Kolmonen: Atletico Malmi – HPS 2-0 (0-0)

Maalit

1-0 Samu Nurminen (Miro Kauti) 72′
2-0 Patrick Purola (Aku Vapaa) 90+2′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 85′ Aku Vapaa
Henri Mattsson
Mikko Kouri 46′ Antti Nurkka
Ville Ruuska
Janne Hampaala (C)
Mikko Huupponen
Samu Nurminen
Miro Kauti 83′ Jaakko Peltonen
Jukka Haarala 46′ Alfred Sinnemäki
Miro-Aleksi Tissari 78′ Patrick Purola

Muut vaihtopelaajat

Rolf Ermilä (MV)
Jani Hannula

Raportti

Edellisviikkoinen Kontu-matsi katkaisi Atleettien orastavan tappioputken ja jakoi samalla myös lohkon kahteen selkeään ryhmään, ylempään ja alempaan kastiin. Kuuden kärkeen niukin naukin itsensä ahtanut Atletico ei luonnollisestikaan ollut kovin tyytyväinen nykysijoitukseensa ja lähti kohentamaan sitä kauden viimeisessä Pukinmäki-ottelussa. Samettinen nurmi toimi lauantai-päivän näyttämönä, kun vieraaksi asettui aiemmin samaisella viikolla valmentajaansa vaihtanut ja lohkon hännänhuipuksi valahtanut perinteikäs HPS. Pahassa putoamiskurimuksessa vaeltaneet ”Vihreät Jääkärit” janosivat varmasti helpotusta tilanteeseensa, varsinkin kun Atleettien jälkeen vastassa tulisi olemaan vielä samaisista sijoista kamppaileva SAPA ja koko kärkikolmikko.

Kotijoukkueen kokoonpanossa riitti pitkästä aikaa leveyttä. Vaikka edellispelin puolustuksen viimeiset lukot, Timo Kinnunen ja Akan Okomoh olivat Jani Putkosen tavoin poissa, nähtiin lapulla täysi kokoonpano mm. Aku Vapaan ja Patrick Purolan tehdessä paluun Atletico-rosteriin. Elis Rintala palasi jälleen maalilleen ja kokoonpanosta löytyi myös Pukinmäen nurmella maagisiin esityksiin kerta toisensa jälkeen yltyvä ja lisänimen ”Puksun Samu” saanut Samu Nurminen.

Ottelun alku oli kuitenkin hyvistä asetelmista huolimatta kaikkea muuta kuin helppo. Atleticon alun otteista kuvastui jälleen tietynlainen hermostuneisuus ja HPS:n paikoin jopa mielipuolisen korkea prässi tuottivat selviä haasteita kotijoukkueelle. Myös pelinavaamisessa ja syöttöpelissä oli jälleen kerran selviä haasteita.

Ensimmäinen puolisko menikin siis pitkälti ihmetellessä, että voiko kentällä olla tosiaan kaksi kolmosdivaritasoista joukkuetta. Kummankaan rakentelusta tai hyökkäyspelaamisesta ei nimittäin näyttänyt tulevan yhtikäs mitään. HPS loi harvat tilanteensa Atleticon pallonmenetyksistä haastamalla laidoissa ja pyrkimällä melko suoraviivaisesti keskityksiin. Muutamista boksiin toimitetuista palloista huolimatta Rintala ei kuitenkaan joutunut venymään maalillaan kertaakaan. Atletico sai jokusen vedon maaliakin kohden, mutta satunnaiset, pääasiassa vasemmalta laidalta tulleet paikat päättyivät kuitenkin pääasiassa päin Malmillakin pelannutta Kristian Viitasta. Myöskään Miro Tissarin pusku tai Ville Ruuskan kompuroinnin jälkeinen laukaisuyritys eivät nostattaneet toiveita sen enempää.

Toiselle jaksolle valmennusjohto lähti hakemaan uudenlaista peli-ilmettä ja poistamaan alakerran koomailua varmemmalla pelinavauksella. Keskikentän maestro, Mikko Huupponen tiputettiin toppariksi ja Antti Nurkka tuli keskikentän laitaan. Myös Alfred Sinnemäki lähti kasvattamaan maalisaldoaan piikissä Jukka Haaralan tullessa vaihtoon.

Vaihdot myös selvästi toimivat, sillä keltapaitojen peli-ilmeessä tapahtui merkittävä muutos. Yhtäkkiä palloa pelattiin rauhallisemmin alakerrassa ja myös keskikenttä saatiin selkeämmin peliin mukaan. Atleettien hyökkäykset alkoivat sitä kautta vyörymään yhä vaarallisemmin virheäpaitojen maalille. Avausosuma olikin lähellä jo 55. minuutilla, kun erinomaisesti vasemmalla laidalla pelanneen Niko Ruokolaisen pystypallo löysi linjan puhkaisseen Janne Hampaalan. Tämä venytti vaivoin pelivälineeseen, mutta sai aikaiseksi onnistuneen laukauksen. Viitanen maalillaan oli kuitenkin mies paikallaan ja puolustus siivosi irtopallon kauemmaksi. Purun jälkeen HPS-veskari kuitenkin jäätyi ja onnistui juoksemaan Ben Tissaria kohden tulleen pallon ohi. Valitettavasti Vainion Benin tyhjää maalia tavoitellut pusku jäi kuitenkin sen verta heppoiseksi, että kassari ehti korjata vielä virheensä ja pelastaa tilanteen maaliviivalta.

