Kolmonen: Atletico Malmi – LoPa 0-3 (0-1)

Maalit

0-1 Otto Hirvonen 11’
0-2 Valdrin Seferi rp. 52’
0-3 Leevi Tiihonen 62’

Tilastot


Avaus

Niko Lempinen (MV)
Niko Ruokolainen  67′ Roni Tran
Mikko Kouri
Henri Mattsson 46′ Joonas Peltonen
Ville Ruuska
Janne Hampaala (C) 46′ Mikko Huupponen
Jani Hannula
Samu Nurminen
Antti Nurkka 46′ Miro Kauti
Jani Putkonen
Jukka Haarala 46′ Akan Okomoh

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala
Timo Kinnunen

Raportti

Syksy alkoi olla jo pitkällä ja siten lauantain LoPa-peli päätti tämänvuotisen fudistaipaleen. Ilmassa oli samalla haikeutta ja myös innostuneisuutta. Ottelu tuli jäämään toistaiseksi ainakin Antti Raudoskosken viimeiseksi malmilaisten päävalmentajana ja kopissa liikkui huhuja myös muutaman muun Atleetin pelaajauran mahdollisesta päättymisestä tähän vuoteen. Edellisviikkoinen EBK-ottelu oli nostanut odotukset korkealle ja hyvää fiilistä täydensi tieto siitä, että ottelun päätyttyä edessä olisi syksyn toiseksi odotetuin tapahtuma heti risteilyn jälkeen. Nimittäin saunailta.

Päivän kokoonpanoon Ana valitsi käytännössä kaikki terveenä olevat pelaajansa ja tarjoili avauskokoonpanopaikkaa muutamalle tavanomaisesti vähemmän minuutteja keränneille. Ennen ottelun alkua oli myös jo sovittuna, että puoliajalla tultaisiin tekemään neljä vaihtoa, oli ottelun tilanne mikä tahansa. Maalissa avasi pitkästä aikaa loukkaantumisista ja työkiireistä pitkin kautta kärsinyt Niko Lempinen ja penkillä aloittivat Elis Rintalan tapaan myös avainpelaajista Timo Kinnunen, Miro Kauti, Mikko Huupponen ja Akan Okomoh.

Lähtökohdat iltapäivän otteluun olivat mielenkiintoiset. Atletico ei tiettävästi ollut koskaan voittanut yhtäkään saunailtaa edeltävää sarja- tai harjoitusottelua. Panoksena oli kuitenkin neljäs sija, johon olisi saumat NuPSin hävitessä Kontulle ja Atleticon voittaessa oman pelinsä. Tappiolla oli myös mahdollista tippua vielä sijalle kuusi, mikäli PK-35/VJS voittaisi viimeisen kamppailunsa ja Atletico ottaisi tukkaan. LoPan panokset olivat puolestaan astetta kovemmat, sillä joukkue taisteli putoamista vastaan ja tarvitsi käytännössä vähintään yhden pisteen, mikäli pahin kilpakumppani, EBK, voittaisi ottelunsa.

Pelin alkupuoli osoitti heti suoraan, että Atletico lähti otteluun aivan väärällä jalalla. Tosimielellä pisteitä mielinyt LoPa vaikutti motivoituneelta, kun taas malmilaisilla kiilsi mielissä todennäköisesti tuleva saunailta ja sakkokassan antimista kasattu mittava juomalasti. Jo seitsemän minuutin kohdalla meinasi soida omissa, kun paha pallonmenetys hyökkäysalueella johti 3 vs. 2 -hyökkäykseen. Tämän lohjalaiset onnistuivat kuitenkin vielä sössimään.

11. minuutin kohdalla maaliverkot jo heiluivat, kun vaarattomalta näyttänyt keskialueen vapaapotku tippui boksiin, eikä maalilla avannut Niko Lempinen päässyt omien ja vieraiden estelyistä johtuen palloon. Kaikkien yllätykseksi pallo pomppikin suoraan sisään ja lohjalaiset pääsivät juhlimaan johto-osumaa.

