Lohkoanalyysi 2013

Analyysin, grafiikat ja tilastot on koostanut Atleticon statistiikkatyöryhmä.

Sarjataulukko, koko kausi *

Sarjataulukko, kevät

Sarjataulukko, syksy *

* Taulukoissa EI ole huomioitu Lahen Pojilta kurinpitokäsittelyn tuloksena vähennettyä pistettä.

Joukkueiden sijoitukset kierroksittain **

** Sijoitustaulukossa saattaa esiintyä virheitä, sillä joukkueiden kierroskohtaisia maalieroja ei tasapisteiden sattuessa tarkistettu.

Joukkueiden pisteet kierroksittain

Joukkueanalyysi

1. FC Viikingit/2

Vuosaarelaiset vetivät miltei koko kevätkierroksen turvallisella neljän pisteen etumatkalla. Tiivis ja yhtenäinen puolustuspelaaminen olivat – kuten jalkapallossa yleensä, maailmanlaajuisesti ja sarjatasoon katsomatta – tärkein avain lohkovoittoon. Viikkarit päästi kauden aikana keskimäärin vain 0,77 maalia per ottelu, eikä itähelsinkiläisten verkkoon isketty yhdessäkään ottelussa kahta maalia enempää.

Paras maalintekijä: Oscar Simula, 12 maalia.

2. Lahden Reipas

Viirupaitojen vahva syyskierros (26 pistettä, eli neljä enemmän kuin lohkovoittaja Viikingeillä) siivitti joukkueen sarjataulukossa toiseksi, lopulta vain pisteen erolla nousupaikan vieneeseen Viikinkeihin. Erityisesti päästettyjen maalien määrä putosi huomattavasti syyskierroksella (21-9). Repe teki lohkossa selvästi eniten maaleja (84 eli keskimäärin 3,82 per ottelu) ja sillä oli myös eniten eri maalintekijöitä, yhteensä 20. Putoajakaksikkoa (Lahen Pojat ja Kontu) vastaan viirupaidat latoivat neljässä pelissä peräti 33 maalia (10-0, 5-0 ja 10-1, 8-1).

Paras maalintekijä: Jarkko Vuontelo, 14 maalia. Laitapelaaja tuli kesätauon aikana lainalle Kakkosen FC Lahti Akatemiasta ja teki kaikki maalinsa siis syyskierroksen 11 ottelussa. Kontua vastaan osui peräti kuudesti.

3. Atletico Malmi

Atleettien peli yskähteli aina kun mahdollisuus nousuun oli omissa käsissä. Tämä ilmenee harvinaisen selvästi sijoituskuvaajasta, jossa Atleticon nousua kakkospaikalle seuraa välittömästi romahdus kolmannelle tai neljännelle sijalle. Nousumahdollisuudet sulivat ns. helpoissa otteluissa; tappiot putoajajoukkueita (Lahen Pojat ja Kontu) vastaan olivat suorastaan häpeällisiä. Kolmea muuta kärkinelikon joukkuetta (Viikingit, Reipas ja HyPS) vastaan Atleticon saldo oli sen sijaan vakuuttava 2-4-0 maalierolla 12-5. Atletico oli lohkon ainoa joukkue, joka kykeni tekemään vähintään yhden maalin jokaisessa 22 ottelustaan.

Paras maalintekijä: Jani Putkonen, 14 maalia. Seitsemän maalia sekä keväällä että syksyllä. Lopullista maalimäärää epäilemättä laskivat yhteensä viiden pelin poissaolo sekä komennukset hyökkääjän tontilta keskikentän laidalle.

4. Hyvinkään Palloseura

Nousi piikkipaikalle heti syyskierroksen alussa, mutta pupelsi nousuhaaveensa puolustamalla ala-arvoisesti. HyPS päästi syksyllä miltei tuplamäärän maaleja kevätkierrokseen verrattuna.

Paras maalintekijä: Xhevdet Zeqiri, 26 maalia. Lohkon maalipörssin selvä ykkösnimi oli myös sekä kevään (11) että syksyn (15) paras maalintekijä. Zeqiri teki lopulta HyPSin 57 maalista yksin lähes puolet.

