Kolmonen: HerTo – Atletico Malmi 1-2 (0-0)

Maalit

0–1 Janne Hampaala (Henri Mattsson) 58’
0–2 Mikko Kouri 81’
1–2 Tatu Kallio (Jonne Saarelainen) 85’

Tilastot

150811 HerTo

Avaus

Lauri Nurmi (MV)
Henri Mattsson
Mikko Kouri
Iiro Helinen
Pauli Saastamoinen 46′ Jesse Ketonen
Janne Hampaala (C)
Mikko Huupponen 69′ Jani Hannula
Ville Ruuska
Kustaa Käki
Jukka Haarala 69′ Roni Tran
Jonne Ketonen 78′ Aku Vapaa

Muut vaihtopelaajat

Timo Kinnunen

Raportti

Atletico lähti tiistain HerTo-otteluun hyvässä myötätuulessa. Takana oli neljä vakuuttavaa voittoa ja tuoreessa muistissa vielä illan kotijoukkueelle tarjottu todellinen turpasauna Mosan illassa kevätkierroksella. Malmilaisilla oli myös varsin hyvä rekordi keskinäisistä otteluista viime vuosilta, joten ennakkosuosikin viitta koristi Tico-harteita ansaitustikin.

Kokoonpanopuolella pieniä haasteita toi jälleen maalivahtiosasto, josta puuttuivat alkukauden aikana suurinta vastuuta kantaneet Elis Rintala ja Rolf Ermilä. Apu löytyi kuitenkin läheltä, kun jo kahdesti nollapelin tällä kaudella pelannut Lauri Nurmi nostettiin Akatemiasta Atletico-maalille. Myös Samu Nurminen ja Antti Säynätkari jatkoivat loukkaantuneina, eikä pelikiellossa olleen Akan Okomohin tai viime otteluissa vakuuttaneen Jani Putkosenkaan nimeä löytynyt tällä kertaa lapulta. Kokoonpanossa oli kuitenkin 16 nimeä ja tulivoimaa myös penkillä pelaaja-valmentaja Timo Kinnusen jätettyä mm. itsensä ja joukkueen maalipörssiä johtavan Jesse Ketosen penkin puolelle. Avauksessa nähtiin myös mielenkiintoisia muutoksia Mikko Kourin avattua pitkästä aikaa topparina ja Ville Ruuskan noustua pykälää ylemmäksi normaalitonttiinsa nähden.

Ottelu alkoi vahvassa malmilaiskomennossa aivan kevätkierroksen kamppailun tapaan. Tico hallitsi palloa ja hyödynsi huippukuntoisen Myllypuron nurmen antamia mahdollisuuksia rakenteluissaan. Jo neljän minuutin kohdalla avausmaali oli enemmän kuin lähellä, kun pallo pelattiin vaihteeksi laidalla aloittaneen Kustaa Käen jalkaan. Tämä ajoi voimakkaasti maalille ja ohitti jo veskarinkin, mutta jonkinlainen sijoituksen ja syötön välimallilta näyttänyt tuikkaus katkaistiin herttoniemeläisten toimesta ennen maaliviivaa.

12. minuutilla puolestaan Jukka Haarala katkoi HerTo-pelaajien syöttelyn alakerrasta ja pääsi jo nokikkain kotijoukkueen veskarin kanssa, mutta Tony Kaukomaa veti pidemmän korren vedon suuntautuessa liiaksi päin. Hetkeä myöhemmin Jonne Ketonen kokeili onneaan, mutta nosto kilpistyi lopulta Kaukomaan näppien kautta tolpan ulkoreunaan ja siitä kulmaksi.

Alkupuolisko mentiinkin lopulta sekä tilanteiden että ottelun hallinnan kannalta täysin malmilaiskomennossa. Vierailija painoi voimakkaasti ja loi näiden edellä mainittujen lisäksi muutamia puolittaisia tilanteita. Myös kulmapotkuja siunaantui pelkästään jo ensimmäisellä puoliajalla yhteensä kahdeksan kappaletta, joten avausmaali oli enemmän kuin lähellä.

