Kolmonen: ESC – Atletico Malmi 1-0 (0-0)

Maalit

1-0 Mergim Bushi 90+2′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Pauli Saastamoinen
Miro Rissanen
Timo Kinnunen (C)
Ville Ruuska
Jani Hannula 75′ Antti Nurkka
Janne Hampaala
Mikko Huupponen
Samu Nurminen
Jani Putkonen 83′ Jukka Haarala
Miro Kauti

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Ville-Pekka Liimatainen

Raportti

Hikken-farssia seurasi heti perään toinen länsiuusimaalainen haaste, kun Atletico matkasi Tammisaareen sarjakärki ESC:n vieraaksi. Todella vakuuttavaa jälkeä nousijan statuksella kyntäneen ESC:n tappiosarake näytti edelleen ympyriäistä nollaa, kun EIF/Akademin yllätysvoitto haihtui savuna ilmaan oikeuden toteuduttua kabineteissa edustuskelvottoman farmipelaajan peluuttamisen johdosta. Toukokuussa ESC piipahti Mosan muovilla jättämässä 1-0-voitollaan Atleetit nollille ensi kertaa sarjapelissä sitten syksyn 2012.

Jos Atleticolta edellisen ottelun korttisateessa hupenivat pelaajat kentältä kesken ottelun niin tällä kertaa kato kävi jo ennen itse ottelua. Peliä edeltävän vuorokauden aikana yhtä vaille täydeltä lapulta putosi nimiä siinä määrin – jopa vielä ajomatkan aikana – että perillä vaihtomiehistö oli muodossa varamaalivahti, kaksi kenttäpelaajaa ja yksi joukkueenjohtaja. ESC puolestaan oli vahvistunut Kakkosen BK-46:ssa pelanneella kaksikolla; lainamies Mergim Bushi debytoi valkopaitojen avauksessa ja koillisen Helsingin oma kulttipelaaja Pete Rantala päivysti vaihdosta käsin.

Atleetit eivät EIFin kustantamaa kevätkierroksen voitokasta Centrumplan-vierailuaan muistellen lähteneet kuvia kunnioittamaan ja peli alkoikin rullata mukavasti alusta asti. Hikkeniä vastaan avanneen puolustuslinjan ainoa pelikiellolta säästynyt jäsen Ville Ruuska pääsi jo ennen vartin täyttymistä hämmentämään isäntien laatikossa. Hässäkän päätteksi kimmoke laskeutui Rudin jalkoihin, mutta pienen viikatteen händikäppäämänä sutaisu kohti maalia jäi torsoksi ja päätyi maalivahti Robin Mattssonin syliin.

Jokseenkin kuumottavalla preesensillä edustava topparikolossi Jarno Kritz puski kulmapotkusta karkeasti ohi sektorin jäätyään taka-alueelle täysin vapaaksi ennen kuin Japu Putkosen sisäkierteinen keskitys oikealta pomppi suoraan ESC-maalin takakulmaan. Avustava nosti kuitenkin lippunsa paitsion merkiksi kohti taivasta tulkittuaan maalinedustalle hiipineen Kautin vaikuttaneen peliin aktiivisesti tilanteessa. Kauti itse laukoi hetkeä myöhemmin yli Samun nätistä cutbackista.

25. minuutilla jatkuvasti ESC:n takalinjan alimpana päivystäneellä Kritzilla poltteli pallo jaloissa siinä määrin, että Japu vei karkin ja oli jo irtoamassa yksin läpi, kun Kritz vetäisi keltaiselta kuutoselta paidasta käsin vauhdit pois. Tuomaristo ei tapahtunutta havainnut ja peli jatkui, mutta Japun etulyöntiasema tilanteessa hupeni nolliin ja vetokin meni ohi, joskin niukasti.

Kotijoukkueen maalipaikat tai tilanteetkin ylipäätään jäivät vähiin. Gimi Bushin saksipotku ei osunut edes moukarihäkkiin ja pari muuta palloa vasta 10 minuuttia ennen kick-offia pelipaikalle ehtinyt Elis maalilla liimasi varmasti. Tauolle poistuttaessa lukemat olivat edelleen kiikareilla.

Toista jaksoa oli kymppi takana, kun Kautin kääntölaukaus paristakympistä ei jättänyt takatolpalle paljoakaan turvaväliä, Ticon kannalta silti liikaa. Japu pääsi testaamaan maalivahti Mattssonin torjuntataitoja kahdesti rouheilla laukauksillaan, joista jälkimmäinen tuli vaparista kun Kautia rikottiin aivan boksin rajalla, mahdollisesti jopa sisäpuolella. Hanskapari vei kuitenkin voiton molemmilla kerroilla.

Peli oli edetessään kääntynyt yhä vahvemmin Atleticon haltuun, ja Samu toimitti pallon Japun ja Andyn keskityspallottelun päätteeksi jo etusivuverkkoon. Rankkaripilkku oli jälleen kovassa huudossa, kun “ekologisella metaanimoottorilla” pitkin iltaa huristellut Mikko Huupponen oli jo sijoittamassa Kautin herkkupalloa luukulta tyhjiin. ESC-merkkisen päällystakin auttavat kädet toimittivat Hupin pyytämättäkin maalikehikon perukoille haistelemaan ruohomattoa, mutta tuomariston näkemyksellä peli jatkui ilman riketuomiota.

Peliajan rullatessa jo lisäminuuteilla Atletico näytti jo vääjäämättä ajautuvan kauden ensimmäiseen tasapeliinsä, kunnes yksi nukahdus lopulta kostautui. ESC pelasi keskiakselin vaparin vajaasta kolmestakympistä oikeaan laitaan, josta syöttö maalinedustalle lipui koko köörin läpi takatolpalle saakka. Gimi Bushi oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tuikkasi kuulan verkkoon räjäyttäen kotiyleisön riemuhuutoon. Hetkeä myöhemmin peli päättyi Atleticon kannalta todella katkeraan tappioon ESC:n poistuessa kentältä jälleen voittajana lukemin 1-0.

Se kuuluisa “parempi” joukkue ei aina voita, vaan useimmiten se joka tekee enemmän maaleja, ja niin kävi tälläkin kertaa. Atleticon peliesitys oli joka tapauksessa hyvä, ja kentällä ei epäonnekkaasta tappiosta huolimatta ollut ainuttakaan heikkoa lenkkiä.

Tähtipelaajapisteet

Timo Kinnunen: Kentän kiistaton kuningas, suorastaan dominoiva.
Mikko Huupponen: Maaginen, pallokontrolli silkkaa aistien pornoa.
Jani Putkonen: Kiusasi ja pääsi paikoille, mutta jäi ilman palkintoa.