5. Riihimäen Palloseura

Vahvasti kauden aloittanut RiPS kärsi ilmeisesti keskikesän kiireistä, sillä tappio radanvarren ensimmäisessä paikallisottelussa HyPSiä vastaan (14.06.) aloitti neljän ottelun mittaisen tappioputken. Syyskierroksella puolivaiheilla konttaaminen loppui, ja RiPS nousi kamppailemaan kiivaasti lohkon viidennestä sijasta HerTon kanssa, päihittäen lopulta herttoniemeläiset. Mielenkiintoista kyllä, RiPS ei pelannut kauden aikana ainuttakaan tasapeliä (13-0-9).

Paras maalintekijä: Eero Sundström, 13 maalia. Joukkueensa tapaan väkevä startti kaudelle: kahdeksan maalia kauden ensimmäisissä viidessä ottelussa. Sen jälkeen loukkaantumiset torpedoivat vireen ja Sundströmin kausi jäi lopulta 15 ottelun mittaiseksi.

6. Herttoniemen Toverit

Green Army jurnuutti koko kauden vahvasti keskikastissa, päätyen lopulta sarjataulukon ylemmän puoliskon viimeiseksi. Itä-Helsingin kentille oli noiduttu ilmeisen vahva kotitaika, sillä HerTon maaliero oli kotiotteluissa mojova +25, vieraissa taas -9.

Paras maalintekijä: Tatu Kallio, 13 maalia. Pitkänhuiskea kohdepelaaja osui joukkueelleen 9/11 kevätkierroksen ottelussa, syksyllä ruuti oli huomattavasti märempää.

7. PK-35/VJS

Vahvan mielialajoukkueen leiman kauden aikana ansainnut yhdistelmäjoukkue oli todellinen arvoitus. Toisaalta junnupitoinen porukka selätti HyPSin, HerTon ja jopa lohkovoittaja Viikingit, toisaalta kärsi pistemenetyksiä lohkon kolmelle huonoimmallekin joukkueelle (Kontu, Lahen Pojat ja Nopsa). Pallokerho-VJS:n otteluissa syntyi neljänneksi eniten maaleja (keskimäärin 4,68 per ottelu), mikä selittyy lukemien pahoilla repeämisillä suuntaan tai toiseen.

Paras maalintekijä: Kevin Ingoli ja Miro Kauti, 10 maalia. Kakkosen FC Gnistanista syyskaudella lainalle tullut PK-taustainen Kauti teki kaikki maalinsa vain viidessä pelaamassaan ottelussa. Kontua vastaan osui peräti viidesti.

8. Allianssi Vantaa

Allianssi oli kärkijoukkueille todellinen kiusankappale, joka pääsi hämmentämään nousutaistoa useaan otteeseen. Kärkinelikosta ainoastaan Viikingit vei vantaalaisilta täydet kuusi pistettä. Allianssi oli vedonlyöntifirma NordicBetille varmasti painajaismainen joukkue, sillä oranssipaidat pelasivat yhtä “hyvin” sekä kärki- että pohjanelikkoa vastaan (saldolla 2-2-4 yhteensä 8 pistettä kumpaakin ryhmää vastaan). Kuriositeettina todettakoon, että Atletico ei kolmen Kolmosen kautensa aikana ole kuudesta yrityksestä huolimatta kyennyt kertaakaan voittamaan joukkuetta, jossa on ollut mukana toinen tai molemmat “Malmin” Weckströmeistä (2010 TiPS, 2012 KäPa, 2013 Allianssi).

Paras maalintekijä: Peter Vainio ja Nico Weckström, 11 maalia.

9.-11. Jalkapalloseura Stars, Nastolan Nopsa, Lahen Pojat Jalkapalloseura

Päijät-Hämettä edusti lohkon häntäpäässä kolme joukkuetta Lahden seudulta. Ensiksi mainittu lahtelainen Stars veti vahvan kevätkierroksen ja voitti mm. kaikki kolme paikallisvastustajaansa (Reipas, Nopsa ja Lahen Pojat), mutta konttasi pahasti syksyllä.

