Kolmonen: I-HK/OMV – Atletico Malmi 2-1 (1-0)

Maalit

1-0 oma maali 36′
2-0 Ilkka Kinnunen 50′
2-1 Iiro Helinen 85′

Tilastot

150604 I-HK OMV

Avaus

Rolf Ermilä (MV)
Henri Mattsson
Mikko Kouri 68′ Iiro Helinen
Antti Säynätkari
Samu Nurminen
Jaakko Peltonen 79′ Akan Okomoh
Mikko Huupponen
Jani Putkonen 59′ Simo Dahir
Roni Tran 46′ Jesse Ketonen
Jukka Haarala 63′ Patrick Purola

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala
Pauli Saastamoinen

Raportti

Kahden pelin härkäviikot käynnistyivät Kolmosen ottelulla Itä-Helsingin Kilvan alla pelaavaa ”Operaatio Meidän Vuotta” (OMV) vastaan. Vastustaja haki vielä avausvoittoaan, kun taas Atletico pyrki kasvattamaan neljän ottelun tappiotonta putkeaan yhdellä. Oman haasteensa toi myös mielissä kummitteleva lauantain Regions’ Cup -ottelu, joka pakotti säästelemään muutamia avainpelaajia liiemmältä rasitukselta. Siitä ja muutamista pitkäaikaisloukkaantumisista huolimatta kasassa oli jälleen täysi lapullinen vahvalla avauskokoonpanolla ryyditettynä.

Ottelun alkupuoli oli kauden selvintä Atletico-hallintaa. OMV ei tainnut päästä ensimmäisen neljän minuutin aikana kertaakaan edes omalta kenttäpuoliskoltaan pois, kun taas Atletico pyöritti peliä erittäinkin näyttävästi. Ensimmäinen vaaratontti nähtiinkin ottelun 8. minuutilla, kun Jani Putkonen irtautui vasemmasta laidasta ja pääsi nokikkain maalivahdin kanssa, mutta veto suuntautui kuitenkin räikeästi päin vastaan tullutta veskaria. Muutamaa minuuttia myöhemmin Jonne Ketonen jatkoi puolestaan Mikko Huupposen keskityksen päällään, mutta pusku jäi epätarkaksi.

Hyvästä hallinnasta ja selkeästi vahvemmasta peliesityksestä huolimatta myöskään Samu Nurmisen hienosti pedattu vetopaikka tai Roni Tranin tolppalaukaus eivät tuoneet muutosta tilanteeseen reilun puolen tunnin pelin jälkeen, joten kohti puoliaikaa mentiin odottavissa ja jännittyneissä tunnelmissa.

Atleticolle olisi ollut hyvä tilaisuus naulata ottelu heti alkuunsa näistä ja muista puolittaisemmista paikoista – mutta kuten arvata saattaa, I-HK hyödynsi sen puoliajan ainoan edes puolittaisen maalipaikkansa keltapaitojen tuhlaillessa omiaan. Kotijoukkue ei päässyt ensimmäisen nelivitosen aikana kertaakaan hätyyttelemään Rolf Ermilän vartioimaa maalia tai saaneet kunnollista, puolittaistakaan vetoa aikaiseksi. Sen sijaan 36. minuutilla tullut hieman vaarattomaltakin vaikuttanut keskitys pomppi boksissa, eikä Antti Säynätkarin purku suuntautunutkaan turvallisesti väljemmille vesille vaan heikon tatsin saattelemana kaaressa Ermilän yli ja pompun kautta maalin kattoon. Pitkin ottelua hyvin ääntä pitänyt I-HK-fanisektio räjähti tietysti suosionosoituksiin, joskin heidänkin reaktionsa vaikuttivat hieman hämmentyneiltä. Loppupuoliaika mentiin yhä Atleticon komennossa, mutta kuitenkin 0-1-tappiolukemissa.

Toiselle jaksolle valmennusjohto vaihtoi Roni Tranin sisälle Jesse Ketosen ja lähti hakemaan lisää pirteyttä ja nopeutta kärkeen. Vaihto ei kuitenkaan tuonut alkuun toivottua tulosta, vaan OMV hyppäsi kaikkien yllätykseksi kuskin penkille. Alun aggressiivisempi ote horjutti hetkeksi malmilaisryhmää, joka saikin olla vastaanottavana osapuolena ensimmäistä kertaa ottelussa. Pari kulmuria ja hieman käsivirheeltä haiskahtanut Mikko Kourin kauhaisu nostattivat kotikatsomon tunnelmia, mutta edes läheltä tullut vaarallinen puskuyritys ei tuonut lisäosumia.

