Suomen Cupin 4. kierros: JanPa – Atletico Malmi 0-5 (0-2)

Maalit

0-1 Jani Hannula (Mikko Huupponen) 36′
0-2 Janne Hampaala 38′
0-3 Jesse Ketonen (Jani Hannula) 48′
0-4 Jani Putkonen (Akan Okomoh) 58′
0-5 Jonne Ketonen (Jani Putkonen) 64′

Tilastot

150323 JanPa

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen
Akan Okomoh 72′ Henri Mattsson
Antti Säynätkari
Ville Ruuska
Jani Putkonen
Mikko Huupponen 70′ Jaakko Peltonen
Janne Hampaala (C)
Jani Hannula
Roni Tran 46′ Jesse Ketonen
Jonne Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Joonas Peltonen
Mikko Kouri
Pauli Saastamoinen
Jukka Haarala

Raportti

Sunnuntai-ilta viileni uhkaavaa tahtia Hämeenlinnassa, kun Atleetti-lauma marssi päättäväisesti Pullerin tekonurmelle. Vastassa oli vitosdivarijoukkue Janakkalan Pallo ja panoksena paikka Suomen Cupin 5. kierroksella. Eikä ihan ketä tahansa vastaan, vaan Veikkausliigassa pronssisijalle viime vuonna sijoittuneen FC Lahden isännäksi. Ensin oli kuitenkin selvitettävä neljäs kierros ja varmistettava, että hyvä cup-arpa päästään hyödyntämään stipluitta.

Iltavalaistuksessa kylpenyt hämeenlinnalaismuovi toi kentälle Atleticon, selvän ennakkosuosikin, ja JanPan, altavastaajan, joka oli onnistunut edelliskierroksella kaatamaan jo toisen kolmosdivarijoukkueen, Jomala IK:n Ahvenanmaalta. Malmilaisvalmennus ei halunnut kuitenkaan jättää mitään sattuman varaan vaan valitsi vahvan avauskokoonpanon seitsemällä vaihtomiehellä ryyditettynä. Niinpä alun tasaväkinen pallottelu tulikin ehkä pienoisena yllätyksenä. JanPa oli toki alusta saakka altavastaaja ja pallo pääasiassa heidän kenttäpuoliskollaan, mutta silti ensimmäinen vartti mentiin melko mitäänsanomattomissa tunnelmissa ja Atleticon ratkaisusyöttöjen huolimattomuutta kiroten.

Ottelun 18. minuutilla verkko kuitenkin heilui, tosin paitsiovihellyksen saattelemana. Roni Tran namutteli toisesta aallosta lähteneen Mikko Huupposen läpi, jonka viimeistelykin oli kaunista katseltavaa, mutta tuomari näki kuitenkin tuomiota protestoineen Huupposen ennättäneen linjan väärälle puolelle. Muutamaa minuuttia myöhemmin Jonne Ketonen puolestaan ajoi vauhdilla laitaa pitkin ja pelasi maaliviivan suuntaisen syötön vitosen viivaa pitkin, mutta pallo meni kuitenkin koko pakan läpi.

Kuvaavinta ensimmäisen puolituntisen aikana olikin lopulta se, ettei kumpikaan joukkue onnistunut saamaan yhtäkään laukausta maalia kohden, ja ne vähäisetkin hyvät paikat tuntuivat viuhuvan sivuverkkoon tai rankasti yli. Toisaalta keltapaidat olivat jatkuvasti askeleen edellä, eikä avausmaalia tarvinnut lopulta odottaa 36. minuuttia pidempään. Huupponen lähetti vasemmalta laidalta kauniin kaaripallon maalin edustalle, josta Jani Hannula liippasi sen päällään veskarin edestä sisään. Johtolukemat siis 1-0 vieraille.

Ja kahta minuuttia myöhemmin juhlat saivat jatkoa, kun Janne Hampaala onnistui liukumaan pallon sisään pienen rankkarialueflipperin jäljiltä. Taidokas liuku lähetti matalan pallon vasempaan alanurkkaan noin parisen metriä pilkusta oikealta. Nuorempi Ketosista pääsi vielä koettamaan onneaan kertaalleen ennen taukovihellystä, mutta jälleen sivuverkkoon suuntautunut laukaus piti taukonumerot 2-0:ssa.

Puoliajalla Timo Kinnusen ja Olli Harmaisen liidaama valmennusjohto vaihtoi Roni Tranin tilalle Jesse Ketosen ja haki näin lisää nopeutta kärkeen. Vaihto toikin samantien tulosta, sillä Jesse ehti olla kentällä vain noin kolmisen minuuttia, kunnes Hannula pelasi pikkuchipin puolustuksen läpi ja Jesse viimeisteli varmasti ennen vastaan tullutta veskaria. Lukemat siis jo 3-0.

