Kolmonen: Atletico Malmi – SAPA 2-0 (1-0)

Maalit

1-0 Alfred Sinnemäki (Mikko Huupponen) 16′
2-0 Antti Nurkka (Timo Kinnunen) 86′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson 65′ Antti Nurkka
Akan Okomoh 90′ Miro Tissari
Mikko Kouri
Jani Hannula
Mikko Huupponen
Timo Kinnunen (C) 86′ Jukka Haarala
Niko Ruokolainen
Alfred Sinnemäki 27′ Roni Tran
Samu Nurminen
Jani Lehti 46′ Jaakko Peltonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kauden avausottelussa NuPS:n vieraana kärsitty kirvelevä tappio nakersi edelleen atleettiryhmän takaraivossa, kun Savannan Pallo saapui Vapun jälkimainingeissa vierailulle Tapanilaan. SAPA on tuttu tanssipari muun muassa Atleticon ensimmäiseltä Kolmosen kaudelta (2010) sekä seuraavan vuoden Suomen Cupista. Näistä koitoksista käteen jäi kaksi tasapeliä ja yksi voitto, mitä voidaan pitää SAPA:n kaltaista pitkän linjan kolmosdivarijyrää vastaan kelpo suorituksena.

Atleticon kausi kaudelta lisääntynyt ammattimaisuus näkyy konkreettisesti vaikkapa siinä, että jopa Vapun kaltaisen simantäyteisen hassuttelujuhlan jälkeen pelaajisto saapui pelikentälle ilman punertavia silmiä ja täriseviä käsiä. Tästä johtuen velhomainen taktikko Antti Raudoskoski sai valita päivän miehistön vahvasta rosterista, vaikka lasaretin puolella on edelleen aimo läjä atleetteja. Kestoloukkaantuneiden Waseniuksen ja Säynätkarin lisäksi Ruuska ja Kauti ovat edelleen sivussa. Tähän vielä päälle Nummelassa harmillisesti takareitensä telonut Aku Vapaa sekä keskikentän liukutaklausekspertti Janne Hampaala, jonka polvi otti viikolla osumaa. Näiden surullismielisten uutisten joukkoon mahtuu yksi iso valonpilkahdus, kun sitkeiden loukkaantumisten piinaama Miro “Ben” Tissari pääsi tällä kaudella ensimmäistä kertaa lapulle.

Peritoukokuinen +6°C ja siihen sointuvat mordormaiset pilvimuodostelmat eivät herättäneet innostusta, mutta kehnosta kelistä huolimatta Mosan muovin reunustoille kerääntyi mukavasti jengiä. Viiden minuutin tunnustelun jälkeen ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin vieraiden päädyssä. Pelikieltonsa Regions’ Cupin ottelussa sovittanut taikavarvas Mikko “Hupi” Huupponen oli palannut keskikentän registaksi, ja vähemmän yllättäen Atleticon hyökkäys lähti liikkeelle juuri Hupin tossusta. Millintarkka ristipallo tavoitti oikeassa laidassa vipeltäneen Samu Nurmisen, joka antoi kovan matalan keskityksen suoraan rysälle. Jani “Kuula” Lehti latasi pallon vitosen viivalta ensin tolppaan ja sitten riparista reippaasti maalin yli.

Huippupaikan jälkeen Atleticon peli sekosi hetkellisesti, eikä keskialueella tuntunut onnistuvan edes ne helpoimmat ratkaisut. Reilun kymmenen minuutin kohdalla oikea laita toimi jälleen, kun Samu petasi ahnaasti laitapakin tontilta nousseelle Jani Hannulalle loistavan keskityspaikan. “Nanin” heittämään laadukkaaseen palloon ehti jälleen ensimmäisenä Kuula, joka niittasi pelivälineen ykkösellä yläriman kautta päätyverkkoon.

Vartin pelin jälkeen vanha kunnon lonkerojalka Alfred Sinnemäki sai kunnian avata Atleticon kotimaalisaldon kaudella 2014. Oikealta tulleessa kulmapotkussa Alf teki hyvän liikkeen etualueelle, johon Hupi toimitti pallon. SAPA-puolustukselta karkuun päässyt Alf nikkasi pallon päällään vuorenvarmasti maaliin. Maalin jälkeen nähtiin lisää Atleticon painostusta ja kulmapotkuja, mutta ilman vastaavaa tulosta. Puolen tunnin kohdalla Hupi nosti pallon kohti keskelle leikannutta Samua, joka sai munkin haltuunsa SAPA-topparin epäonnistuneen katkon jälkeen. Kotijoukkueen ja -yleisön harmiksi Samun nosto leijaili metrin-kaksi maalin yli. Harmillisesti myös maalintekijä Alf joutui jättämään kentän saatuaan kolhun, joten Roni Tran päästettiin irti jo puolen tunnin pelin jälkeen.

Ensimmäisen puoliajan loppuosa oli melkoista pallottelua, jossa kurinalaisesti alhaalta puolustanut SAPA peitti Atleticon pelinavausmahdollisuudet. Kotijoukkueen pitkät ja korkeat avaukset olivat vaarallisempia kentän yläpuolella lentäneille variksille kuin SAPA:n puolustukselle. Muutamaa Atletico-puolustuksen hasardisyötöstä alkanutta vastahyökkäyksentynkää lukuun ottamatta SAPA ei esittänyt hyökkäyssuuntaan kovin kummoisia otteita.

