Suomen Cupin 2. kierros: HJK/Lsalo – Atletico Malmi 1-8 (1-4)

Maalit

0-1 Jukka Haarala 25′
0-2 Jesse Ketonen (Timo Kinnunen) 29′
1-2 Markus Grönlund 30′
1-3 Henri Mattsson rp. 32′
1-4 Jukka Haarala (Kustaa Käki) 34′
1-5 Akan Okomoh 49′
1-6 Mikko Huupponen 70′
1-7 Antti Säynätkari (Akan Okomoh) 79′
1-8 Jonne Ketonen rp. 80′

Tilastot

160124 HJK Laajasalo

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson 46′ Niko Ruokolainen
Niko Eriksson 46′ Joonas Peltonen
Antti Säynätkari
Mika Tenkanen 62′ Pauli Saastamoinen
Timo Kinnunen (C) 68′ Miro Rissanen
Mikko Huupponen
Jonne Ketonen
Kustaa Käki 62′ Aku Vapaa
Jukka Haarala 46′ Akan Okomoh
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)

Raportti

Pre-seasonia oli takana vain kolmisen viikkoa, kun Atleetit pukivat uniformunsa päälle ensimmäistä kertaa virallisen pelin merkeissä. Edellisviikkoinen harjoituspelivoitto KäPan ASM-karsintaan valmistautuvasta juniorijoukkueesta loi hyviä odotuksia illan kamppailuun, ja olipa kohtalaisen tuoreessa muistissa vielä viime kevään cup-seikkailu, kirkkaimpana kruununaan Koillisen Helsingin kauden – ja koko Atletico-historian – isoimmat yleisömäärät kerännyt ottelu Veikkausliiga-kolmosta, FC Lahtea vastaan. Yhtä tuoreessa muistissa oli myös kevään suurimmat murskajaiset Regions’ Cupissa, kun Atletico oli myöhentänyt Nelosdivarijoukkue HJK/Laajasalon lukemin 7-0. Nyt oli kuitenkin uusi kausi alkamassa ja cup-juna ensimmäisellä pysäkillään, mutta jonkinlaista deja vu -henkeä oli havaittavissa, kun samainen Klubi-nippu arvottiin Atleticoa vastaan jälleen cup-kilpailussa. Tällä kertaa tosin Suomen Cupin puolella.

Illan kokoonpano Talissa pelattuun otteluun oli varsin vahva. Muutamista loukkaantumisista ja muista poissaoloista huolimatta rosteri pullisteli 18-päisenä ja varmisti, että ainakaan kuntopohjasta ottelu ei tulisi jäämään kiinni, saihan avauskierroksilla tehdä seitsemän vaihtoa 2 x 40 min peliajan puitteissa. Kokoonpanossa oli paljon viime vuosilta tuttua, mutta myös uutta ja mielenkiintoista verta, kun jo edellisessä treenipelissä pirteästi esiintyneet Niko Eriksson ja Mika Tenkanen saivat viralliset debyyttinsä Tico-paidassa.

Ottelun lähtökohdat olivat selvät ja ne myös kävivät toteen täysin ennustusten mukaisesti, kun Atletico hallitsi palloa ja sen menetettyään iski aina herhiläisen lailla päälle heti ensiminuuteista saakka. Eikä ollut kaukana, etteikö avausmaali olisi syntynyt jo ensimmäisestä tai toisesta hyökkäyksestä. Kaksi melko identtistä pitkää avausta rikkoivat Klubin hieman epävarmasti aloittaneen puolustuslinjan, mutta niin Jesse Ketosen kuin Jukka Haaralankin nostot maalivahdin yli suuntasivat ohi maalin, sivuverkkoon ja takaseinään.

Alun pallonhallintastatsit huitelivat jossain 30-70-lukemissa Atleticon eduksi, eikä Laajasalo päässyt hyökkäysalueelle kuin pidemmillä avauksilla. Malmilaiset olivat kuitenkin kauttaaltaan vahvempia myös kakkospalloissa ja tappoivat Klubi-hyökkäykset jo alkuunsa. Muutamia yksittäisiä vaaratilanteita syntyi toki Tico-päädyssäkin, kuten esimerkiksi 10. minuutilla, kun Klubi-laituri yritti ovelaa nostoa boksin ulkopuolelta, mutta pallo liiteli yli Elis Rintalan maalin katolle.

