Kolmonen: NouLa – Atletico Malmi 4-2 (2-1)

Maalit

0-1 Henri Mattsson (Jukka Haarala) 12′
1-1 Aleksi Riukka 31′
2-1 Olli Honkavirta 39′
2-2 Jesse Ketonen 58′
3-2 Petri Halonen 64′
4-2 Ville Jauhiainen rp. 85′

Tilastot

150912 NouLa

Avaus

Simo Kaivola (MV)
Niko Ruokolainen 74′ Pauli Saastamoinen
Henri Mattsson
Miro Rissanen 81′ Mikko Kouri
Ville Ruuska
Timo Kinnunen (C)
Janne Hampaala 45+1′ Mikko Huupponen
Jonne Ketonen
Jani Hannula 46′ Kustaa Käki
Jukka Haarala
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Harmillinen I-HK/OMV-tasapeli päätti Atleticon seitsemän ottelun mittaisen voittoputken, mutta jäi perin kosmeettiseksi EsPan tasattua pisteet LPS:n kanssa ja HIFK/2 voitettua seuraavien sijojen kamppailussa TuPSin. Sarjataulukkoasetelemat illan peliin olivat siis edelleen melko selvät: EsPan etumatka Atleticoon vaikutti turhankin kovalta, mutta toisaalta malmilaiset olivat yhä neljä pistettä HIFK/2:n edellä, vieläpä yhden ottelun vähemmän pelanneena.

Pieniä murheita iltaan valmistautuessa aiheutti pelaajarintama. Joukkuetta viikolla riivannut flunssa-aalto koetteli kokoonpanoa, eikä täysikuntoisia pelureita tuntunut löytyvän edes avauskokoonpanollisen vertaa. Myös maalivahtipuolella riitti mietittävää, kun sekä Elis Rintala että Rolf Ermilä olivat poissa ja Lauri Nurmi puolestaan pyrki pitämään Atletico Akatemian Vitosessa. Niinpä maalinsuulle komennettiin Kolmosen debyyttiinsä jo viides kassari tällä kaudella, noin puolet Akatemian Vitosen peleistä tällä kaudella pelannut Simo Kaivola.

Ottelun alku järvenpääläisen koulunpihan iltavalaistuksessa näytti kuitenkin Atleticon kannalta lupaavalta. Jo kuuden peliminuutin jälkeen Jonne Ketonen leikkasi vaarallisesti vasemmalta ja laittoi maukkaan pystypallon puolustuslinjan ja veskarin väliin oikealta laidalta kaventaneelle Jani Hannulalle. Tällä olisi ollut aikaa ottaa peliväline haltuunsakin, mutta pienen pompun juuri kriittisessä kohdassa ottanut pallo lähti kuitenkin ykkösellä noin puolisen metriä oikean tolpan ohitse.

Atletico jatkoi kuitenkin paikkojen luontia liukuhihnalta ja ennen kymmentä peliminuuttia oltiin nähty jo lukuisia kulmapotkuja ”salibandyjanarien” päässä. Eräs niistä poiki myös johtomaalin, kun Jonne Ketonen heitti kulmurin paluupallon takaisin boksiin, josta Jukka Haarala jatkoi sen pienellä nostolla suoraan takatolpalle hiipineelle Henri Mattssonille, eikä tämä erehtynyt viimeistelyssään. Atletico siirtyi sitä myöten 1-0-johtoon, kun ottelua oli pelattu vain 12 minuuttia.

Toinen kulmuriosumakaan ei ollut kovin kaukana, kun noin kymmenisen minuuttia myöhemmin Timo Kinnunen pääsi puskemaan Jonne Ketosen kulmuriin aivan vapaana etutolpalla. Kinnunen ei olettanut kuitenkaan pääsevänsä palloon, eikä näin heikon reagointinsa vuoksi onnistunut viimeistelemään tyhjänä ammottaneeseen etukulmaan.

