Kolmonen: Atletico Malmi – EsPa 0-1 (0-0)

Maalit

0-1 Samu Hagelberg 88′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Pauli Saastamoinen
Miro Rissanen
Mikko Kouri
Ville Ruuska
Janne Hampaala (c)
Akan Okomoh 72′ Antti Nurkka
Jani Hannula 87′ Joonas Peltonen
Jukka Haarala 46′ Miro-Aleksi Tissari
Miro Kauti
Jani Putkonen 59′ Alfred Sinnemäki

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi

Raportti

Edellisviikkoinen ESC-peli jätti jokseenkin pahan maun suuhun, sillä hallinnasta ja paremmista maalipaikoista huolimatta kotijoukkue oli korjannut potin viimehetken maalillaan. Esitys oli ollut kuitenkin kohtalaisen vakuuttava ja sitä samaa tekemistä pyrittiin jatkamaan, kun Atleetit kohtasivat jälleen yhden kärkikolmikon nipuista, jo kolmatta viikkoa peräkkäin. Tällä kertaa vastaan asettui Etelä-Espoon Pallo (EsPa), joka korjasi potin kevätkierroksen keskinäisestä ottelusta lukemin 1-2.

Atleticon viikonlopun rosteri oli mallia ”kaikki kynnelle kykenevät paikalle”. Vielä kahta päivää ennen itse h-hetkeä oli jokseenkin epäselvää, että saako loukkaantumisista ja kesäviikonloppukiireistä kärsivä malmilaisryhmä paikalle yhtäkään kenttäpelaajavaihtaria. Poissa runkopelaajista olivat mm. Timo Kinnunen, Mikko Huupponen, Samu Nurminen ja Roni Tran sekä pelikiellon toista puolikasta kärsineet Niko Ruokolainen ja Henri Mattsson. Myös kevätkauden komeetta, Aku Vapaa puuttui valitettavasti edelleen kokoonpanosta. Näistäkin poissaoloista huolimatta rinkiin saatiin lopulta 16 enemmän tai vähemmän kunnossa olevaa kaveria, joiden myötä avauskokoonpanokin oli varsin vahva.

Itse ottelu käynnistyi Pukinmäen huippukuntoisella nurmella todella vauhdikkaasti. Kelloa oli hädin tuskin ehditty edes käynnistää ja ensimmäistä kertaa Atleticon peleissä nähdyn buffetin antimista nauttineet katsojat löytää paikkansa, kun EsPa pääsi jo hyökkäämään oikeaa laitaa. Laituri haastoi Pauli Saastamoisen laidalla ja pääsi antamaan matalan keskityksen maalinedustalle. Vierasjoukkueen hyökkääjä onnistui kuitenkin sutimaan pallosta ohi ja Ville Ruuska purkamaan pelivälineen päätyrajasta yli. Paine jatkui tämänkin jälkeen malmilaismaalilla, sillä kolmesta peräkkäisestä kulmapotkusta jokainen oli jollain tapaa vaarallinen.

Kahta minuuttia myöhemmin tapahtui puolestaan toisessa päässä. Jani Hannula antoi vasemmasta laidasta ulkosyrjäkeskityksen boksiin. Pallo tavoitti linjasta ensimmäisenä Ruuskan, jonka haltuunotto kuitenkin epäonnistui hieman ja huippupaikka kuivui saman tien kokoon.

Vierailija piti kauttaaltaan koko ensimmäisen jakson enemmän palloa, mutta Atleetit puolustivat hyvin ja tiiviisti. Niinpä puolustuslinjan edessä ei ollut juurikaan ylimääräistä tilaa, eikä vierailija onnistunut myöskään löytämään hyökkääjiään linjan takaa. Atletico taas luotti pitkälti nopeisiin hyökkäyksiin, mutta pyrki kuitenkin luomaan tilanteita roiskimisen sijaan.

