Atletico vaihtaa päävalmentajaa: Antti Raudoskoski palaa joukkueen peräsimeen

Kuvassa joukkueen uusi päävalmentaja, Antti Raudoskoski.

Atleticon viikonlopun päätösristeily alkoi todellisella uutispommilla, kun tulevan kauden päävalmentajan nimi paljastettiin joukkueelle. Atletico-ikoni, Antti “Ana” Raudoskoski palaa viiden vuoden kierroksensa jälkeen takaisin Atleetti-peräsimeen. Myös edelliset kaksi kautta mainiota työtä pelaaja-valmentajana tehnyt Timo Kinnunen jatkaa johtoryhmässä Anan kakkosmiehenä, mutta keskittyy aiempaa enemmän myös pelaamiseen. Nyt julkistettu sopimus alkaa samantien ja kattaa kauden 2014.

Pesti ei ole Anan ensimmäinen Atleticossa, sillä 32-vuotias ex-peluri palloili kalkkiviivojen sisäpuolella kausilla 2005-2007 ja toimi myös valmentajana 2007-2008. Juuri tuolloin Atletico raivasi tiensä kahdessa kaudessa Kuutosesta Neloseen. Viime vuodet Ana on paitsi vaikuttanut Atleticon johtoryhmässä ja avustanut pelaajahankinnoissa, myös toiminut aktiivivalmentajana lukuisissa PK-35:n eri juniorijoukkueissa.

Ana on syystäkin innostunut paluusta kotiin.

– Olo on kuin palaisi pitkältä reissulta. Olen erittäin innostunut ja motivoitunut, tuskin maltan odottaa, että päästään tekemään Atleticosta vieläkin parempaa joukkuetta.

Suurin syy Anan paluuseen liittyy hänen mukaansa nimenomaan viime kauteen ja siihen, että tapahtumarikas vuosi piti sisällään urheilullisen menestystä sekä lukuisan määrän kentän ulkopuolisia kuvioita, jotka saivat Anan jälleen kiinnostumaan joukkueesta aiempaa enemmän. Hän myös korostaa, ettei ole missään nimessä tullut jäähdyttelemään, vaan näkee Atleticon ennen kaikkea valmennuksellisesti loistavana haasteena ja mahdollisuutena kehittää myös itseään.

– Isossa osassa oli myös se, että joukkueeseen on helppo palata, kun siinä on paljon tuttuja niin pelaajistossa kuin taustoissakin. He tuntevat minut valmentajana ja tietävät varmasti, mitä saavat.

Ana lähtee myös rohkeasti tavoittelemaan parannusta viime kauden sarjasijoitukseen, vaikka ei suostukaan puhumaan vielä noususta.

– Odotan, että Atletico vakiinnuttaa paikkansa Pohjois-Stadin viihdyttävimpänä jenginä. Tavoitteet naulataan ennen sarjakautta saunaillassa, mutta lähtökohtaisesti sarjasijoitusta pyritään parantamaan parilla pykälällä ja sen eteen aion itse tehdä duunia. Turha kuitenkaan spekuloida liikaa, koska menestys tulee ennen työntekoa vain sanakirjassa.

Toimintaa tullaan viemään piirun verran ammattimaisempaan suuntaan, mikä tulee Anan mukaan näkymään ennen kaikkea joukkueen yhteneväisyydessä ja harjoittelussa. Lisäksi Ana pyrkii muokkaamaan joukkueen pelitapaa hieman aktiivisemmaksi etenkin silloin, kun pallo on vastustajalla. Pelaajarinkiin uusi päävalmentaja on puolestaan erittäin tyytyväinen jo nykyisellään.

– Ikinä ei pidä jäädä tuleen makaamaan eikä tulla liian tyytyväiseksi. Kivijalka on joka tapauksessa vahva ja tukeva, joten sen päälle on helppo rakentaa. Joukkueella on kasassa vahva perusrunko, enkä usko, että kovin monella joukkueella on yhtä hyvä tilanne kuin mitä meillä nyt on. Muutaman huippuvahvistuksen perässä ollaan, mutta kaiken kaikkiaan tilanne pelaajarintamalla on enemmän kuin hyvä.