Kotijoukkueellakin oli toki muutama tilaisuus tasoitukseen, mutta rehellisyyden nimissä ne syntyivät pitkälti Atletico-puolustuksen virheistä. 26. minuutilla avausmaalin iskenyt Henri Mattsson kompuroi pallon kanssa alimpana miehenä ja NouLa-hyökkääjä oli päästä jo veskarin kanssa nokikkain. Erittäin ailahtelevasti läpi illan viheltänyt tuomari näki kuitenkin jonkinlaisen rikkeen tilanteessa ja tuomitsi siitä keltapaitojen onneksi vapaapotkun.

31. minuutilla tasoitus sitten syntyi, kun oikealta lähtenyttä keskityspalloa ei saatu kunnolla purettua ja matkassa oli vielä hutipotkun verran huonoakin onnea. Paluupallo toimitettiin boksiin ja toppareiden kohtuullisesta sijoittumisesta huolimatta matala läpisyöttö löysi taka-alueelta kaksi vapaata järvenpääläistä. Pallo Aleksi Riukan jalkaan ja varma viimeistely alakulmaan tasoittivat pelin 1-1:een.

NouLalaisten ottelun toinen laukaus toi avausosuman, eikä yhtään sen enempää tarvittu myöskään toiseen. 39. minuutilla Atleticon puolustus uinui jälleen ja Olli Honkavirran painava kuti painui Atletico-pakin jalasta takakulmaan siirtäen kotijoukkueen jo yhden maalin johtoon.

Puoliajan lopulla saatiin vielä pari tilastomerkintää, kun Ville Jauhiainen liukkaroi Janne Hampaalan tylysti kentän pintaan (selviten siitä keltaisella) ja Jonne Ketonen nappasi vastustajien puolustuksen keskellä kiemurrellessaan keltaisen kortin, jonka syyt jäivät ainakin nettisivutiimille täysin hämärän peittoon. Mikko Huupponen korvasi viimeisiksi minuuteiksi lasaretin puolelle nilkuttaneen Leego Hampaalan, mutta sen jälkeen mentiinkin jo tauolle kotijoukkueen 2-1-johdossa.

Puoliajalla painotettiin kopissa huolellisuutta puolustuspeliin, hitaampien hyökkäyksien merkitystä ja sitä, että ottelu oli tappioasemasta huolimatta ollut kuitenkin täysin keltapaitojen hallussa. Siispä toisella jaksolla lähdettiin hakemaan tasoitusta ja tarvittavia johto-osumia. Valmennus reagoi tilanteeseen tekemällä myös toisen pelaajavaihdon, kun Kustaa Käki korvasi hyvin laidallaan töitä tehneen Jani Hannulan.

Alku vaikuttikin jälleen lupaavalta ja Käki & Huupponen -parivaljakon sisääntulo toi lisää varmuutta Atleticon pallolliseen peliin. Puolustus pelasi kuitenkin edelleen hieman epävarmasti, mikä nostatti turhaa jännitystä kentänlaidalla.

Tasoitus 2-2:een lähti Jesse Ketosen lapikkaasta 58. minuutilla. NouLa asetteli vielä muuriaan sivuvaparitilanteessa, jossa Timo Kinnunen reagoi nopeasti ja toimitti pallon kierteisenä takatolpalle. Järvenpääläiset purkivat vielä tämän tilanteen, mutta paluupallo päätyi suoraan Jessen jalkaan ja tämän hirmuinen puolivolley liiteli aivan vasempaan kulmaukseen.

Johto-osuma oli syntyä vain hetkeä myöhemmin. Jesse Ketonen käynnisteli vastahyökkäyksen ja eteni pelivälineen kanssa omasta boksista miltei toiselle puoliskolle samoille pelipaikoille. Sieltä keskitys oikealta nousseelle Ville Ruuskalle, joka pamautti haltuunoton jälkeen tarkan laukauksen kohti vasenta alakulmaa. Kierre kuitenkin taittoi kuitenkin pelivälineen muutaman pallonmitan leveäksi.

