Akatemian Kalle Niemen analyysi alkukaudesta: “Toivottavasti syyskaudella päästään näkemään eheämpi Akatemia”

Kauden alla Akatemian tavoitteeksi asetettiin säilyminen Vitosessa. Kohti sitä tavoitetta laajensimme hieman rinkiä ja harjoittelimme hieman ammattimaisemmin. Treenikausi meni kuitenkin melko alavireisesti tuloksellisesti, johtuen pitkälti pelitavan hakemisesta ja sen sisäistämisestä yksilötasolla. Oikeastaan myös ensi kertaa valmennuksella oli ylitarjontaa joillekin pelipaikoille, joka mahdollisti taktiset kokeilut peliryhmityksen ja pelipaikkojen suhteen.

Tämä säröinen valmistautuminen sitten hieman kostautui kauden ensimmäisissä peleissä, joissa otimme tiukat tappiot kovia kärkijoukkueita vastaan. Esimerkiksi kolmen alakerralla pelaaminen otettiin ehkä liiankin rohkeasti käyttöön. Muutaman pelin jälkeen sitten päätettiin palata tutumpaan 4-4-2 muodostelmaan, jolloin se selkiytti pelaamista ja siirsi pääpainon enemmän itse pelaamisen miettimiseen taktiikan ja peliryhmityksen sijasta.

Alkukaudesta myös sairaslista on ollut melko täynnä ja poissa peleistä on ollut useita ”avauksen” pelaajia. Toivottavasti syyskaudella päästään näkemään eheämpi Akatemia pelaajaresurssien puolesta. Taktiikan hakeminen yhdistettynä pelaajakierrätykseen poissaolojen takia on mielestäni suurin syy, miksi alkukauden peleistä ei saatu poimittua enempää pisteitä. Useat pelit olivat tasaväkisiä vääntöjä ja kentän reunalta näki selkeästi, että kaikki joukkueet ovat täysin voitettavissa, mukaan lukien POHU, joka johtaa lohkoa ylivoimaisella otteella. Tietynlainen henkinen kovuus ja johtajuus kentällä on myös voimavara, jota täytyy saada kehitettyä. Joitain tilanteita, maaleja ja pelejä hävittiin puhtaasti pään sisällä.

Lohkon yleistaso on ollut erittäin tasokas. Joukossa ei ole lainkaan heittopussijoukkueita, kuten alemmissa divisioonissa. Jokainen piste pitää ansaita ja takki auki ei voi lähteä kukaan ketään vastaan. Vastustajat osaavat pelata taktisesti paljon paremmin, kuin edellisvuotiset, erityisesti puolustussuuntaan. Maalinteko ja maalipaikoille pääseminen on vaikempaa, vastustajien sumputtaessa oman päädyn tehokkaasti ja olemalla vahvoja kaksinkamppailuissa. Mutta myös puolustuksessa pitää olla koko ajan tarkkana. Pienikin herpaantuminen, sijoittumisvirhe, väsähdys tai kommunikaatiovirhe ja vastustaja rokottaa siitä heti.

Akatemia on mielestäni kehittynyt pelillisesti huomattavasti ja ajoittain nähdään erittäin tasapainoista ja näyttävää jalkapalloa, mutta valitettavasti taso pelien sisällä heittelee vielä liikaa. Ja peliajan ollessa 90min, ei riitä että pelaamme 50-60 minuuttia hyvin. Kun asia saadaan korjattua, uskon pistesaldomme nousevan myös huomattavasti.

Syyskaudelle saamme toivottavasti mukaan kaipaamamme sairaslistalaiset. Arto ”Jari” Viinikka on vielä katsomaton kortti laitapelissä, kunhan hänet saadaan kuntoon. Joni ”Mela” Meramo osallistui vain muutamaan peliin, mutta täysikuntoisena on ehdoton joukkueen tähtipelaaja. Santeri Kunttukin mahdollisesti vielä saadaan parsittua kasaan jossakin vaiheessa, jolloin vastustajan verkot alkavat varmasti heilua. Jo pelkästään näiden apujen avulla joukkue saadaan kovaan iskuun. Mutta myös vielä Jani ”Kuula” Lehden siirtyminen Atleticosta Akatemiaan antaa valmennukselle erinomaisen pelinappulan hyökkäyspelaamiseen ja tuo kentälle roppakaupalla taisteluilmettä ja tahtoa.

Kevätkauden onnistujista Masi Mailammi raataa keskikentällä jokaisessa pelissä Man of Match -meiningillä toivottavasti myös läpi koko syksyn. Kun Ilkka ”Zimi” Taipale ja Juha-Matti ” Daddy” Leinonen saadaan myös herätettyä keskinkertaisten esitysten suosta täyteen loistoon, saadaan alakerta tilkittyä alkukautta huomattavasti paremmin. Maalivahtipeli on toiminut erinomaisesti ja uskon sen jatkuvan sillä radalla. Tehoja on varmasti annettavana vielä myös Ville ”Midi” Miettisellä ja Ville Salmella, jotka ovat kevätkaudella omaksuneet erinomaisesti puolustustaktiikan salat, mutta hyökkäyksessä on ollut tuskaista. Henri ”Tiki” Tikka toivottavasti edelleen jatkaa pirteällä jalalla maalipaikkojen järjestelemistä.

Eli hyvin pienillä yksilötason tsemppauksilla ja asioiden paikalleen loksahtaessa saamme kasaan erittäin vaarallisen Akatemian syyskierrokselle. Uskon vakaasti sarjapaikan säilyttämiseen, mutta meidän on saatava positiivinen alku syksylle. Ja uskon sen onnistuvan.

Kalle Niemi, Atletico Akatemian pelaajavalmentaja