Kolmonen: Atletico Malmi – LPS 1-2 (0-0)

Maalit

0-1 Topias Hänninen 52′
1-1 Jesse Ketonen 54′
1-2 Kevin Ingoli rp. 90+3′

Tilastot

150926 LPS

Avaus

Elis Rintala (MV)
Jani Hannula 89′ Jussi Kaivola
Timo Kinnunen (C) 74′ Ilkka Taipale
Antti Säynätkari
Ville Ruuska
Kustaa Käki
Janne Hampaala 64′ Ville Miettinen
Mikko Huupponen
Aku Vapaa 57′ Akan Okomoh
Jukka Haarala 84′ Pauli Saastamoinen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Mainio SibboV-voitto varmisti samalla Atleticon kakkossijan lohkossaan, vaikka kierroksia oli vielä kaksi pelaamatta. Lauantaisessa LPS-kamppailussa oli siis enää ainoastaan kosmeettista panosta, joskin yhden kauden Kolmosen piste-ennätykseen oli matkaa ainoastaan kaksi pojoa. Fiilistä latisti osaltaan myös viimehetkien kenttävaihdos, kun yleisurheilukilpailut siirsivät pelin rakkaalta kotikentältä Pukinmäestä Myllypuron pomppivalle tekonurmelle. Haasteita toi puolestaan pelaajapuoli, sillä erilaiset loukkaantumiset ja vaihto-opiskelut verottivat kokoonpanoa yhteensä 15 (!) pelaajan verran. Apu akuuttiin pelaajavajeeseen löytyi kuitenkin läheltä, kun Atletico täydensi rosteriaan kolmella Vitosen Akatemia-pelaajalla. Keltanutun päälleen pukivat aiemmilta vuosilta tutut Ilkka Taipale ja Jussi Kaivola sekä Kolmosen Atletico-debyyttinsä tehnyt Ville Miettinen.

Ottelu käynnistyi heti todella vauhdikkaasti, sillä ensimmäisen viiden minuutin aikana Kustaa Käelle siunaantui käytännössä kaksi todellista huippupaikkaa. Avausminuutilla veskari lahjoitti pallon Kustille, jonka laukaus painui kuitenkin noin pallon mitan verran leveäksi. Hetkeä myöhemmin samainen kaveri pujotteli puolustuksen näyttävästi solmuun ja pääsi laukomaankin, mutta veto jälleen aavistuksen leveäksi.

Reilu viisi minuuttia myöhemmin tekopaikoille pääsi puolestaan Jesse Ketonen, jolle pallo pelattiin linjan taakse suoraan juoksulinjalle. Spurtti pallon kanssa kohti maalia ja laukaus, mutta veskari ehti pallon tielle. Paine kuitenkin jatkui, sillä heti seuraavasta hyökkäyksestä Kusti pääsi jälleen vetopaikoille. Tuo laukaus blokattiin ja ripari lähti puolestaan Antti Säynätkarin lapikkaasta hieman ohi alakulman.

18. minuutilla asialla oli jälleen Jesse Ketonen, joka ehti pystypalloon juuri sopivasti ennen maalivahtia, pystyi nostamaan pelivälineen jo tämän yli ja yritti viimeistelyä tyhjään maaliin, mutta suoritus oli turhan hätäinen ja laukaus suuntautui ohi maalin.

Kymppiminuuttista myöhemmin Jukka Haarala pamautti pallon puolestaan tolppaan pienen piruettinsa päätteeksi vasemmalta ja heti perään Timo Kinnunen sivalsi Mikko Huupposen keskityksen yli noin kahdesta metristä. Eikä ollut Jessekään sen onnekkaampi kolmannessa läpiajossaan. Jälleen hieno veskarin ohitus, mutta pienenevä kulma ja vaikea asento tekivät sijoituksesta heppoisen.

Ensimmäiseen puolituntiseen mahtui siis noin kymmenkunta todellista huippupaikkaa, joista paremmalla tuurilla ja viimeistelyllä olisi voinut olettaa Atleticon painelevan menojaan. Kentällä olikin käytännössä vain yksi joukkue, sillä LPS:n harvat paikat tulivat lähinnä kulmapotkuista ja muutamasta heppoisesta kaukolaukauksesta. Malmilaiset hallitsivat keskikenttää ja pitivät laajasalolaisten keskuspuolustusta pilkkanaan, mutta jostain syystä maalinteko oli kuitenkin harvinaisen vaikeaa.

Kuvaavinta oli kai se, että LPS:n paras paikka osui aivan puoliajan loppuun, kun Ville Ruuska “katkoi” vastustajan keskityksen pamauttaen pallon voimalla kohti Janne Hampaalan jalkaa, josta se kimposi suoraan kohden maalin vasenta alakulmaa. Elis Rintala oli kuitenkin hereillä ja onnistui refleksitorjunnassaan. Samassa rytäkässä Eliksen sormi vääntyi sijoiltaan, mutta veskari pystyi kuitenkin hoitamaan sen taas paikoilleen ja jatkamaan peliä.

Puoliaikatilanteeksi jäi kuitenkin tapahtumiin nähden erittäin kummallinen 0-0.

Toisella jaksolla peli hieman tasoittui ja LPS alkoi saada myös jonkinlaista otetta kamppailusta. Joukkue siirtyikin ottelussa jo 0-1-johtoon 52. minuutilla, kun laajasalolaisille tuomittiin vapaapotku noin 30 metristä oikealta laidalta. Max Ronimus lähetti pallon kierteisenä kohti vitosen viivaa, josta Topias Hänninen onnistui jatkamaan sen aivan vapaasti maalin oikeaan alakulmaan ilman, että Eliksellä oli juuri saumoja.

