Kolmonen: FC Vantaa – Atletico Malmi 1-2 (0-1)

Maalit

0-1 Kustaa Käki (Jukka Haarala) 24′
0-2 Kustaa Käki (Ville Ruuska) 52′
1-2 Jyrki Juvonen 69′

Tilastot

150730 FC Vantaa

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen
Iiro Helinen
Akan Okomoh kp
Ville Ruuska
Kustaa Käki
Mikko Huupponen (c)
Jonne Ketonen
Jani Hannula 78′ Aku Vapaa
Jonne Ketonen 60′ Simo Dahir
Jukka Haarala 60′ Roni Tran 90+4′ Mikko Kouri
Jani Putkonen 70′ Miro Rissanen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Voitokas HIFK/2-ottelu käynnisti syyskierroksen hieman erilaiseen sävyyn kuin kevät oli startannut. Samaa putkea lähdettiin jatkamaan myös lyhyellä vierasmatkalla Vantaan Tikkurilaan. Agendalla oli tälläkin kertaa revanssi kevään farssille, olihan aikainen ulosajo ja kaksi hienoa vaparimaalia vieneet pisteet hieman yllättäenkin silloisille vierailijoille. Kolmen kuukauden aikana asetelmat olivat kuitenkin vaihtuneet; Atletico kohonnut sarjataulukossa lähelle kärkeä ja FC Vantaa puolestaan valahtanut putoamisviivan heikommalle puolelle hyvästä alustaan huolimatta.

Kokoonpanopuolella pienoisia murheita toivat Janne Hampaalan korttitilin täyttyminen, Timo Kinnusen ja Jesse Ketosen lomareissut sekä erinäinen määrä loukkaantumisia oikeastaan kaikilla kentän osa-alueilla. Kokoonpano oli kuitenkin viime viikon tapaan vahva ja nimekäs.

Myös ottelun alku oli keltapaidoilta vahva tihkusateen kastelemalla baanalla. Keltapaidat ottivat samantien pelivälineen hallintaansa eivätkä päästäneet kotijoukkuetta siihen käsiksi kuin ajoittain. Kuvaavaa oli ehkäpä se, että FC Vantaa sai ensimmäisen syötön omille vasta 8 minuutin ja 10 sekunnin pelin jälkeen. Sinä aikana Atletico ehti luoda myös vaaratilanteita, esimerkiksi ottelun toisella minuutilla, kun Jukka Haaralan keskitys oikealta meinasi painua etukulmasta sisään (tuloksena tolppa), eikä Jani Hannulan riparipallokaan heikompi ollut (vastustaja heittäytyi kuitenkin väliin).

Kymppiminuuttia myöhemmin, ottelun 12. minuutilla, Mikko Huupponen antoi vaarallisen sivuvaparin vasemmalta kohti takatolppaa. Iiro Helinen ennätti ensimmäisenä jatkamaan sitä jalallaan etualueelta, mutta ohjaus suuntautui liiaksi maalivahtia päin. Mainio reaktiotorjunta piti tuloksen vielä maalittomana.

Vaikka pallo pysyikin tehokkaasti malmilaisilla, ei hallinta näyttänyt tuottavan kuitenkaan tulosta. Joukkue piti palloa näyttävästi keskustassa ja löysi pelaajia hyvin myös laidoilta, mutta Vantaa piti pakkansa tiiviinä, eikä päästänyt ticolaisia muotonsa sisälle kuin yksittäisillä pistopalloilla. Toisaalta Atletico liikutti pelivälinettä paikoin liian hitaasti ja tyytyi rakentelemaan tilanteensa rauhassa ilman suurempaa kiirettä. Vantaa taas pääsi muutamaan otteeseen hyvään pallonriistoon ja siitä nopeaan vastahyökkäykseen, mutta malmilaiset olivat hereillä ja käynnistivät samantien prässipelaamisensa, mikä esti kotijoukkuetta luomasta oikeastaan yhtään vaarallista maalipaikkaa ensimmäisellä jaksolla. Syötöt omillekin kun tuntuivat edelleen olevan kortilla.