LoPa oli alussa hallitsevampi osapuoli, mutta myös Atleticolla oli paikkansa. EBK-ottelussa tulosta tuonut kulmakuvio johti pelivälineen kulkeutumisen kulmaa antaneelta Antti Nurkalta Samu Nurmisen jalkaan, jonka laukaus lähti vihaisesti kohti alakulmaa. Henri Mattson osui kuitenkin epäonnekkaasti väliin ja pallo kimposi siitä paitsioasemaan jääneeseen keltapaitaan, jonka jälkeen tilanteesta vihellettiin paitsio. Tasoitus oli ensimmäistä kertaa todella lähellä.

28. minuutilla keltapaidat antoivat jälleen kulmapotkua, josta käynnistyi vierailijoiden vastahyökkäys. Pallo pelattiin vasempaan laitaan, josta erinomaisesta ajoitettu keskitys osui täydellisesti LoPa-hyökkääjän juoksulinjalle, mutta oli aavistuksen liian korkea, joten Atletico-maali varjeltui.

34. minuutilla Jani Hannula puolestaan pelasi laidaltaan loistopassin linjan taakse ja Jani Putkonen pääsi yrittämään vapaasti veskarin ohittamista. Neljänkympin toisella puolella ollut veskari onnistui kuitenkin venyttämään erinomaisesti väliin.

Loppuun LoPa sai vielä muutaman loistopaikan, mutta Atletico-puolustus hoiteli uhrautuvasti laukaukset ja Lepa Lempinen toimi myös viimeminuutilla puolustuksen lukkona torjuen jaloillaan LoPa-hyökkääjän läpiajon. Puoliajalle mentiin siis vierailijoiden ansaitussa 0-1-johdossa.

Toiselle jaksolle Raudoskoski suoritti neljä pelaajavaihtoa. Pois tulivat Henri Mattsson, Janne Hampaala, Antti Nurkka ja Jukka Haarala. Sisään vaihdettiin puolestaan Joonas Peltonen, Mikko Huupponen, Miro Kauti ja Akan Okomoh.

Tämä muuttikin pelin luonnetta merkittävästi ja Atletico pääsi niin sanotusti kuskin paikalle. Vaihdot olivat tuottaa heti ensiminuuteista saakka tulosta, kun toista minuuttia pelatessa Huupponen avasi kaaripallolla, jonka Okomoh jatkoi päällään laidalle ja tarjoili Nurmiselle mahdollisuuden keskitykseen. Samu löysi kierteisellä keskityksellään linjan takapuolelta Kautin, jonka laukaus suuntautui kuitenkin liiaksi päin maalivahtia.

Juuri kun näytti siltä, että Atletico saisi otetta pelistä, teki päätuomari kardinaalimunauksen. 51. minuutilla LoPa pääsi hyvään hyökkäykseen ja pallo pelattiin boksiin, jossa Peltonen ja LoPa-hyökkääjä taistelivat pallosta. Lohjalaispelaaja sotkeutui omiin jalkoihinsa ja kaatui ilman, että Jone oli ehtinyt ottaa juuri minkäänlaista kontaktia. Vaihtopenkin puolelta katsottuna tilanteessa ei ollut lähimainkaan rikettä, mutta tuomari oli sijoittunut tilanteen kannalta ratkaisevan huonoon kulmaan ja vihelsi rankkarin. Seferin laukoma pilkku oli alakulmaan siirsi sitä myöten LoPan 0-2-johtoon.

Atletico haki tämän jälkeen kavennusta vimmatusti. 58. minuutilla Okomoh puski Mikko Kourin keskityksen vain aavistuksen yli. Yhtä epäonnekas oli minuuttia myöhemmin myös Nurminen, joka suti pelivälineen Ville Ruuskan näyttävän laitanousun jälkeen vain noin puolisen metriä ohi. Myös Kauti pääsi koittamaan onneaan 61. minuutilla, kun Okomoh harhautteli boksissa jalkansa vapaaksi ja pelasi linjasta irronneen Kautin noin vajaa kymmeneen metriin nokikkain veskarin kanssa. Huono sijoitus meni kuitenkin oikealta ohi.

