Kolmonen: NuPS – Atletico Malmi 2-1 (0-0)

Maalit

1-0 Joakim Julie 72′
1-1 Mikko Huupponen (Jani Putkonen) 77′
2-1 Joakim Julie 81′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen
Joonas Peltonen 54′ Mikko Kouri
Akan Okomoh
Jani Hannula
Janne Hampaala
Mikko Huupponen 81′
Timo Kinnunen (C) 73′ Jaakko Peltonen
Aku Vapaa 19′ Jani Putkonen
Samu Nurminen 82′ Antti Nurkka
Jani Lehti 56′ Roni Tran

Muut vaihtopelaajat

Tommi Eklöf (MV)
Henri Mattsson

Raportti

Atletico Malmin pre-season päättyi viikko takaperin Kolmosen Helsingin joukkueille järjestetyn talvisarjan voittoon, mutta vain viikko myöhemmin mentiin jo tosipelien merkeissä. Ensimmäisenä vastaan asettui yhdeksi lohkon potentiaalisista yllättäjäjoukkueista povattu NuPS, joka nousi viime kauden päätteeksi Uudenmaan Nelosesta melko ylivoimaisella marginaalilla. Joukkueen kevättalven esitykset pakottivat Atleticon myös ottamaan kotijoukkueen tosissaan, varsinkin kun useampi tietolähde kertoi nummelalaisten hakevan nousua Kakkoseen muutaman vuoden sisällä. Keskinäisiä otteluita oli myös jokunen takana, sillä viime talvena Atletico tappeli samaiselta, tuolloin tosin hallin päällystämältä kentältä niukan 3-2-voiton ja edellisissä virallisissa peleissäkin vuonna 2010 marginaalit olivat olleet yhtä pienet Nummela-ottelun päätyttyä vastustajan 2-1-voittoon ja Tapanila-pelin puolestaan Atleticon eduksi 1-0.

Atleticon osalta lähtökohdat otteluun olivat melko otolliset. Ykkösveskari Elis Rintala oli tehnyt paluun treeneihin juuri kauden kynnyksellä ja myös ykköstykki Jani Putkonen ehti kuntoutua parahiksi sarja-avaukseen, vaikka aloittikin penkin päässä. Viime kauden avainmiehistä poissa olivat oikeastaan vain loukkaantumisista kärsivät pitkäaikaispoissaolijat Patrick Purola, Antti Säynätkari ja Miro Kauti sekä talvikaudella hyviä otteita väläytellyt Alfred Sinnemäki ja pikkukolhuista kärsivät Ville Ruuska. Uusista miehistäkin vain Aku Vapaa nähtiin tänään avauksessa ja Tommi Eklöf varaveskarina talven pistetilaston ylivoimaisen kärkipaikan vieneen Miro Kautin jatkaessa siis edelleen loukkaantuneena. Poissaoloista huolimatta lapulla oli täydet 18 pelaajaa ja jalkeilla erittäin iskukykyinen miehistö haastamaan kovaa päänahkaa mielinyttä NuPSia.

Todella kesäisessä säässä pelattu ottelu alkoikin vauhdikkaasti nummelalaisten faniryhmän viritellessä taustalla rytmikkäitä chanttejaan. Pallo poltteli selvästi molempien osapuolten jalkoja silkasta jännityksestä. Ratapuiston pikkuruisella tekonurmella nähtiin kaksi selvästi todella latautunutta joukkuetta, joista molemmat olivat valmistautuneet ottamaan vastustajaltaan luulot pois heti alkuminuuteilla. Kentän pieni koko varmisti myös sen, että pallo eteni vauhdilla päästä päähän ja jo puolesta kentästä saattoi luoda vaarallisia maalitilanteita pystypalloilla. Joukkueiden soveltama korkea prässi teki myös pelitilasta ahtaan tuntuisen ja monikymmenpäinen yleisö viritti taistelutahtoa varmasti molempiin joukkueisiin.

