Atletico sijoittui lopulta viidenneksi ja valmistautuu seuraavaan kauteen uudessa komennossa. Akatemialle sarjanousu!

Eilinen LoPa-ottelu päätti melkoista vuoristorataa sisältäneen Atletico-kauden. Saunaillan huuruinen tappio jäi lopulta kosmeettiseksi, sillä Nummelan Palloseuran voittaessa oman ottelunsa, ei malmilaisilla ollut mahdollisuuksia nostaa enää sarjasijoitustaan. 22 ottelusta kerätyt 11 voittoa ja 11 tappiota tiesivät siis Atleettien löytyvän ylemmästä keskikastista ESC:n, HIKin, EsPan ja NuPS:n perästä.

Suurimmat juhlat nähtiin kuitenkin 6. divisioonassa, jossa kakkosjoukkue Atletico Akatemia varmisti viimein himotun nousun Vitoseen. Pitkin vuotta hienoja esityksiä tarjoilleet Akateemikot selvittivät kauden aikana vain neljä pistettä yhdellä tappiolla ja tasapelillä ja kipusivat pisteen erolla ykköseksi ennen Jokerit FC:tä. Atletico-dynastia ottaa siis jälleen yhden askeleen eteenpäin, kun seuraavalla kaudella ticoticoa on nähtävillä sekä Kolmosessa että Vitosessa!

ESC yllätti, Atletico jäi tavoitteistaan

Kolmosen ykköslohko oli lopulta ESC:n täydellistä dominointia. Kauden alla yhdeksi putoajaehdokkaaksi leimattu sarjanousija yllätti lopulta kaikki ja paineli selvähköön sarjavoittoon ilman ainuttakaan tappiota koko kauden aikana. Kahteen otteeseen Atleticon yhdellä maalilla kukistanut ja kertaalleen tappion kabineteissa voitoksi kääntänyt yllättäjäjoukkue veti lopulta yhdeksän pisteen kaulan jo ties kuinka monetta vuotta putkeen tiensä kärkikahinoihin hoitaneeseen FC HIKkiin ja 15 pistettä kolmanneksi yltäneeseen EsPaan. Ero malmilaisiin oli puolestaan jo 25 pistettä.

– Pakko myöntää, että ESC:n voittokulku tuli ainakin itselleni yllätyksenä. Povasin heitä todennäköisimmäksi putoajaksi, mutta erilaiset pelaajahankinnat ja vahvan tasaiset esitykset tarkoittivat sitä, että joukkue ansaitsi ehdottomasti nousunsa, totesi Janne Vottonen heti tuoreeltaan kauden päätyttyä.

Toisessa päässä taulukkoa käytiin jo selvästi tiukempi kamppailu, kun vasta viimein ottelu Atleticon ja LoPan välillä varmisti, että HPS:n lisäksi Nelosesta vauhtia lähtee hakemaan kaksi todellista murskatappiota malmilaisille kokenut EBK. Kolmen pisteen sisään EBK:sta mahtui tosin neljä muutakin joukkuetta, joten mistään itsestään selvyydestä ei voi puhua.

Atleticon osalta kausi oli pienoinen pettymys. Kolmosen talvisarjan voittanut ja pirteitä esityksiä jo pre-seasonilla tarjoillut joukkue lähti kauteen yhtenä lohkon ennakkosuosikeista ja asetti itsekin tavoitteekseen uusia vähintään viime kauden sijoituksensa kolmen joukossa. Lohko osoittautui kuitenkin odotettua kovemmaksi ja Atleticon helmasynniksi kääntää tasaiset pelit tappioiksi. Ilman ainuttakaan tasapeliä kauden läpi vieneet Atleetit hävisivät 11 ottelustaan yhdeksän yhdellä maalilla, joten jonkin verran jossiteltavaakin jäi. Lohkon kärkikolmikko oli kuitenkin selkeästi tasaisempi ja hoiteli pelinsä kohtuullisen tasaisilla esityksillä kokien yhteensäkin vain kuusi tappiota, joten sijoitus trion ulkopuolella oli ansaittu.

Vottonen oli syystäkin mietteliäs aiheesta kysyttäessä.

– Kauden mittaan suoranaisesta dominoinnista seiskadivaritasoisiin esityksiin vaihdelleet ottelut jättivät vuodesta hieman sekavan kuvan. Taktiikkaa jouduttiin rukkaamaan pakon edessä pariinkin otteeseen ja Atletico kärsi vuoden aikana epätasaisuudesta myös kokoonpanossa. Joukkue ei pystynyt avaamaan yhtäkään ottelua täysin identtisellä kokoonpanolla.

Tilastot vahvistivat tämän väitteen, sillä yhteensä 29 pelaajaa esiintyi malmilaisten riveissä, eikä niistäkään kukaan onnistunut pelaamaan kaikissa otteluissa. Maagisen 80 % rajan ylittivät vain Jani Hannula ja Janne Hampaala kolmasosan pelatessa vain alle kymmenen ottelua. Myös esimerkiksi maalikuninkuuden 10 osumallaan vienyt Alfred Sinnemäki pelasi vain 12 ottelua, eivätkä viime kauden maalitykki Jani Putkonen tai kovilla odotuksilla ladattu Aku Vapaakaan päässeet osalliseksi yhtään useampaan.