Jani Putkonen meinasi kasvattaa heti perään johtoa boksin kaarelta tulleesta vaparista. Laukaus ylitti suunnitellusti muurin, mutta kimposi kuitenkin tolpasta takaisin kentälle. JanPa puolestaan hankki ottelun ensimmäisen laukauksensa noin 54. minuutilla, Atleticon puolustuksen suosiollisella avustuksella toki. Kärjessä pirteästi esiintynyt Jukka Suhonen hyödynsi alakerran koomailun ja ehti harhasyötön väliin. Veto kuitenkin lähti onneksi sivuverkon väärälle puolelle Rintalan peittäessä etukulmaa.

Atleticolla riitti myös paikkoja tuhlailtavaksi, kun vasemmalta laidalta Niko Ruokolaisen ja Jani Putkosen mainiosta yhteispelistä lähtenyt keskitys tavoitti aivan vapaana takatolpalla olleen Hannulan. Nanin sijoitus meni puolisen metriä ohitse tyhjästä maalista huolimatta.

4-0-maali syntyi puolestaan 58. minuutilla, kun Akan Okomoh hassutteli aikansa laatikon rajalla ja vapautti Putkosen, jonka vasemmalta puolelta vasurilla lähtenyt laukaus löysi taka-alakulman. Hetkeä myöhemmin muuten mainiosti pelannut Rintala oli lahjoittaa janakkalalaisille avausosuman, mutta paikkasi ensimmäiselle valkopaidalle antamansa hassin taidokkaalla kopilla.

Viides maali näytti silti olevan jatkuvasti lähempänä kuin janakkalalaisten kavennus. Ja sellainen myös nähtiin, kun 63. minuutin kirjaesimerkki maalinteosta vapautti pelimiehet tuuletuksiin. Putkonen sai pallon laitaan, ajoi syvälle vastustajan kenttäalueelle ja pelasi millintarkan keskityksen maalivahdin yli Jonne Ketoselle, jolla oli helppo työ laittaa peliväline pussiin.

Viides maali tyydytti suurimman maalinälän keltapaidoilta ja jalkakin alkoi ilmeisesti hieman painaa. Loppua kohden pelin taso laski hieman, eivätkä viimeistely-yritykset olleet kummoisia. Oikeastaan viimeisen parikymppisen ikimuistoisimmat tilanteet tulivat nimenomaan kotijoukkueen edustajilta. Ensin janakkalalaisfani tarjosi viihdettä koko rahalla viuhahtamalla Eliksen päässä ja vetämällä hienon kunniakierroksen ilman rihman kiertämää.

Noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa JanPan nuoriso-osastoon kuulunut Hakim Tambwe puolestaan linkosi vaparin vajaasta paristakympistä aivan kohti vasenta ylänurkkaa, mutta Rintala esitti paraatitorjunnan ja piti nollat omassa päässä. Koska erikoisempia tilanteita ei enää nähty, päättyi ottelu Atleticon vakuuttavaan 5-0-voittoon.

Tasoero oli ottelussa ilmeinen, aivan kuten odottaa saattoikin. JanPa pisti kuitenkin hienosti kampoihin ja taisteli uhrautuvasti, mistä kertoo varsinkin ensimmäisen jakson huikea määrä blokattuja vetoja. Joukkueesta löytyi myös muutamia yksilötaidoiltaan Atleetti-lauman veroisia pelimiehiä, mutta kokonaisuutena ryhmä oli sarjatasoeron verran kilpakumppaniaan jäljessä. Malmilaiset tekivät lopulta vain vaadittavan työn, eivätkä suuremmatkaan lukemat olisi olleet minkäänlainen vääryys. Toisaalta myös JanPalla oli omat saumansa, joiden kautta maali tai kaksi kotijoukkueen sarakkeessa olisi voinut olla realismia.

Voitto tiesi Atleticolle historiallista vitoskierrospaikkaa ja sitä myöten unelmaottelua FC Lahtea vastaan. Kopissa oltiinkin siis odotetusti juhlatunnelmissa ja innostuttiin avoimesti mahdollisuudesta kohdata Rafaelin tai Petri Pasasen tapaisia huippupelaajia kotibaanalla. Se, milloin ja missä ottelu tullaan pelaamaan, selviää toivottavasti jo hyvinkin lähiaikoina.