Jälkimmäinen kulmista siirsi kuitenkin OMV:n jo 2-0-johtoon, kun maalinedushässäkässä samaisen malmilaistopparin selkään ajeltiin melko räikeästi ja pallo jäi pyörimään maalinedustalle. Tuomari ei kuitenkaan nähnyt tilanteessa ilmiselvää rikettä ja Ilkka Kinnunen pääsi viimeistelemään vitosen viivan tuntumasta.

Toinen maali oli tietysti takaisku Atleticon voittohaaveille, mutta päät eivät kuitenkaan painuneet, sen verran hyvin ottelu oli ollut tuota mustaa viisiminuuttista huolimatta Atleticon hallussa. Niinpä kavennusta haettiin voimallisesti, eikä se myöskään ollut kaukana, kun 54. minuutilla sekä Samu Nurminen että Jesse Ketonen pääsivät laukomaan hyvistä paikoista. Molemmilla kerroilla mainiosti pelannut Vili Kotro venyi maalillaan kuitenkin laukauksen tielle.

Atletico reagoi myös taktisesti nostamalla yhden toppareista ylös hyökkääjien tueksi ja siirtymällä hyökkäysvoittoisempaan ryhmitykseen. Pallo pysyi edelleen malmilaishallussa, mutta I-HK:n parkkeeraama bussi tuotti selkeitä vaikeuksia keltapaitojen puhkaisuyrityksille. Keskialueella pallo pyöri vielä mainiosti, mutta puolustuksen ja keskikentän välistä ei tuntunut löytyvän syöttösuuntia kuin ajoittain. Niinpä tilaa haettiin pidemmin syötöin ja keskitysyrityksin. Nämäkin kotijoukkue onnistui siivoamaan kuitenkin alkua paremmalla prosentilla. Ajoittaiset kotijoukkueen vastaiskut eivät toisaalta olleet vaarallisia, joten loppupuoli oli pitkälti yhtä päätä.

Kavennus antoi odottaa lopulta aina ottelun 85. minuutille, jolloin pieneen paineenpoikasen jälkeen Mikko Huupponen kokeili ensin onneaan laukauksella ja heti perään Samu Nurminen lähietäisyyden ohjauksella. Vasta kolmas kerta sanoi toden ja kärkeen nostettu Iiro Helinen niittasi riparilla sisään lähes maaliviivalla pyörineen pelivälineen. Tilanne tuossa vaiheessa siis 2-1.

Samainen mies oli paria minuuttia myöhemmin täydentää maalisaldoaan, mutta pienen pyörähdyksen jälkeen noin 25 metristä lähtenyt laukaus meni kuitenkin aavistuksen ohi. Tasoitusta ei tuonut myöskään hetkeä myöhemmin saatu keskialueen vapaapotku, jonka Henri Mattsson puski vain aavistuksen yli. Viidennellä lisäaikaminuutilla Helinen pääsi vielä kertaalleen koettamaan onneaan, mutta tuokin laukaus meni noin puolisen metriä leveäksi. Niinpä pongot jäivät itäiseen Hakkilaan ja OMV nelinkertaisti samalla aiemman pistesaldonsa.

Ottelusta jäi siis hyvin vähän kotiintuomisia. Alun vahva dominanssi ja selkeästi eduksi kirjatut maalipaikkalukemat ennustelivat jo helpohkoa voittoa, mutta surkea suorittaminen sekä hyökkäys- että puolustuspäässä yhdistettynä heikkoon tuuriin tarjosi kuitenkin I-HK:lle tarpeettoman hyvät mahdollisuudet luoda tarvittavat paikat voittoon. Kun tähän yhdistää vielä saamattomuuden maalinedustalla ja paikoin selkeän tasoeron malmilaisten hyväksi, jäi tappiosta varmasti paljonkin jossiteltavaa. Jos jotain hyvää haluaa hakea tuloksesta, niin tämänkaltaisen esityksen jälkeen varmasti sekä I-HK syyskierroksella että myös seuraavat kevätkierroksen vastustajat tulevat saamaan vastaansa todella ärsytetyn Atleetti-lauman.

Ensimmäinen tilaisuus ärsytyksen purkamiseen tulee jo tulevana lauantaina, kun Regions’ Cupissa vastaan asettuu FC Espoo. Ottelu pelataan Pukinmäen nurmella tuttuun tyyliin klo 14:45 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Huupponen: Keskikentän kaksinkamppailuissa täysin ohittamaton.
Simo Dahir: Toi vaihdosta sisään aimoannoksen lisää juonikkuutta ja rakenteli peliä sekä ylempänä että alempana keskikenttämiehenä.
Samu Nurminen: Vahva sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Hyvä esitys laidalla.