Edessä sarjatauko ja valmistautuminen seuraavaan kauteen uusvanhassa komennossa

Eilisiltapäiväinen LoPa-ottelu jäi myös päävalmentaja Antti Raudoskosken toistaiseksi viimeiseksi Atletico-peräsimessä. Jo syksyn aikana päätoimisena junioripäällikkönä Koivukylän Palloseurassa aloittaneen Anan tilalle päävalmentajan pestin ottaa vastuulleen jälleen Timo Kinnunen. Eilisessä saunaillassa julkistettu uutinen kirvoitti positiivista virinää ja sai toi myös Vottoselle hymyn huulille.

– Ana teki jälleen kerran erinomaista työtä ja jo kauden alla oli selvää, että tällä yhteistyöllä haetaan ponnahduslautaa molemmille tahoille. Ana sai loistavan tarjouksen kokoaikaisesta duunista jalkapallon parissa, joten oli ilman muuta selvää, että hänen kannattaa siihen tarttua. Timo taas oli luonnollinen valinta, sillä hänen kanssaan joukkue on saavuttanut tähän asti isoimmat saavutuksensa ja joukkueen sisällä oli vahva yksimielisyys siitä, että Timppa on paras mahdollinen kaveri luotsaamaan tätä laivaa.

Timo jatkaa edelleen pelaamista, mutta ottaa jälleen enemmän vastuuta myös valmennuspuolella. Sille saralle tullaan myös etsimään sopivaa kakkosmiestä Timoa avustamaan. Asia ratkennee vielä tämän vuoden puolella.

Atletico vetäytyy nyt noin kuitenkin parin kuukauden mittaiselle tauolle, jonka aikana risteillään yhdessä ja käydään potkiskelemassa muutamaan otteeseen höntsäilymielellä. Oikeat treenit ja tavoitteellinen jalkapallotoiminta jatkuu puolestaan tammikuun alusta. Jonkinlaisen välikauden jälkeen vuoteen 2015 lähdetään erinomaisista asetelmista, sillä päävalmentajan lisäksi tiedossa on jo, että joukkue tulee säilymään nykyisessä muodossaan liki muuttumattomana ja lähinnä vahvistumaan.

– Pelaajien kanssa on käyty jo keskusteluja jatkosta ja meillä on reilu 20 ”pelaajasopimusta” kasassa. Muutamien kanssa en ole ehtinyt vielä puhumaan, pari pohtii lopettamista ja muutamalla ei taas oikein paikat tunnu kestävän futailuja. Lähes kaikki avainpelaajat ovat kuitenkin jatkamassa ja imua sisäänpäin näyttäisi olevan jälleen reilusti, toteaa Vottonen tyytyväisenä.

Kun kausi päättyi vasta eilen, lienee kai liian aikaista puhua tulevasta. Vottonen kuitenkin vakuuttaa, että pullat ovat poikkeuksellisen hyvin uunissa ja seuraavaan kauteen tullaan lähtemään isoin odotuksin.

– Pakko myöntää, että ensi vuodelle on muutamia isoja juttuja mielessä. Tavoitteet tulevat olemaan varmasti vähintään yhtä kovat kuin tällekin vuodelle ja koko tätä toimintaa tullaan viemään taas astetta korkeammalle tasolle sekä kentällä että myös sen ulkopuolella. Se millaisia juttuja tämä tarkoittaa konkreettisesti, selviää aikanaan.

Atletico Akatemia kauden isoimpana ilonaiheena

Jos Atletico Malmi pelasi kautensa Kolmosessa hieman epätasaisesti, oli kakkosjoukkue Akatemia itse varmuus. Vaikka nousun varmistuttua pelatut kaksi piirifinaalia eivät sujuneetkaan ihan täysin odotetulla tavalla, ei yhtä voittokulkua jatkanut kausi olisi voinut sujua paljon paremmin. 13 voittoa ja alle yhden päästetyn maalin keskiarvolla kautensa Kutosen neloslohkossa klaarannut Akatemia hankki sen nousun, josta jo viime kauden päätteeksi haaveiltiin.

– Olen ehdottoman tyytyväinen Akatemian suoritukseen. Meillä on jo pitkään ollut tavoitteena nostaa kakkosjoukkue Vitoseen ja pitää se siellä, jonka jälkeen voidaan luoda kestävä polku Atleticosta Akatemiaan ja sieltä sitten joskus aikanaan ikämiehiin tai pöytälaatikossa jo pitkään muhineeseen kolmosjoukkueeseen. Puhun mielelläni tietynlaisesta dynastiasta, minkä yhtenä rakennuspalikkana on Vitosessa pelaava kakkosjoukkue.

Päävalmentaja Kalle Niemen kanssa komeaa jälkeä tehneet Akateemikot hyötyivät kauden aikana myös Atletico-avuista. Siitäkin huolimatta joukkueen on tarkoitus jatkaa pääasiassa omin voimin, vaikkakin lainapelaajia tullaan näkemään myös tulevalla kaudella. Joukkue nostaa omaa vaatimustasoaan piirun verran ja tulee myös vahvistumaan muutamalla uudella pelaajalla, jotta Vitosen vaatimustasoon pystytään vastaamaan. Atleticon tavoin joukkue lepää nyt hetken verran, risteilee Itämeren aalloilla ja palaa kentille syksyn mittaan käynnistyvässä futsal-sarjassa. Varsinaiset harjoitukset ja valmistautuminen kauteen 2015 alkavat kuitenkin vasta ensi vuoden puolella.