Suomen Cupin 5. kierros: Atletico Malmi – FC Lahti 0-6 (0-4)

Maalit

0-1 Aleksi Paananen 8′
0-2 Mikko Hauhia 21′
0-3 Drilon Shala 33′
0-4 Jasse Tuominen 34′
0-5 Kalle Multanen 71′
0-6 Mikko Kuningas 87′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Niko Eriksson
Akan Okomoh
Ville Ruuska 73′ Mikko Kouri
Jonne Ketonen
Mikko Huupponen (C)
Janne Hampaala 46′ Samu Nurminen
Kustaa Käki
Jukka Haarala 61′ Timo Kinnunen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Joonas Peltonen
Patrick Purola
Niko Ruokolainen

Raportti

Ekalla kerralla pitkällisen työnteon ja unelmien täyttymys, toisella jo harmaata arkea? Ei sentään! Kyllä liigatason vastustajan – vaikka sitten molemmilla kerroilla saman joukkueenkin – isännöinti on piirin divariporukalle tarpeeksi harvinaista herkkua, vielä kahden peräkkäisen kauden otannallakin.

Niinhän siinä kävi, että arpa jakoi Atleticolle “tilaisuuden revanssiin” viime vuonna keltaisen cup-junan raiteiltaan suistanutta FC Lahtea vastaan. Vastikään Liigacupin nimiinsä vienyt Lahti oli kukaties kovin mahdollinen vastustaja tähän rakoon, mutta edelliskerran rohkaisevan maltilliset 0-2-tappiolukemat nyt väkevään kokoonpanoon ja hyvissä ajoin vellomaan lähteneeseen haippiin yhdistettynä synnyttivät silti mukavasti yllätysmomentin tuntua ja lisäsivät Oulunkylän Fair Pay Areenan normaaliin, Gnistanin otteluista tuttuun “pohdiskelevaan” tunnelmaan sopivasti sähköä. Jalkapalloromantiikkahan ei ole millään asteikolla sidoksissa todennäköisyyksiin…

Vuoden takaisesta selvästi nuorentunut Lahti kävi odotetusti päälle herhiläisen (tai kuhnurin) lailla, mutta pari ensimmäistä tilannetta valuivat Ticon kannalta vielä melko vaarattomasti ohi. Tällä kertaa Lahti kuitenkin kykeni jo puolittamaan avausmaalin tekemiseen tarvitsemansa ajan viime keväästä, kun Atletico-puolustus onnistui purkamaan Mikko Kuninkaan antaman kulmapotkun ykkösellä ainoastaan 16-kaarella vapaana väijyneelle Aleksi “Diego” Paanaselle saakka; pallo alas rinnalla ja kiukkuinen puolivolley armotta maalin kattoon.

Vieraiden toinen osuma kymmenisen minuuttia myöhemmin oli lähes identtinen ensimmäisen kanssa. Kuninkaan kulmapotku löysi luukulta jälleen ensimmäisenä keltaisen kupolin, vaan eipä ollut purussa vieläkään riittävästi ruutia. Pallo putosi nyt hieman kauemmas sivulle laatikon rajalle, josta tyhjennyksen jälkeen avoimena auenneen tilan haistanut Lahti-kapteeni, viime keväänäkin osunut Mikko Hauhia täräytti vastapalloon flying volleyllä karmaisevan pommin Elis Rintalan maalin etualanurkkaan. Ihan liigatason viimeistely, malmilaislaseilla tai ilmankin!

Puolen tunnin täyttyessä kesken Lahden pyörityksen Atleetit saivat luotua ensimmäisen kunnon hyökkäyksensä, kun pitkä avaus päätyi Leego Hampaalan ja Jugi Haaralan liippijatkojen päätteeksi aina sähäkän Jesse Ketosen juoksulinjalle boksiin. Mustapaitojen tolppien välissä Tomi “Psyko” Maanoja oli kuitenkin tilanteen tasalla ja vyöryi ajoissa vastaan vangitsemaan pallon syleilyynsä.