Epäonnekseen tänään ilman maalia jäänyt Kuula otettiin puoliajalla vaihtoon, jolloin kentälle tullut Jaakko ”Jasu” Peltonen siirtyi Timo Kinnusen paikalle keskikentälle, Timo nousi kymppipaikalle ja Roni Kuulan tilalle piikkiin. Vakuuttavia otteita kymppipaikalla aiemmissa otteluissa esittänyt Timppa oli karata jo viiden minuutin jälkeen puolittaiseen läpiajoon keskialueella, mutta SAPA:n puolustaja lanasi kapteenin varoituksen arvoisesti. Ottelun tempo koheni ensimmäisen puoliajan loppupuoliskon lätynkääntelystä, mutta tasollisesti touhu ei vielä näyttänyt kolmosdivarifudikselta. Tunnin kohdalla SAPA:n maalivahdin surkea avaus tippui Samulle, jonka viiltävä läpisyöttö meni vain kymmeniä senttejä ohi pystyyn kirmanneen Huupposen jalasta. Viisi minuuttia edellisestä Jasua rikottiin noin parissakympissä. Seuranneesta vaparista Hupi jysäytti inhottavan voimakkaan laukauksen, jonka SAPA:n hyvin pelannut maalivahti sai vain vaivoin nyrkkeiltyä ulos boksista.

Velho-Ana halusi kentälle uusia jalkoja ja terävyyttä, joten kehiin iskettiin aina yhtä juonikas Antti Nurkka. Andyn kentälletulon myötä pelin ilme piristyi, mutta taivas synkkeni – tähän mennessä keli oli ollut kuin morsian: arvaamaton ja enimmäkseen pilvessä. Noin 70 peliminuutin kohdalla alkoi jumalaton raekuuro ja puuskittainen tuuli. Kuin protestina tästä Atletico nosti yhä tempoa ja alkoi viedä peliä selkeämmin SAPA:n päätyyn. Helpottavan kahden maalin johdon metsästyksen tiimellyksessä meinasi käydä klassisesti, kun ihmeellisen kimmokkeen ottanut Andyn katko muuttui läpisyötöksi SAPA-hyökkääjälle. Kaveri otti pari heikompaa kosketusta, eikä pystynyt Akan Okomohin, Mikko Kourin ja Elis Rintalan ahdisteluiden takia iskemään tasoitusmaalia.

Vartti ennen loppua Atletico löi vielä isompaa vaihdetta silmään. Ensin Samu syötti päätyrajalta takaviistoon Timolle, jonka napakan vedon eteen SAPA-veskari venyi kuin ihmeen kaupalla. Seuraavaksi ratkaisua pääsi yrittämään Roni, joka puski Niko Ruokolaisen vasemmalta antaman keskityksen vain senttejä ohi etutolpasta. Seuraavassa hyökkäyksessä Roni oli vuorostaan järjestäjän roolissa. Oli jälleen senteistä kiinni, että ovela chippi linjan taakse olisi tavoittanut pystyyn rynnineen Andyn.

Kymmenen minuutin myllytyksen jälkeen vapauttava 2-0-osuma syntyi vihdoinkin. Sivurajaheiton jälkeisessä hässäkässä pallo tipahti Nikolle, joka nosti ulospäin kiertävän keskityksen pilkun tienoille. Timo voitti ilmakamppailun ja tiputti pallon maalinedustalle. Kärkkäimpänä paikalla oli Andy, jonka voimakas veto ei jättänyt maalivahdille mitään saumoja. Maalin jälkeen Jukka “Jugi” Haarala korvasi Timon hyökkäyspäässä. Jälleen vakuuttavasti pelannut Hupi oli lähellä tehdä melkoisen yksilömaalin, kun hän katkaisi pystysyötön keskialueella, veti raivokkaan pystykuljetuksen ja tinttasi kovan laukauksen hieman takakulmasta leveäksi. Juuri ennen varsinaisen peliajan täyttymistä pitkään sivussa ollut Miro Tissari päästettiin irti, eikä unelmastartti todellakaan ollut kaukana. “Ben” nappasi korkean pystypallon samettisesti koukkuun, ohitti puolustajan oikealta ja keskitti Jugille, jonka akrobaattinen viimeistely-yritys kuitenkin epäonnistui.

Vaikka yleisöä ei tällä kertaa hemmoteltu järin tasokkaalla divarifudiksella tai aurinkoisella kelillä, tärkeintä oli raapia kolme sarjapistettä avauskierroksen pettymyksen jälkeen. Päivän vastustaja SAPA puolusti tiiviisti ja säntillisesti, eikä joukkueessa ollut selkeitä heikkoja lenkkejä. Viikon päästä maanantaina (12.5.) Atleticoa isännöivä FC HIK on eri kaliiberin joukkue, joten tänään nähtyyn lepsuiluun ja huolimattomiin ratkaisuihin ei ole Hangossa varaa.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Huupponen: Taas väkevä esitys keskikentän moottorina. Yksi harvoista, jotka pelasivat tänään tasollaan.
Jani Hannula: Oikean puolustajan tontille erinomaisesti juurtunut Nani veti taas moitteettoman ottelun.
Timo Kinnunen: Vahva maassa ja ilmassa, kenties myös merellä.