Suomen Cupin 2. kierros: Töölön Taisto – Atletico Malmi 4-2 rp., 3-3 (3-2)

Maalit

1-0 Roni Luokkamäki (Kaarlo Kervinen) 11′
2-0 Saku Klinga 12′
2-1 Mikko Huupponen (Antti Nurkka) 27′
2-2 Roni Tran (Janne Hampaala) 34′
3-2 Otso Laakkonen (Saku Klinga) 37′
3-3 Antti Nurkka (Miro Kauti) 52′

Rangaistuspotkukilpailu

0-1 Pauli Saastamoinen; maali
1-1 Timi Heikkonen; maali
1-1 Miro Kauti; torjunta
2-1 Kaarlo Kervinen; maali
2-2 Aku Vapaa; maali
3-2 Saku Klinga; maali
3-2 Miro Rissanen; torjunta
4-2 Henri Lassila; maali

Avaus (3-4-3)

Elis Rintala (MV)
Ville Ruuska
Joonas Peltonen 41′ Miro Kauti
Mikko Kouri
Jani Hannula
Janne Hampaala (C)
Mikko Huupponen 56′ Miro Rissanen
Aku Vapaa
Roni Tran
Antti Nurkka
Jukka Haarala 60′ Pauli Saastamoinen

Muut vaihtopelaajat

Niko Lempinen (MV)

Raportti

Suomen Cupin 2. kierroksella Atletico pääsi mittelemään monivuotisen ystävyysjoukkueensa Töölön Taiston kanssa virallisessa ottelussa ensimmäistä kertaa sitten Nelosen 2011. Atleettien tapaan pohjalta nousunsa kohti ylempiä sarjatasoja aloittanut Taisto debytoi alkavalla kaudella jo Kolmosessa, joten ykkösrundin LeJa-maalintekotreenin perään osui kevään toistaiseksi kovin vastustaja, varsinkin ottelun statuksen huomioiden. Voittaja jatkaisi cupia 3. kierrokselle viime kaudella Atleticon lohkosta Kakkoseen noussutta FC Viikkareita vastaan.

Lauantai-iltapäivän kokoonpano jäi lukuisien poissaolojen takia harmittavan torsoksi jo määränkin puolesta, mutta sama händikäppi päti toisaalta myös TöTan rosteriin. Ainakaan tällä rintamalla merkittävää etulyöntiasemaa ei ollut kummallakaan, eikä Talin lehtereille saapunut yleisökään siten tarvinnut aurinkolaseja kirkkaimpien tähtien tuikkiessa vaihteeksi muualla.

Itse ottelun aloitti selvästi paremmalla jalalla kotijoukkue. Jotenkin levottoman yleisilmeen lisäksi Atleticon otteista paistoi huolimattomuus, ja harhasyöttöjä paineettomissakin tilanteissa tuli jatkuvasti. Tiivis töölöläispakka oli lukenut käsikirjoitusta kuin varkain jo pari sivua pidemmälle, ja onnistui reilun 10 minuutin jälkeen siirtymään nopeasti peräti kahden maalin karkumatkalle.

Ensin toppari Kaarlo Kervisen matala syöttö lähes puolesta kentästä tavoitti Atleticon boksin oikealla puoliskolla Roni Luokkamäen pystyjuoksun, ja kärkimies sai puolustukselta juuri riittävästi tilaa vetäistäkseen ykkösellä tarkan maanuoliaisen takakulmaan. Ja tuskin oli avausmaalista kulunut 90 sekuntiakaan, kun punapaidat olivat tuplanneet johtonsa. Taiston omasta päädystä Atleticon vaarallisen keskityspallon jälkeen startannut erinomainen ja todella nopea vastahyökkäys vasemmalta päättyi Luokkamäen keskitykseen, jota Elis maalilla ei saanut liimattua näppeihinsä. Luukulle vierineen irtopallon lakaisi tyhjiin tilanteeseen nopeimmin reagoinut Saku Klinga.

Vartin kohdalla Atletico-puolustus torppasi pallon perään jälleen pyrkineen Luokkamäen juuri ja juuri 16-alueen sisällä ja tuomari vihelsi rikkeen saman tien. Tuomiona oli kaikkien hämmästykseksi rankkarin sijasta epäsuora vapaapotku rikepaikasta laatikon sisältä. Henri Lassilan veto pysähtyi kuitenkin muuriin ja Luokkamäki oli jatkotilanteessa ehtinyt paitsioon.