Melko lailla heti Ticon esittämien elonmerkkien perään koitti ottelun mustin minuutti Lahden osuessa kahdesti nopealla tahdilla. Ensin Drilon Shala ohjasi nautittavan tarkasti päällään Kuninkaan keskityksen maalin taka-alanurkkaan ja lähes välittömästi perään Jasse Tuominen tinttasi Eliksen torjuman Fareed Sadatin laukauksen jälkeisen irtopallon tolpan kautta rysään.

Peli alkoi vasta reilun kolmanneksen rullattuaan olla jo tulostaulullakin ohi, mutta pelkkä ottelun lopputulema ei ehkä sitten kuitenkaan kaiken ei-niin-konkreettisen rinnalla ollutkaan se illan pääpointti. Vielä avausjakson loppuhetkillä Shala laukoi ulkosivuverkkoon ja Jugin vaarattomasti yli maalin suuntautunut kynttiläpusku kirvoitti kotiyleisöltä aplodit.

Ensimmäisellä kolmevarttisella haluamansa saanut Lahti saattoi hyvillä mielin rauhoittaa peliä tauon jälkeen, mutta eipä päässyt kyllä paikoillekaan melkein puoleen tuntiin. Atleetit sen sijaan loivat illan parhaan tonttinsa ja joka mittarilla ihan kunnon maalipaikan 66. minuutilla, kun Kusti Käki paini oikealla laidalla ansiokkaasti tilan poikkisyötölle, joka tavoitti Jesse “Keppi” Ketosen pilkun paikkeilla. Jessen veto lähti paineessakin nopeasti ja napakasti kohti maalia, kuitenkin Maanojan räpylöiden ulottuville.

“Kauhunhetkensä” jälkeen Lahti vaihtoi kentälle maalintekijän maineessa joukkueeseen täksi kaudeksi liittyneen Kalle Multasen. Pre-seasonilla tehojensa kanssa tuskaillut Multanen ehti olla kehissä alle vitosen ennen kuin luuti seuralegenda Rafaelin päätyrajalta takatolpalle antaman syötön tyhjiin ja Kuhnurien johdon 5-0:aan. Tuuletuksista päätellen osuma Kolmosen joukkueen reppuun ei ollut ollenkaan hassumpaa lääkettä potentiaalisen liigatykinkään maalinälkään.

Seuraava vartti soljui alta maltillisesti, kohokohtina lähinnä muutama Lahden vaarattomaksi jäänyt kulmapotku. Välissä Jonne Ketonen kokeili toiveikkaasti onneaan leikattuaan vasemmalta sisään, mutta veto suuntautui selvästi yli maalin. Toisessa päässä Elis liimasi Paanasen laukauksen näppeihinsä, mutta joutui antautumaan vielä kertaalleen parisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Illan mittaan ahkerasti taivaalle laukonut “Luumäen Litmanen” Mikko Kuningas sai viimein vasurinsa kohdalleen ja upotti todella kliinisen kudin laatikon vasemmalta puolelta vastakkaiseen alanurkkaan kaunistellen loppulukemiksi tylyt 0-6.

Viime kevääseen verrattuna tuoreet loppunumerot kertoivat koruttomasti ennen kaikkea paitsi kolmen sarjaportaan välisestä massiivisesta tasoerosta, myös siitä kuinka paljon paremmalla jalalla (asenteella) Goljat oli Daavidia myllyttämään tällä kertaa saapunut. Viimeksi lähestulkoon vain puolustamaan tyytynyt Tico pyrki nyt saumojensa rajoissa myös rehdisti ylöspäin, eikä se kiimainen kavennuskaan enemmän tai vähemmän onnistuneista suorituksista ja vähistä tilanteista huolimatta lopulta jäänyt turhan kauas.

Ogelin mainiot puitteet keräsivät ottelua seuraamaan virallisen lukeman mukaan 456 silmäparia, joukossa myös reilu parikymmentä äänekästä vieraskannattajaa. Yleisöennätys paukkui kerralla uusiksi, kahvion ääressä riitti vilskettä ja ennen kaikkea Atletico-yhteisö sai taas kokea yhden hienon palloiluelämyksen lisää.