Kolmonen: Atletico Malmi – NuPS 3-2 (2-1)

Maalit

1-0 Alfred Sinnemäki 14′
1-1 Oskari Kokkila 38′
2-1 Janne Hampaala (Ville Ruuska) 44′
2-2 Remu Jokirinne 60′
3-2 Samu Nurminen (Antti Nurkka) 90+4′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Miro Rissanen 46′ Niko Ruokolainen
Akan Okomoh
Ville Ruuska
Janne Hampaala (C)
Jani Hannula 82′ Pauli Saastamoinen
Aku Vapaa 46′ Antti Nurkka
Samu Nurminen
Alfred Sinnemäki 82′ Timo Kinnunen
Jani Putkonen 62′ Jani Lehti

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kuten aiemmin viikolla julkaistussa artikkelissa kirjoitettiin, Atleetit olivat pelanneet selvästi alle oman tasonsa kauden ensimmäisellä puolikkaalla. Loppua kohden oli nähtävissä selviä piristymisen merkkejä, mutta harmittava LoPa-tappio jätti jokseenkin karvaan maun suuhun, eikä sarjataulukon kuudes sija varmastikaan tyydyttänyt joukkuetta. Niinpä syyskierrokselle lähdettiin ennen kaikkea suorittamaan tarvittavaa kasvojenpesua ja nostamaan sarjasijoitusta lähemmäksi kärkipäätä.

Ensimmäinen kanto kaskessa oli Nummelan Palloseura, joka sarjanousijana lukeutui erääksi kauden suurimmista yllättäjistä. Kolmosen avanneessa ottelussa Atleetit taistelivat urhoollisesti ja loivat myös voittoon tarvittavat maalipaikat, mutta sillä kertaa NuPS oli kotikentällään onnekkaampi. Heinäkuisena hellepäivänä pelatusta joukkueiden välisestä toisesta kohtaamisesta odotettiin vähintäänkin yhtä tasaista, olivathan joukkueet voittaneet aiemmat keskinäiset ottelunsa yhtä monesti. Jos lämmin hellepäivä parhaimpaan kesäloma-aikaan verotti varmasti jonkin verran katsojia Pukinmäen auringossa kylpeneeltä nurmelta, näkyi ajankohta myös joukkueiden kokoonpanoissa. Atletico antoi jo lähtökohtaisesti jonkin verran siimaa jättämällä avausottelun hahmon Mikko Huupposen ja kevätkierroksen tehomiehen Miro Kautin kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle. Poissa olivat myös yhtä vaille kaikissa otteluissa esiintynyt Mikko Kouri ja edelliseen viiteen peliin viisi maalia iskenyt Miro Tissari. Lisäksi alkulämmöissä syntynyt pikkuvamma muokkasi avauskokoonpanoa vielä entisestään.

Niin tai näin, Atletico lähti poissaoloista huolimatta otteluun vahvalla kokoonpanolla. Se näkyi positiivisella tavalla myös heti alusta saakka, sillä keltapaidat olivat kauttaaltaan vahvempi osapuoli. Erityisesti joukkueen oikea laita Ville Ruuskan ja vain hetkeä ennen ottelun alkua avaukseen komennetun Samu Nurmisen johdolla tuntuivat olevan vedossa. Kaverukset meinasivat tehdä pahojaan jo ottelun 4. minuutilla, kun mainion seinäpelin jäljiltä Rudi raivasi tiensä boksiin ja pääsi myös laukomaan, tosin vastustajan blokatessa vedon. Toki NuPSillakin oli alussa saumansa. Muutamaa minuuttia Rudin tilannetta myöhemmin tullut sivuvapari päätyi nummelalalaiskärjen päästä vain aavistuksen takakulmasta ohi. Kymmenennellä minuutilla oikealta lähtenyt keskitys tippui puolestaan sopivasti valkopaitaisen jalkaan, mutta haltuunotto boksissa oli sen verran kova, että maalilla Elis Rintala ehti hätiin.

Avausmaali nähtiin ottelun 14. minuutilla. Samu ja Rudi pelasivat jälleen seinäpelin, jonka jäljiltä Samu haastoi vielä laitapakin ja pääsi laukomaan boksin oikeasta laidasta. Veskari sai näppinsä väliin, mutta ei onnistunut liimaamaan palloa. Ensimmäisenä paikalle ennätti Alfred Sinnemäki, jonka lonkerot kauhoivat tuttuun tyyliin pelivälineen riparista sisään ja siten lukemiksi 1-0.