Pikku hiljaa heräämisen merkkejä esittänyt Atletico ei ollut saanut ottelussa ainuttakaan maalipaikkaa ennen Mikko Huupposen kavennusmaalia. Hupi käytti palloa Andy Nurkalla ja saatuaan kuulan takaisin jalkaansa pamautti 16-kaarelta puolikorkean pommin Mikko Saarnion vartioiman TöTa-maalin takakulmaan. Tasoituskin syntyi riemastuttavasti vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Aina juonikas stand in -kippari Leego Hampaala pyöräytti yhdellä sulavalla liikkeellä kaksi päällystakkia kyydistään ja livautti pallon Ronille boksiin. Roni piti puolustajan selässään ja sijoitti kliinisesti etunurkkaan.

Heti tasoituksen jälkeen Elis dyykkasi Joonas Kuparisen pomppivan kaukovedon turvaan alakulmastaan. Ilo jäi lyhytaikaiseksi, sillä lukemat vaihtuivat 3-2:een jo parin minuutin kuluttua. TöTa prässäsi pallon itselleen puolessa kentässä avaten nopean 2v2-kontran. Saku Klinga levitti Otso Laakkoselle vasemmalle, ja tarkka veto vastakkaisen tolpan juureen nosti töölöläiset taukojohtoon. Laakkonen pääsi vielä avausjakson täyttyessä laukomaan vaarallisen kudin kohti etuyläkulmaa, mutta nyt Elis oli mies paikallaan ja torjui pallon yli kehikon.

Toinen puoliaika oli jo onneksi parempaa Atleticoa. Tauolla sisään tullut Miro Kauti toi mukanaan kentälle aimo annoksen luovuutta ja asennetta, ja myös alustus 3-3-tasoitukseen lähti Kautin jalasta; pakkien kannalta pirullinen pomppusyöttö synkkasi selustaan irronneen Andyn juoksun kanssa täydellisesti ja ohjaus vitosen kulmalta saatteli pallon varmasti takanurkkaan.

Maaleihin johtaneet tilanteet olivat avauspuolikkaalla jääneet käytännössä Atleticon ainoiksi tonteiksi, mutta nyt paikkoja syntyi TöTan päätyynkin tasaisemmin. Saarnio torjui Akun paristakympistä laukoman vaparin, mutta loukkaantui samassa tilanteessa ja Taisto joutui vaihtamaan veskaria. Kautin laaki kulmapotkun jälkitilanteesta kymppiä myöhemmin meni vain hitusen yli maalin.

Lisäajan kolmannella minuutilla näytti jo siltä, että Taisto olisi ratkaissut ottelun edukseen 4-3, kun vaihtomies Timi Heikkonen siirsi Henri Lassilan laukauksen paluupallon verkkoon. Töölöläisten juhlat loppuivat kuitenkin lyhyeen, kun erotuomari avustavan kanssa palaveerattuaan nosti kätensä pystyyn paitsion merkiksi. Tasatuloksen myötä edessä oli rangaistuspotkukilpailu.

Rankkareissa sankarin rooliin nousi Taiston vaihtoveskari Jyry Kuokkanen. Upea venytys toisessa parissa Kautin alanurkkavetoon ja Miro Rissasen turhan keskelle jääneen yrityksen pysäyttäminen jättivät Henri Lassilalle voiton avaimet TöTan neljäntenä vetäjänä. Taikavasuri upotti pallon auringonvarmasti alakulmaan ja Töölön Taisto kuittasi näin kaikkien aikojen ensimmäisen päänahkansa Atleticon kanssa tahkoamistaan otteluista.

Atleettien peliesitys jäi monella tasolla pahaksi pettymykseksi ja jo toista vuotta putkeen cup-juna suistui raiteiltaan ennen kolmatta rundia. Päivän hallitsevia teemoja olivat todella hidas käynnistyminen ja yleinen vaisuus kautta linjan. Myös maalipaikkojen luominen tuotti lievää suurempia vaikeuksia.