Maali tuntui roikkuvan ilmassa, kun ensin Sinnemäen kaukolaukaus oli upota sisään, eikä Leego Hampaalan puskukaan sivuttanut maalitolppaa kovinkaan montaa pallon mittaa. 72. minuutilla koitti kuitenkin viimein se vapauttava hetki. Pirteästi sisään tullut Andy Nurkka liukui kahteenkin otteeseen keskialueella ja taisteli pallon Miro Kautille. Tämä lähetti vasemmalta spurtanneen ”Puksun Samu” Nurmisen läpi, joka ajoi vahvasti boksiin ja laukoi matalan kudin maalivahdin alitse kohti oikeaa alanurkkaa.

Atletico-fanit räjähtivät raikuviin suosionosoituksiin ja Samu vei joukkueen 1-0-johtoon. Vain hetkeä myöhemmin nähtiin ottelun lopputuloksen kannalta kriittinen hetki. HPS:n keskikenttäpelaajisto oli pelannut alusta saakka hyvinkin sääntöjen rajamailla ja lopulta HPS-kapteeni Emil Asp ajettiin kahdella 25 minuutin sisään tulleella keltaisella ulos. Ripareille päässyt Alfred Sinnemäki oli jälkimmäisessä tilanteessa liian vaikeasti pideltävä ja onnistui hankkimaan vapaapotkun aivan rangaistusalueen rajan tuntumasta. Ikävä kyllä Huupposen jalasta lähtenyt vapaapotku suuntautui kuitenkin päin HPS-veskaria.

Miesalivoima rampautti hieman vierailijoiden peliä, mutta toisaalta niin kävi myös Atleticolle. Hyvä hallinta ja kontrolloidut hyökkäykset muuttuivat jälleen lähemmäksi ensimmäisen puoliajan esitystä. Vaihtorallia pyörittämällä valmennusjohto koitti saada otetta otteluun, mutta välähdyksiä nähtiin oikeastaan molemmissa päissä enää vain harvakseltaan.

Pieni ilonpilkahdus saatiin kuitenkin vielä loppuun. Ottelun 85. minuutilla sisään vaihdettu ja hengitysongelmista jo jonkin aikaa kärsinyt Aku Vapaa pääsi ensin kahteen otteeseen mainioille laukaisupaikoille vasemmalta ennen kuin onnistui luomaan toiselle pitkäaikaispotilaalle, Patrick Purolalle mainion maalipaikan. Pelikellossa oli jo 92 minuuttia, kun Vapaa ryösti pallon HPS-pakilta Atleticon puolustusalueen laidassa. Riisto ja spurtti ohi, jonka jälkeen hyvin ajoitettu pystyynjuoksu Pati Purolalta ja tarkka syöttö juoksulinjalle. Pati otti pelivälineen haltuun ja laukoi sen hyvin avausmaalinkaltaisesti alanurkkaan. Enempää maaleja tai tilanteitakaan ei enää tämän jälkeen nähty ja Atletico korjasi siten täyden pistepotin syyskierroksen viimeisestä nurmipelistä lukemin 2-0.

Voitto oli lopulta kaikkea muuta kuin helppo, mutta toisen puoliajan selkeästi parantunut esitys loi uskoa tulevaan. HPS oli alussa hyvin mukana ja onnistui myös paineellaan tekemään Atleticon ottelusta haastavan, mutta viimeistään pelaajavaihdot ja toisella jaksolla hiipuva kunto, sekä viimeisenä niittinä tuo ulosajo muuttivat ottelun malmilaisten eduksi. Puoliajalla tehty taktinen vaihdos, jonka myötä Hupi Huupponen tippui toppariksi oli kuitenkin lopulta se kriittisin tekijä kolmen pisteen kannalta. Lisäksi täytyy antaa erityiskiitos Atleticon laitapelille, sillä laitapakit ja -keskikentät olivat, vaihdosta sisään tulleet miehet mukaan lukien, HPS:lle myrkkyä.

Voitto nosti Atleetit jälleen lähemmäksi neljättä sijaa. Ja kun sekä NuPS että PK-35/VJS hävisivät kierroksen ottelunsa, nousi Atletico vain yhden pisteen päähän näistä kahdesta. Edellä olevien päänahkojen metsästys jatkuukin jo tulevana lauantaina, kun malmilaiset matkaavat Kehä 1:n toiselle puolelle, jossa vastaan asettuu juuri edellä mainittu ”Peekookolmeviiskauttaveejiiäs”. Ottelu pelataan Pihlajanmäen Aava-areenalla klo 12.00 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Huupponen: Hupin siirto toppariksi muutti pelinkulun ratkaisevasti. Ogelin lahja Malmille toi lisää varmuutta ja kykyä pelinavaamiseen.
Samu Nurminen: ”Puksun Samu” oli jälleen nimensä veroinen suosikkikentällään. Ratkaiseva avausmaali ja loistavaa peliä molempiin suuntiin.
Niko Ruokolainen: Erittäin vahva ysikymppinen. Lukuisia pallonriistoja ja fiksuja ratkaisuja hyökkäyssuuntaan.