EsPan vaarallisimmat paikat tulivat oikeastaan järjestäen siitä, että joukkue pyöritteli palloa keskustassa, pelasi sen laitaan ja löysi sopivan välin Atletico-keskikenttien selustasta. Noin 20. minuutin kohdalla nähtiin yksi tämäntapainen tilanne, joka päättyi vastustajahyökkääjän harhautteluihin boksissa ja lopulta teatraaliseen kaatumiseen niin, että vierasjoukkue vaati jo pilkkua.

23. minuutilla nähtiin puolestaan stereotyyppinen hyökkäys toisessa päässä. Atletico käynnisteli nopeaa vastaiskua, toimitti pallon vasempaan laitaan Jani Putkoselle, jonka keskitys tavoitti boksin toiselta puolen Ruuskan. Tämä haastoi ja vetopaikan sijaan onnistui hankkimaan lopulta vapaapotkun aivan rankkarialueen rajamailta. Erikoistilanne lopulta möhlittiin tehokkaasti ja keskialueen pallonmenetys käynnisti puolestaan vastahyökkäyksen toiseen päähän. EsPan Kristian Nikkolaa haettiin pystypallolla ties kuinka monetta kertaa ja tällä kertaa se myös onnistui. Nikkola ajoi vasemmasta laidasta kohti keskustaa ja haki takakulmaa, mutta maalilla jälleen kerran totutun varmasti pelannut Elis Rintala venyi väliin ja hoiti tilanteen kulmaksi.

Vaikka paikkoja piisasi harvakseltaan molemmissa päissä, nähtiin ensimmäisen puoliajan paras tilanne ehkäpä ottelun 40. minuutilla. Vasemmalla puoliskolla Saastamoinen ja Putkonen loivat ylivoiman laitaan ja Pale vapautti Japun syötöllään keskitystilanteeseen. Matala ja tarkka keskitys löysi maalinedustalta Jani Hannulan, jonka kevyt ohjaus suuntautui täydellisesti kohti oikeaa alakulmaa. EsPan veskari sai kuitenkin jalkansa väliin ja varmisti tasalukemat puoliajalle mentäessä.

Toiselle jaksolle päävalmentaja, Antti Raudoskoski, haki tuoretta verta tuomalla Miro-Aleksi Tissarin Jukka Haaralan tilalle ja siirtämällä Miro Kautin laitaan. Vaihto myös selkeästi piristi peliä ja toi malmilaishyökkäyksiin lisää vaaraelementtejä. Jos EsPa oli lähellä maalintekoa ensimmäisen puoliajan ensiminuuteilla, meinasi Kauti viedä Atleetit johtoon jo ensimmäisestä hyökkäyksestään. Espoolaisten sangen hyvin pelannut veskari ehti kuitenkin torjumaan tämänkin tilanteen kulmapotkuksi. Seitsemisen minuuttia myöhemmin Kauti alusti puolestaan keskityksellään maalipaikan Putkoselle, jonka pusku vitosen oikeasta kulmauksesta meni vain aavistuksen ohi.

Tunnin kohdalle tultaessa alun hyvä sää ja EsPan hallinta näyttivät kääntyvän pysyvästi malmilaisten eduksi. Alati koveneva sade ja ukkoskeli käänsivät tuulen lailla pelin espoolaisten päätyyn ja esimerkiksi muutenkin tehokkaalla pelipäällä ollut Kauti pääsi koettelemaan vierailijoiden veskarin kyvykkyyksiä useampaankin otteeseen. Atleticolla oli päällä selvä momentum ja katsomoon rankkasateeseen jääneet katsojat odottivat varmasti innokkaasti malmilaisten avausosumaa. Sellaista ei kuitenkaan nähty, ja muuten hyvin viheltänyt tuomarikolmikko onnistui osaltaan tappamaan tuon momentumin, kun pelikellossa oli 61 minuuttia. Salamat iskivät suoraan kentän yläpuolella ja sade yltyi jo häiritsevän kovaksi, joten tuomaristo päätti katkaista pelin ja pitää pienen tauon turvallisuussyistä.

