Kolmonen: Atletico Malmi – HerTo 10-0 (2-0)

Maalit

1-0 Jesse Ketonen (Samu Nurminen) 30′
2-0 Samu Nurminen (Timo Kinnunen) 40′
3-0 Jukka Haarala rp. 49′
4-0 Jani Putkonen (Akan Okomoh) 64′
5-0 Jonne Ketonen (Jesse Ketonen) 65′
6-0 Samu Nurminen (Jaakko Peltonen) 67′
7-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 72′
8-0 Jonne Ketonen rp. 84′
9-0 Akan Okomoh (Pauli Saastamoinen) 87′
10-0 Patrick Purola (Akan Okomoh) 89′

Tilastot

150516 HerTo

Avaus

Lauri Nurmi (MV)
Pauli Saastamoinen
Akan Okomoh
Iiro Helinen
Jani Hannula
Janne Hampaala 62′ Jaakko Peltonen
Mikko Huupponen 67′ Miro Rissanen
Samu Nurminen 67′ Patrick Purola
Timo Kinnunen (C) 51′ Jani Putkonen
Jukka Haarala 62′ Jonne Ketonen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala
Rolf Ermilä

Raportti

Viime viikon tuplavoitto pelasti Atleetit orastavalta tappioputkelta ja toi rutkasti itseluottamusta mentäessä jälleen kohti viikonlopun sarjapeliä. Tällä kertaa Mosan tekikselle vastaan asettui Herttoniemen Toverit, jonka kanssa Atletico oli vääntänyt useita tasaväkisiä otteluita viimeisten vuosien aikana. Sekä Kolmosessa että Kolmosen talvisarjassa pelatut kamppailut olivat päättyneet poikkeuksetta yhden maalin erolla suuntaan tai toiseen. Lauantaisestakin ottelusta pystyi siis hyvällä syyllä odottamaan erittäin tasaväkistä ja tiukkaa. Toisin kuitenkin kävi!

Muutamista harmillisista puolustuspään poissaoloista kärsineet Atleetit lähtivät otteluun kuitenkin hieman paremmalla liikkeellä. Ottelu aaltoili tuttuun tapaan päästä päähän pienellä tekonurmikentällä. Malmilaisryhmä oli lähellä maalintekoa heti 7. minuutilla, kun Jesse Ketonen päästettiin ensimmäistä kertaa täyteen vauhtiin linjan taakse. Ajo rangaistusalueen sisään ja laukaus veskarin ohi – ikävä kyllä kuitenkin tolppaan. Myöskään riparipallo ei tuottanut tulosta, kun Jukka Haaralan kuti kiipesi ylempiin kerroksiin.

Ensimmäisen vartin pienoisen Atletico-hallinnan jälkeen myös HerTo pääsi paremmin peliin mukaan. Vaaralliset kulmapotkut ja puolustuslinjan taakse pelatut pystypallot tuottivat selvästi päänvaivaa keltapaitojen puolustuksella, mutta toppariosaston Akan Okomoh ja Iiro Helinen olivat miehiä paikallaan.

HerTo ei ensimmäisellä jaksolla saanut juuri laukauksia maalia kohden, eikä liiemmälti ehtinyt myöskään tuhlailemaan ns. tuhannen taalan paikkoja. Eräs läheltä piti -tilanne nähtiin kuitenkin 21. minuutilla, kun vierailijan laitalinkki kiepautti itsensä vasemmalla puolustajasta ohi ja pelasi pallon matalana linjan taakse hyökkääjän juoksulinjalle. Pauli Saastamoinen ennätti kuitenkin liukumaan väliin ennen kuin HerTo-hyökkääjä pääsi yrittämään viimeistelyä melko herkullisesta paikasta.

HerTo sai ottelussa myös tukun sivuvapareita, mutta toisin kuin aiemmissa keskinäisissä peleissä, Atletico hoiti ilmataistot pelottavan kovalla prosentilla.

Ottelun avausmaalia saatiin odottaa lopulta niinkin pitkälle kuin ottelun 30. minuutille. Samu Nurminen sai pallon oikealla laidalla noin rangaistusalueen rajan kohdilla sivurajan tuntumassa. Viereltä löytyi Jesse Ketonen, joka ajautui kolmen vihreäpaitaisen väliin, mutta sai haettua jalan vapaaksi ja laukoi pelivälineen matalana etunurkasta sisään. Samalla Atletico siirtyi 1-0 johtoon.