Vartin jälkeen peli siirtyi tukevasti HJK-junioreiden päähän ja maali oli jo varsin lähellä, kun oikeana puolustajana avannut Mika Tenkanen antoi laitanousunsa jälkeen hienon keskityksen luukulle, mutta Jesse Ketonen onnistui kuitenkin töpeksimään maalipaikkansa. Muutamia minuutteja myöhemmin Kustaa Käki puolestaan kiemurteli useamman pelaajan välistä boksiin ja sai hieman osumaa jaloilleenkin, mutta pilli ei kuitenkaan soinut ja tilanne jatkui. Haarala kokeili puolestaan onneaan irtopallossa, mutta veto blokattiin kulmaksi. Tätä seuranneesta kulmurista Antti Säynätkari pääsi puskupaikoille, mutta ohjaus meni aavistuksen leveäksi.

Seuraava kulmapotku 25. minuutilla toi sitten ottelun avausosuman. Käki antoi erikoistilanteen vasemmalta ja pallo jäi pyörimään boksiin. Klubilaiset eivät yrityksistä huolimatta pystyneet sitä purkamaan, joten Haarala kiitti mahdollisuudesta ja tälläsi lähietäisyydeltä kuulan ohi HJK-veskarin ja häntä avustaneen lihamuurin. 0-1 ja samalla kauden maalitili oli avattu!

Toista osumaakaan ei tarvinnut kauaa odotella, sillä 29. minuutilla viimein myös Jesse Ketonen onnistui. Timo Kinnusen parista kympistä antama avaus tavoitti Ketosen, jonka viimeistely vasempaan alanurkkaan oli kylmähermoisuudessaan hienoa katseltavaa.

Klubi kuittasi tuon 0-2-osuman miltei samantien. Vaarattomalta vaikuttanut ristipallo puolesta kentästä yllätti lentoradan väärin arvioineen Niko Erikssonin ja hieman myöhässä tilanteesta olleen Henri Mattssonin. Laajasalon Markus Grönlund ei paljon tilaa tai aikaa tarvinnut, vaan otti pelivälineen haltuun, eteni määrätietoisesti kohti maalia ja sijoitti sen ohi hyvin tilanteessa mukana olleen Rintalan kaventaen lukemat 1-2:en.

Eipä tosin Klubinkaan juhlat kauaa kestäneet, sillä jo kahta minuuttia myöhemmin, 32. minuutilla, maalitehtailu sai jatkoa, kun Mikko Huupponen sai takaapäin rajusti jaloilleen aivan boksin rajoilla. Tuomari ei epäröinyt hetkeäkään, vaan vei pallon Klubi-protestoinneista huolimatta pilkulle ja penkin kovasta painostuksesta johtuen pilkkua vetämään asettunut kulttipelaaja, Henri Mattsson, toimitti sen varmasti sisään. Lukemat jo 1-3!

Heti seuraava hyökkäys oli sekin tuoda jatkoa maalikarkeloille, mutta Jesse Ketosen laukaus läpisyötön jäljiltä painui hienokseltaan ohi takakulmasta. Ottelussa saatiin tästäkin huolimatta se viides maali kymmeneen minuuttiin, kun pitkin ottelua erittäin vaaralliselta vaikuttanut Kustaa Käki laittoi ovelan noston linjan yli, Jukka Haarala jatkoi sen kengän kärjellään ohi vastaan tulleen maalivahdin ja viimeisteli vielä lentopotkulla aivan maaliviivan tuntumassa puolustajan ahdisteluista huolimatta. Tämä 1-4-osuma jäi myös ensimmäisen puoliajan viimeiseksi vaarallisemmaksi tilanteeksi, joten tauolle mentiin kohtalaisen selvissä johtolukemissa.