Joukkueet siirtyivät koppiin noin vartin ajaksi ja sateen hieman laannuttua peliä jatkettiin. Vaikka Atleticon hyvä vaihe hieman katkesikin, jatkui ottelu kuitenkin malmilaisten komennossa. Hyökkäyspäässä tutut nimet, Kauti ja Tissari pyörittivät peliä ja loivat liukuhihnalta hyviä paikkoja. Myös tuoreina jalkoina sisään tulleet Antti Nurkka ja Alfred Sinnemäki toivat oman hyvän mausteensa kamppailuun.

Maalia ei kuitenkaan nähty ja loppua kohden ottelu meni entistä enemmän kyttäilyksi. Ottelun tempo laski ja molemmat joukkueet varmistelivat asemiaan, eikä alun kaltaista menoa päästä päähän enää juurikaan nähty. EsPa loi muutaman potentiaalisen paikan pääasiassa keskityksin, Atletico taas haki hyökkääjiään useimmiten pystypalloilla.

Pitkään näyttikin taas kerran siltä, että ottelu tulisi päättymään tasan, varsinkin kun 86. minuutilla n. 25 metristä lähtenyt Sinnemäen kääntölaukauskaan ei tavoittanut vapaana ollutta takakulmaa vaan kilpistyi jälleen kerran EsPa-vahdin paraatitorjuntaan.

Mutta kuten viikkoa aikaisempi ESC-peli oli todistanut, riitti yksi huolimattomasti puolustettu tilanne painamaan päät painuksiin ja ratkaisemaan otteluun. Täysin vaarattoman näköisessä tilanteessa pallo pelattiin EsPa-hyökkääjälle, joka tiputti sen alaspäin ja seuraava syöttö tavoitti linjasta läpi juosseen Samu Hagelbergin, joka jätti taaksensa malmilaispuolustuksen ja viimeisteli kliinisesti etunurkkaan.

Tästä takaiskusta Atletico ei enää toipunut, vaan tuomari päätti ottelun käytännössä juuri sillä kellonlyömällä, kun mittariin tuli 90 minuuttia. Vaikka tilastojen valossa Atletico oli jälleen ollut vahvempi ja maalipaikkojakin luotu ratkaisuun riittävä määrä, osoitti EsPa riittävästi henkistä kanttia ratkaisemalla ottelun käytännössä ottelun viimeisestä tilanteesta. Malmilaispuolustus pelasi kauttaaltaan hyvän pelin, keskikenttä oli vahva varsinkin puolustussuuntaan ja hyökkäyspää terävä vastahyökkäyksissään, minkä yhdistelmänä olisi voinut olettaa riittävän täyteen pistepottiin, mutta toisin kuitenkin kävi. Ottelun jälkeen kopissa oli tietysti varsin masentunut tunnelma, mutta savun hieman hälvettyä, voitiin kai tämänkin ottelun perusteella todeta, että tällaisten esitysten jatkuessa tulee tuurikin varmasti kääntymään.

Tuurinkääntymistä odotellaan seuraavan kerran tulevana perjantaina, kun Atletico matkaa sijan verran takana olevan FC Kontun vieraaksi Kontulaan. Todella hyvään lentoon päässyt kotijoukkue isännöi Atleetteja paikallisella nurmella klo 18.30 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Miro Kauti: ”Ibizan läski” oli erittäin pirteällä pelipäällä ja järjesteli tukun loistavia maalipaikkoja hyökkäyspäässä. Harmi vaan, että se kruunu jäi tuloksen muodossa puuttumaan.
Mikko Kouri: Paikkasi erinomaisesti edellispelissä vakuuttanutta Timoa. Hoiti leiviskänsä puolustussuuntaan moitteetta, eikä sortunut juurikaan virheisiin.
Pauli Saastamoinen: Pale on löytänyt uutta virtaa tekemiseensä. Tasaisen varma suoritus ja hyvä ysikymppinen jo toista viikkoa peräkkäin.