Maltti hyökkäyspäässä tuotti myös hedelmää, kun ottelun 24. minuutilla vasta viime viikolla debytoinut Kustaa Käki komisteli maalitilastojaan illan avausosumalla. 1-0-maali syntyi oikealta laidalta, jossa Ville Ruuskan laitanousun ja Jani Hannulan jatkon kautta Jukka Haarala haki palloa vastaan. Tämä tiputti pelivälineen noin parissa kympissä vierellään olleelle Kustille. Kusti sai jalan vapaaksi ja pamautti oikealla ulkosyrjällään kovan kudin kohti vasempaa yläkulmaa. Laukaus oli sen verta tarkka, ettei veskarilla ollut mahdollisuuksia ehtiä väliin, ja siispä Atleetit johtivat ansaitusti.

Sama mies oli asialla kymmentä minuuttia myöhemmin noin samoilta kohdilta, mutta tällä kertaa veskarin näpit ylsivät kohti vasenta alakulmaa lähteneen vedon tielle. Maali roikkui kuitenkin tietyllä tapaa ilmassa, sillä parin minuutin sisään vielä Jonne Ketonen ja Jani Putkonen pääsivät koettamaan onneaan: ensimmäinen laukoi lähietäisyydeltä huippupaikasta huolimatta päin veskaria ja jälkimmäinen taas ohitti läpiajossa jo veskarinkin, mutta syöttö taaksepäin oli Haaralalle liian haastava hallittavaksi ja tilanne kuivui kasaan. 1-0-lukemat jäivät myös taukotilanteeksi, eikä lisämaaleja nähty.

Toinen nelivitonen alkoi niin ikään Atleticon hallitessa kenttätapahtumia, eivätkä lisämaalit olleet kaukana. 47. minuutilla Jonne Ketonen sai pallon keskustassa ja pyrki rohkeasti eteenpäin. Muutama ohitus, kova tempokuljetus ja yhtäkkiä Jonne oli purjehtinut yksin puolikentästä boksiin saakka. Siellä vielä veskarin ohitus ja maali ammotti jo tyhjyyttään. Viimeinen kosketus oli kuitenkin aavistuksen kova ja vierellä ”näätäilystään” tunnettu Jani Hannula, joka käytti vanhemman oikeutta ja haki ratkaisua ykkösellä. Pienestä kulmasta johtuen veto kilpistyi kuitenkin sivuverkkoon ja maali jäi syntymättä.

52. minuutilla sellainen puolestaan nähtiin, kun vantaalaisten protestoinnista huolimatta Atleticolle tuomittiin vapaapotku vaihtopenkkien vierestä oikealta laidalta. Vapari lähti lyhyenä eteenpäin, jossa Ville Ruuska teki hyvän pystynousun hakien päädystä keskityspaikan. Valtaosa pelaajista juoksi kohti etutolppaa, mutta taka-alueelta löytyi yksinäisenä Kustaa Käki, jonka myös Rudin korkea roikkupallo tavoitti. Takatolpalta vielä varma sijoitus sisäsyrjällä maaliin ja 2-0-johto näki päivänvalon.

Heti perään Atleticolle tarjottiin mahdollisuutta tappaa peli, kun pallo pelattiin oikealta laidalta jälleen keskustaan. Jukka Haaralan ruuti oli kuitenkin märkää, sillä 1 vs. 1 -tilanne nokikkain veskarin kanssa päätyi heikkoon vetoon päin vantaalaismolaria.

Peli pysyi tuon jatko-osuman jälkeen hyvin malmilaisten hallussa, mutta katsomossa pahaenteisimmät ehtivät jo manailla nopeaa kavennusta ja sitä yleensä seuraavaa ”housuunpaskomista”. Eikä aikaakaan, kun manaus kävi toteen. Omaa kardinaalimunausta seurasi tuomarin virheelliseltä näyttänyt tuomio ja sitä myöten ulosajo, mikä johti myös kavennukseen. Noin 66. minuutin pelin jälkeen topparit pallottelivat keskenään alakerrassa ja Iiro Helisen syöttö osoittautui liian haastavaksi topparipari Akan Okomohille. Akan pomputti pelivälinettä edessään ja vastustajan laitalinkki ennätti väliin. Sitä seurasi vantaalaispelurin läpiajo ja Okomohin ja kiinniotto. Vaikka penkille ja katsomoon näytti siltä, että Akan pääsi rinnalle ja onnistui horjuttamaan päätä lyhyempää kotijoukkueen peluria rehellisesti olkapää toista vasten, näki tuomari hyökkäävän pelaajan kaatumisessa rikkeen. Siispä suora punainen kortti Akanille ja vapaapotku kotijoukkueelle aivan boksin rajan tuntumasta.