Toisella jaksolla peli hieman tasoittui ja HJK:kin alkoi saada otetta. Pallo viihtyi Klubilaisten pyörityksessä parhaimmillaan jopa 13 peräkkäisen syötön verran, hallinta oli välillä luokkaa 60-40 ja osaaltaan Atleeteista näki, että pahin voittamisennälkä oli jo tyydytetty. Samalla Klubi pääsi myös muutamaan otteeseen vetopaikoille, mutta Tico-puolustus blokkasi suurimmat estelyt. Atleticolle taas siunaantui muutamia hieman onnenkantamoisiakin tekopaikkoja, kuten esimerkiksi Henri Mattssonin vasemmalta laidalta lähtenyt pystyavaus, joka meni Jesse Ketoselle hieman pitkäksi, mutta lurahti jollain ilveellä veskarin käsien ja jalkojen välistä. Maaliviivaa se ei kuitenkaan aivan ylittänyt, vaan kotijoukkueen pakki siivosi irtopallon pois.

Atletico suoritti toisella puoliskolle kasan vaihtoja, jotka osaltaan vaikuttivat pelin asetelmiin ja voimasuhteisiin. 46. minuutilla sisään kirmasivat Akan Okomoh, Joonas Peltonen ja Niko Ruokolainen, Mattssonin, Erikssonin ja Haaralan tehdessä tilaa. Okomoh pääsikin vain muutama minuutti sisääntulonsa jälkeen jo heti tilastoihin, kun seinäpeli oikealla laidalla Tenkasen kanssa päättyi terävään laukaukseen ja vielä riparista tulleeseen viimeistelyyn. Lukemat jo 1-5.

Klubi oli lähellä kavennusosumaa noin 10 minuuttia myöhemmin. Hieno nousu oikealta hyökkäyspuoliskoltaan ja siihen päälle vielä tarkka laukaus kohti etualakulmaa olisi voinut tuoda kavennuksen, mutta Rintala oli tuttuun tyyliinsä hyvin mukana ja haki vedon alakulmasta.

Vaihtorumba jatkui Aku Vapaan ja Pauli Saastamoisen korvatessa Käen ja Tenkasen, eikä pelaajavalmentajakapteeni, Timo Kinnunenkaan jaksanut aivan loppuun, vaan Miro Rissaselle tarjoutui vielä ottelun viimeinen reilu kymppiminuuttinen. Senkin aikana maaleja syntyi kolmin kappalein: ensin ottelun 70. minuutilla Tico sai vaparin noin 25 metristä. Pallon taakse asteli aiemminkin vapareillaan pelkoa aiheuttanut Huupponen. Tällä kertaa laukaus oli melko kesy ja suuntautui kohtalaisen keskelle, mutta upposi kuitenkin sisään klubiveskarin haroessa tyhjää.

Toinen osuma syntyi puolestaan toiseksi viimeisellä minuutilla, kun Antti Säynätkari sai ansaitsemansa kulmamaalin taidokkaalla puskulla takanurkkaan Okomohin antamasta mainiosta kulmasta. Viimeisellä minuutilla Jonne Ketosta rikottiin vielä rankkarin arvoisesti tämä pyrittyä kahden pelaajan välistä boksiin. Tuloksena jälleen pilkku, jonka samainen herra laittoi sisään viimeistellen loppulukemiksi 1-8.

Lopputulos ei jättänyt juurikaan jossittelemisen varaan ja Atletico oli juuri niin murskaava kuin lukematkin kertoivat. HJK antoi kyllä hyvän vastuksen ja onnistui toisella jaksolla ihan tosissaan haastamaan Atleetti-ryhmän, mutta toisaalta keltapaitojen materiaali oli yksilötaidoltaan ja joukkuepelaamiseltaan vähintään sen yhden sarjatason verran parempi, joten loppulukemat olivat kai ansaitut. Peli ei ollut missään nimessä valmista, mutta toisaalta, ei kai sen parin viikon harjoittelun pohjalta olettanut olevankaan.

Voitto tiesi samalla sitä, että Atletico etenee cupissa kolmannelle kierrokselle ja tulee helmikuun aikana kohtaamaan ensi torstaina arvottavan seuraavan vastuksensa. Jäädään siis jännityksellä odottamaan tulevaa arpaonnea ja cup-junan seuraavaa pysäkkiä matkalla kohti liigajoukkueita.