Kolmonen: SAPA – Atletico Malmi 1-3 (0-2)

Maalit

0-1 Alfred Sinnemäki 15′
0-2 Alfred Sinnemäki (Akan Okomoh) 38′
1-2 Muhamed Bade 56′
1-3 Jani Putkonen (Jani Hannula) 68′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 69′ Pauli Saastamoinen
Henri Mattsson
Akan Okomoh
Ville Ruuska
Janne Hampaala (C) 69′ Mikko Kouri
Mikko Huupponen 82′ Miro Rissanen
Jani Hannula
Samu Nurminen
Alfred Sinnemäki 87′ Roni Tran
Jani Putkonen 73′ Jukka Haarala

Muut vaihtopelaajat

Joonas Peltonen

Raportti

NuPSilta viime hetken maalilla otetut pisteet siivittivät hyvää fiilistä vielä seuraavallekin viikolle, kun perjantai-illan jännitysnäytelmänä nähtiin SAPAn ja Atleticon kohtaaminen. Kevätkierroksen keskinäisestä ottelusta ei muodostunut mitään ikimuistoista tapahtumaa, mutta Atleetit hakivat tuolloin Mosan tekonurmelta helpohkon 2-0-voiton. Sittemmin illan vastustaja on kuitenkin piristynyt ja alun heittopussiveikkailut ovat vaihtuneet neljän ottelun voittoputken myötä loppukauden mustaksi hevoseksi.

Atletico lähti otteluun edelleen hieman vajaamiehisenä. Edellisottelusta puuttunut Mikko Huupponen palasi kokoonpanoon, mutta vastaavasti Aku Vapaa ja NuPS-ottelussa polvensa pahasti loukannut Jani Lehti olivat sivussa, kuten myös junnuvalmennuskiireistä kärsinyt Timo Kinnunen puhumattakaan muutenkin jo mittavasta lasarettijoukkiosta.

Talin erinomaisella ykkösnurmella pelattu ottelu alkoi tunnustelevasti, eikä ensimmäisen vartin aikana nähty kovin selkeitä maalitilanteita. SAPAn Mohamed Bade pääsi kertaalleen juoksemaan puolestakentästä pallon kanssa aina rankkarialueelle saakka ja jopa laukomaan, mutta Akan Okomoh ehti peittää vedon.

Vartin kohdalla nähtiin sitten ottelu avausmaali, kun kotijoukkueen päässä syntyi jonkinlaista maalinedushässäkkää. Sapalaiset yrittivät purkaa palloa väljemmille vesille, mutta purku suuntautui rankkarialueella suoraan ylöspäin. SAPAn nelosdivarijengistä lainattu maalivahti seurasi vain katseellaan maaliviivalta, kun alaspäin tippunut pallo tavoitti korkeimmalle hypänneen Alfred Sinnemäen ja lensi tämän päästä oikeaan kulmaan. Tämä siivitti Atleticon 1-0-johtoon.

Ensimmäinen puoliaika oli kauttaaltaan pienoista Atleticon hallintaa. Joukkue piti palloa suurimmaksi osaksi ja oli selvästi aktiivisempi osapuoli. Kotijoukkueen tehtäväksi jäi puolestaan kytätä Atleettien virheitä ja tavoitella nopeaa, tummaihoista hyökkääjäänsä kärjestä. Heidän hyökkäyspelistään muodostuikin melko ennalta-arvattavaa, kun käytännössä jokainen keskialueelle tiensä löytänyt pallo lähetettiin chipillä tai läpisyötöllä Atletico-puolustuksen selustaan ja toivottiin, että Bade tekisi ihmeitä. Toinen vaihtoehtoinen tapa oli pelata palloa suoraan laitapuolustajalta korkeana ristipallona boksiin, jonka jälkeen taisteltiin paremmuudesta ilmassa.

Atletico puolestaan loi parhaat tilanteensa laitojen kautta. Jani Putkonen ja edellisottelun hahmo, Samu Nurminen olivat molemmat pelipäällä ja loivat useita vaarallisenoloisia tilanteita puolentunnin molemmin puolin. Ensin 25. minuutilla Putkonen pääsi puolittain läpiajoon, mutta viimeistely oli kehno. Paria minuuttia myöhemmin samainen kaveri viiletti vastahyökkäykseen laitaa pitkin ja pelasi pallon matalana maalinedustalle ennättäneelle Nurmiselle. SAPA-pakki repi tätä päivänselvästi ja esti näin maalintekoyrityksen. Tuomari ei kuitenkaan viheltänyt tilanteesta rankkaria vaan antoi pelin jatkua. 28. minuutilla Putkonen oli jälleen päästä läpi, mutta tällä kertaa linjamiehen liputus pelasti kotijoukkueen.

SAPAllakin oli toki saumansa. Heti edellisen paitsiovihellyksen jälkeen nähtiin jälleen yksi monista laitapakilta lähteneistä keskityksistä, joka tällä kertaa päätyi SAPA-pelaajan päästä vain aavistuksen yli. 35. minuutilla Okomoh joutui puolestaan rikkomaan SAPA-hyökkääjää tämän päästyä miltei läpi. Keltapaidat selvittivät vaarallisehkon sivuvaparin keskialueelle vain vaivoin.