Protestoinnista huolimatta Atletico jatkoi kevään keskinäisen ottelun ottelun tapaan yhden miehen vajaalla ja tarjoili vaarallisista vapaapotkuistaan tunnetulle Vantaalle mahdollisuuden kavennukseen. Edellisottelussa joukkue onnistui vapareista kahdesti ja myös tänään maaliputki jatkui vapaapotkun löytäessä tiensä muurin vasemmalta puolen maalin vasempaan nurkkaan. Rintalalla ei ollut paljon tehtävissä vantaalaisten ottelun ainoassa vedossa maalia kohden.

Loppu olikin sitten enää viivytystaistelua. Atleticolla säilyi edelleen pallonhallinta ja paremmasta joukkueesta ei ollut epäselvyyttä vajaallakaan, mutta vantaalaiset saivat selvästi lisävirtaa maalistaan. Lisäksi malmilaisten hyökkäyspelaaminen muuttui entistä haastavammaksi valmennusjohdon reagoitua ja korvattua toisen hyökkääjän (Jani Putkonen) topparilla (Miro Rissanen). Loppupuolella Atletico pääsi vielä muutamaan otteeseen hyville tonteille, mutta totuuden nimissä tasoituskaan ei ollut kaukana. Vaikka vantaalaisille ei tosiaan siunaantunut yhtäkään muuta vetoa maalia kohden, kolisuttivat he kertaalleen tolppaa ja onnistuivat tuomaan sydämentykytyksiä myös muutamilla keskityksillä ja sivuvapareillaan.

Atletico kuitenkin kesti ja taisteli urhoollisesti, vaikka sekä Vantaa että hyvin ottelun aloittanut, mutta toisen puoliajan aikana molempiin suuntiin kummallisia varoituksia ja vapaapotkuja jaellut tuomaristo tekivätkin taistelusta vaikeaa. Lopussa puntteja tasoitettiin vielä vantaalaispelurin toisen keltaisen ja ulosajon myötä, mutta ticolaisten onneksi tuomari puhalsi pelin poikki viidennen lisäaikaminuutin jälkeen ja päästi vierailijan pitelemään sadetta kopin puolelle voittajina.

2-1-voitto toi siis Atleticolle ansaitut pinnat, mutta tyyli jätti vielä toivomisenvaraa. Joukkue oli täysin suvereeni kentällä ja tasoero varmasti jokaisen katsojan nähtävissä. Toisaalta maalipaikkojen rakentelu ja se viimeinen terävyys hyökkäyspäässä aiheuttivat harmaita hiuksia. Onneksi Käen kaksi osumaa kuitenkin pitivät Atleticon pään pinnalla ja toivat loppusijoituksia ajatellen tärkeät pisteet kotiin.

Ensi viikolla pelit jatkuvat taas Atleticon ”kotikentällä”, kun vieraaksi Puistolaan saapuu varsin ikäväksi vastukseksi kevätkierroksella osoittautunut TuPS. Koska joukkue taistelee samoista sijoituksista Atleticon kanssa, on kyseessä ehdottomasti yksi syksyn tärkeimmistä kamppailuista.

Tähtipelaajapisteet

Kustaa Käki: Kaksi maalia jälleen keskikentän keskustasta. Lisäksi korvaamatonta duunia molempiin suuntiin.
Ville Ruuska: Atletico-talismaania on ollut ikävä. Kesätauko tuli hyvään kohtaan, sillä Rudi vaikuttaa olevan jälleen huippukunnossa ja toi myös Vantaa-peliin oman erittäin vahvan panoksensa. Oli myös mukana luomassa molempia osumia.
Mikko Huupponen: Hupin vahvuudet näkyvät erityisesti puolustussuuntaan. Tappoi käytännössä täysin Vantaan pelinrakentelun ja menetti pallon ainoastaan muutaman kerran ottelun aikana.