Kuten niin monta kertaa ennenkin, kun Atletico ei hyödyntänyt yhtäkään näistä kolmesta ns. varmasta maalipaikasta, käytti LoPa tilaisuutensa hyväkseen. Nopea vastaisku Atletico-hyökkäyksen jälkeen päätyi oikeaan laitaan, josta laituri sijoitti pallon vastaan tulleen malmilaismaalivahdin ohitse ja vei vierailijat jo shokeeraavaan 0-3-johtoon.

Vaikka ensimmäinen jakso olikin ollut katastrofaalisen heikko ja fokus selkeästi muissa asioissa, paranivat malmilaisten esitykset selvästi toiselle jaksolle tultaessa. Siltä osin kaksi nopeaa maalia lohjalaisten käytännössä ainoista toisen puoliajan tilanteista tekivät numeroista hyvin vähän ottelun todellisia tapahtumia kuvaavat.

Loppuvaiheet olivat enää lähinnä kosmetiikkaa, vaikka malmilaisten tuhlailu jatkui yhä. Okomoh pääsi yrittämään viimeistelyä lähietäisyydeltä pariinkin otteeseen ja myös Kauti oli veskarin kanssa nokikkain, mutta jokainen näistä tilanteista päättyi lohjalaisveskarin huipputorjuntaan tai hienoiseen ohilaukaukseen. Myöskään tuomari ei tuntunut olevan kotijoukkueelle suosiollinen, sillä noin kasikymppisen kohdalla nähty käsivirhe LoPan boksissa ja sitä rangaistuspotku jäivät tällä kertaa viheltämättä. Niinpä loppulukemiksi kirjattiin harmittavat 0-3.

Tuloksella itsessään ei ollut lopulta merkitystä malmilaissijoituksen kannalta, sillä NuPS hoiteli oman ottelunsa ja PK-35/VJS puolestaan jäi täydellisesti ESC:n jyrän alle. Sen sijaan LoPalle voitto tiesi säilymistä ja kolmosdivarifudiksen jatkumista myös tulevalla kaudella. Saunailta käänsi Atleticon fokusta selvästi vääriin asioihin, eikä EBK-voiton jälkeen tuntunut löytyvän enää nälkää ottelun hoitamiseksi. Toisaalta numerot kuvasivat tilastojenkin valossa pelitapahtumia todella huonosti ja paremmalla viimeistelyllä Atletico olisi voinut olla hyvinkin lähellä voittoa tai vähintään tasapeliä. Tällä kertaa kävi kuitenkin näin.

Atleticon sarjasijoitukseksi varmistui siis lopulta viides tila, mikä oli jonkinlainen torjuntavoitto huonosti sujuneen alkukauden jälkeen. Silti tavoitteista jäätiin ja viimeinen ottelu alleviivasi vielä sitä epätasaisuutta ja vaihtelevuutta, joka malmilaisten esityksiä leimasi pitkin kautta. LoPa-ottelun jälkeen ilmeet kuitenkin kirkastuivat ja loppuillasta vietettiin jo riehakasta saunailtaa kauden 2014 päätöksen kunniaksi. Ensi vuosi tulee olemaan varmasti jälleen parempi.

Tähtipelaajapisteet

Jone Peltonen: Vahva sisääntulo puoliajalla. Toi puolustukseen selkeästi lisää rotia.
Akan Okomoh: Pelaaminen itselleen hieman vieraammalla paikalla, hyökkäyksessä, luonnistui myös erittäin vakuuttavasti. Harmi vaan, että ne maalit jäivät puuttumaan.
Ville Ruuska: Tapulin prässikone ravasi jälleen ysikymppisen itseään säästelemättä.