Ottelun toinen maali syntyi kuitenkin kotijoukkueen päähän ottelun 38. minuutilla. Sivurajaheitto annettiin oikealta, jonka jälkeen Nurminen tiputti pallon laitaan hakeutuneelle Okomohille. Tämä antoi puolestaan ykkösellään korkean keskityksen SAPA-pakiston selustaan, jossa Sinnemäki otti sen rinnalla haltuun ja pamautti toisella kosketuksellaan pelivälineen vasempaan alanurkkaan.

Toiselle jaksolle mentiin siis 2-0-lukemissa, mutta kauaa eivät nekään säilyneet. Ottelun 56. minuutilla SAPA onnistui nimittäin murtautumaan keskustasta läpi ja pelaamaan pystysyötön Badelle kärkeen. Hyökkääjä repi Henri Mattssonia sen verran, että sai muutaman askeleen etumatkan ja ehti kiertää Elis Rintalan ennen kuin sijoitti pallon pussiin.

Maali oli sillä tapaa merkittävä, että se käynnisti Atleticon pelissä jonkinlaisen suvantovaiheen. Tunnin täyttyessä oli nimittäin havaittavissa pienimuotoista hiipumista, mikä näkyi keltapaitojen taisteluilmeessä ja hyökkäyspelaamisen monipuolisuudessa. SAPAn hieman jopa uhkarohkeakin prässipelaaminen pakotti Atleetit virheisiin ja väsytti keskikentän taistelukaksikkoa Janne Hampaala – Mikko Huupponen niin, että valmennusjohto joutui jo pohtimaan tuoreiden jalkojen tuomista keskisektorille.

Varsinaisille paikoille SAPA ei päässyt, mutta ilmassa leijui kuitenkin enemmänkin tasoituksen katku kuin Atleettien lisäosumien huumaava tuoksu. Kuin varkain Atletico onnistui kuitenkin maalinteossa juuri sillä kriittisimmällä hetkellä. Mikko Huupponen sai pallon keskialueella, pelasi sen Jani Hannulalle, joka jatkoi pelivälineen Putkoselle laitaan. Tämä eteni 2 vs. 2 -tilanteeseen taustatukea tarjonneen Hampaalan kanssa. Vaihtopenkillä odoteltiin jo läpisyöttöä, mutta Putkonen päätti pommittaa itse ja löysikin väärään kulmaan aavistaneen veskarin ja tolpan välistä, etukulmasta sopivan aukon.

Maalin myötä Atleetit siirtyivät jo 3-1-johtoon, ja kun tuomari tarjoili heti maalin perään sopivasti juomataukoa, pääsi valmentajavelho Raudoskoski pääsi jakelemaan joukkueelleen ohjeita ja suorittamaan haluamansa pelaajavaihdot heti tuoreeltaan. Juomatauon päätyttyä oli Putkonen viimeistellä jo toisen osumansa, mutta Nurmisen keskitys päätyi Putkosen päästä vain hieman yli tyhjäksi jääneen etunurkan.

Aivan ottelun lopussa SAPAlla oli vielä erinomaisia saumoja kavennukseen. Ensiksi 89. minuutilla vaihdosta sisään tullut Pauli Saastamoinen palautti pallon Rintalalle hieman turhan hiljaisena. SAPA-hyökkääjä ehti väliin, mutta ei onnistunut kiertämään hyvin maalinsa peittänyttä malmilaisveskaria. Paria minuuttia myöhemmin kellon näyttäessä jo lisäaikaa, tavoitti kotijoukkueen keskitys SAPA-pelurin aivan vapaana noin seitsemässä metrissä. Yläkulmaa ilmeisesti tavoitellut veto painui kuitenkin reilusti maalin yli.

Lisämaaleja ei siis enää nähty, joten Atleticon vahvat otteet saivat jatkoa myös SAPAn kustannuksella. Vaikka ottelu ei tarjonnutkaan hienouksia, osoitti se jälleen malmilaisten venymiskyvyn ratkaisevilla hetkillä. Ilman Putkosen viimeistelemää 3-1-osumaa, olisi ottelusta voinut tulla hyvinkin haastava. Toisaalta rehellisyyden nimissä Atletico oli ehkä juuri sen kahden osuman verran parempi ja ansaitsi täydet pisteet.

Täysi pistesaalis tarkoitti myös sitä, että joukkue ohitti samana päivänä hännänhuippu, FC Kontulle hävinneen PK-35/VJS:n ja nousi maalieron turvin viidenneksi. Matkaa toiseen sijaan on enää kolme pistettä, EIF/Akademilta protestipisteet saaneen ESC:n viilettäessä jo kahdeksan pisteen päässä, vieläpä kaksi matsia vähemmän pelanneena. Seuraava tilaisuus kärjen hätyyttelyyn on jo vajaa viikon kuluttua torstaina, kun Atleetit ovat jälleen poikkeuksellisesti tulessa Puistolan nurmella. Tuolloin vieraaksi saapuu kevätkierroksella katkeran tappion keskinäisessä kohtaamisessa kokenut FC HIK.

Tähtipelaajapisteet

Alfred Sinnemäki: Alf oli kahden maalin lisäksi muutenkin todella hyvällä pelipäällä.
Akan Okomoh: Aktiivista ja näyttävää peliä. Puolustuksen viimeinen lukko taas kerran.
Jani Putkonen: Sai maalihanat auki ja viimeisteli ratkaisevan osuman Atleeteille. Kaiken kaikkiaan lupauksia herättävä esitys.