Noin 30 minuutin pelin jälkeen ottelu alkoi kuitenkin tasoittua ja HerTo ottaa kolmen miehen keskikentän keskustallaan entistä enemmän otetta. Atleticolla riittikin haastetta saada siitä eteenpäin tilanteita luoduksi, vaikka yhtälailla, ei HerTollakaan ollut koko ensimmäisellä jaksolla ainuttakaan maalipaikkaa, ellei sellaiseksi laske aivan lopussa Tatu Kallion sivuverkkoon laukomaa, varsin vaaratonta tilannetta.

Toinen jakso jatkui samankaltaisissa merkeissä. Pallonhallinta tasoittui ja paikoin Atletico oli jopa altavastaajana, vaikka edelleenkin pallonhallinta oli kotijoukkueella todella näennäistä. Malmilaiset puolestaan loivat tasaiseen tahtiin maaliin oikeuttavia paikkoja. Mm. 52. minuutilla Mikko Huupponen ja Janne Hampaala syöttelivät kahdestaan herttoniemeläispuolustuksen rikki ja pelasivat vielä Jonne Ketoselle avopaikan noin pilkun ja vitosen viivan puolivälistä. Aivan vapaasta tontista huolimatta Jonne aikaili sekunnin murto-osan liikaa ja pakin pienestä ahdistelusta johtuen laukoi aavistuksen ohi.

Hetkeä myöhemmin HerTon Jori Perovuo pääsi vapaasti puskemaan sivuvapariin etualueelta, mutta pusku meni kuitenkin selvästi leveäksi.

Avausmaali syntyi lopulta ottelun 58. minuutilla, kun pallo pelattiin läpi ottelun hienoja esityksiä vasemmalla laidallaan tarjoilleelle Henri Mattssonille. Tämä haki oikean (!) jalkansa vapaaksi ja keskitti roikkupallon puolustuslinjan ja HerTo-veskarin väliin, johon samanaikaisesti liukui hienon pystyjuoksun keskikentältä tehnyt Janne Hampaala. Pieni hyppy ja kurotus, jonka jälkeen pallo upposikin Kaukomaan längeistä sisään ja Atletico johti 0-1!

Tasoitus ei ollut myöskään kaukana, kun muutama minuutti avausmaalista varsin haastavaksi pideltäväksi tiedetty Kallio pääsi jälleen puskemaan maalin lähietäisyydestä oikealta tulleeseen keskitykseen. Tällä kertaa Nurmi joutui jo torjuntatöihinkin ja nosti hanskoillaan riittävän keskelle suuntautuneen pallon yli yläriman.

67. minuutilla nähtiin sitten ehkäpä ottelun puhutuin tilanne. Pallo pyöri jälleen malmilaisboksissa ja otti osumaa Leego Hampaalan melko suoraan 90-asteen kulmassa olleeseen käteen. Tämä ei varmastikaan tarkoittanut pelata palloa kädellä, mutta osuma ja siitä seurannut pallon suunnanmuutos eivät jääneet edes malmilaispenkillä huomaamatta. HerTo vaati jo pilkkua, mutta tuomari säästi Ticon pahalta. Protesti oli näin keltaisin silmälaseinkin katseltuna melko aiheellinen, toisin kuin vaikkapa hieman myöhemmin Vinh Tramin näyttävä sukellus boksissa ja siitä seurannut huutomyrsky. Vaihteeksi siis Atleticokin pääsi hyötymään tuomareiden suosiollisuudesta.

Viimeisen parinkympin aikana Jesse Ketonen pääsi vielä pariin otteeseen käyttämään nopeuttaan ja laukomaan lähietäisyydeltä, mutta sihti ei ollut tarpeeksi tarkka. HerTokin laukoi ja rakenteli tilanteita pääasiassa kulmapotkuistaan, mutta malmilaisten uhrautuvaa puolustustyöskentelyä oli ilo seurata. Niinpä maalilla pelannut Nupe Nurmi ei joutunut edes venymään pallojen tielle.