Ensimmäinen varsinainen tilastomerkintä nähtiin vasta 19. minuutin kohdalla ja sekin oli valitettavasti todella miinusmerkkinen. Huippuvireeseen talven aikana yltynyt Aku Vapaa loukkasi takareittään ja joutui kovasta yrityksestä huolimatta jättämään leikin kesken. Niinpä tuore päävalmentaja Antti Raudoskoski oli pakotettu vaihtamaan vasta edellispäivänä paluun treenikentille tehneen Jani ”fudiskiusaaja” Putkosen sisään jo heti alkuvaiheissa.

Ensimmäinen vaarallisempi maalitilanne syntyi noin 27. minuutilla, kun kapteeni Timo Kinnunen nousi Niko Ruokolaisen keskityksessä korkeimmalle ja puski pallon boksin keskeltä vain niukasti vasemmalta ohi. Kotijoukkue viritteli muutamia vaarallisia paikkojaan puolen tunnin pelin jälkeen, joista kaikki tulivat käytännössä Atleticon keskikentän pallonmenetyksistä ja nopeista suunnanmuutoksista tai vaihtoehtoisesti erikoistilanteista. Elis Rintala maalillaan ei joutunut kuitenkaan juuri venymään pallon tielle.

Puoliajan kenties paras tilanne nähtiin 37. minuutilla, kun ticotico pyöri vaihteeksi tyylikkäästi oikealla laidalla. Timo pelasi laidalla muutamia loistavia väläytyksiä tehneen Samu Nurmisen juoksuun, tämä haastoi kohden päätyrajaa ja keskitti matalana etutolpalle. Japu Putkonen antoi pallon mennä längeistään avaten vitosen viivalla täysin vapaana olleelle Janne Hampaalalle erinomaisen vetopaikan. Tyhjästä maalista huolimatta Leegon veto viuhui kuitenkin noin maalin verran ylitse. Heti perään myös keskikentän keskustassa tiukasti ahertanut Mikko Huupponen pääsi koettamaan laukaustaan. Jani ”Kuula” Lehti päästi pystypallon taidokkaasti ohitseen ja ylös noussut ”Hupi” pommitti boksin rajalta kohti taka-alakulmaa. Veskari ei ollut vedossa mukana, mutta laukaus meni joitakin kymmeniä senttejä takatolpan sivusta.

Atletico sai vielä muutaman laukaisupaikan 40. minuutin molemminpuolin, kun sekä Samu että Kuula pääsivät koettamaan veskarin torjuntataitoja, mutta laukaukset jäivät kuitenkin kohtalaisen heppoisiksi esimerkiksi Kuulan hienosta läpiajosta huolimatta. NuPS sai ensimmäisen puoliajan loppupuolelle vielä pienoisen paineen, kun oikealta laidalta tullut keskitys ja takatolpalta etutolpalle annettu taidokas pudotus meni vain aavistuksen ohi ja heti perään vasemmalta linjan taakse heitetty pallo jatkosta ylärimaan. Puoliajalle mentiin kuitenkin tasalukemissa 0-0.

Toinen jakso käynnistyi edellisen tapaan Atleticon pienoisessa hallinnassa. NuPS pelasi osapuolista selkeästi suoraviivaisemmin ja ennakkotiedot maata pitkin pelaavasta joukkueesta muuttuivat kyllä ottelun myötä. Toisaalta pelitapa aiheutti Atleticolle jatkuvasti harmia ja nummelalaisten vahvuus perustui juuri nopeisiin harppuunahyökkäyksiin joko pidemmällä pallolla seisovasta tilanteesta tai vaihtoehtoisesti vastahyökkäysasetelmista laitapakkien taakse pelattuna.