Tasoitus oli lähellä noin reilu viisi minuuttia myöhemmin, kun Rudin palautus alaspäin Elikselle näytti jäävän lyhyeksi. Veskari pommitti palloa kuitenkin sen verta kovalla voimalla, että toiseen suuntaan laukausta yrittäneestä NuPS-pelaajasta huolimatta pallo otti kierteen nummelalaispäätyä kohden, ja keltapaitaiset ehtivät vielä purkamaan pelivälineen väljemmille vesille.

Heti seuraavasta tilanteessa oli puolestaan rangaistuspotku lähellä. Merkittävässä roolissa alkupuolikkaan ollut Rudi teki vahvan nousun kohden keskustaa ja juoksi lopulta linjasta läpi, jonne myös pallo pelattiin. Tämä ajoi rohkeasti boksiin ja NuPS-pelaajan kontaktista päätyi myös nurmenpintaan. Erityisesti nummelalaisten pitkin ottelua parjaama tuomarikolmikko oli kuitenkin tiukkana ja jätti joidenkin odottaman pilkun viheltämättä.

Ennen puolentunnin kohdalla tullutta juomataukoa maalintekoa pääsivät koettamaan vielä Jani Putkonen ja Alfred Sinnemäki. Pitkän pelaamattomuuden jälkeen takaisin kokoonpanoon palannut Japu tarjoili näyttävän puolivolleyn, joka leijaili kuitenkin hieman ohi. Samainen herra keskitti puolestaan 28. minuutilla sivuvaparista erinomaisen pallon etualueelle, josta Alffi jatkoi sen päällään vielä kohden etuyläkulmaa. Veskari sai kuitenkin jollain ilveellä näppinsä väliin.

Juomatauon jälkeen NuPS alkoi saada paremmin otetta pelistä ja hyvä hallinta myös palkittiin, ikävä kyllä Atleticon vahvasti edesauttamana. Pitkä, vaarattomalta näyttänyt avaus oli tippumassa Eliksen ja Rudin väliin. Pienestä kommunikaatiokatkoksesta johtuen kumpikaan ei kuitenkaan mennyt tilanteeseen parhaalla mahdollisella tavalla, vaan vierailijoiden Oskari Kokkila korjasi pelivälineen mukaansa ja viimeisteli varmasti lukemat 1-1:een.

Tämän jälkeen näytti hetken aikaa siltä, että nummelalaiset painaisivat vielä ohi, kunnes aivan ensimmäisen puoliajan lopulla nähtiin loisto-osuma. Pallo riistettiin keskustassa, jossa Leego Hampaala pelasi sen keskelle kaventaneelle Samulle. Samu otti muutaman askeleen pallon kanssa ja odotteli, että Rudi ehti laidasta mukaan. Tämä sai pallon jalkaansa ja ajoi voimalla kohden boksin kulmausta. Sieltä tarkka, matala keskitys maalivahdin ja puolustuslinjan väliin noin vitosen viivalle, johon hyökkäyksen käynnistänyt Leego liukui täysin oikea-aikaisesti. Pallo verkkoon ja puoliajalle mentiin Atleettien johtolukemissa 2-1.

Toiselle jaksolle siirryttäessä Atletico suoritti muutaman pelaajavaihdon. Niko Ruokolainen korvasi Miro Rissasen puolustuksessa ja Henri Mattson siirtyi laidalta toppariksi. Hengitysongelmista kärsinyt Aku Vapaa vaihtui puolestaan Antti Nurkkaan ja siten keltapaidat saivat jälleen parit tuoreet jalat nummelalaisia kiusaamaan.

Kiusaajista tunnetuin, Japu Putkonen olikin lisätä Atleticon johtoa heti 52. minuutilla, kun NuPSin kulmapotkutilanteessa puolustuslinjan taakse keskiympyrään hiipinyt malmilaistalismaani vapautettiin pitkällä purkupallolla läpiajoon. Noin 25 metristä lähtenyt chippinosto karkasi kuitenkin pahasti leveäksi.

Toisella puoliajalla kävi muutenkin selväksi, ettei viimeistely välttämättä ole Atleticon vahvimpia osa-alueita juuri kyseisessä ottelussa. Sen sijaan NuPS käytti hyvällä prosentilla tekopaikkansa ja tasoitti pelin jo toistamiseen, kun ottelua oli pelattu tasan tunti. Eliksen antama heikohko avaus käynnisti NuPSin puolustuksesta nopean vastahyökkäyksen. Keskikentän keskustan kautta pelattu pystypallo löysi paitsion rajoilla läpi juosseen Remu Jokirinteen, jonka laukaus ohitti Eliksen ja tasasi lukemat 2-2:een.