Paras maalintekijä: Akseli Hälinen, seitsemän maalia.

Tasaisen huonosti esiintynyt Nopsa rämpi erityisen syvissä vesissä syyskierroksella, häviten jopa viisi ottelua peräjälkeen. Kierroksella 18 Nopsa hävisi Lahen Pojille lukemin 3-2, jolloin putoamistaisto näytti olevan vielä täysin auki.

Paras maalintekijä: Janne Niukkanen, 12 maalia.

Lahen Poikien kuntokäyrä oli päinvastainen, mutta kovasta loppurypistyksestä huolimatta kulttiseuraksikin tituleerattu lahtelaispoppoo röyhii ensi kaudella Uudenmaan Nelosessa. Syyskiima ei aivan riittänyt kalkkiviivoille asti; Läpäreiden harmiksi joukkueiden välille jäi lopulta vaivaisen yhden pisteen ero – joka sekin oli seurausta kurinpitovaliokunnan rangaistuksesta Läpsyjen peluutettua pelioikeudetonta pelaajaa – ja muutama hassu maali.

Paras maalintekijä: Jari Holopainen, 10 maalia. Ottelun verran liigakokemustakin omaava Holopainen pelasi kevätkauden Reippaassa tehden yhden maalin, mutta vaihtoi syksyksi peliajan perässä naapuriin. 10 ottelua sinipaidassa toi hienosti saman verran maaleja, muttei kuitenkaan riittänyt uusimaan joukkueen sarjapaikkaa ensi kaudeksi.

12. FC Kontu/LA

Sarjajumbon putoaminen sinetöityi matemaattisestikin jo neljä kierrosta ennen kauden loppua ja tuoreen nousijajoukkueen visiitti Kolmoseen jäi näin ranskalaiseksi. Hulppeat 4,27 päästettyä maalia per ottelu enteili tosin jo kevätkierroksen jälkeen, että kontulalaisille tulee pitkä syksy. Kauden aikana seuransa entinen kakkosjoukkue kykeni voittamaan ainoastaan Allianssin ja – häpeällistä kyllä – Atletico Malmin.

Paras maalintekijä: Matias Keskitalo, 10 maalia. Teki yksin lähes puolet vain maali per ottelu -keskiarvolla osuneen joukkueensa maaleista.

Maalit

Maaleja lohkon 12 joukkuetta tekivät 132 ottelussa yhteensä 577 kappaletta eli noin 4,37 per ottelu. Eri maalintekijöitä oli yhteensä 152 pelaajaa. Lisäksi kuusi osumaa laskettiin omiksi maaleiksi.

Yleisin ottelun lopputulos oli 2-1 tai 1-2 (19 kertaa). “Kiikareihin” (0-0) päättyi kolme ottelua. Murskavoittoja viiden tai useamman maalin marginaalilla oli 23, sokerina pohjalla Reippaan voitot Lahen Pojista (10-0) ja Kontusta (10-1). Näistä jälkimmäinen oli samalla myös lohkon runsasmaalisin ottelu (11 maalia).

Lohkon otteluohjelma löytyy kokonaisuudessaan ResultCodesta (Uusimaa).

Maalipörssin top-10:

26 Xhevdet Zeqiri, HyPS

14 Jani Putkonen, MPS/Atletico Malmi
14 Jarkko Vuontelo, Reipas

13 Tatu Kallio, HerTo
13 Eero Sundström, RiPS

12 Oscar Simula, FC Viikingit/2
12 Janne Niukkanen, Nopsa
12 Antti Jussila, Reipas

11 Peter Vainio, Allianssi Vantaa
11 Nico Weckström, Allianssi Vantaa

Eniten maaleja (yli 3) yhdessä ottelussa:

6 Jarkko Vuontelo, Reipas vs FC Kontu/LA 8-1
5 Xhevdet Zeqiri, HyPS vs FC Kontu/LA 8-1
5 Xhevdet Zeqiri, HyPS vs Lahen Pojat 8-1
5 Miro Kauti, PK-35/VJS vs FC Kontu/LA 7-2
4 Eero Sundström, RiPS @ Nopsa 5-1