Toisen jakson ensimmäiset tilanteet tulivat kuitenkin jälleen keltapaidoille. Japu keskitti ottelun 48. minuutilla vasemmalta ja Samu jatkoi boksin nurkalta puolivolleyllä Leegon laittaessa vielä vaarallisesti päätä väliin matkalla. Veskari venyi kuitenkin Atleetti-penkin ihmetykseksi tämänkin pallon eteen. Kolmea minuuttia myöhemmin myös Timo kokeili puolivolleytä 20 metristä, mutta jälleen veskari nosti pallon viime hetkellä riman ylitse. 59. minuutilla puolustusta johtaneen Akan Okomohin pitkä pallo tavoitti laidalta Japun, jonka suora jatko petasi vaihdosta sisään tulleelle Roni Tranille loistopaikan maalivahdin kanssa nokikkain, mutta hän ei kuitenkaan ehtinyt aivan palloon.

Pitkään näytti jo, että ottelussa ei nähtäisi maaleja ollenkaan, kun tunnin pelin jälkeen molemmat osapuolet eivät tuntuneet saavan pelivälinettä mistään sisään. Molemmissa päissä nähtiin muutamia vaarallisia kulmatilanteita ja pitkiä sivurajaheittoja, mutta huono tuuri ja vieläkin huonompi viimeistely olivat leimallisia piirteitä tänään.

Ja kuten niin monta kertaa aiemminkin, jos ei itse tee tilanteista, kasvaa vastustajan maalintekotodennäköisyys kummasti. 72. minuutilla NuPS sai jälleen yhden monista vastahyökkäyksistään. Veskari avasi pitkän pallon oikeaan laitaan, jossa NuPS-peluri pisti pallon Nikon ja Akanin välistä kohti kulmalippua. Akan ehti puolustamaan, mutta laituri hassutti Akanin aivan totaalisesti. Siitä syöttö takaviistoon vain hetkeä aiemmin sisään vaihdetulle Joakim Julielle, joka laukoi suurin piirtein ensimmäisellä kosketuksellaan pallon Mikko Kourin jalkojen vierestä ohi maalilla voimattomaksi jääneen Eliksen. Lukemat tuolloin 1-0 Nummelalle.

NuPSia pitkin ottelua äänekkäästi kannustanut faniryhmä repesi liitoksistaan, mutta ei ehtinyt kuitenkaan juhlia kovin kauaa. Ottelun 77. minuutilla toppariksi vaihdetun Koopan pitkä avaus oli pompata yli viivaltaan ulkona olleen NuPS-veskarin, joka sai näppinsä vielä väliin, mutta rähmi pallon suoraan Japun jalkoihin vitosen viivan tuntumaan. Hupi purjehti taustalta paikalle ja paukutti pallon voimalla rysään ja tasoitti pelin 1-1:een.

Malmilaismaalin jälkeen joukkue metsästi vimmatusti voitto-osumaa ja teki sen myös hieman riskillä. Paine nummelalaispäässä oli myös tuottaa tulosta, kun koko ottelun epäonnensoturiksi leimattu Leego liukui Ronin syötön jälleen huipputontilta vain aavistuksen ohi maalin. Ja heti seuraavasta hyökkäyksestä kosahti sitten toisessa päässä, kun veskari avasi jälleen pitkällä ja taas kerran Joakim Julie oli boksin rajamailla yrittämässä. Parhaat laukaisuasemat peitettiin hyvin, mutta kaveri käänsi pallon vasemmalle ja pommitti hirmuisella kierteellä, vieläpä huonommalla jalallaan aivan vasempaan ylänurkkaan. Atletico-pelaajisto ei ollut tässä vaiheessa uskoa silmiään, mutta niin vaan voitto-osuman metsästys vaihtui jälleen takaa-ajoksi, kun ottelua oli takana noin 81 minuuttia.