Atletico ei tästä kuitenkaan lannistunut, vaan haki ansaittua johtomaalia hyvillä rakenteluilla useampaankin otteeseen. Ensin 71. minuutilla Andy tarjoili pystypallon Alfille, jonka läpiajo päättyi kuitenkin hänelle epätyypilliseen, heikkoon viimeistelyyn. Päin veskaria suuntautunut laukaus oli kokolailla yhtä kehno kuin 75. minuutilla Alfin laidasta nousun tehneelle Nikolle pelattu läpiajotilanne. Nikon chippi jäi sekin torsoksi ja vaihtopenkillä tuskailtiin jo yritysten ponnettomuutta.

Kuuma keli ja tiukka taistelu painoivat selkeästi kummankin osapuolen jaloissa, mitä pidemmälle ottelussa mentiin. Peli muuttui pikkuhiljaa entistä varovaisemmaksi, eivätkä hyökkäykset lähteneet enää niin terävästi. Niinpä katsomossa odoteltiin varmasti jo ottelun tasaavia loppulukemia. Kauden ensimmäistä tasapeliä ei kuitenkaan nähty lauantainakaan, vaan juomataukojen vuoksi melko pitkäksi venynyt lisäaika sai arvoisensa päätöksen Atleticon ja ”Puksun Samun” komealla ratkaisulla. Vasta loppupuolella sisään vaihdettu Timo Kinnunen riisti pallon NuPSin sivurajaheiton jäljiltä noin 40 metrissä ja syötti sen keskustaan Antti Nurkalle. Tämä haki hyvällä visiolla oikeasta laidasta noussutta Samu Nurmista, joka karkasikin sähäkästi puolustuslinjasta ja onnistui hakemaan jalkansa vapaaksi rankkarialueen kulmauksessa. Diagonaalilaukaus kohti vasenta alakulmaa räjäytti Atletico-penkin todelliseen euforiaan ja varmisti Atleeteille äärimmäisen arvokkaan 3-2-voiton. Lisäajan jatkumisesta ja Jani Lehden valitettavan loukkaantumisen aiheuttamasta miesalivoimasta huolimatta muita tilanteita ei siis enää nähty kummassakaan päässä.

Pisteet jäivät siis värikkäiden ja tasaisten vaiheiden jälkeen malmilaisille, ja pelitilanteisiin nähden voinee kai sanoa, että myös ansaitusti. NuPS tarjosi jälleen erinomaisen vastuksen, mutta avausottelua isompi kenttä ja todennäköisesti myös helteinen sää palvelivat tällä kertaa Atleetteja paremmin. Hukatuista maalipaikoista ja puolustuspäässä jälleen kerran nähdyistä töpeksimisistä huolimatta Atletico esiintyi pirteästi ja hallitsi ottelutapahtumia muutamia lyhyehköjä suvantovaiheita lukuunottamatta. Muutamat poissaolot eivät ainakaan allekirjoittaneen silmään näkyneet juurikaan ja jo EBK- sekä EIF/Akademi-otteluissa nähdyn kaltaiset, viime vuodelta tutut ja perinteisemmät Atletico-esitykset saivat jatkoa. Kolme pistettä olivat myös siltä kantilta tärkeät, että nyt pientä eroa NuPSiin ja samalla kärkipäähän saatiin kurottua hieman kiinni ja toisaalta samalla nostettua joukkue ylempään keskikastiin.

Seuraavan kerran Atletico on tulessa jo tulevana perjantaina, kun joukkue vierailee alun vaikeiden otteluiden jälkeen hyvään lentoon ja useamman ottelun voittoputkeen päässeen SAPAn kotiluolassa Talin nurmella. Ottelu alkaa klo 18.00.

Tähtipelaajapisteet

Samu Nurminen: ”Puksun Samu” oli jälleen nimensä veroinen ja täysin pitelemätön laidallaan. Lisäajalla syntynyt voittomaali kruunasi hienon illan.
Henri Mattsson: Erittäin vahva esitys omassa päässä. Melkolailla virheetöntä puolustustyöskentelyä ja tukku loistavia katkoja.
Janne Hampaala: Jälleen kerran todella arvokasta duunia molempiin suuntiin. Liukutaklausten lisäksi kunnostautui tällä kertaa myös maalinteossa.