kasattu ja esimerkiksi jo Suomen Cupissa Veikkausliigan IFK Maarianhaminan jatkoajalle vienyt Legirus Inter saapuu Atleticon vieraaksi Mosan tekikselle. Joukkue herättää taatusti tunteita niin kentällä kuin sen laidallakin eikä nousijasuosikin viittaa ole syyttä näiden venäläiskorsolaisten harteille heitetty, vaikka NJS:llä ja Atleticolla on varmasti oma sanansa sanottavana. Seuraavaksi kiertue etenee vielä yhdeksi lohkon mustista hevosista povatun Töölön Taiston vieraaksi Taliin, kunnes edessä onkin sitten kevään todellinen herkkupala: tunteikas ja taatusti väkeä katsomoon keräävä Koillisen derby Puistolan Urheilijoita vastaan.

Alun viisi ensimmäistä ottelua näyttelevät siis tärkeää roolia sen kannalta mihin Atleticon rahkeet tänä vuonna riittävät. Viime kauden avauspeleistä tulleet kaksi tappiota ja silti hankittu toinen sija osoittaa, että lopulliset sijoitukset ratkaistaan vasta myöhemmin kesällä, mutta 10-15 pistettä viidestä ensimmäisestä pelistä toisi hyvät asetelmat keskikesää ja heinä-elokuuta ajatellen, jolloin Atletico pelaa kuudesta ottelustaan viisi kotikentällään Pukinmäen nurmella.

Edellä mainittujen joukkueiden lisäksi lohkosta löytyy myös monta muuta kovaa luuta. Radanvarren perinteiset menestyjät RiPS ja HyPS ovat vielä toistaiseksi vahvoja kysymysmerkkejä, sillä harjoitusotteluiden tulokset eivät ole vastanneet täysin odotuksia. Sarjanousijoista Legiruksen lisäksi CLE on vahvistanut ryhmäänsä muutamilla nimimiehillä ja niin ikään kaksi hienoa derbyottelua tarjoava TiPS taas rakentaa tulevaisuuden dynastiaa kenties korkeampiakin sarjatasoja ajatellen. Kolmosen ja Nelosen väliä seilannut Töölön Vesa on monilta osin arvoitus, mutta säilymistaistelua ajatellen heiltäkään tuskin irtoaa helppoja pisteitä, kuten ei myöskään Regions’ Cupissa seuraavaksi vastaan asettuvalta PKKU/Allianssilta.

Tarjolla on siis taatusti jännittävä ja kinkkinen sarjakausi kenties yhdessä Kolmosen lähihistorian kovatasoisimmista lohkoista. Tervetuloa siis Ticon siivelle nauttimaan siitä. Otteluihin on läpi kauden vapaa pääsy ja tiedonnälkä tyydyttyy varmasti seuraamalla joko näitä sivuja (www.atleticomalmi.com), tykkäämällä meistä Facebookissa (www.facebook.com/atleticomalmi) tai seuraamalla otteluiden livetwiittejä Twitterissä (www.twitter.com/atleticomalmi).