Atletico viritteli vielä takaa-ajoaan, mutta tuomari valitettavasti puuttui siihen heikentävällä tavalla. Tasaväkisesti jo muutamaan otteeseen aiemminkin nahistelleet maalintekijät Hupi ja Julie ajautuivat sanaharkkaan ja tönimistä tapahtui molemmin puolin. Malmilaispenkin ihmetykseksi Julie sai tästä keltaisen, mutta Hupille nousi tilanteesta punainen kortti, tosin kahdella perättäisellä keltaisella. Ottelun loputtuakaan kenellekään Atletico-ryhmästä ei ollut vielä selvää, että miksi kortit nousivat epätasapuolisesti, mutta Internetin keskusteluareenoilla syyksi veikkailtiin sekä Hupin protestointia että vihellyksen jälkeen tapahtunutta potkua. Kumpaakaan ei nettisivutoimitus kuitenkaan havainnut, joten Hupi lusii tulevan lauantain Regions’ Cup -ottelun pelikieltoisena ja tuomarin ratkaisu jää selvittämättömäksi arvoitukseksi.

Ulosajosta huolimatta Atletico painosti pelin loppuajan ja haki tasoitusta vimmatusti, mutta useasta kulmapotkusta tullutta maalineduskahinaa lähemmäksi joukkue ei kuitenkaan enää päässyt. Atletico hyödynsi tuomarin antaman lisäajan tehokkaasti ja painosti väkevästi, mutta NuPS-pakka kesti hyvin ja pääsi juhlimaan avausvoittoa oman kotiyleisönsä edessä edellisestä Kolmosen vierailusta tutuin lukemin 2-1.

Tulos oli Atleticon kannalta siis laiha ja kaatui sekä huonoon viimeistelyyn ja heikkoon suunnanmuutospelaamiseen että myöskin NuPSin hyvyyteen. Kohtuullisesti koko ottelun pelanneiden malmilaisten osalta tulos oli luonnollisesti suuri pettymys. Avauspelistä lähdettiin hakemaan täyttä pistepottia, mutta lopulta tasapeli olisi ehkä ollut ansaittu tulos peliesityksiin nähden. NuPS kuitenkin korjasi täyden pistepotin paremmalla viimeistelyllä ja varmisti, että Atleeteilla jäi varmasti paljonkin hampaankoloon syyskierroksen uusintakohtaamista ajatellen.

Sarjanousija puolestaan yllätti positiivisesti ja pelasi joukkueena erittäin miehekkään ottelun. Runsaslukuisen kotiyleisön ja erinomaisesti tunnelmaa ylläpitäneen faniryhmän edessä käyty kamppailu osoitti, että ryhmä tuskin tulee kamppailemaan ainakaan tippumista vastaan. Päinvastoin, joukkue tarjosi samankaltaisen haasteen kuin Reipas viime vuonna ensimmäisessä pelissä. Mikäli joukkue jatkaa samanlaisia otteita, tulee se taatusti taistelemaan tasaväkisesti lohkon kärkipäässä ja pelaamaan hyvän kauden lohkossaan.

Atletico pelaa seuraavan tosipelinsä jo tulevana lauantaina, kun joukkue kohtaa Regions’ Cupin ottelussa Kallion tekonurmella SUMU/SOB:n (6D) klo 17:45 alkaen. Seuraava Kolmosen peli pelataan siitä viikkoa myöhemmin Mosan tekonurmella, kun vastaan asettuu SAPA.

Tähtipelaajapisteet

Jani Hannula: Virheetön peli täysin vieraalla pelipaikalla, laitapakkina. Varmaa työskentelyä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Potentiaalinen mies tälle paikalle myös tulevissa otteluissa, mikäli Ville Ruuska jatkaa toipilaana.
Mikko Huupponen: Dominoi tuttuun tyyliinsä keskikenttää aina siihen saakka, kunnes lensi kahdella kortilla pihalle. Syy jäi epäselväksi ja maali hyvitti tekoa.
Timo Kinnunen: Kapteeni johti peliä keskustassa ja oli myös alati vaarallinen hyökkäyspäässä. Pikkaisen lisää tarkkuutta hyökkäyspelaamiseen, niin tekeminen alkaa näkyä maalisarakkeissakin.