Maali toi keltapaidoille lisää uskoa tekemiseensä ja seuraavan kympin aikana joukkue myllytti jatkuvasti herttoniemeläispäässä. Melkein heti avausosuman jälkeen Nurmiselle pelattiin loistopassi linjan taakse. Tämä harhautti ainoan häntä estelleen puolustajankin ja eteni jo boksin kulmille kohti maalivahtia. Kosketus oli kuitenkin aavistuksen liian kova ja vastaan tullut HerTo-veskari ehti ohitusyrityksen tielle.

Samainen herra oli paria minuuttia myöhemmin jälleen tekopaikoilla, kun Jesse Ketosen ja Nurmisen yhteistyö petasi maalipaikan vitosen viivalla vain veskari edessään. Vierailijoiden pelastukseksi linjatuomari oli kuitenkin ehtinyt liputtaa tilanteen paitsioksi.

Nurmis-show jatkui jälleen 36. minuutilla, kun tällä kertaa vasemmasta laidasta lähtenyt hirmuinen pommi oli tippua yläriman alle, mutta Saarnio HerTo-maalilla onnistui nostamaan pallon vaivoin kehikkojen yli. Montaa tonttia Samu ei kuitenkaan enää tarvinnut, sillä 40. minuutilla kauden ensimmäistä peliään pelannut pelaaja-valmentaja Timo Kinnunen löysi Nurmisen nostollaan linjan takaa ja tämä jatkoi pallon päällään yli ja ohi vastassa olleen maalivahdin. Lukemat jo 2-0!

Ensimmäisen nelivitosen loppupuolella Mikko Huupponen pääsi vielä koettamaan onneaan vapaapotkusta hyviltä etäisyyksiltä, mutta veto viuhui todella pahasti yli. Niinpä tauolle mentiin Atleticon kahden maalin johtoasemissa.

Toinen jakso käynnistyi vauhdikkaasti. HerTo loi alkuun pienen paineenpoikasen malmilaisboksiin, kun vaarallinen sivuvapari jäi pyörimään lähietäisyyksille ilman, että kukaan pääsi sitä purkamaan. Samalla Nurmi pääsi oikeastaan ensimmäistä kertaa venyttämään herttoniemeläisvedon tielle. Läheltä lähtenyttä sijoitusyritystä seurasi torjunta ja kulmapotku, joka sekään ei tosin tuottanut tulosta.

49. minuutilla vihreäpaitojen maailma synkkeni. Jesse Ketonen sai pallon selkä maalia kohden keskialueella, näki Janne Hampaalan oikein linjan taakse ajoitetun taustanousun, pelasi tämän läpi ja jäi katseellaan seuraamaan, kun “Leego” harhautti vielä Saarnion ja oli laittamassa palloa jo tyhjiin. Herttoniemeläisten Hannes Similä kuitenkin pyydysti viikatetaklauksellaan Hampaalan ja esti varman maalipaikan. Tuomarilla ei ollut tilanteessa juuri muuta mahdollisuutta kuin viedä pallo pilkulle ja poistaa Similä suoralla punaisella.

Rangaistuspotkua laukomaan asteli Jukka Haarala, jonka pitkä vauhti ja tarkka alakulmalaukaus pysähtyi Saarnion hyppysiin. Vaihtopenkillä kiroiltiin jo hienoa torjuntaa, mutta maalilinjalla päivystänyt avustava erotuomari heilutti lippuaan ja lähti juoksemaan kohti keskiviivaa. Pallo oli ylittänyt vaivoin maalilinjan ja siten 3-0-osuma näki päivänvalon!

HerTo jatkoi tästä eteenpäin ottelua yhden miehen vajaalla ja kalkkiviivojen ulkopuolelle oli havaittavissa jo selkeää turhautumista sekä tappioasemaa että yleistä pelitilannetta kohtaan. Pallo vietti entistä enemmän aikaa Atleticon hyökkäyspäässä ja myös keskialue pysyi tiukasti Tico-hallinnassa.

Valmennusjohto näki tässä kohtaa tilaisuutensa käynnistää vaihtorumbaa ja ensimmäisen 20-minuuttisen aikana Kinnunen, Hampaala ja Haarala korvattiin Putkosella, Peltosella ja Jonne Ketosella. Varsinkin nuoremman Ketosen ja Peltosen sisääntulo toi heti tulosta. Viiden ensimmäisen peliminuuttinsa aikana kumpikin herra pääsi todistamaan kentän puolelta yhteensä kolmea osumaa: 4-0 syntyi vielä Japu Putkosen jalasta, kun Okomohin kulmapotku pelattiin lyhyenä boksin rajalle. Tarkka sijoitus vasempaan alakulmaan upposi kuin lämmin veitsi voihin. Viideskin osuma upposi samaan kulmaan Jesse Ketosen pelattua veljensä läpiajoon. Veskari oli hyvin tilanteessa mukana, mutta ei ehtinyt Jonnen tarkan sijoituksen tielle. 6-0-maali syntyi puolestaan Jaakko Peltosen esityöstä ja Samu Nurmisen hienosta laitanoususta, jonka päätteeksi boksiinajo ja laukaus tavoitti maalinsa pelikellon näyttäessä 67. minuuttia.