Ana myös tähdentää, että ei missään nimessä omi valmennusvastuuta yksin, vaan toimii tiiviissä yhteistyössä aiemmilla kausilla erinomaisesti suoriutuneen Timon kanssa. Päättynyt kausi PK:ssa ehti jo todistaa, että kaksikko pystyy tekemään kovaa jälkeä myös penkinpäässä.

– Timo on todellakin tehnyt loistavaa duunia laajalla rintamalla ja hänellä tulee olemaan tulevalla kaudellakin mittaamattoman suuri rooli. Tämä järjestely antaa Timolle kuitenkin mahdollisuuden keskittyä enemmän pelaamiseen, sillä hän tulee olemaan keskeinen osa joukkueemme pelaamista kunnossa pysyessään. Uskon, että me saadaan aikaiseksi paljon hyviä asioita, koska roolitukset ovat täydellisessä balanssissa juuri nimenomaan Timon kanssa.

“Paras vaihtoehto meille”

Tällä tiimillä lähdetään kauteen 2014. Vasemmalta oikealle: Janne Vottonen, Antti Raudoskoski, Timo Kinnunen ja V-P Liimatainen.

Myös joukkueenjohto oli syystäkin innoissaan Anan “kotiinpaluusta”. Valmentaja on entuudestaan tuttu ja todistanut jo uransa aikana useampaan otteeseen, että pystyy viemään joukkueidensa toimintaa eteenpäin sekä pelillisesti että tulosten mielessä. Pelaajaurallaan mm. PK-35:tä, MPS:ää ja MaKua edustanut Ana ehti hankkia kahden Atletico-valmennuskautensa aikana kaksi sarjanousua ja sen jälkeen todistaa olevansa pätevä ja äärimmäisen pidetty valmentaja myös junioripuolella aina SM-tasoa myöten.

– Tavallaanhan tässä voi sanoa ympyrän sulkeutuvan, koska käytännössä tämä nyky-Atletico lähti siitä, kun Ana aikoinaan aloitti valmentajana, totetaa joukkueenjohtaja Ville-Pekka Liimatainen.

Antti Raudoskoski toi alkuvuosinaan mukanaan useita vielä nykyään Atleticossa vaikuttavia runkopelaajia ja on myös viime vuosina avustanut suuresti pelaajahankinnoissa sekä ollut siviilipuolellakin tekemisissä joukkueen pelaajiston kanssa.

– Ana on paras mahdollinen vaihtoehto meille joka tapauksessa. Hän tuntee pelaajat ja toisin päin sekä edustaa sellaista filosofiaa, jota Atletico pyrkii muutenkin toteuttamaan kaikessa toiminnassaan, jatkaa V-P.

Sopimusneuvottelut olivat lopulta lyhyet ja hyvinkin kivuttomat.

– Myönnän suoraan, että olemme kosiskelleet Anaa takaisin muutamana aiempanakin vuonna, mutta silloin paluu ei vain ollut mahdollista. Nyt ajankohta natsasi, kun me päätimme hakea valmennuspuolelle vahvistusta ja Ana taas etsi uusia haasteita nousujohdanteiselle uralleen. Vaikka potentiaalisia vaihtoehtoja oli listattu jokunen muukin, ei sille listalle ollut enää käyttöä, kun Anan nimi nousi esille, toteaa joukkueenjohtaja Janne Vottonen.

– Meidän oli myös äärimmäisen helppo löytää yhteinen ymmärrys siitä, mihin suuntaan tätä joukkuetta halutaan viedä. Odotan ihan äärettömän suurella innolla, että miten pre-season saadaan käyntiin Anan johdolla, päättää Janne haastattelun.