Ratkaiseva ja vapauttava 0-2-maali tuli puolestaan aavistuksen puskista. Jesse oli jälleen irtautumassa puolustuksesta, kun häntä kopautettiin tylysti jaloille noin kahdessakympissä. Tuomari vihelsi tilanteesta vapaapotkun ja pallon taakse asettuivat Mikko Kouri ja Kustaa Käki. Vaihtopenkin yllätykseksi laukaus lähti ensimmäisen jalasta, ja millainen laukaus sieltä lähtikään! Kovista pystypalloistaan tunnettu ”Futis-Koopa” laittoi muurin oikealta puolelta kierteisen pallon suoraan oikeaan yläkulmaan ja siitähän riemu repesi!

Tuttuun tyyliin loppuun saatiin kuitenkin täysin tarpeetonta jännitystä. Atletico nimittäin onnistui imaisemaan yhden kahdesta maalia päin suuntautuneesta yrityksestä juuri kriittisellä hetkellä pelikellon näyttäessä 85. minuuttia. Kulma purettiin oikealle, josta jälkitilanteesta keskitys löysi Tatu Kallion olkapään ja siitä vasemman alanurkan.

Vähälukuisten HerTo-fanien toiveet tasoituksesta ehtivät jo nousta korkealle ja osin sille oli aihettakin, sillä kotijoukkue sai loppuun vielä pienen myllytyksen aikaiseksi, vaikka painostus ei lopulta tuonutkaan kaukolaukausylärimaa parempaa tulosta. Kun Atletico, ja erityisesti sisään vaihdetut Roni Tran ja Jesse Ketonen eivät lopulta pystyneet käyttämään vastahyökkäysten suomia huippupaikkojaan, taputeltiin ottelu lopulta päätökseen tiukalla yhden maalin marginaalilla – onneksemme kuitenkin Atleticon eduksi.

Kevään kaltaisia murskajaisia ei siis nähty, eikä ihme, sillä kotijoukkue oli selkeästi vahvemmalla miehityksellä liikenteessä. Alun malmilaishallinta tasoittui, eikä lopun painostuksen myötä tasapelikään olisi ollut huutava vääryys. Kun tässä kauden mittaan on rutistu tuomareista ja moitittu huonoa onnea, niin tällä kertaa myös jalkapallojumalat olivat malmilaisten puolella, sillä nopeasti laskettuna kolme rikettä tai käsivirhettä boksissa olisivat voineet joidenkin kirjoissa tuoda rangaistuspotkuja herttoniemeläisille. Toisaalta kotijoukkue ei saanut ottelun aikana kuin kaksi laukausta maalia kohden Atleticon tuhlaillessa avopaikkojaan totuttuun tyyliin oikein urakalla. Vaaralliset tilanteet ja tilastojen osoittama paremmuus riittivät siis lopulta ehkä juuri ansaittuunkin yhden maalin voittoon.

Kolme pistettä ja viides peräkkäinen voitto tiesivät myös sitä, että Atletico varmisteli asemiaan lohkokakkosena. Johto TuPSiin venähti jo neljään pisteeseen heidän hävittyään Sibbolle ja toisaalta ero ykkösenä olevan EsPaan kaventui 10 pongoon melkoisessa karkuasemassa olevan espoolaisryhmän jäätyä maalittomaan tasapeliin I-HK/OMV:n kanssa. Seuraava ottelu tuleekin olemaan juuri EsPaa vastaan ja näyttää varmasti loppukauden suunnan. Voitto siitä ja yhtäkkiä noususta saadaan vielä tiukka taistelu. Tappio taas tietäisi melko suurella varmuudella nousujunan karkaamista.

Syksyn kiinnostavin ottelutapahtuma koetaan siis lauantaina 22.8. klo 14:45 alkaen, kun EsPa saapuu Atleticon vieraaksi Pukinmäen nurmelle.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Kouri: Vahva paluu avaukseen. Voittomaali ja ehjä ysikymppinen sekä hyvää pelinavausta topparina.
Henri Mattsson: Syötti avausmaalin ja jakeli muutenkin loistopasseja laidalta. Ehkäpä Henan kauden vahvin esitys.
Janne Hampaala: Vahva ysikymppinen keskikentän ytimessä täydentyi vielä hienolla avausmaalilla.