Nurminen palkittiin maalistaan vaihtokomennuksella erinomaisesti keskialueella operoineen Mikko Huupposen jalanjäljillä. Tilalle tulivat hyökkäyspäähän Patrick Purola ja puolustukseen Miro Rissanen.

Kuudessa nollassa HerTo oli jo totaalisen kyllästynyt asemaansa, mikä avasi luonnollisesti lisää maalipaikkoja Atleticolle. Tilanteita syntyikin liukuhihnalta ja loppuvaiheiden kannalta isoin kysymys oli, että rikkoutuisiko Atleticon edellisvuoden maaliennätys Kolmosessa (syyskierroksen voitto EBK:sta lukemin 9-0)?

Seuraavana maalintekovuorossa oli illan toisen osumansa iskenyt ja jatkuvasti harmia herttoniemeläispuolustukselle aiheuttanut Jesse Ketonen. Velipoika tarjoili vanhemmalle Ketoselle pallon maalinedustalle, josta pieni tökkäys riitti ohittamaan muutaman millisekunnin myöhässä tilanteeseen tulleen Saarnion.

Myös HerTolla oli ajoittaiset saumansa Atleticon lepsuillessa puolustussuuntaan. Tolppaa lähemmäksi joukkue ei kuitenkaan päässyt ja vasta alkulämpöjen jälkeen pikakomennuksella maaliin hälytetyn Nurmen nolla pysyi.

Toisessa päässä ei oltu puolestaan niin onnekkaita, kun 84. minuutilla nähtiin vielä toinenkin ulosajo ja rangaistuspotku. Jesse Ketonen oli jo tuttuun tyyliinsä läpiajossa, jonka vierailijoiden Matti Tamminen joutui pysäyttämään rangaistusalueella kielletyin ottein. Pallo jälleen pilkulle ja vihreäpaitaisille illan toinen suora punainen. Päätös oli tuomarilta kova, mutta jälleen kerran täysin ansaittu, estihän Tamminen jälleen yhden ”varman” maalin syntymisen.

Pilkusta omia maalisarakkeitaan komisteli Jonne Ketonen, jonka laukauksen veskari aavisti väärään kulmaan. Lukemat tuossa kohtaa jo 8-0.

Viimeisen kympin aikana maalinteossa onnistuivat vielä Okomoh, Pauli Saastamoisen hienosta keskityksestä sekä Purola, Okomohin antamasta sivuvaparista. Näin kymmenen maalia saatiin täyteen ja sitä kautta se kaivattu maaliennätys rikottua!

Matsi ratkesi luonnollisesti tuomarin jakelemiin ulosajoihin, mutta todellisuudessa ensimmäisen puoliajan kaksi maalia sekä ratkaiseva ero joukkueiden terävyydessä toi tänään malmilaisille kolme pistettä. Toisen puoliajan maalitehtailu itsessäänkin oli todella viihdyttävää katseltavaa, mutta suurimman plussan keltapaidat saivat hyvästä taistelusta ja määrätietoisesta ongelmanratkaisusta maalipaikoilla. Vaikka alku olikin äärimmäisen tasainen ja myös HerTolla saumansa, ei paremmasta joukkueesta jäänyt lauantaina epäselvyyttä.

Ottelut jatkuvat jälleen tulevana sunnuntaina, 24.5., kun Atletico matkaa puhtaalla pelillä kautensa aloittaneen EsPan vieraaksi. Viime kaudella koetut kaksi niukkaa tappiota ovat nyt taaksejäänyttä elämää ja EsPa saa varmasti vastaansa kovakuntoisen Atletico-ryhmän!

Tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: Paluu kokoonpanoon ja vahvat tehot 2+1, vaikka paikkoja olisi ollut vielä useampaankin häkkiin.
Mikko Huupponen: Keskikentän herra ja hidalgo. Merkittävin yksittäinen pelaaja keskikentän hallintaan.
Akan Okomoh: Piti HerTon hyökkääjät aisoissa ja varmisti, ettei vierailija päässyt juuri tekopaikoille.