Tuttuun tyyliin omissa soi sitten heti seuraavassa hyökkäyksessä, kun 64. minuutilla NouLa ja Petri Halonen saivat jälleen liikaa tilaa temmeltää malmilaismaalin lähietäisyyksillä. Pallo oikealta vasemmalle, Atletico-pakka hieman myöhässä, jalka vapaaksi ja tarkka veto aivan oikean tolpan juureen. NouLa siis 3-2-johtoon.

Usko malmilaispenkillä tasoitukseen ja johto-osumiin oli tässä kohtaa edelleen vahva, mutta aika tiimalasissa alkoi käydä vähiin, kun malmilaishyökkäykset tuntuivat kerta toisensa jälkeen päättyvän heikkoon ratkaisuun tai NouLalaisten uhrautuvaiseen puolustamiseen. Myöskään tuomarilta ei juuri herunut apuja, kun ilmeisestä ”hyötytilanteesta” huolimatta lähtenyt Ketos-läpiajo päättyi tuomarin huonoon pelisilmään ja rikevihellykseen. Tunteet kuumenivat puolin ja toisin ja viimeisen parikymppisen aikana jaettiin useita varoituksia, osin aiheesta, osin vähemmän aiheellisesti.

Takaa-ajo katkesi viimeistään 85. minuutilla, kun kotijoukkueelle vihellettiin rangaistuspotku kulmapotkuhärdellistä. Kova huuto ja protestointi toivat järvenpääläisille rankkarin, vaikka tilanteesta oltaisiin hyvin voitu viheltää vapari myös toiseen suuntaan. Yhtä kaikki, Ville Jauhiaiselta tarkka viimeistely ja NouLa jo 4-2-johtoon.

Vaikka Atletico haki vielä taktiikkamuutoksillakin kavennusta, eivät vaihdoksetkaan tuottaneet enää tulosta ja näin yhdeksän ottelun tappioton putki katkesi Järvenpäässä NouLan 4-2-voittoon.

Vaikka paluumatkalla oltiin hiljaista poikaa ja kirottiin myös tuomariston tapaisia ulkoisia tekijöitä, löytyi syypää tällä kertaa peilistä ja vastustajajoukkueesta. Edellisessä kahdeksassa ottelussa yhteensä neljä maalia päästänyt malmilaispuolustus kärsi Järvenpäässä tarpeettomasta lepsuilusta ja tarjosi vähissä hyökkäyksissään erittäin vaaralliseksi osoittautuneelle NouLalle mainion maalintekoharjoituksen. Palloa ei saatu purettua boksista tai sen lähietäisyyksiltä tarpeeksi ajoissa ja kotijoukkue pääsi rakentelemaan hyökkäyksiään useampaankin otteeseen puolustuslinjan edessä. Myöskään keskikenttä- tai hyökkäyspeli eivät ansainneet puhtaita papereita, vaan saivat kevätkierroksella 7-1-tappion kokeneen kotijoukkueen näyttämään vähän turhankin hyvältä.

Tappiosta huolimatta taistelu sarjapisteistä jatkuu tosissaan loppuun saakka. Malmilaisten onneksi tässä on reilu viikko aikaa parannella sekä henkisiä että fyysisiä vammoja ennen kuin suunnataan Kolmosen kauden pisimmälle vierasreissulle Sipooseen. Vastassa kevätkierroksella yllätysvoiton napannut Sibbo Vargarna. Ottelu pelataan lauantaina 19.9.

Tähtipelaajapisteet

Jukka Haarala: Yksi Atleticon tämän kauden aliarvostetuimmista pelaajista. Ei välttämättä tee maaleja muiden hyökkääjien lailla, mutta erittäin tärkeä palanen Tico-hyökkäyspelaamista taas eilen. Taistelutahtoa ja joukkueen hyökkäyspelaamista avittavia liikkeitä.
Mikko Huupponen: Atletico kaipaa täysikuntoista Hupia. Nosti Atleticon pelillistä tasoa jälleen toisella jaksolla.
Jonne Ketonen: Loi ja rakenteli tilanteita tuttuun tyyliinsä. Pitelemätön kaveri laidallaan.