Atletico kuittasi kuitenkin samantien LPS-puolustuksen hölmöilyistä. Laajasalolaisveskari avasi lyhyellä oikealle, jossa epävarmasti koko ottelun ajan esiintynyt pakki kiemurteli pallon kanssa Jessen antaessa hänelle painetta. Hieman heikko kosketus, vikkeläjalkainen malmilainen ja yhtäkkiä Jesse oli riistänyt pallon ja jälleen karussa veskaria vastaan. Siihen perään onnistunut ohitus ja varma sijoitus tyhjiin tasoittivat lukemat 1-1:een.

Jos ensimmäisellä jaksolla LPS jäi ilman maalipaikkoja, oli saumoja johto-osumaan tällä kertaa muutamakin kappale. Ensin 59. minuutilla vierailijat kontrasivat nopeasti: pallo pelattiin vasempaan laitaan ja sieltä matalana keskityksenä Atleticon puolustuslinjan selustaan. Elis peitti etukulmaa, eikä näin ehtinyt pallon tielle, mutta keltapaitojen onneksi syöttö tuli aavistuksen takaviistoon ja LPS-hyökkääjä kompuroi tyhjän maalin edessä niin, että Antti Säynätkari ennätti korjaamaan pelivälineen. Myös LPS:n maalitykki, Topi Rihtniemi, osoitti tiedetyn vaarallisuutensa koittaen Eliksen torjuntataitoja vain paria minuuttia myöhemmin. Elis pysyi kuitenkin maalillaan skarppina ja torjui näyttävästi Rihtniemen maalintekoyrityksen.

Pelin kääntyessä selvemmin vierailijoiden haltuun, pyörähti käyntiin myös Atleticon pelaajavaihtorumba. Akan Okomoh korvasi Aku Vapaan vasemmalla laidalla, Akatemia-lainoista Ville Miettinen tuli pikkuvaivoista kärsineen Janne Hampaalan tilalle ja Ilkka Taipale Timo Kinnusen paikalle. Vielä myöhemmin sisään vaihdettiin myös Pauli Saastamoinen ja Jussi Kaivola.

Atleticon toisen puoliajan ehkäpä paras paikka osui kamppailun 79. minuutille. Kustaa Käki ja Mikko Huupponen pelasivat hienolla seinäpelillä pallon puolustuksen selustaan ja Jesse Ketonen oli boksin sisälle veskarin kanssa nokikkain. Varmasta maalipaikasta huolimatta sijoitusyritys suuntautui kuitenkin liiaksi päin ja tilanne kuivui kokoon. Jesse oli lähellä johto-osumaa myös 86. minuutilla, kun Akanin vippi tavoitti Jessen linjan takaa ja tämän nostokin lähti sähäkästi yli vastaan tulleen veskarin. Pallo kuitenkin lipui muutamia metrejä ohi.

Ottelun ratkaisu nähtiin lisäajalla ja ikävä kyllä tuomarin toimesta. Ensimmäisen puoliajan hyvin viheltänyt, mutta toisella jaksolla selkeästi tatsinsa kadottanut päätuomari ei ollut puhaltanut yhden yhtä käsivirhettä koko kamppailussa, vaikka niitä oli nähty useampikin kappale ja LPS:n puolustaja kertaalleen jopa estänyt Ketosen läpiajon pään yläpuolelta kädellään. Sen sijaan loppuvaiheissa tuomari päätti tehdä kovan ratkaisun ja viedä pallon käsivirheestä pilkulle, vaikka Ilkka Taipaleen käsi oli ollut käytännössä kropassa kiinni eikä ollut muuttanut juurikaan pallon lentorataa. Pallo siis pilkulle ja sen taakse Kiffenistä lainattu Kevin Ingoli. Ingoli ei erehtynyt vaan sijoitti pelivälineen varmasti maalin oikeaan laitaan ja aloitti samalla LPS:n juhlat.

1-2-osuma jäi lopulta käytännössä viimeiseksi tilanteeksi tuomarin viheltäessä pelin päättyneeksi heti seuraavassa hyökkäyksessä. Vaikka tuloksella ei Atleticon kannalta ollutkaan enää merkitystä, jäi viimehetkien pilkku luonnollisesti harmittamaan. Epäjohdonmukaisesti toimineen tuomarin lisäksi oli toki myös peiliin katsomisen paikka, sillä ensimmäisen puoliajan erinomaiset tontit ja laukaukset (n. 15-4 Atleticon eduksi) olisivat lähtökohtaisesti pitäneet riittää useampimaaliseen voittoon. Sen sijaan Atletico tuhlasi tukun loistopaikkoja ja tarjosi toisella puoliajalla vierailijalle liian hyvät mahdollisuudet voittomaalin tekemiseen.

Jos jotain positiivista hakee, niin ensimmäisen jakson esitys oli vahva ja Akatemia-pelureiden sisääntulo muutamia kommunikaatiovirheitä lukuun ottamatta erittäin vahva. Myöskään akuutti pelaajapula ei lopulta näkynyt malmilaisotteissa juuri normaalia enempää.

Seuraavaksi vuorossa on sitten kauden viimeinen ottelu, kun vastaan asettuu lohkojumbo ja tippumisensa jo varmistanut SAPA. Ottelu pelataan tulevana lauantaina klo 16:15 Töölön Pallokentällä.

Tähtipelaajapisteet

Kustaa Käki: Kentän ehdoton kuningas ja täysin pitelemätön laidallaan.
Mikko Huupponen: Kovat kilometrit keskikentän keskustassa. Erittäin vahva esitys.
Aku Vapaa: Ensimmäinen täysi nelivitonen sitten ylikunnon. Viitteitä Akun kyvyistä ja potentiaalista oli jo selkeästi nähtävissä.